C. Ronaldo hibája is kellett a Juventus kieséséhez

fbl Horizontal
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) reacts as FC Porto's players celebrate at the end of the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Juventus Turin and FC Porto on March 9, 2021 at the Juventus stadium in Turin. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Juventus hiába nyert 3-2-re a Porto ellen, idegenben szerzett több gólllal, hosszabbítást követően a portugálok jutottak tovább. A játéknap másik meccsén a Borussia Dortmund hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott a Sevillával, így a német csapat 5-4-es összesítéssel jutott a negyeddöntőbe.

Az olasz bajnoki címvédő Juventus február 17-én 2-1-es vereséget szenvedett Portugáliában, ahol Federico Chiesa 82. percben szerzett szépítő gólja sokat jelentett a Juventusnak. A Porto az első és a második félidőben is az első percben talált be a kapuba.

A torinói visszavágón Andrea Pirlo csapatában egyszerre kezdett Cristiano Ronaldo és Álvaro Morata is, ugyanakkor sérülése után csak a kispadon lehetett Giorgio Chiellini és Matthijs de Ligt, de Paulo Dybala és Rodrigo Bentancur még ott sem.

Az olasz csapat a Szczesny – Cuadrado, Bonucci, Demiral, Alex Sandro – Chiesa, Arthur, Rabiot, Ramsey – Morata, Ronaldo összeállításban kezdett, míg Sergio Conceicao a Marchesin – Manafa, Mbemba, Pepe, Sanusi – Corona, Sergio Oliveira, Uribe, Otavio – Marega, Taremi tizeneggyel kezdett.

A Juventus jobban kezdett, mint Portóban, nemhogy gólt nem kapott az első percben, Morata fejese után Marchesinnek kellett védeni, de volt válasza a portugáloknak is. Egy szögletet követően Taremi lövését blokkolták, majd a felpattanó labdát a kapufára fejelte.

A Porto felbátorodott a helyzet után, újra a bevált letámadáshoz folyamodtak. A 18. percben kiharcolt egy tizenegyest a Porto, Demiral borította fel Taremit. A megítélt büntetőt Sergio Oliveira lőtte be, ekkor már két gól kellett az olaszoktól a hosszabbításhoz is.

A 27. percben Morata egyenlíthetett volna, de nagy helyzetben Marchesint találta el. Az első félidő játékban és a helyzetek számában is a portugáloké volt.

A fordulás után nem sokkal egyenlített a Juventus: Ronaldo lekészítése után Chiesa lőtt szép gólt.

Az 54. percben aztán megfogyatkozott a Porto, amiért a már sárga lapos Taremi sípszó után elrúgta a labdát.

A folytatásban Chiesa összetettben is kiegyenlíthette volna az állást, de a lövése a kapufát találta el. A 63. percben viszont már ez is sikerült, Cuadrado beadása után bólintott a kapuba Chiesa.

Federico Chiesa gólját ünneplik Forrás: AFP/Isabella Bonotto

A folytatásban rákapcsolt a Juventus, Bonucci és Rabiot előtt is adódott lehetőség, majd Ronaldo fejelte keresztbe a labdát Morata felé, de a spanyol nem érte el a labdát.

Az utolsó percekben is rohamozott a Juve. Előbb Ronaldo elől mentettek a védők, majd Rabiot lőtt kapu fölé.

A 91. percben Morata lesről kilépve lőtt kapura, majd Quadrado lőtte szét a lécet, így maradt a 2-1-es hazai siker, ami a hosszabbítást jelentette.

A hosszabbításban Marega előtt adódott lehetőség, de Szczesny védte a fejest, de sok helyzet nem akadt az első felében a hosszabbításnak. Pirlo levitte a két gólt szerző Chiesát, a csereként beállt Bernardeschi azonnal egy kemény belépővel érkezett meg a meccsbe, de csak sárga lapot kapott.

A második részben Pepe blokkolta Ronaldo lövését, majd Kulusevski előtt adódott egy lehetőség.

A 115. percben egyenlített a Porto.

Sergio Oliveira harcolt ki egy szabadrúgást, amit ő maga végzett el. A labda a sorfalba álló Cristiano Ronaldo lábai között ment el, Szczesny pedig csak a kapuba tudta paskolni a labdát.

Ekkor két gól kellett a Juventus továbbjutásához.

Szinte azonnal újra vezetést szerzett a Juventus, egy szögletet követően Rabiot fejelt a kapuba.

A Juventus mindent megtett a továbbjutást érő találatért, de több gól már nem született a meccsen.

Juventus (olasz)-FC Porto (portugál) 3-2 (0-1, 2-1) - hosszabbítás után
gól: Chiesa (49., 63.), Rabiot (117.) illetve Oliveira (19., büntetőből, 115.)
kiállítva: Taremi (54., Porto)
Továbbjutott: a Porto, 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

A másik keddi mérkőzésen a Borussia Dortmund fogadja a Sevillát úgy, hogy Spanyolországban 3-2-es győzelmet aratott. A Dortmund hétvégén 4-2-re kikapott a Bayern Münchentől, a Sevilla pedig az Elche vendégeként szenvedett 2-1-es vereséget.

A németek a Hitz - Morey Bauza, Can, Hummels, Schulz – Dahoud, Delaney, Bellingham – Hazard, Haaland, Reus összeállításban kezdtek, a Sevilla a Bono – Navas, Kounde, Diego Carlos, Acuna – Jordan, Fernando, Oscar – Ocampos, En-Nesziri, Suso tizeneggyel kezdett.

A meccs elején bátran kezdett a Sevilla, Julen Lopetegui csapata többször is beszorította a Dortmundot, Ocampos, majd Suso előtt is adódott lehetőség.

A 35. percben aztán a semmiből megszerezte a vezetést a Dortmund. Egy labdaszerzés után Marco Reus adott középre, ahol természetesen Erling Haaland érkezett, aki higgadtan lőtt a kapuba.

A második félidő dortmundi lehetőségekkel indult. Hazard még nem talált kaput hatalmas helyzetből, de Haalandnak sikerült. Ugyanakkor szabálytalannak látták Haalandot, amiért elvették a gólt, de a videobíró kiszúrt egy korábbi esetet, mikor Koundé rántotta le a norvég csatárt, ezért viszont tizenegyest adott a török Cakir.

Haaland állt a labda mögé, de Bono a kapufára tolta a lövést és a kipattanó után is védte Haaland lövését. Már javában tartott az ellenakció, amikor valaki rájött, hogy Bono elmozdult a gólvonalról, így Haaland újrarúghatta a tizenegyest.

Másodszorra is a bal alsót célozta meg, Bono ezúttal is érezte az irányt, de védeni nem tudott Haaland a gólörömével még kicsit cukkolta, amiért sárga lapot kapott.

Erling Braut Haaland újra tarthatatlan volt Forrás: AFP/Leon Kuegeler

Haaland ezzel a találattal 20. BL-gólját szerezte, csak neki sikerült ez 20 éves korára és mindössze 14 meccsen. A listán második Harry Kane-nek ehhez 24 meccs kellett.

Haaland dupla tizenegyese:

A 68. percben szépített a Sevilla, a Luuk de Jong által kiharcolt büntetőt En-Nesziri bombázta a kapuba.

A folytatásban Bellingham akrobatikus lövése után súrolta a kapufát a labda, majd Dahoud nagy helyzete után védett Bono.

A 96. percben egyenlített a Sevilla, Rakitic beadása után En-Nesziri fejelt a dortmundi kapuba, de a fordításra és a hosszabbítás kiharcolására már nem maradt idő, így időrendben a Dortmund jutott elsőként a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában.

Borussia Dortmund (német)-Sevilla (spanyol) 2-2 (1-0)
gól: Haaland (35., 54., a másodikat büntetőből), illetve En Nesziri (69., 90+6., az elsőt büntetőből)
Továbbjutott: a Dortmund, 5-4-es összesítéssel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!