A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Szerdán este az egy hónapos szünetet követően a bajnoki címvédő Ferencváros és az utolsó helyen álló Diósgyőr összecsapásával folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga 2020/21-es szezonja. Szergej Rebrov csapata egy meccsel kevesebbet játszott, mint a második helyen álló MOL Fehérvár, de így is kilencpontos előnnyel vezeti a tabellát. Ha a zöld-fehérek szerdán megnyerik az elmaradt meccsüket, szinte lehetetlenség lesz behozni őket tavasszal, így a legnagyobb kérdés, akárcsak tavaly, most is az lesz, hogy melyik két csapat fog kiesni az NB I-ből.

Lehetetlen megállítani a Fradit?

A bajnoki címvédő Ferencváros sorozatban harmadszor lehet bajnok, ami legutóbb 1926 és 1928 között fordult elő az NB I-ben a Fradival. Próbálhatnánk fokozni az izgalmakat, és mondhatnánk, hogy rendkívül izgalmas tavasz elé nézünk, de ha a Fradi elmúlt két évben mutatott formájából indulunk ki, akkor bizony ki kell mondanunk, hogy a bajnoki cím már eldőlt. A zöld-fehérek 14 meccsből 12-t megnyertek az őszi szezonban, kétszer pedig döntetlent játszottak.

A Ferencváros legutóbb tavaly júniusban szenvedett vereséget az NB I-ben, akkor is egy olyan meccsen, a Fehérvár ellen, amikor matematikailag már megnyerte a bajnokságot, ergo egy totálisan tét nélküli találkozón.

Nehéz elképzelni, hogy idén ne a Fradi emelje magasba a bajnoki trófeát Fotó: Koncz Márton - Origo

A ferencvárosiak január elején Andalúzia déli részén, Marbellán edzőtáboroztak, ahol felkészülési meccseikből hármat nyertek, többek között Észtország nemzeti csapatát is legyőzték. Ami a keretet illeti:

hat év után távozott a 19-szeres magyar válogatott Varga Roland, aki három bajnoki címet és három Magyar Kupát nyert a csapattal, azonban ősszel már csak 236 percet játszott.

Az U20-as vb-bronzérmes játékos visszatért a nevelőegyesületéhez, az MTK-hoz, a kék-fehérektől pedig cserébe Gera Dániel és Katona Máté érkezett a Fradihoz.

A két magyar játékos mellett érkezett egy amerikai jobbhátvéd is, akinek ismerős lehet a neve. A hétfőn bemutatott Henry Wingo a norvég Molde csapatától igazolt a Fradihoz, szeptemberben pályára lépett a két csapat 3-3-ra végződő norvégiai Bajnokok Ligája-selejtezőjén is.

Henry Wingo az Arsenal elleni El-meccsen Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 25 éves futballista érkezésével komoly konkurenciaharc lehet a védelem jobb oldalán, ahol többnyire két magyar válogatott játékos, Botka Endre vagy Lovrencsics Gergő szokott szerepet kapni.

Szavazzon!

Van esélye bármelyik csapatnak behozni a Ferencvárost?

Kreatív játékosokkal erősödött a Fehérvár

A második helyre a Fehérvárnak van a legnagyobb esélye, amely a keretét tekintve, a Fradihoz hasonlóan, szintén kiemelkedik, hiszen az Eb-szereplést kiharcoló magyar válogatottba a legtöbb játékost adja az NB I-ből. Az átigazolási piacon is a székesfehérváriak robbantották a legnagyobbat,

megszerezték a német Hertha BSC-től Dárdai Pál legidősebb fiát, a 21 éves Dárdai Palkót, aki öt felkészülési meccsen három góllal tette le a névjegyét.

Dárdai mellett komoly erősítés lehet a 28 éves Kovács István visszatérése is. A 15-szörös magyar válogatott középpályás az idei szezonban csak egyszer, szeptember 20-án, egy Tiszaföldvár elleni Magyar Kupa-mérkőzésen lépett pályára, azóta sérülés miatt nem számíthatott rá Márton Gábor.

Dárdai Palkó bemutatkozására sokan kíváncsiak Forrás: Székelyhidi Balázs/molfehervarfc.hu/

Az érkezők mellett volt két távozó is. A csapattal bajnoki címet és Magyar Kupát nyerő Boban Nikolov az olasz másodosztályban szereplő Lecce együtteséhez igazolt, míg az őszi szezonban a már a második csapattal tréningező Futács Márkó felbontotta a szerződését, és a Zalaegerszeg játékosa lett.

A Fehérvár támadójátéka eddig is a legjobb volt az OTP Bank Ligában, hiszen ők alakították ki a legtöbb helyzetet, és ők lőtték a legtöbb gólt is. Kovács István visszatérése és a magyar válogatott Nikolics Nemanja gólérzékenysége garancia az eredményességre, így valószínűleg a székesfehérvári csapat második helye sem forog veszélyben.

Szavazzon!

Leszorulhat a Fehérvár a második helyről?

Óriási harc lesz a dobogó legalsó fokáért

A harmadik helyről az újonc MTK Budapest csapata várhatja a tavaszi folytatást, de szinte lehetetlenség megtippelni, hogy a szezon végén melyik csapat lesz a bronzérmes. A fővárosi kék-fehérek 25 ponttal állnak a tabella harmadik helyén, de csak hat pont választja el őket a kilencedik helytől, vagyis egy rossz sorozattal bármikor a veszélyzónában találhatja magát bármelyik csapat, egy jó szériával pedig pillanatokon belül az élmezőnyhöz lehet csatlakozni.

Az MTK papíron mindenképpen gyengült, hiszen a klub két nagy értéke – Gera Dániel és Katona Máté – a Fradiba igazolt, míg a korábbi csapatkapitány, Lencse László az NB II-es Gyirmót csapatához szerződött. Az érkezők között ott van a 19-szeres magyar válogatott Varga Roland, aki az MTK-ban nevelkedett, mielőtt 2008 nyarán az olasz Brescia csapatához igazolt.

Varga Roland újra kék-fehérben Forrás: Zádor Péter/mtkbudapest.hu

Vargán kívül még a HJK Helsinkitől igazolt hétszeres finn válogatott Nikolai Alhóról érdemes beszélni, aki jó eséllyel szerepelhet majd a 2021-es Európa-bajnokságon, nem mellesleg hazájában a futball mellett a rappeléssel is próbálkozott. A 2013-as "Standing Right Here" című slágere után szerződést is kötött egy kiadóval, de végül is úgy döntött, hogy a futballra helyezi a hangsúlyt, a zenélést pedig megtartja hobbinak.

A negyedik helyről a Puskás Akadémia indul, amely talán az NB I egyik legrapszodikusabb csapata.

Hornyák Zsolt együttese szinte bármelyik csapatot képes legyőzni, de szinte bárkitől képes kikapni is, gondolunk itt az utolsó Diósgyőr ellen elszenvedett háromgólos vereségre, vagy a Paks elleni 6-2-es zakóra.

A felcsúti csapat edzője az őszi szezonban többször is kritizálta játékosai hozzáállását, azonban ha télen rendet tudott tenni a fejekben, akkor a Puskás jó eséllyel szállhat harcba a dobogóért. Az előjelek mindenesetre kedvezőek, amit bizonyít, hogy a felcsúti csapat múlt szombaton 5-0-ra nyert az Újpest elleni edzőmeccsen.

A Puskás Akadémia idén is esélyes a dobogóra Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az ötödik helyről a Kisvárda csapata várhatja a tavaszi rajtot, de Supka Attila csapata valószínűleg nem fog beleszólni a dobogóért folytatott harcba. A szabolcsi csapat az előző szezonban élet-halál harcot vívott a kiesés elkerüléséért, amelyet végül az utolsó fordulóban tudott matematikailag is bebiztosítani. Supka Attila csapata remekül kezdte az idei szezont, a 11. fordulóban még a második helyen állt a bajnoki címvédő Ferencváros mögött, az utolsó öt meccsén azonban nyeretlen maradt, ráadásul ezeken csak egy gólt tudott lőni, ami 450 perc alatt vajmi kevés. A Kisvárda a szezon elején erőn felül teljesített, így kiesési gondjai nagy valószínűséggel nem lesznek.

Az őszi szezon egyik meglepetéscsapata a Paksi FC volt.

A Tolna megyei együttes NB I-ben maradását az előző idényben az utolsó forduló döntötte el, ráadásul óriási szerencsével, hiszen a Debrecenben 1-1-re végződő ki-ki meccs hosszabbításában Ferenczi János révén még kapufát is lőtt a Loki. Ha a labda befelé pattant, és nem a gólvonalra esik le, akkor most Böde Dánielék játszanának a másodosztályban. A drámai bennmaradás után a Paks három vereséggel és egy döntetlennel kezdte az idényt, az utolsó helyen álló csapat élőről pedig elküldték Osztermájer Gábor vezetőedzőt, akit Bognár György váltott a kispadon. Bognár korábban hosszú évekig televíziós szakértőként dolgozott, ezért tudatosan nem vállalt munkát az NB I-ben, de 16 év szünetet követően valósággal meghódította az OTP Bank Ligát.

Bognár György a védelembe vezényelte a korábbi gólkirály Böde Dánielt Forrás: paksifc.hu

Kinevezése után a Paksra rá sem lehetett ismerni, a csapat a bajnokság legszebb játékát kezdte játszani, és hat mérkőzésből ötöt megnyert, ezeken átlagban több mint két és fél gólt szerezve. A Tolna megyei csapat nem volt aktív az átigazolási piacon, de a kerete így is tele van magyar szinten kiemelkedő játékosokkal, akik, ha hozzák azt, amit ősszel, a Paksnak minden esélye megvan a dobogós helyezésre.

A hetedik helyen álló Zalaegerszeg roppant nehéz helyzetben volt, mert a fantasztikus tavaszi menetelés után Márton Gábor vezetőedzőre lecsapott a Fehérvár,

a csapatból pedig olyan játékosok távoztak, mint Bobál Gergely, Radó András, Bőle Lukács, Tamás Krisztián, Stieber Zoltán vagy a magyar válogatott keretben is számításba vett Bolla Bendegúz.

A nyáron kinevezett Boér Gábornak így új csapatot kellett építenie, a 38 éves edző pedig tökéletesen megoldotta a feladatot. Sallói István sportigazgató olyan játékosokat hozott, mint a Barcelonát is megjárt Tajti Mátyás vagy a komoly NB I-es tapasztalattal rendelkező Könyves Norbert, aki az őszi szezonban mutatott remek teljesítményének köszönhetően már kirobbanthatatlan Marco Rossi válogatottjából.

Sallói István, a ZTE sportigazgatója és Futács Márkó Forrás: ZTE FC Official/Twitter

Zalaegerszegen télen sem tétlenkedtek. Megszerezték a Honvédtól Kálnoki Kis Dávidot, a támadósorba pedig a korábbi horvát gólkirályt, a háromszoros magyar válogatott Futács Márkót igazolták le, aki Könyvessel az oldalán félelmetes csatárpárost alkothat.

Bognár György szenzációs visszatérése mellett Pintér Attila mezőkövesdi kinevezése volt az őszi szezon telitalálata. A borsodi klubnál november 10-én menesztették Kuttor Attilát, amikor a csapat az utolsó helyen állt a bajnokságban. A helyére a korábbi szövetségi kapitányt nevezték ki, aki 2016 februárja és 2016 decembere között 37 meccsen irányította a Mezőkövesd csapatát. Távozásakor az akkor még újonc csapat az ötödik helyen állt az OTP Bank Ligában.

Pintér visszatérése után megindult a Kövesd felfelé, hat meccsből négyet megnyert, és már csak öt pont választja el a dobogótól.

Ha a borsodi csapat a folytatásban azt hozza, amit az őszi hajrában, akkor Pintér Attila csapatának biztosan nem lesznek kiesési gondjai, és akár a dobogóért is harcban lehet.

Szavazzon!

Melyik csapat lesz az OTP Bank Liga bronzérmese?

109 év után kieshet az Újpest

A magyar élvonal történetében az 1885-ben alapított Újpest FC játszotta a legtöbb mérkőzést, azonban könnyen megeshet az a szégyen, hogy a csapat 109 év után búcsúzni kényszerül az első osztálytól. A lila-fehérek már az előző szezonban is közel álltak a kieséshez, a bennmaradásukat pedig csak az utolsó fordulóban tudták matematikailag is bebiztosítani. Tavaly júniusban hét év után menesztették Nebojsa Vignjevicset, miután a csapata 11 meccsből csak egyet tudott megnyerni, ezzel pedig közel került a kieséshez. A helyére a szintén szerb Predrag Rogan került, aki új életet lehelt a csapatba, hét meccsből négyet megnyerve benntartotta az Újpestet.

Prderag Rogan amit lehetett, kihozott az Újpestből Forrás: ujpestfc.hu

Rogan nyáron roppant nehéz helyzetben találta magát, ugyanis olyan játékosok távoztak, mint Jonathan Heris, Balázs Benjámin, Zsótér Donát, Litauszki Róbert, Koszta Márk vagy Novothny Soma. Helyettük viszont nem érkezett minőségi erősítés. Roderick Duchâtelet, a csapat belga tulajdonosa a nyári átigazolási időszakban nagyrészt ingyen igazolható légiósokat hozott, akik — finoman szólva — nem ütik meg az NB I mércéjét. Ennek tükrében valóságos csoda, hogy Rogan a kilencedik helyen tartotta az Újpestet, mégis kirúgták szentese előtt egy nappal. A helyére a korábban a Vasasnál dolgozó német Michael Oenning került, aki 2016 és 2018 között előbb újoncként az élvonalban tartotta a Vasast, a követő évben a harmadik helyig és Európa-liga selejtezőig vezette, az utolsó szezonjában pedig kiesett az angyalföldi csapattal az NB I-ből.

A német edzőnek nem lesz egyszerű feladat az Újpest benntartása. A mértékadó transfermarkt.com szerint a klub még nem igazolt senkit télen.

Michael Oenning nehéz fába vágta a fejszéjét Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

A felkészülési meccsek eredményei is lelombozóak. A másodosztályú Gyirmót 2-1-es legyőzése mellett a lila-fehérek 5-0-ra kikaptak a Puskás Akadémiától, előtte pedig az NB II-es Győri ETO ellen szenvedtek háromgólos vereséget, és a Budapest Honvédtól is kikaptak 3-2-re.

Szavazzon!

109 év után kieshet az Újpest az NB I-ből?

Pisont Istvánnal megindulhat a Honvéd

Tavaly márciusban a Budapest Honvéd szerződést bontott az olasz Giuseppe Sanninóval, a helyére pedig megbízott edzőként a Honvéd legendáját, Pisont Istvánt ültették a kispadra.

A kispesti közönségkedvenc megnyerte a csapattal a Magyar Kupát, de a vezetőségnek ez sem volt elég, így nyáron kinevezték a helyére Bódog Tamást.

A játékosként a Bundesligát is megjárt szakember azonban megbukott a Honvédnál, és a 13. fordulót követően kirúgták, amikor a csapat a tabella utolsó helyén állt. A vezetőség ekkor ismét Pisontot kérte fel a tűzoltásra, aki négy meccsből csak egyet vesztett el, és a 10. helyre hozta fel a csapatot. Télen aztán folyamatosan pletykáltak az új edzőről, szó volt Kuttor Attiláról és Horváth Ferencről is, végül Pisont megkapta a megérdemelt bizalmat - igaz, csak a szezon végéig kötöttek vele szerződést.

A Honvéd-szurkolóknak felejthetetlen élmény a Puskás Arénában megnyert Magyar Kupa-döntő Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Honvéd kerete sokkal jobb annál, hogy a 10. helyen álljon az NB I-ben, és ha nyáron hagyták volna dolgozni Pisont Istvánt, a csapat most biztosan előkelő helyen állna. A mag adott olyan magyar szinten kiváló játékosokkal, mint Baráth Botond, Tamás Krisztián, Gazdag Dániel, Zsótér Donát, Balogh Norbert vagy a korábbi gólkirály Eppel Márton. Hozzájuk még télen érkezett a Fraditól Bőle Lukács és a magyar válogatott Nagy Dominik, így nagyon meglepő lenne, ha ez a Honvéd a kiesés elkerüléséért harcolna tavasszal.

Szavazzon!

Lesznek a Honvédnak kiesési gondjai?

Kipukkadt a Budafok?

Az újonc Budafok remekül kezdte a szezont, a bajnokság elején néhányan a "magyar Leicesterként" emlegették, hiszen a nyolcadik fordulót követően a harmadik helyen állt a tabellán. Azonban jött egy törvényszerű hullámvölgy, a Budafok sorozatban nyolc meccset játszott le nyeretlenül, és visszacsúszott a 11., kieső helyre. Csizmadia Csaba együttese legutóbb október 25-én, Zalaegerszegen nyert NB I-es mérkőzést.

Csizmadia Csaba együttesének nehez dolga lesz tavasszal Fotó: Polyák Attila - Origo

Az újonc csapatnál már a bajnokság megkezdése előtt hangsúlyozták, hogy bátran adnak lehetőséget a fiataloknak, télen is kölcsönvettek két 20 éves játékost: a Fraditól Csonka Andrást, a Fehérvártól pedig Zeke Máriót. A realitás viszont azt mutatja, hogy a XXII. kerületi csapatnak minden bizonnyal megmarad majd a szimpatikus vesztes szerepe.

Szavazzon!

Bent maradhat az újonc Budafok?

Miskolcon lapot húztak 19-re

A Diósgyőr már az előző szezon végén is az egyik leggyengébb csapat volt az NB I-ben.

Feczkó Tamás együttese az idény utolsó hét meccséből hatot elvesztett, és ha egy héttel tovább tart a bajnokság, valószínűleg a DVTK esik ki a Debrecen helyett.

A botrányos tavaszi szereplés után azonban Feczkó Tamást meghagyták a kispadon, a Diósgyőr pedig 13 bajnokiból nyolcat elvesztett az őszi szezonban, Feczkót pedig kirúgták, amikor utolsó helyre került a csapat. A helyére az ismeretlen Geri Gergelyt nevezték ki, de a felvidéki edző sem tudta megváltani a világot: három meccsen három vereség lett a mérlege. Január 6-án aztán tulajdonost váltotta a DVTK, a 44 éves szakember munkáját pedig három meccs után megköszönték. A helyére a horvát Zoran Zekic érkezett, aki korábban három és fél évig irányította a horvát Eszék csapatát, az előző szezonban pedig moldáv bajnoki címet nyert a Sheriff Tiraspol csapatával.

Benczés Miklós sportigazgató és a frissen igazolt Asmir Suljic Forrás: dvtk.eu

Az befektetők a horvát edző mellé hat új horvát játékost is hoztak, rajtuk kívül érkezett még egy finn balhátvéd, valamint egy, az Újpest FC-ben és a MOL Fehérvárban is megforduló bosnyák támadó, Asmir Suljic.

Hogy a horvátokkal teletűzdelt Diósgyőr mire lesz képes, egyelőre megjósolhatatlan, hiszen a labdarúgásban a csapatépítés nem megy pillanatok alatt, márpedig Miskolcon most időből van a legkevesebb. Zekic a Fradi elleni meccs előtt elmondta, hogy gondolni sem akar a kiesésre, és biztos benne, hogy lesz két olyan rivális, akit meg tudnak majd előzni.

Szavazzon!

Bent maradhat a Diósgyőr?

OTP Bank Liga, 2. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
szerda:
20.00: Ferencvárosi TC-Diósgyőri VTK
OTP Bank Liga, 17. forduló
szombat:
14.30: Kisvárda Master Good-Mezőkövesd-Zsóry FC
17.00: Puskás Akadémia-Ferencvárosi TC
19.30: Újpest FC-MOL Fehérvár FC
vasárnap:
13.30: Budafok-MTK Budapest
15.45: Paksi FC-Diósgyőri VTK
18.00: Budapest Honvéd FC-Zalaegerszeg

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!