A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem csak a Liverpool történelmi bajnoki címéről szólt a Premier League

Liverpool
Liverpool's English midfielder Jordan Henderson (C) lifts the Premier League trophy during the presentation following the English Premier League football match between Liverpool and Chelsea at Anfield in Liverpool, north west England on July 22, 2020. - Liverpool on Wednesday lifted the Premier League trophy at the famous Kop stand at Anfield after their final home game of the season. With no fans able to attend due to the COVID-19 coronavirus pandemic, Liverpool said the idea for the trophy lift was to honour the club's fans, but Liverpool manager Jurgen Klopp urged fans to respect social distancing measures, after thousands gathered around the club's stadium and in the city centre following their coronation as champions last month. (Photo by PHIL NOBLE / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Premier League nemrég véget ért szezonja a többi bajnoksághoz hasonlóan a koronavírus-járvány miatt maradhat örökké emlékezetes - meg persze a Liverpool óriási dominanciája és 30 év után nyert bajnoki aranyérme miatt is, amely a PL-érában az első a klubnak. Voltak persze olyan találkozók a 38 forduló alatt lejátszott 380 meccsen, amelyeket aligha fogunk elfelejteni. Ezek közül idézünk most fel tizet.

2019. augusztus 11., Manchester United-Chelsea 4-0 (Rashford 18., 67., Martial 65., Daniel James 81.)
Már az első fordulóban szuperrangadót rendeztek, ráadásul két korábbi klublegenda, Ole-Gunnar Solskjaer és Frank Lampard irányította a csapatokat. Ha csak az eredményt nézzük, tükörsima MU-győzelem született, ám a képlet korántsem volt ilyen egyszerű.

A londoniak több statisztikai mutatóban felülmúlták a hazaiakat, labdabirtoklásban, kapuralövésben, szögletekben - ám hiába fociztak jobban, a gólokat a United szerezte.

A villámgyors kontrákkal a szezon során egyébként is rengeteget bizonytalankodó kék védelem nem tudott mit kezdeni, elöl pedig nem volt szerencséje, több ízben De Gea bravúrjai, vagy a kapufa mentette meg a Solskjaer-csapatot. A túlzó végeredmény ellenére mindkét csapat rapszodikus szezont futott, végül azonban egyikük sem bánkódhatott, hiszen top4-es helyezésüknek köszönhetően a következő szezonban mindkét óriás a Bajnokok Ligájában szerepelhet.

2019. szeptember 21., Manchester City-Watford 8-0 (Bernardo Silva 15., 48., 60., David Silva 1., Agüero 7., Mahrez 12., Otamendi 18., De Bruyne 85.)
Az ötödik játéknapon Pep Guardiola alakulata óriási meglepetésre 3-2-re kikapott az újonc Norwich otthonában, így a következő fordulóban hazai pályán a Watford ellen muszáj volt javítani.

Arra a szabályos kivégzésre azonban, amit a City a jobb sorsra érdemes Watford ellen produkált, talán még az Etihad legvérmesebb szurkolói sem számítottak: a 18. percben már 5-0-ra (!) vezettek a kedvencek.

A teljesen szétesett kiscsapat ellen ha az lett volna a feladat, egész biztosan kétszámjegyű gólt rámolnak be a mesterhármast szerző Bernardo Silva vezérelte hazaiak, akik végül megkegyelmeztek és "csak" nyolc lett a vége.

2019. október 5., Norwich-Aston Villa 1-5 (Drmic 87., ill. Wesley 14., 30., Grealish 49., Hourihane 61., Douglas Luiz 83.)
A Sheffield United meglepően jó rajtjához képest a másik két újonc, a Norwich és az Aston Villa nagyon beragadt a rajtnál, nyolc mérkőzést követően előbbi hat, utóbbi öt ponttal várta kettejük első felvonását a tabella végéről. A várt izgalmak azonban elmaradtak,

a birminghaimiek ugyanis idegenben rendeztek gólfesztivált és 5-1-es győzelmükkel megindultak felfelé.

A kanárik viszont az utolsó helyre csúsztak, amit konstans tartottak is a bajnokság végéig, így esélyük sem volt a bennmaradásra, amelyet viszont a Villa óriási küzdelmek árán az utolsó fordulóban kiharcolt.

2019. október 25., Southampton-Leicester City 0-9 (Ayoze Pérez 19., 39., 57., Vardy 45., 58., 94., Chilwell 10., Tielemans 17., Maddison 85.)
Történelmi csapást mért a Southamptonra Brendan Rodgers csapata egy esős októberi pénteken -

a Leicester ugyanis ezzel a kiütéssel beállította a legnagyobb különbségű győzelmet a Premier League-ben, amelyet eddig a napig a Manchester United az Ipswich Town ellen egyedüliként tartott.

Ehhez persze kellett Ryan Bertrand 12. percben kapott piros lapja is 1-0-s vendég vezetésnél - bár láttunk már korai kiállításokat, ezt követően nem feltétlenül jellemző, hogy egy csapat emberhátrányban még nyolcszor kapituál... Ayoze Pérez és a bajnokság későbbi gólkirálya, Jamie Vardy mesterhármast szerzett, amire viszont talán ezután a meccs után senki nem számított:

a hátralévő fordulókban a Soton 44, míg a Leicester csak 42 pontot szerzett,

amely előbbinek a végelszámolásnál a 11., utóbbinak az 5. helyet jelentette a tabellán.

2019. november 10., Liverpool-Manchester City 3-1 (Fabinho 6., Szalah 13., Mané 51., ill. Bernardo Silva 78.)
Hogyan is hiányzohatna felsorolásunkból a címvédő és az előző szezonban a bajnoki címről csupán egy ponttal lemaradó ezüstérmes első összecsapása? A tabellán a 12. fordulóban rendezett rangadóig már hatpontos volt Jürgen Klopp csapatának előnye, amely egy Manchester United elleni idegenbeli 1-1-et leszámítva minden meccsüket megnyerték. A City viszont a Spurs elleni döntetlen mellett a Norwich-tól és a Wolvestól is kikapott.

Ahogyan ezen a meccsen is, méghozzá viszonylag simán. Negyedóra sem telt el és már kétgólos előnyben voltak a hazaiak Fabinho távoli bomájának, majd Szalah mesteri fejesének köszönhetően.

Ederson sérülése miatt Claudio Bravo védett a vendégeknél, aki a második játékrész elején bevédte Mané közeli fejesét, ekkor végleg eldőltek a lényegi kérdések. A hajrában Bernardo Silva találata csak a szépítéshez volt elég, a manchesteriek pedig kilenc pontra maradtak le legnagyobb riválisuktól - ez a bajnokság végére megduplázódott.

2019. november 24., Sheffield United-Manchester United 3-3 (Fleck 19., Mousset 52., McBurnie 90., ill. Brandon Williams 72., Greenwood 75., Rashford 79.)
A Sheffieldről már esett szó,

Chris Wilder együttesét szinte minden szakmai és szurkolói fórumon az év meglepetéscsapatának választották, teljesen jogosan.

Hosszú időn keresztül harcban állt az európai kupaindulást érő helyekért és bár a végén ez nem jött össze, a kilencedik hely minden előzetes várakozást felülmúlt. Az pedig főleg, hogy többek között az Arsenalt, a Tottenhamet, a Chelsea-t és a Wolvest is legyőzték. Solksjaer alakulata bár ki nem kapott, a Bramall Lane-en ízelítőt viszont kapott abból a harciasságból, amely egész évben jellemezte a hazaiakat. A Sheffield már 2-0-ra is vezetett, ekkor megrázta magát az MU és hét perc (!) alatt megfordította a találkozót.

Többek között Mason Greenwood első bajnoki találatának is köszönhetően, aki végül tízzel zárta a szezont, amellyel megdöntötte Wayne Ronney 2003/2004-es évadban az Evertonnal felállított rekordját, az egy idényben lőtt gólokat tekintve, amelyet 18 éves, vagy annál fiatalabb játékos szerzett.

Ám a Sheffield nem adta fel és a 90. percben McBurnie góljával az egyik pontot végül otthon tartotta.

2019., december 4., Liverpool-Everton 5-2 (Origi 6., 31., Shaqiri 17., Mané 45., Wijnaldum 90., ill. Keane 21., Richarlison 45+3.)
A decemberi nagyüzemet városi derbivel kezdte az akkor már toronymagasan éllovas Liverpool, amelynek a 15. fordulóig továbbra is csak a MU elleni döntetlen volt az egyetlen pontvesztése. Az Everton sem tudta megnehezíteni Jürgen Klopp csapatának dolgát,

pedig Alisson eltiltása miatt nem lehetett ott a kapuban, a nagy támadótrió tagjai közül pedig csak Mané volt kezdő,

Szalah és Firmino helyett Origi és Shaqiri voltak ott a csapatban. Ők azonban meg is hálálták a bizalmat, előbbi két, utóbbi egy gólt szerzett, míg a Liverpool ötig meg sem állt, amelyre csak két válasz érkezett.

2019. december 27., Wolves-Manchester City 3-2 (Adama Traoré 55., Raúl Jiménez 82., Doherty 89., ill. Sterling 25., 52.
Amíg a Liverpool szorgosan gyűjtögette a pontokat, a címvédő ManCity olykor váratlanul elszórta őket - így volt ez a városi rivális United ellen, ráadásul hazai környezetben (1-2), vagy éppen a Newcastle otthonában (2-2). A Wolves elleni kudarc is rendkívül fájó lehetett Guardiola együttesének, már csak azért is, mert az 52. percben Sterling két góljával magabiztosan vezettek a vendégek a Molineux Stadionban. De hogy?

Edersont a 12. percben kiállították, a korai piros lap ellenére azonban a VAR segítségével 11-est kaptak a vendégek.

Sterling kihagyta, a videóbíró azonban úgy ítélte meg, hogy Rui Patricio a lövés előtt elmozdult a gólvonalról, ismétlés! Az angol válogatott szélső ezt is kihagyta, ám a portugál kapusról hozzá pattant a labda, az üres kaput pedig már nem hibázta el. A második félidő elején aztán De Bruyne adott szokásához híven tökéletes labdát Sterlingnek, aki elegánsan emelte át ziccerben Patriciót. Innen sikerült kikapnia a Citynek.

Adama Traoré erőszakossága elengedhetetlen volt hozzá, aki egy gólt és egy gólpasszt is kiosztott,

ráadásul az egyenlítés és a fordítás a 80. perc után jött, pedig a hajrában korábban éppen a Cityre volt jellemző, hogy megnyeri a kiélezett meccseket. Nuno Espirito Santo együttese ráadásul ezzel duplázott, hiszen az októberi idegenbeli siker után otthon is nyert a manchesteriek ellen, akik alighanem itt tehettek le végérvényesen a címvédésről.

2020. február 29., Watford-Liverpool 3-0 (Sarr 52., 60., Deeney 72.)
Ezen a napon szöktek el azok az álmok, amelyek arról szóltak, hogy

a Liverpool képes lehet megismételni az Arsenal legendás, 2003/2004-es szezonját, amikor Henryék veretlenül lettek a Premier League bajnokai.

A kiesés ellől menekülő Watford óriási meglepetésre könnyedén győzött Jürgen Klopp alakulata ellen, amelynek védelme ezúttal finoman szólva nem hozta megszokott, elit formáját: a hazai gólok előtt Virgil van Dijk és Alexander Arnold is óriásiakat hibázott. Azt persze a vereség után is mindenki tudta, hogy csak idő kérdése, hogy 30 év után mikor koronázzák meg újra bajnokként a Mersey-parti csapatot, arra azonban talán senki nem gondolt, hogy

éppen a Watford veszi majd el a Liverpool 44 meccs óta tartó veretlenségét.

2020. június 15., Chelsea-Manchester City 2-1 (Pulisic 36., Willian 78., ill. De Bruyne 55.)
A megváltást jelentő Premier League trófea végül egy olyan napon vált biztossá a Liverpool számára, amikor nem is lépett pályára.

A Chelsea ugyanis megtette azt a szívességet, hogy a 31. fordulóban pontot szerzett a City ellen, ráadásul a szükséges egy helyett mindjárt hármat is,

ezzel matematikailag is eldőlt, hogy idén új bajnokot avatnak Angliában. Frank Lampard csapata érezhetően élesebb volt a rangadón - szükségük is volt a győzelemre, hiszen a BL-indulásért vívott harcban minden pont jelentőséggel bírt. Pulisic egy szemfüles labdaszerzés és higgadt befejezés után a londoniakat juttatta előnyhöz, a második félidő elején De Bruyne egy szépségdíjas szabadrúgásgóllal egyenlített. A 78. percben aztán eldőltek a lényegi kérdések, egy hazai akció végén Fernandinho a gólvonalon kézzel ütött bele a labdába, amelyért járt a jogos piros lap és a büntető.

A 11-est Willian bombázta a kapuba, a Chelsea-győzelem pedig a fentebb leírtakat eredményezte.

A felsorolás teljesen szubjektív, egészen biztos, hogy ahány ember, annyi top 10-es lista születne. A City 4-0-s, vagy az Arsenal 2-1-es győzelme is emlékezetes volt a Liverpool ellen,

de ne felejtsük el, hogy addigra már bajnokként léptek pályára a Vörösök, gyakorlatilag tét nélkül.

Kiemelhettünk volna még a Big Six rangadói közül többet is, vagy akár az utolsó fordulóban a kiesésről és az európai kupaindulásról döntő találkozókat, de a friss emlékek miatt inkább visszamentünk a távolabbi múltba. Reméljük, mindenki élvezte az utazást,

folytatás szeptember 12-én, a 2020/2021-es szezon 1. fordulójával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!