A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány miatt már az Olaszországba utazás sem volt egyszerű, Torinóban pedig tényleg rendkívüli a helyzet. A korlátozó intézkedések miatt csak nagyon indokolt esetben mehetnek ki az itt élők az utcákra, ez pedig meglátszik a városon is. A torinóiak szerint szinte teljesen kihalt a város azóta, hogy a vörös zónába került. Kedden este kilenckor ezért nem mindennapi körítés mellett fogadja a Juventus a Ferencvárost az üres Allianz Stadionban, a Bajnokok Ligájának (BL) negyedik csoportmérkőzésén. Helyszíni riport Torinóból.

Már az ideutazás sem volt könnyű a globális koronavírus-járvány őszi hulláma és az egyre növekvő fertőzésszámok miatt.

Szlovénián például már csak úgy tudtunk keresztül buszozni, hogy a hét főből társaságunk mindegyik tagján volt maszk, mivel nem egy háztartásból jöttünk.

Természetesen tartottuk magunkat az előírásokhoz, az más kérdés, hogy a mellettünk elhaladók mit gondolhattak arról, hogy egy fekete kisbuszban csupa maszkos ember foglal helyet.

Olaszországban rendkívül súlyos a járványhelyzet, novemberben volt olyan nap, amikor több mint 40 ezer embert regisztráltak új fertőzöttként. Összességében eddig 1,4 millió ember kapta el az országban a vírust, és több mint 50 000-en haltak meg. A növekvő fertőzésszám miatt szigorú intézkedéseket vezettek be a betegség terjedésének lassítására.

Három részre osztották Olaszországot aszerint, hogy mennyire fertőzött egy-egy régió. A mi úti célunk Torino volt, ami Olaszország negyedik legnépesebb városa, Róma, Milánó és Nápoly után agglomerációval együtt nagyjából 1,7 millió lakossal.

A város a harmadik legfontosabb gazdasági központ Róma és Milánó után, Piemont tartomány és Torino megye székhelye, egyébiránt a járvány szempontjából az egyik legfertőzöttebb terület, hivatalosan „vörös zóna".

Általában nem így néz ki egy bevásárlóközpont előtere Torinóban. Forrás: Origo

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag még az itt lakók is csak akkor léphetnek ki a lakásukból, ha munka, bevásárlás vagy egészségügyi okból teszik azt,

ráadásul a vörös zónából csak különleges igazolással lehet átmenni egy másik zónába az országon belül.

Nálunk például egy halom papír volt különböző pecsétekkel angol és olasz nyelven, hogy mi magyar újságírókként hivatalos úton vagyunk itt, ezért jogosan tartózkodunk Torinóban.

A maszkviselés itt a mindennapi élet szerves része lett, még a szállásunkon a reggelire menet is kedvesen, de nagyon határozottan visszaküldött a recepciós hölgy minket, hogy leszünk szívesek maszkot felvenni, amíg válogatunk az ételek között. Nem mellesleg az utcán, szabad tereken is komolyan veszik a dolgot. Még idefele úton történt, hogy

egy Milánóhoz közeli pihenőnél a kisbuszunk mellett maszk nélkül beszélgettünk egymással, amikor megállt mellettünk egy rendőrautó és egyértelműen jelezte, hogy maszkot fel. Az sem hatotta meg a törvény őreit, hogy volt, aki éppen dohányzott, addig nem mentek tovább, amíg mind a heten maszkban nem voltunk.

A Juventus múzeuma is bezárt a járvány miatt. Forrás: Origo

Már hétfőn volt alkalmam egy nagyot sétálni a stadion környékén, ahol kis túlzással, az Allianz Stadionnal egybeépítettek egy nagy bevásárlóközpontot. Nem mellesleg kiváló üzleti érzékről árulkodik az is, hogy itt található a Juventus múzeuma és hivatalos ajándékboltja is. Igaz, az általában forgalmas utcákon most elvétve lehetett csak látni embereket, és a zárt kapus rendelkezések miatt a nézők sem töltik meg a stadion lelátóit.

A járvány egyébként a korlátozó intézkedések miatt az olasz klub életét is alaposan megnehezíti, az elmaradó jegy- és például ajándéktárgy bevételek kiesése miatt pénzügyileg rendkívül megterhelő időszak ez a mostani a Juventus számára is. A hivatalosan elérhető kimutatások szerint a torinói egyesület

a 2019/2020-as gazdasági évét 71,4 millió eurós veszteséggel zárta. Csak a miheztartás végett ez nagyjából 25,7 milliárd forint, ennyiből a kedden este itt pályára lépő Ferencváros majdnem három évig tudná finanszírozni a teljes működését.

Ráadásul már a 2018/2019-es év is negatív eredményt hozott a Juventusnál, amelynek a mostani, 2020/2021-es kiírásban sem jók a kilátásai anyagilag a globális járvány gazdasági hatásai miatt. Nem is csoda, hogy egyre több helyen lehet hallani, olvasni, hogy a klub fontolja legjobban kereső játékosának, Cristiano Ronaldónak az eladását.

Persze más lenne a helyzet, ha például nyitva lenne a múzeum vagy az ajándékbolt, de jelenleg a vörös zónákban a szupermarketek, élelmiszerüzletek és az alapvető szükségleteket kiszolgáló üzletek kivételével minden üzlet zárva tart. Pont ezért arra gondoltam, a bevásárlóközpontban lesz valamilyen élet és találkozom emberekkel. Arra azért nem számítottam, hogy az eladókon kívül lényegében üresen fog kongani a plázaszerű komplexum.

Azért így is sikerült két eladóval beszélnem a Juventus - Ferencváros BL-meccsről.

A fiatalabb alkalmazott elég sima, 3-0-s hazai győzelmet vár a mérkőzéstől, természetesen gyerekkora óta a klub szurkolója. Még azt is hozzátette, hogy szerinte Cristiano Ronaldo is gólt lő majd.

Az idősebb eladó már óvatosabban fogalmazott, szoros mérkőzést és végül egy 2-0-s Juventus győzelmet jósolt.

A Juventus ajándékboltja sem nyithat ki a szabályok miatt. Forrás: Origo

Ezután úgy döntöttem, megnézem magamnak közelebbről a Juventus saját, a járvány miatt egyelőre bezárt múzeumát és ajándékboltját is. Itt sem tolongtak a klub szimpatizánsai, de az üres téren volt két fiatalember, akik vágyakozva nézték a különböző Juventus címeres termékeket a kirakatban. Kiderült, nem lőttem mellé az érzéseiket illetően, mert

hónapokkal ezelőtt, még a tavaszi korlátozások enyhítésekor foglaltak maguknak Torinóban szállást. Akkor még úgy volt, hogy a BL-meccsre is tudnak jegyet váltani.

A Franciaországból a korlátozások és a zárt kapu ellenére is ideutazott fiatal férfiak a keddi találkozó kapcsán sima hazai sikert várnak.

A stadion körüli utcákban aztán egy 30 év körüli párt állítottam meg érdeklődve, akik kedvesen közölték, hogy csak a hölgy beszél angolul, de szívesen tolmácsolja a szavaim a futballrajongó barátjának. Egy egyszerű kérdéssel kezdtem, nézi-e majd a Juventus-Ferencváros mérkőzést.

Életemben nem gondoltam volna, hogy egy ilyen indítással olyan érzelmi hullámvasútra ültetem fel a férfit, aminek a végén komolyan megfordult a fejemben, hogy akár még nekem is ronthat.

Először, mikor lefordította a párja a kérdést, elvörösödött a feje és kikerekedett a szeme. Én ugyan nem beszélek olaszul, de a jellegzetes kézmozdulatok, az egyre inkább kiabálásra majd üvöltésre hajazó hang is meggyőzött arról, hogy itt nem egy Juventusnak szurkoló emberrel állok szemben. A barátnője próbálta menet közben nyugtatni a fiatalembert, kevés sikerrel, majd röviden lefordította a hosszú litániát.

Az Allianz Stadionban nem lehetnek ott a nézők a Ferencváros elleni BL-meccsen. Forrás: Origo

Lényegében sikerült belefutnom egy kisebb, alsóbb osztályú csapat szurkolójába, aki ráadásul

a Juventusszal egyáltalán nem szimpatizáló klub ultráinak a tagja, és konkrétan vágják le inkább a kezét, minthogy átkapcsoljon a kedd esti BL-meccsre.

Ezek után jobbnak láttam a második kérdésemet megtartani magamnak, és magukra hagytam őket.

Mielőtt visszatértem volna a szállásunkra, úgy voltam vele, hogy még valakit meg kell, hogy kérdezzek. Ezúttal egy fiatal hölgyet szólítottam le az utcán, aki éppen bevásárolni ment és történetesen kiválóan beszélt angolul, ami errefelé, mint kiderült, nem túl gyakori.

A BL-meccs kapcsán szó szerint idézem:

A hölgy azt is elmondta, hogy a járvány miatt bevezetett, lényegében kijárási tilalom szinte kiürítette a várost és az utcákat, mert normális esetben, ennél sokkal nagyobb lenne az élet Torinóban. Visszatérve a BL-csatára, a családja és a barátai a TV-n követik majd az eseményeket, és tőlük

azt hallotta, hogy ez egy ki-ki meccs lesz, amin nagyjából 50% esélye lesz mindkét félnek a győzelemre.

Visszatérve a szállásunkra, szóba elegyedtem a mindig segítőkész recepciós hölggyel is a keddi BL-meccs kapcsán. Elmondta, hogy normális körülmények között már hónapokkal egy ilyen mérkőzés előtt minden szoba elkel. Hozzátette,

a vírus előtti időkben az sem volt ritka, hogy valaki úgy hívta fel, nem érdekli, ha csak a tetőn vagy a folyosón tudnak neki megágyazni, akkor is adjon neki szállást a Juventus BL-meccse miatt.

Most pedig nagyjából a szobák fele foglalt a szállodában. De ez is nekünk, azaz a meccsre érkezett nemzetközi és olasz sajtósoknak köszönhető, akik kivették a szobáik felét. Mondjuk így is nagyobb a forgalom a meccsek közelében, mert nélkülünk alig negyedházzal üzemelnek.

A rengeteg élmény után úgy voltam vele, hogy a mérkőzés előtti délután még egyszer körbejártam az Allianz Stadiont. Ahogy hétfőn, úgy kedden is minden kísértetiesen kihalt volt, a hatalmas komplexumot körülölelő parkolóban elvétve lehetett látni egy-egy kutyáját sétáltató, vagy éppen ott futó embert (egyéni sportolás megengedett az utcákon).

Egyetlen egy helyen volt mozgás, de az is a koronavírushoz köthető egészségügyi szűrés miatt.

Már távolról is szemet szúrt nekem, vajon miért vannak katonai sátrak, szalagok és kordonok a Juventus stadionjának parkolójában.

Koronavírus-szűrés az Allianz Stadion parkolójában. Forrás: Origo

Közelebb érve már azt is láttam, hogy egy biztonsági ellenőrzés után egy sávban autók hajtottak be a sátrak irányába, ott pedig kissé távolabb egy másik úton távozhattak is, miután a szakemberek elvégezték rajtuk a koronavírus-tesztet.

Egészen kísérteties látvány volt, ahogy a tetőtől-talpig beöltözött szakemberek végzik a dolgukat a sátrak között.

Természetesen mindezt tisztes távolságból, a biztonsági őrök mellől szemléltem, mondjuk sok kedvem nem is lett volna közelebb menni, tudva, milyen munka folyik ott. Az őröktől azt is megtudtam, hogy előzetes bejelentkezés után, időpontra érkeznek az autók, amelyeket ők ellenőriznek le és igazítanak útba. Őszinte leszek, eddig ilyet csak filmekben láttam, nem gondoltam volna, hogy egyszer ez meg is történik majd még az én életemben, de ez az év már többször is megmutatta, hogy tényleg az élet írja a legjobb forgatókönyveket.

Azért az az egy dolog biztos, hogy kedden este kilenckor a Juventus nézők nélkül fogadja majd a Ferencvárost az Allianz Stadionban a BL negyedik csoportmérkőzésén.

A hazaiak a sérülések miatt eléggé hiányos védősorral, míg a vendégek Szergej Rebrov szavaival élve remélhetőleg magukban bízva lépnek pályára. Az Origo élőben követi majd a találkozót és az azt követő nyilatkozatokról is azonnal beszámol majd, így érdemes lesz egész este is minket olvasni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!