Öt jelenlegi és egykori NBI-es focistával győzték le a macedónok a németeket

firo: 31.03.2021 Football, Soccer: Landerspiel, national team, World Cup qualification, World Cup qualification 2022, Germany, GER - North Macedonia soccer: GER - North Macedonia national team WM qualification firo: 31.03.2021 Landerspiel SPO WM qualifica
firo: 31.03.2021 Football, Soccer: Landerspiel, national team, World Cup qualification, World Cup qualification 2022, Germany, GER - North Macedonia 1: 2 Team, North Macedonia team | usage worldwide (Photo by Ralf Ibing / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Észak-Macedónia a 2022-es katari világbajnokság selejtezőinek eddigi legnagyobb meglepetését okozva idegenben győzte le 2-1-re Németországot szerda este. A balkáni csapatban több, a magyar szurkolók számára jól ismert játékos is pályára lépett. 

Mondhatni, hogy tartalékosak voltak a németek, de azért azt a kezdőt, amelyikben négy Bayern München-játékos, valamint a Barcelonában, a Dortmundban vagy éppen a Manchester Cityben alapembernek számító focista lép pályára, bármelyik nemzet elfogadná:

Nem is adtak sok esélyt előzetesen annak az észak-macedón csapatnak, amelyik pedig már bizonyította életképességét, hiszen történelme során először kijutott a nyári Európa-bajnokságra is, ahol a C csoportban kapott helyet Hollandia, Ukrajna és Ausztria mellett. A macedón kezdő így állt ki:

Ez "lefordítva" így néz ki:

Ha a magyar bajnokságot követő olvasóink számára több név is ismerősnek tűnik, az nem a véletlen műve! A kezdőcsapatból Viszar Muszliu 2019 óta a MOL Fehérvár játékosa, Boban Nikolov pedig 2017-től egészen 2021 januárjáig focizott a fehérvári csapatban, mielőtt az olasz másodosztályban (Serie B) szereplő Lecce együttesébe igazolt volna.

Ugyancsak aktív NB I-es játékos Kire Risztevszki, aki 2015 és 2018 között a Vasasban játszott, azóta pedig Újpesten focizik, azaz már a hatodik magyarországi idényét gyűri.

Sztefan Szpirovszki 2017 és 2020 között volt a Ferencváros játékosa, és két bajnoki cím megszerzéséből is kivette a részét.

A végére hagytuk Enisz Bardhit, aki a veterán csatár, Goran Pandev mellett a macedón csapat legnagyobb sztárja, és ma már talán legjobb játékosa is. Ő 2014-ben lett az Újpest játékosa, és három szezonon át volt a lila-fehérek meghatározó focistája, mielőtt a spanyol élvonalbeli Levante csapatába igazolt volna, ahol ugyancsak alapember lett: eddig 109 bajnokin 20 gólt szerzett.

Mindent egy helyen az Eb-ről