Vágólapra másolva!
Közel tíz hónap, egészen pontosan 289 nap után vív újra tétmérkőzést, sőt léphet egyáltalán pályára a törökországi Sivasban a Nemzetek Ligája 2020-as kiírásának első játéknapján a magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi együttese jelentősen átalakult az elmúlt közel egy évben, visszavonult és kimaradó játékosok, újoncok és váratlan cserék nehezítették a kapitány dolgát. A mérkőzés több szempontból is roppant fontos lesz, hiszen az idei NL-kiírás már a 2022-es vb-selejtezőkhöz is kapcsolódik, de a találkozó a Bulgária elleni októberi Eb-pótselejtező egyik főpróbája is lesz.

2019. november 19-én Cardiffban 2-0-ra kikapott a magyar válogatott Walestől az Európa-bajnoki selejtezők utolsó fordulójában. Ekkor még mindenki azt hitte, hogy egy-két márciusi felkészülési találkozó után 2020. március 26-án Szófiában lép pályára a csapat az Eb-pótselejtezőn - rémálmainkban sem gondtunk arra, ami ehelyett következett. A koronavírus-járvány miatt a sportélet, így a labdarúgás is valósággal megszűnt létezni, egészen június elejéig.

Ekkor mindenki elkezdett reménykedni, az UEFA pedig hamarosan közölte, hogy változatlanok maradnak a Nemzetek Ligája idei kiírásának őszi dátumai, így augusztus végén minden válogatott, köztük a magyar is végre újra keretet hirdethetett. Marco Rossi augusztus 24-én kihirdette a Törökország és Oroszország elleni találkozókra a válogatott keretét.

Így nézett ki az eredeti keret, ami azóta kis túlzással több helyen módosult, mint nem. Komoly meglepetés nem volt benne, hiszen a klub nélküli csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs kimaradása nem volt váratlan, ismerve Rossi válogatási elveit, és az azokhoz való következetes ragaszkodását.

"Amikor két éve elfogadtam ezt a megtisztelő feladatot, megfogalmaztam a vezérelveimet.

Örültem volna, ha a válogatott számíthat rá, de mivel nem vesz részt mérkőzéseken, erről szó sem lehetett" – mondta a szakember a "Dzsudzsák-kérdésről" a keret nyilvánosságra hozásának napján.

Marco Rossi (jobbra) mindig ragaszkodik az elveihez, amit Dzsudzsák Balázs (balra) is tudomásul vesz Forrás: Facebook

Nem megbántva Dzsudzsákot és nem kisebbítve az eddigi érdemeit, de pillanatnyilag az ő hiánya jelenti a legkisebb fejtörést a szakmai stábnak. A keret tagjai a hétvégén bajnoki meccseken léptek pályára, hétfőn érkeztek meg Telkibe, így a kapitánynak mindössze két napja maradt, hogy felmérje ki milyen állapotban van, illetve begyakoroljon a csapattal egy-két olyan taktikai elemet, amely pontszerzéshez, vagy éppen győzelemhez segíthet.

– mondta erről Rossi. Arról pedig úriemberként nem beszélt, hogy a törökök a Budapesttől több mint 2000 kilométerre lévő, a hatalmas ország közepén megbúvó Sivasba vitték a meccset. Ami járványügyi szempontból persze valahol üdvös, hiszen a 10 milliós Isztambul (ahol a törökök rendszerint játsszák a hazai meccseiket) helyett egy 300 ezres városban kell magukra vigyázniuk a játékosoknak, viszont az út közel kétszer annyi ideig fog tartani – oda és vissza is. A 2016-ban átadott, 27 ezer férőhelyes Sivas Stadion viszont ugyanúgy üres lesz az UEFA zárt kapus rendelkezése miatt, mint bármelyik isztambuli stadion lett volna.

A pályával nem lesz gond:

Azonban a kellemesnek mondhatónál hosszabb utazás is matinénak mondható a keretet sújtó balszerencse áradathoz képest, ami különösen a védelmet érintette. Baráth Botond és Tamás Krisztián már a hétvégi forduló előtt kidőlt sérülés miatt, majd Gazdag Dániel és Korhut Mihály is kikerült a keretből, mindketten azért, mert koronavírusos beteget találtak a környezetükben. A vasárnapi bajnokikon jöttek az újabb sérülések: a Korhut helyére behívott Hangya Szilveszter, valamint a ferencvárosi Botka Endre is megsérült, ahogy az utóbbi helyére behívott Bolla Bendegúz, valamint Bese Barnabás is. Marco Rossinak így mindössze öt védője maradt, akik közül a legtapasztaltabb, azaz Wili Orbán hosszú sérülése után még alig töltött időt a pályán tétmérkőzésen.

A magyar válogatott kerete:

kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (MOL Fehérvár FC)
védők: Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Apollon Limasszol)
középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Pátkai Máté (MOL Fehérvár FC), Kalmár Zsolt (FC DAC), Nagy Ádám (Bristol City), Schäfer András (FC DAC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg)
csatárok: Babati Benjámin (ZTE), Holender Filip (FC Lugano), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Simon Krisztián (Újpest FC), Szalai Ádám (FSV Mainz 05), Szőke Adrián (Heracles Almelo)

A kapitány azonban ezzel nem foglalkozik, mint azt a szerdai, már Törökországban tartott sajtótájékoztatón kijelentette, készen állunk rá, hogy meglepetést okozzunk Sivasban.

– idézte Rossit a magyar szövetség Twitter-oldala.

Némi segítséget adhat a csapatnak, hogy míg az OTP Bank Ligából már három forduló lement, addig a török bajnokság még nem kezdődött el, ahogy azok a topligás bajnokságok sem, ahol a török válogatott sztárjai játszanak: így az AC Milanban futballozó Hakan Calhanoglu, a Juventust erősítő Merih Demiral, vagy a Getafében játszó Enes Ünal sincs játékban.

A török válogatott kerete

kapusok: Fehmi Mert Günok (Basaksehir), Gökhan Akkan (Rizespor), Ugurcan Cakir (Trabzonspor)
védők: Mehmet Zeki Celik (Lille), Mert Müldür (Sassuolo), Nazim Sangaré (Antalyaspor), Caglar Söyüncü (Leicester City), Kaan Ayhan (Sassuolo), Merih Demiral (Juventus), Ozan Muhammed Kabak (Schalke 04), Yildirim Mert Cetin (Hellas Verona), Cengiz Umut Meras (Le Havre), Hasan Ali Kaldirim (Basaksehir)
középpályások: Cengiz Ünder (AS Roma), Efecan Karaca (Alanyaspor), Hakan Calhanoglu (AC Milan), Irfan Can Kahveci (Basaksehir), Mahmut Tekdemir (Basaksehir), Mert Hakan Yandas (Fenerbahce), Okay Yokuslu (Celta Vigo), Orkun Kökcü (Feyenoord), Ozan Tufan (Fenerbahce), Yusuf Yazici (Lille), Emre Kilinc (Galatasaray)
csatárok: Ahmed Kutucu (Schalke 04), Burak Yimaz (Lille), Enes Ünal (Getafe), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf)

A bevezetőben írtuk, hogy a találkozó, ahogy a szeptember 6-i Oroszország elleni is több szempontból is fontos. Egyrészt jó lenne pontokat gyűjteni a Nemzetek Ligájában. Másrészt fel kell mérni, hogy mire lehet képes a jelentősen átalakított magyar válogatott. Harmadrészt pedig már látótávolságban van az október 8-i, Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtező, amire csak ezzel a két mérkőzéssel tud felkészülni a magyar válogatott. Azt pedig nem kell hangsúlyoznunk, hogy milyen fontos lesz a szófiai meccs, hiszen továbbjutás esetén (nincs visszavágó) Budapesten fogadhatjuk az Izland–Románia párharc győztesét – immár a jövő évi Eb-részvételért!

És van még egy szempont: a Nemzetek Ligája az UEFA és a FIFA döntésének értelmében már a 2022-es labdarúgó világbajnokság selejtezőire is befolyással bír. A vb-selejtezőkből a tíz csoportgyőztes automatikusan kijut a katari világbajnokságra, a maradék három helyért pótselejtezőn csapnak össze a csapatok.

A pótselejtezőn a tíz csoportmásodik,

illetve a 2020-21-es Nemzetek Ligája sorozatból a két legjobb olyan csoportgyőztes szerepelhet, amely nem jutott ki automatikusan, vagy nem zárt másodikként a világbajnoki selejtezőben.

A playoff-körben a 12 együttest három ágra sorsolják, ahonnan egyenes kieséses rendszerben elődöntő-döntős rendszerben derülnek ki a kvalifikációt szerzők.

A magyar válogatott csütörtökön – magyar idő szerint – 20.45-től lép pályára a házigazda török együttes ellen Sivasban, majd három nappal később az oroszokat fogadja a Puskás Arénában 18 órától.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!