A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Messi dührohama, az elborult Mourinho, Ronaldinho lett Madrid kedvence

José Mourinho, Lionel Messi, el Clásico
Real Madrid's Portuguese coach Jose Mourinho (L) shouts next to Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (R) during the first leg of the Spanish Supercup football match Real Madrid against Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on August 14, 2011. AFP PHOTO/ DANI POZO (Photo by DANI POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Barcelona és a Real Madrid az elmúlt két évtizedben összesen 59 alkalommal játszott egymással, ami példátlan mennyiség a legendás rivalizálás több mint százéves történetében. Volt olyan, amikor az ellenfél legnagyobb klasszisát tapsolta állva a közönség, volt olyan, amikor annyira elmérgesedett a két csapat között a viszony, hogy a futballisták még a spanyol válogatottban sem akartak szóba állni egymással. Azelőtt soha nem szólt annyira ez a párharc egy-egy játékosra kiélezve, mint Lionel Messi és Cristiano Ronaldo, most mégis elérkeztünk egy újabb korszakhatárhoz. Bemutatjuk az El Clásico újkori történetének 10+1 legemlékezetesebb pillanatát.

1) Ronaldinhót állva tapsolja a Bernabéu közönsége

2005. november 19. La Liga, 12. forduló, Real – Barca 0-3
Az egyike listánk három azon mérkőzéséből, amelyiken a Barcelona teljesen megsemmisítette a Real Madridot - egyben az egyetlen, aminek a legkevesebb köze van Lionel Messihez és Cristiano Ronaldóhoz. Viszont annál több Ronaldinhóhoz. A napjainkban útlevélproblémái miatt a börtönt is megjárt brazilt ebben az évben állva tapsolta a madridi közönség – pedig az ősi rivális színeiben rúgott két gólt, megkoronázva Aranylabdát érő 2005-ös teljesítményét.

2) Messi először talál be a Real kapujába, mindjárt háromszor

2007. március 10. La Liga, 26. forduló, Barca – Real 3-3
Ahol minden elkezdődött. A 19 éves Messi mesterhármassal rúgta be a világfutball kapuját az ősi rivális ellen. Az argentin összesen 26 alkalommal vette be a Real kapuját pályafutása során. Fantasztikus színvonal és hihetetlen izgalmak közepette az első szűk fél óra után már 2-2 volt az eredmény Ruud Van Nistelrooy két góljának köszönhetően. A végén Messinek kellett egyenlítenie - nem utoljára a párharc történetében.

3) 2-6 a Bernabéuban egy bajnoki döntőn

2009. május 2. La Liga, 34. forduló, Real – Barca 2-6
Gonzalo Higuaín góljával a Real korán megszerezte a vezetést. Minden idők legjobb Barcelonája azonban fordítani tudott. Pep Guardiola csapata mindkét félidőt 3-1-re nyerte meg, bebiztosítva a katalánok bajnoki címét. Ez volt az a vereség, ami után Florentino Pérez úgy döntött, hogy csak egy második galaktikus érával lehet megállítani a Barcát. Az ezt követő, nyári 258 millió eurós nagybevásárlás eredményeképpen került Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema és Xabi Alonso is a klubhoz.

4) Mourinho teljes megsemmisítése

2010. november 29. La Liga, 13. forduló, Barca – Real 5-0
2010 nyarán José Mourinho azzal a feladattal érkezett Madridba friss BL-győztesként az Interből, hogy minden áron akadályozza meg a Barca dinasztia építési törekvéseit. Az első klasszikusán mégis egy olyan pofonba szaladt bele, ami később elterelte a portugált a szélsőségessé válás irányába. A katalánok úgy rúgtak egy ötöst csapatának, hogy Messinek hozzá sem kellett szólnia a mérkőzéshez. A meccs annyira sima és egyoldalú volt, hogy gólösszefoglaló helyett inkább Risitas elemzésével emlékezünk a történtekre.

5) Ronaldo nyugalomra inti a Nou Campot

2012. április 21. La Liga, 34. forduló, Barca – Real 1-2
Mourinho kontrafocija és Ronaldo maximalizmusa a 2011-12-es szezonban talált igazán egymásra. A 38 forduló alatt rúgott 121 gól azóta is rekord a La Liga történetében, ahogyan a 100 pontot is ez a Real érte el elsőként – hogy aztán a Barca egy évvel később beállítsa azt. Alexis Sánchez egyenlítése ellenére ezen az áprilisi estén közel tökéletesen játszott a Madrid, Mesut Özil kiugratásából Ronaldo szerezte a győztes gólt - egyiket a 46-ből, amit ebben a idényben szerzett.

6) A legszórakoztatóbb mind közül

2014. március 23., La Liga, 29. forduló, Real – Barca 3-4
Minden idők egyik legjobb spanyol bajnoki idényében mindkét gigász hoppon maradt az Atlético Madriddal szemben. Carlo Ancelotti csapata nagyrészt ennek a vereségnek köszönheti, hogy nem jött össze a klub történetének első triplázása. Hatalmas mérkőzés volt, ahol Messi 2007 után ismét mesterhármast szerzett - igaz, ezúttal kétszer is "csak" büntetőből volt eredményes. A vezető fél kiléte három alkalommal is változott a találkozón.

7) Gareth futása

2014. Copa del Rey, döntő, Real – Barca 2-1
A 2013-14-es szezon a Real Madridnak a tizedik Bajnokok Ligája-trófea megszerzése miatt még úgy is történelmi volt, hogy pusztán három pont kellett volna a történelmi triplázáshoz a ligában. Mindkét kupadöntőben (BL, Spanyol Kupa) Gareth Bale nevéhez fűződik a győztes gól. A walesi – már a mémek korában – Kengyelfutó Gyalogkakukk módjára kerülte meg Marc Bartrát, majd az óriási sprint végén belőtte a kupagyőzelmet érő gólt a cserekapus Pinto alatt.

8) Legyőzni a legyőzhetetlent

2011. Copa del Rey, döntő, Barca – Real 0-1
Bale-lel szemben Ronaldo nem Pinto alatt, hanem jóval fölötte lőtt góljával nyerte meg a kupát a Realnak három évvel a walesi futása előtt. A portugál aranylabdás a 103. percben fejelte be Ángel Di María beadását a hálóba. Nem volt nagy mérkőzés, de milyen legyen az, ahol Mourinho először győzi le gyűlölt ellenfelét...

9) Mourinho gyógyszere ekkor gurult a legmesszebbre

2011. Szuperkupa, Barca – Real 3-2
2011 és 2012 voltak a legforróbb évek a két együttes több mint százéves rivalizálásában. Mourinho jelenléte minden egyes mérkőzést háborúvá tett a 2011 áprilisa és 2013 márciusa között lejátszott 16(!) Clásicóból. A mélypont egyértelműen a 2011-es Spanyol Szuperkupa visszavágója volt, amikor a vereség tudatában a portugál belenyúlt a Barca akkori másod-, későbbi vezetőedzőjének, Tito Villanovának a szemébe.

10) Messi dührohama

2011. április 16. La Liga, 32. forduló, Real – Barca 1-1
Ez az összecsapás sem a félelmetes nívó miatt került fel a listánkra. Egyike azon hat klasszikusnak, amikor mind Messi, mind Ronaldo a kapuba tudott találni – ezúttal mindketten tizenegyesből tették ezt. Viszont hatalmas felháborodást keltett a madridi drukkerek körében az, amikor Messi a ráadásban dühösen a hazai közönségbe bombázta a labdát mérgében. Ez a tett nem volt méltó egy akkora legendához, mint amire egy hatszoros aranylabdástól számítanánk.

+1) A változás szele

2020. március 1. La Liga, 26. forduló, Real – Barca 2-0
A két csapat legutóbbi mérkőzését azért tettük be extraként, hogy lássuk, semmi sem tart örökké. Ronaldo már másfél éve a Juventust erősíti, Messit pedig – nem először – vette ki a játékból Casemiro az elmúlt időszakban. Szépen lassan fel kell készülnünk egy-egy olyan Clásicóra, amin Vinícus Junior vagy éppen Ansu Fati lesznek a főszereplők, nem pedig a két extraklasszis. A presztízséből hiányuk dacára sem fog veszíteni a párharc, mert a Barcelona-Real Madrid bőven több mint két játékos csatája.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!