A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sallai Roland Európa legjobb formában lévő csapatával utazik a BL-győztes Bayern Münchenhez

Sports: Soccer: Soccer: 6/20/2020 1st Bundesliga: Season 19/20: 33rd matchday: FC Bayern Munich Muenchen - SC Freiburg 2020 SPO FC Bayern Munich Muenchen - SC Freiburg 1. Bundesliga: season 19.20: 33rd matchday: Sports: Soccer: Soccer: June 20
firo, sport: soccer: soccer: 20.06.2020 1.Bundesliga: season 19/20: 33rd matchday: FC Bayern Munich Muenchen - SC Freiburg Roland Sallai (left, SC Freiburg) versus Sarpreet Singh (right, FC Bayern Munich) PHOTO : Markus Ulmer / Pressefoto Ulmer / Pool / via firosportphoto For journalistic purposes only! Only for editorial use! | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az öt topligát figyelembe véve az elmúlt öt fordulóban a Freiburg nyújtotta a kontinensen a legjobb teljesítményt. Kérdés, mire lesz ez elég a Német Kupából gyászosan kieső bajor sztárcsapat ellen?

Néhány héttel ezelőtt senki sem gondolta, hogy a vasárnapi Bayern München-Freiburg Bundesliga-meccs különös jelentőséggel bír majd. A kitüntetett figyelemnek két oka van. A hétközi kupakiesés a Bayernt egészen biztosan megviselte.

A Freiburg – Sallai Roland csapata – pedig az elmúlt 5 fordulót és az öt európai topligát figyelembe véve Európa legjobb formában lévő csapata.

Európa legjobb formában lévő csapata. Ilyen cím nem létezik, és nincs is értelme ilyenről beszélni. Mert a bajnokságok színvonala nagyon eltérő, így az ellenfelek minősége is. Ennek ellenére, ha egy csapat folyamatosan jól teljesít, arra odafigyelnek a focirajongók.

Sorozatban aratott győzelmek, látványos játék, ipari mennyiségben gyártott gólok, remek védőmunka. És ilyenkor ideig-óráig ráaggatja a drukkerek hada a csapatra a bevezetőben említett titulust.

Amin lehet vitatkozni. Mert nem hasonlítható össze a spanyol bajnokságban rossz kezdés után magára találó Barcelona teljesítménye a Bajnokok Ligájában általa kétszer is magabiztosan legyőzött Ferencvároséval. Vagy a Chelsea vergődése Angliában a két milánói csapat olaszországi szárnyalásával.

Sallaiék jelenleg a 8. helyen állnak a Bundesligában. Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

Ezek mind-mind szubjektív dolgok. Ám ha a játék kedvéért a legnagyobb bajnokságokban a közelmúltban nyújtott teljesítmény alapján készítünk egy virtuális táblázatot, azon jelenleg minden óriást megelőzve egy német kis csapat áll az élen. Az SC Freiburg a Bundesligában az elmúlt öt mérkőzését megnyerte, és ezek során szerzett 16 gólt, és csak kettőt kapott.

Amikor véget értek az elmúlt hétvége mérkőzései, akkor így nézett ki a négy nagy bajnokság elmúlt 5 fordulójának kicsit sem hivatalos táblázata:

1. Freiburg 5 5 0 0 16-2 15 pont
2. Atalanta 5 4 1 0 18-5 13 pont
3. Barcelona 5 4 1 0 12-3 13 pont
4. Man. United 5 4 1 0 14-7 13 pont
5. Juventus 5 4 0 1 14-6 12 pont
6. Atletico M. 5 4 0 1 8-4 12 pont
7. Everton 5 4 0 1 6-2 12 pont
8. Milan 5 4 0 1 10-6 12 pont

Vagyis jelenleg a Fekete-erdőben található város csapata van a legjobb formában a kontinensen.

Az SC Freiburg csak a legfanatikusabb focirajongók által ismert. Pedig az 1963-ban útjára indult Bundesligában már 21. évét tölti. Különösebb sikerek és különösebb balhék nélkül.

Soha nem nyert bajnoki címet, Német Kupát, a nemzetközi színtéren ritkán bukkan fel, és akkor is csak rövid időre.

A Freiburg nyerőszáma mostanában az ötös. Az elmúlt öt mérkőzésén győzött a Bundesligában, legutóbbi bajnokiját pedig pont 5-0-ra nyerte a Köln ellen. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A Freiburgra sok mindent lehet mondani csak azt nem, hogy sikert sikerre halmoz. Egy gyönyörű vidék, kedves kis városának nagy célokat soha meg nem fogalmazó csapata az SC Freiburg. Néha kiesik, aztán visszajut és teszi tovább a dolgát, nem különösebben harsogó körítés mellett.

A legjobb eredménye egy bajnoki bronzérem, azon kívül még öt alkalommal végzett a tabella első, tizennégyszer pedig a második felében.

Csak a vicces összehasonlítás kedvéért: a Bayernnek ez az 56. idénye a Bundesliga1-ben, és csak háromszor végzett kilencediknél rosszabb helyen.

Az elmúlt év jól sikerült a Freiburgnak, a bajnokság egyik kellemes meglepetését okozva szinte végig a tabella első felében tartózkodva végül nyolcadik lett. Ettől persze még senki nem gondolta, hogy idén előrébb fog lépni.

A mostani bajnokságot az újonc Stuttgart otthonában aratott diadallal kezdte. A harmadik évét itt töltő Sallai Roland is gólt szerzett azon a 3-2-es mérkőzésen.

A magyar válogatott játékos az eddigi 15 bajnoki meccsből csak egyről hiányzott, és 11-szer a kezdőcsapat tagja volt.

Vagyis abszolút alapember. Sajnos vele együtt sem volt sikeres a nyitómeccs utáni kilenc találkozó, ugyanis zsinórban ennyin maradt győzelem nélkül a gárda.

Ekkor biztosnak tűnt, hogy a kiesés elkerüléséért fog harcolni. Csak a Schalke és a Mainz botrányos rajtjának köszönheti, hogy nem került pesszimizmusra okot adó pozícióba. Ám a kilencedik fordulótól kissé átszervezte a csapat szerkezetét Streich edző, és ez bejött.

Áttért a manapság egyre divatosabb ötvédős rendszerre, és egy csatár előrébb helyezkedik el, mint az őt támogatók (többnyire Sallai és az olasz Vinzenzo Grifo).

Ez a csatár évek óta Nils Petersen, ám az elmúlt három találkozón a nyáron a St. Gallentől érkezett bosnyák, Ermedin Demirovic kezdett helyette. És lehet, hogy jobb is vele a támadójáték, mint a hét éve itt lévő, a német válogatottban is megfordult Petersennel. Aki egyébként papíron ugyanúgy 5 millió eurót ér, mint az őt támogató magyar játékos.

A szezonbeli rossz sorozat megfordításának kulcsmérkőzése a gelsenkircheni találkozó volt.

A 12. játéknapon a Freiburg úgy nyert a Schalke ellen, hogy a találkozó mindkét gólját Sallai Roland szerezte.

Ez volt az említett gyönyörű győzelmi sorozat második állomása. Ha hozzátesszük, hogy a széria előtt volt két döntetlenje is, akkor a zsinórban vereség nélkül megvívott találkozók száma már hét.

Sallainak ebben a szezonban eddig négy gólja van a bajnokságban. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Bár az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy nagyon furcsa a sorsolása. Ugyanis amikor nem jöttek a győzelmek, akkor a Mainzot nem számítva csak nála elvileg jobb csapattal találkozott, míg az öt diadal alkalmával a következőket győzte le: Bielefeld, Schalke, Hertha, Hoffenheim, Köln. Vagyis azon gárdákat, amelyeket meg kell előznie, ha nem akarja, hogy kiesési gondjai legyenek. Persze nézhetjük ezt úgy is, hogy hozta a kötelező győzelmeket, amelyeket az ő szintjén nagyon nehéz hozni.

Az egyik legnagyobb értéke az állandóság a kispadon. Freiburgban mindig nyugodtan dolgozhatott a szakmai munka irányítója.

Volker Finke 16 évig tehette ezt, de a jelenlegi tréner, Christian Streich is 2011 karácsonya óta edző itt. Vagyis tizedik évét kezdi ugyannak a csapatnak az irányítójaként. Ez a 21. században, Európa élbajnokságait tekintve igazán nagy bravúr.

Ahogy az is nagy bravúr lenne, ha Münchenben is folytatódna a győzelmi sorozata. Ugyanis még soha nem nyert ott. 40 eddigi Bundesliga találkozójukból 28-at nyert a Bayern és csak négyet a Freiburg. Azt a négyet is otthon. Igaz, arra sem gondolt senki a világon. hogy a Bayern München a Német Kupából kiesik a Holstein Kiel ellen a legjobb 32 között. Pedig szerdán ez történt.

Christian Streich alapemberként számol Sallai Rolanddal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Seeger

Végsőkig elcsigázott bajor játékosok ténferegtek a Balti-tenger melletti város üres stadionjában 120 percen át a szakadó hóesésben.

És az elmúlt 2 év egyetlen igazi kudarcát produkálták ott.

Sőt, talán az elmúlt 20 év legnagyobb fiaskója volt ez, mert ezt megelőzően 2000-ben esett ki a Bayern ilyen korán a hazai kupából.

Nyilván a Kiel továbbjutásában az is szerepet játszott, hogy a Bundesliga2-es csapat a szezon legfontosabb meccsére szívta fel magát, míg a Bayernnek ez volt a szezon egyik legérdektelenebb találkozója. Amiről csak azért beszél bárki is a világon, mert óriási szenzációt hozott.

Ha a 94. percben még 2-1-re vezető, tavaly öt címet begyűjtő csapat nem kap gólt egy beívelés után, akkor már senki nem emlékezne a szerda esti meccsre.

Ám a 120 perc során felülkerekedni nem tudó, majd a 11-es párbajban alulmaradó Bayern esetében most mindenki azon gondolkozik, hogy ezzel a (majdnem történelmi) kudarccal becsukódott-e egy aranybetűkkel írt könyv, vagy csak annak egyik fejezetére ráömlött egy kis fekete tinta?

Ha a Bayern szerdán megnyerte volna a számára a szezonban az ötvenedik (!) legfontosabb meccset, akkor vasárnap a Freiburg ellen a negyvenedik legfontosabbra készült volna.

Most viszont ennek a találkozónak nagyon megnőtt a jelentősége! Mondhatni az év egyik kulcsmérkőzésévé vált. Mert a szerdai szégyent azonnal el kell feledtetni a szurkolóikkal. Majd a következő hetekben ezt kell tenni folyamatosan. Nagy kérdés, hogy lesz-e ehhez erő a játékosokban?

És lesz-e annyi bátorság Hansi Flick edzőben, hogy a következő hetekben úgy forgatja a csapatát, hogy a kulcsjátékosai tudjanak regenerálódni a következő hónapok feladataira?

Mert ugyan a Bayern München a számára legkevésbé fontos trófeát, a Német Kupát idén nem fogja megnyerni, ám az attól magasabbra taksált két másik sorozatban van esélye a címvédésre. A Bundesligában az élen áll. És kieli kudarc ide, fáradt játékosok oda, a Freiburg elleni rangadónak ő a toronymagas esélyese. Furcsa, hogy a rangadó szót kell erre a találkozóra használni. A történelem során először. De tény, hogy Európa legjobb formában lévő együttese, az SC Freiburg utazik Európa deklaráltan legjobb csapatához, a Bayern Münchenhez. Ez bizony rangadó lesz a javából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!