A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
A Barcelona, a Bayern München, majd később a Manchester City edzője Pep Guardiola közel 33 évet töltött már a foci közelében. Az egykori spanyol válogatott játékos, a világ egyik legjobb edzője ma ünnepli az 50. születésnapját. 

A játékos pályafutását a Barcelona csapatánál kezdte, ahol focistaként 15 címet nyert a katalánokkal - olvasható a Manchester City hivatalos oldalán.

Guardiola 1990-ben került fel a Barcelona első csapatához.

Trófeái között a hat bajnoki cím mellett a a Sampdoria ellen megnyert Bajnokcsapatok Európa-kupája is ott van. Később Olaszországba igazolt, a Brescia és az As Roma csapatainál töltött el némi időt.

A Barcelona edzőjeként mindent megnyert a csapattal Forrás: AFP/ImageForum/Josep Lago

Játékosként a Ronald Koemannal, Hriszto Sztojcskovval, Michael Ludruppal, Romarióval és további sztárokkal tűzdelt Barcelona középpályájának legfontosabb játékosa volt, ahogy a spanyol válogatottban is vezér volt.

2007-ben visszatért Barcelonába, hogy átvegye a tartalékcsapat irányítását, majd 2008-ban már vezetőedzője volt a spanyol bajnokságban szereplő csapatnak.

Négy szezon alatt 13 címet szerzett a Barcelona élén. 2011-ben a FIFA az Év Edzőjének jelölte a spanyol edzőt.

2012-ben engedett a külföldi klubok csábításának, és elfogadta a német Bayern München ajánlatát. Három év alatt három bajnoki címet szerzett a bajoroknál, bár sokan kritizálták,

hogy a régóta vágyott Bajnokok-Ligája-elsőség nem jött össze, és ezért sokan a spanyol edző taktikáját hibáztatták.

Három szezon után így Angliába igazolt, és a Premier League egyik sztárncsapatának, a Manchester Citynek az edzője lett.

A 2017/18-as szezonban a legnagyobb sikerét aratta, hiszen a City kereken 100 pontot gyűjtve megnyerte a Premier League-et, amivel történelmet írt.

A spanyol edző Kevin De Bruynét ölelgeti. A belga játékos már a 100. gólpasszát adta a Manchester City csapatában mióta ott játszik Forrás: AFP/Peter Powell

A következő idényben még rátett egy lapáttal:

City az Angliában megszerezhető valemennyi címet begyűjtötte (Community Shield, Premier League, Ligakupa, FA Kupa).

Az Angliában begyűjtött négy trófea mellé azonban nem sikerült megnyerni a Bajnokok Ligáját: a Tottenham Hotspur a negyeddöntőben kiejtette a kékeket.

Pep Guardiola 2020 novemberében írta alá a szerződéshosszabítását: 2023 nyaráig a Manchester City edzője marad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!