A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Halasztott pótselejtezők és Európa-bajnokság, karanténba zárt játékosok és edzők - ez jellemezte a válogatott szereplését 2020-ban, de Marco Rossi csapata egy örökre emlékezetes őszt produkált úgy, hogy mindössze két és fél hónapig tartott a válogatott szezonja. Kijutás az Európa-bajnokságra, feljutás a Nemzetek Ligájában, nyolc meccs, mindössze egyetlen vereség. Ez volt a magyar labdarúgó-válogatott 2020-as éve. 

A vírus mindent felülírt

Egészen fura évet fog lassan maga mögött tudni a világ, ezzel együtt pedig minden hétköznapi szereplő is. A fenti állítás természetesen igaz a magyar labdarúgó-válogatottra is. A magyar focisták programját is alaposan borította a koronavírus.

Ne feledjük, alapesetben tavasszal kiderült volna, hogy a magyar csapat ott lehet-e a 2020-as, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, nyár elején már Európa-bajnokot is hirdettek volna, ősszel pedig menetrendszerűen jöttek volna a meccsek a Nemzetek Ligájában.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is kidőlt a sorból Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ehhez képest a magyar válogatott első meccsét szeptember elején játszotta, azaz

tíz hónap telt el a válogatott két fellépése között,

miközben a vírus miatt folyamatosan halasztani kellett a pótselejtezőket, és végül az Európa-bajnokságot is elsöpörte, 2021 nyarára.

Azt még mindig nem tudni, hogy a nyári Európa-bajnokságot milyen formában rendezik majd meg, könnyen lehet, hogy a 12 rendező város helyett egy ország rendezi majd a meccseket, járványügyi és gazdasági megfontolásokból, de az már biztosnak látszik, hogy rendezők száma csökkeni fog, csak remélhetjük, hogy Budapest maradhat majd házigazda, ebben az esetben pedig a Portugália és Franciaország elleni meccseket is a Puskás Arénában játszhatja Marco Rossi csapata.

Európa-bajnokságtól Európa-bajnokságig

Azt már korábban megmutattuk, hogy változott meg a 2016-os Európa-bajnokság és a 2020-asra kijutott válogatott összetétele, de most azt is láthatjuk, mennyire extrém volt a válogatott 2020-as naptári éve.

A magyar válogatott 2015 novemberében kiharcolta az Eb-részvételt, majd a következő naptári évben összesen 12 hivatalos meccset játszott, ezekből négy az Európa-bajnokságon volt. Bernd Storck csapata három győzelemmel, öt döntetlennel és négy vereséggel zárta az évet. 2017-ben hihetetlen mélyrepülése volt a válogatottnak, vereség Andorra és Luxemburg ellen is, nem csoda, hogy Storcknak mennie kellett, kilenc meccsen hat vereség, három győzelem volt a csapat mérlege.

2018-ban Georges Leekens kapott négy meccset kapitányként (három vereség, egy döntetlen), majd jött Marco Rossi, aki két vereség mellett egy döntetlent és három győzelmet is fel tudott mutatni, összesen tehát tíz meccse volt a magyar csapatnak.

2019-ben is tíz meccse volt a válogatottnak, négy győzelem mellett hat vereség volt a csapat mérlege, úgy, hogy utolsó hat meccséből ötször kikapott a csapat, utoljára Walesben, így ott el is dőlt, hogy egyenes ágon nem jut ki a csapat az Eb-re Horvátország és Wales mögött, de ugye pótselejtezőn sikerült, ahogy Szlovákiának is, így a selejtezőcsoportunkból végül négy csapat is kijutott a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra.

Erőltetett menet

A válogatottak a márciusi lezárásokat követően teljesen háttérbe szorultak, mindenhol menteni akarták a menthetőt, azaz a nemzeti bajnokságokat kellett a lehető leghamarabb befejezni, majd a nemzetközi kupákat és csak ezután jöhettek a sorban a nemzeti válogatottak.

Marco Rossi csapata végül majdnem ugyanannyi meccset játszott 2020-ban, mint egy átlagos évben, békeidőben. A fentiekből is kiderül, hogy a válogatott egy nagy mélyrepülés után kapott szárnyakat a 2020-as évre, és mindent kihozott az őszi szereplésből, amit csak lehetett. Az Európa-bajnoki szereplésért mindenki, mindent alárendelt és nem is jelenthetett megoldhatatlan feladatot a Bulgária elleni első meccs, majd hazai pályán az Izland elleni meccs.

A Nemzetek Ligájában a csoportgyőzelem és a feljutás már csak hab volt a tortán, pláne úgy, hogy Marco Rossi csapatát a leggyengébbként sorsolták az oroszok, a szerbek és a törökök mellé, de lássuk, hogy jutottunk el egy felejthetetlen ősz végére a magyar csapatnak köszönhetően.

Szoboszlai Dominik gólöröme a magyar válogatott második gólja után a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen a Puskás Arénában Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyarok a pótselejtezőknek is köszönhetően végül nyolc meccsen léptek pályára, de erre a szokásoktól eltérően ezúttal kevesebb mint két és fél hónap állt a játékosok rendelkezésére.


Szeptemberben két meccse volt a válogatottnak, rögtön egy bravúrgyőzelemmel kezdett Törökországban, a Nemzetek Ligájában, Szoboszlai Dominik fantasztikus szabadrúgásgólja döntött.

A második meccsen, három nappal később szenvedte el idei egyetlen vereségét Marco Rossi csapata, amikor az oroszok 3-2-re nyertek Budapesten.

A kapitány és mindenki más is tisztában volt vele, hogy most nem ez a két meccs a fontos, hanem a harmadik, Bulgária elleni találkozó, ami arról döntött, hogy játszhatunk hazai pályán a hazai rendezésű Európa-bajnokságért.

Október 8-án, Szófiában nem lehetett ott Szoboszlai Dominik, mert a Salzburg három játékosa is megfertőződött a koronavírussal, így az egész csapat karanténba került. Azonban a Rossi által preferált rendszer nem változott, maradt a három belső védős rendszernél, Kalmár Zsolt került Szoboszlai helyére és Orbán, Kalmár, valamint Nikolics góljaival 3-1-re nyertünk, a kötelező első fele letudva.

Szófia, 2020. október 8. Kalmár Zsolt (k) és Szalai Ádám (j), miután előbbi gólt szerzett a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében játszott Bulgária-Magyarország mérkőzésen Szófiában Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Három nappal később jöhetett a harmadik ellenfél a Nemzetek Ligájában, Szerbia idegenben. A fókusz innentől az Izland elleni végső selejtezőre helyeződött át, Belgrádban egy felforgatott csapat lépett pályára, Orbán, Szalai és Holender is csak csereként kapott lehetőséget, Sallai Roland nem is játszhatott.

Ez a meccs Könyves Norbert miatt is emlékezetes maradhat, első meccsén első gólját szerezte, nyertünk 1-0-ra.

Újabb három nap telt csak el, de jöhetett az újabb meccs, idegenben Moszkvában úgy, hogy ezúttal Gulácsi Péter nem léphetett pályára, de a kifacsart magyar csapat ezúttal is helytállt, 0-0 után egy értékes ponttal térhetett haza a Rossi-csapat. A fejekben ekkor már az egy hónappal későbbi, Izland elleni meccs motoszkálhatott.

November 12-ére is hektikusan készülhetett a magyar csapat:

először jött a hír, hogy nem engedi el a Salzburg Szoboszlai Dominikot, a vírushelyzet romlása miatt nem lehettek nézők a stadionban, ráadásul Marco Rossi is elkapta a vírust, így nem lehetett a csapat mellett az elmúlt négy év legfontosabb meccsén.

Szoboszlai végül jöhetett, a csapatot pedig Cosimo Inguscio vezette, aki folyamatosan kapcsolatban volt Rossival, aki karanténból figyelhette csak pályafutása eddigi (egyik) legfontosabb meccsét. A végeredményt ma már talán mindenki kívülről fújja: Gulácsi nagy hibája után vezetett Izland, majd a 88. percben jött Loic Nego, a 92. percben Szoboszlai Dominik és megfordítottuk a meccset. A magyar válogatott története során először jutott ki zsinórban két Európa-bajnokságra.

Európa-bajnokságon a magyar válogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

A válogatottnak a következő hat napban még két meccse volt hátra, de ez ekkor senkit nem foglalkoztatott különösebben. November 15-én a szerbeket fogadtuk, úgy, hogy a Bundesligában szereplő játékosok pályára sem léphettek, ráadásul Cosimo Inguscio sem lehetett ott a csapattal, mert az ő vírustesztje is pozitív lett, így az U21-es kapitány, Gera Zoltán ugrott be a helyére.

A válogatott hátrányba került, de Kalmár Zsolt egyenlített, a fordítás ezúttal nem sikerült, de nagy lehetőséget kapott a magyar csapat ugyanis az oroszok kikaptak Törökországban, így szerencsés esetben fel is juthatott még az A osztályba a válogatott a Nemzetek Ligájában.

November 18-án jött a válogatott idei utolsó meccse, Törökország ellen, a Puskás Arénában. A szerbek fogadták az oroszokat és a hazaiak csak lövöldözték a gólokat (5-0 lett a vége), így hamar kiderült, hogy az egy pont is feljutást ér. A magyar csapat azonban nem erre állt be, Sigér Dávid és Varga Kevin góljaival 2-0-ra nyert, így két év alatt másodszor is szintet lépett a magyar csapat, 2022-ben jöhetnek a legjobbak.

Sigér Dávid és Varga Kevin góljai zárták le a magyar válogatott 2020-as évét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nyolc meccs, huszonhat játékos, három kapitány

A magyar válogatott 2020-as mérlege nyolc meccs, öt győzelem, két döntetlen, egy vereség. Kijutás az Európa-bajnokságra, feljutás a Nemzetek Ligájában. Ennél többet nem lehetett volna kifacsarni ebből a két és fél hónapból, amire a válogatott szereplése koncentrálódott.

Marco Rossi, Cosimo Inguscio és Gera Zoltán is vezette a csapatot, de az egész szakmai stábnak jár a köszönet, mert a magyar csapat ebben az évben nem nevekből állt, hanem igazi csapat volt. A kapitány megtalálta a megfelelő szisztémát, szinte teljesen mindegy, ki játszott, mindenki pontosan tudta, mi a feladata és volt egy extraklasszisa is a csapatnak, a mindössze 20 éves Szoboszlai Dominik személyében, akire ma már fél Európa „vadászik" és ha jól vált klubot, még ennél is hasznosabb tagja lehet majd a válogatottnak.

Gera Zoltánnak is be kellett ugrania Fotó: Csudai Sándor - Origo

Említsük meg azokat is, akik részt vettek a nagy sikerekben. Négy játékosunk léphetett pályára az összes meccsen, Holender Filip, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja és Kalmár Zsolt. Hét meccsen kapott lehetőséget a Ferencvárossal a Bajnokok Ligájában is szereplő Sigér Dávid és Szalai Attila, hatszor léphetett pályára Botka Endre, Lang Ádám, Loic Nego, Willi Orbán és Szalai Ádám. Öt meccsen volt a csapatban Fiola Attila, Gulácsi Péter és Könyves Norbert. Négyszer Hangya Szilveszter, Sallai Roland, Schäfer András és Szoboszlai Dominik. Három meccse volt Bese Barnabásnak, Dibusz Dénesnek és Gazdag Dánielnek, kettő Cseri Tamásnak, Gyurcsó Ádámnak és Varga Kevinnek és egy meccse volt Kecskés Ákosnak és Lovrencsics Gergőnek.

A törökverő csapat Forrás: MTI/Illyés Tibor

A fenti listából is kiderül, hogy nem a legértékesebb játékosaink szerepelhettek a legtöbb meccsen, de így is fantasztikusan teljesített a válogatott. Taktikailag és mentálisan is remekül felkészített csapatokat láthattunk, és az átlagéletkort tekintve reménykedhetünk abban, hogy további sok örömet szerez majd nekünk ez a csapat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!