A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egy életre eltiltották a focielnököt, akit szexuális zaklatással vádoltak

SOC-GOLD CUP 2002-HAITI-CANADA-10 Horizontal EMBRACE LOGO FOOTBALL BUST
Haitian soccer team coach Jorge Caselli (C) celebrates with his Canadian counterpart Holger Osieck (R) and Haitian soccer commissioner Yves Jean- Bart (L) after Haiti and Canada were picked in a draw as the number 1 and number 2 places in their group during the Gold Cup 2002 soccer tournament at the Orange Bowl Stadium in Miami 22 January 2002. The draw was forced after Ecuador, Haiti and Canada finished with the same amount of points and goals. Haiti and Canada will go on to the quarter-final round. AFP PHOTO/Rhona WISE (Photo by RHONA WISE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) életre szóló eltiltást rótt ki Yves Jean-Bartra, a haiti szövetség szexuális zaklatással vádolt elnökére.

A FIFA pénteken közölte a szervezet etikai bizottságának döntését, amelynek értelmében Jean-Bartot egymillió svájci frankra (332 millió forintra) is megbírságolták. A szervezet hozzátette: az üggyel kapcsolatban a haiti szövetség más tisztségviselőivel szemben tovább vizsgálódnak, mert vagy aktív szereplői lehettek a történteknek, vagy csupán tudomásuk volt róla, de szemet hunytak felette. Három tisztségviselőt már felfüggesztettek.

A Jean-Bartot érintő ügyről először áprilisban a brit The Guardian című napilap írt.

Az újság információi szerint a szövetség "Ranch" néven ismert edzőközpontjában - amely a FIFA hozzájárulásával és garanciájával épült - az elnök több női játékost is zaklatott.

A vádakat az állítólagos áldozatok, azok barátai és családtagjai is megerősítették hozzátéve, hogy Jean-Bart azzal fenyegette a futballistákat, hogy ha nemet mondanak neki, akkor kikerülhetnek a nemzeti válogatott keretéből.

Az elnök ugyanakkor azt nyilatkozta a The Guardiannak, hogy

nem követett el semmit, szerinte az ügyet azért robbantották ki, hogy instabillá tegyék a haiti szövetséget, valamint az ő elnöki posztját és családi hátterét.

A FIFA május végén kilencven napra felfüggesztette Jean-Bartot, aki ellen a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan vizsgálatot indítottak. Utóbbival kapcsolatban pénteken a szexuális zaklatás mellett bántalmazásról is beszámoltak, kiemelték:

az áldozatok között kiskorúak is voltak.

A haiti szövetség elnöke csütörtökön annyit közölt, hogy a haiti bíróság felmentette őt az ügyben, és továbbra is tagadta a vádakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!