A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Minden idők legkülönlegesebb labdarúgó-világbajnokságára készül Katar

Horizontal
(FILES) A file photo taken on December 17, 2019 shows a view inside Qatar's new al-Bayt Stadium in the capital Doha, which will host matches of the FIFA football World Cup 2022. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Két éve volt a legutóbbi világbajnokság, így pont félúton vagyunk a következő, 2022-es foci-vb előtt, amely rendkívül különlegesnek ígérkezik. Ez lesz az első világbajnokság, amelyet nem a nyári, hanem az őszi-téli időszakban rendeznek meg a házigazda ország éghajlata miatt. A top bajnokságok menetrendjét teljesen átszabó tornán ugyanakkor az előző két vb-vel ellentétben legalább közel lesznek egymáshoz a stadionok. Katar már a kezdőrúgás előtt egy évvel elkészülne az építkezésekkel, és erre meg is van minden esélye.

2022-ben nem a szokásos június-július menetrendet követi majd a világbajnokság, hanem a történelemben először, november-december során dől el, hogy melyik ország válogatottja ülhet fel a futballvilág trónjára. Az új időpontnak egészen egyszerű oka van, a rendező ország, Katar klímája nem tenné lehetővé a nyári lebonyolítást, mert

az átlaghőmérséklet akár a 40-42 fokot is elérheti abban az időszakban.

Nem kifejezetten labdarúgásra, vagy lényegében bármilyen fizikai aktivitásra való idő, bár a késő őszi, decemberi hőmérséklet sem bántóan alacsony, 25-30 fok közötti. A még mindig magas hőmérséklet mérséklésére egy egészen egyedi megoldást dolgoztak ki a mérnökök Katarban.

Sikerült egy olyan légkondicionáló rendszert kifejleszteni, amely nem az egész stadiont hűti, hanem annak csak egy kis részét, ahol a nézők és a focisták tartózkodnak.

Lényegében egyfajta buborékot alkottak meg a tervezők, amely a székeknél két méter magasságig biztosít hűs levegőt, akárcsak a pályán. Ígyn egyrészt

A november 21. és december 18. közötti tornán 32 csapat vesz majd részt egy akkora országban, amelynek a területe nagyjából csak kétszer akkora, mint Békés megye. Katar méretének a vb szempontjából megvan az az előnye, hogy

ellentétben a legutóbbi orosz és brazil rendezéssel, itt nem kell majd akár időzónákon is keresztülutazni az egyes helyszínek között. A két legtávolabbi stadion közötti utat mindössze másfélóra alatt meg lehet tenni autóval, nem pedig repülővel.

A pontos menetrend szerint december 2-ig zajlanak a csoportmérkőzések, majd december 3-6. között a legjobb 16 válogatott csap össze egymással a nyolcaddöntőkben. Ezt követően jöhetnek a negyeddöntők 9-10-én, az elődöntők 13-14-én, a harmadik helyért 17-én lesz meccs és végül a finálé december 18-án zárja a világbajnokságot.

A csoportmeccsek esetében naponta négyszer is nézhetünk majd mérkőzéseket magyar idő szerint elméletileg délelőtt 11.00-kor, délután 14.00-kor, 17.00-kor és 20.00-kor. Az utolsó csoportkörben hasonlóan kezdődnek majd a találkozók, mint az egyenes kieséses szakaszokban, méghozzá délután 16.00-kor és 20.00-kor.

A döntőre december 18-án, délután 16.00-tól kerül sor a Lusail Stadionban.

A világ egyik leggazdagabb országa eredetileg 12 létesítményben gondolkodott a viadal kapcsán, de ezt a tervet költségcsökkentés és egyéb szempontok alapján nyolcra módosították. A várható építési és rendezési költségek ezzel együtt is 8-10 milliárd dollár közé esnek majd.

Katar nem akármilyen látványtervekkel és korszakos mérnöki megoldásokkal vágott bele a munkába, miután 2010-ben elnyerte a 2022-es rendezés jogát.

A 2,8 milliós lélekszámú ország nem kisebbre vállalkozott, minthogy 2021-re, bő egy évvel az első kezdősípszó előtt minden létesítmény állni fog majd. Nos, ezt az ígéretet úgy néz ki, hogy tudják tartani.

Az alábbi helyszíneken lépnek majd a világ legjobbjai pályára 2022 év végéhez közeledve:

• Al Bayt Stadion
• Al Janoub Stadion
• Al Rayyan Stadion
• Al Thumama Stadion
• Qatar Foundation Stadion
• Khalifa International Stadion
• Lusail Stadion
• Ras Abu Aboud Stadion

A fentiek közül a Khalifa International Stadion volt az egyetlen, amelyet nem a nulláról kezdtek el építeni, hanem az 1976-ban átadott létesítményt építették át, újították fel teljesen 2014 és 2017 nyara között.

A 40 000 férőhelyes komplexum lelátói teljesen megújultak az építkezések alatt, új kiszolgáló egységek kerültek a stadionba, ráadásul a tetőszerkezet átalakításával az ülőhelyek 70%-a került fedésbe.

A vb-n öt csoportmeccs, egy nyolcaddöntő, valamint a bronzéremért folyó csata lesz majd ebben a stadionban.

2019 végén rendeztek FIFA-klubvilágbajnokságot is a stadionban. Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Al Janoub Stadion

Az Al Janoub Stadion volt az első, amely felépült a hét tervezett, új létesítményből. A stadion tervei 2013-ban készültek, az első kapavágásra pedig 2014-ben került sor. Eredetileg 2018 végén akarták átadni, de némi késést szenvedett a projekt, így végül 2019. május 16-án, az Amir Kupa döntőjével, az Al-Duhail – Al-Sadd (4-1) mérkőzéssel avatták fel.

Az épület formáját tekintve a tervezők a hagyományos gyöngyhalász bárkák hajótestét szerették volna megjeleníteni a stadion külsején, ezért is használtak a projekt során több fát és egyéb arab tradicionális építőanyagot.

A végeredményt tekintve azonban többen erős kritikát fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy az Al Janoub inkább egy bizonyos női testrészre hasonlít, semmint egy halászhajóra.

A sportkomplexumban 40 000 néző foglalhat helyet majd az öt csoportmeccs és az egy nyolcaddöntő alatt a vb-n. A torna után a tervek szerint a stadion felső karéját visszabontják, így 20 000 főre csökken majd a kapacitása.

Al Rayyan Stadion

Az Al Rayyan Stadion szinte teljesen kész van, már csak néhány részmunka és tesztelés választja el attól, hogy megnyissa a kapuit az eredetileg 2019-es átadással tervezett épület. A sportkomplexum az Ahmed Bin Ali Stadion helyére épült, eredetileg azt akarták felújítani, de végül annak lerombolása és a teljesen új komplexum felépítése mellett döntöttek az illetékesek.

2015-ben készültek el a látványtervek a stadionról, az alapokat pedig már egy évvel később el is kezdték ásni.

A 40 000 fős stadionban öt csoportmeccs és egy nyolcaddöntő lesz és hasonlóan az Al Janoub Stadionhoz, a világbajnokság után a kapacitást itt is megfelezik majd 20 000 főre.

Al Bayt Stadion

Az utolsó simítások és engedélyezési eljárások választják már csak el az Al Khor Stadionnak is hívott létesítményt attól, hogy teljesen elkészüljön.

A stadion megjelenését tekintve mind kívül, mind belül egy beduin sátorra emlékeztet, ezért dominálnak benne a piros, fehér és a fekete színek. Innen jött a név is, a beduin sátor arab elnevezéséből: bayt al sha'ar.

A 60 000 fős, kinyitható tetőszerkezetű komplexumban lesz a vb nyitómeccse, plusz négy másik csoportmérkőzés, valamint egy-egy nyolcad-, negyed- és elődöntő is. A torna után a három karéjból a legfelsőt elbontják a stadionban, így 32 000 főre olvad majd a befogadóképessége.

Az Al Bayt Stadion tényleg hasonlít egy beduin sátorra. Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Qatar Foundation Stadion

A stadion, amelyet idén június 15-én adtak át, egy olyan helyen épült, ahol nagy egyetemi kampuszok, külföldi egyetemek és kutatóintézetek találhatók, éppen ezért Education City Stadionnak is hívják.

Az alapozási munkálatok előkészítése 2014-ben kezdődött és egészen 2016 végéig eltartott, ezért is nem 2019-ben, hanem idén került sor a stadion átadására, amelynek formája egy sivatagi gyémántra emlékeztet.

A létesítményben nagyjából 40 000 néző foglalhat helyet majd az öt csoportmeccs és az egy-egy nyolcad- és negyeddöntő alatt a vb-n. A torna után a tervek szerint 25 000 főre csökkentik a kapacitását.

Ras Abu Aboud Stadion

A világbajnokság egyik legkülönlegesebb stadionja, amelyet

teljes egészében előre elkészített modulokból, köztük hajókonténerekből raknak össze, és a vb után teljes egészében szétszedik és újrahasznosítják a modulokat.

Az összeszerelési munkálatok 2018-ban kezdődtek és már nagyon jól állnak, 2021-re minden el is készül a tervek szerint.

A 40 000 férőhelyes komplexumban öt csoportmeccs és egy nyolcaddöntő lesz majd.

Lusail Stadion

A világbajnokság legnagyobb stadionja, amely a döntőnek is otthont ad majd, megtestesíti mindazt, amit Katar üzenni szeretne a világnak az arab kultúráról és a saját ambícióiról.

A 80 000 fő befogadására képes komplexumban öt csoportmeccs, egy-egy nyolcad-, negyed-, és elődöntő lesz és a finálét is itt rendezik meg december 18-án.

A tornát követően a stadionból a székek nagy részét egyedülálló módon a világ minden tájára eladományozzák különböző sportprojektekhez.

Al Thumama Stadion

A 2021-re elkészülő sportkomplexum dizájnját a tradicionális arab fejfedő, a férfiak és nők által is hordott gahfiya inspirálta, ami egyébként a méltóság és a függetlenség egyik szimbóluma is egyben.

A 40 000 férőhelyes stadionban öt csoportmeccs és egy-egy nyolcad- illetve negyeddöntő lesz a világbajnokságon. A tornát követően a fenntarthatóság jegyében a létesítmény kapacitását 20 000 főre csökkentik, a stadion felső karéjai helyén szállodák váltják majd fel a székeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!