Vágólapra másolva!
A Premier League-ben szereplő Tottenham labdarúgócsapatának frissen kinevezett portugál edzője, Nuno Espirito Santo a honfitársát, José Mourinhót tartja a mentorának. A 47 éves szakember játékosként dolgozott együtt a sztáredzővel, és a Porto csapatában rengeteget tanult tőle.

A 47 éves Nuno Espirito Santo négy évet töltött el a Wolverhampton csapatánál, majd két évre, 2023. június 30-ig szóló szerződést írt alá a londoniakkal.

Többek között a szintén portugál Paulo Fonseca, az Interrel bajnok Antonio Conte vagy éppen a Napolit elhagyó Gennaro Gattuso is esélyes volt a Spurs kispadjára, ám végül a Premier League-ben nagy rutinnal rendelkező szakemberre esett Daniel Levy klubelnök választása.

Érdekesség, hogy Espirito Santo előtt éppen az a José Mourinho volt a Tottenham edzője - leszámítva az együttest néhány meccs erejéig irányító korábbi játékost, Ryan Masont - akit a példaképének tekint, és akivel játékosként dolgozott már együtt a Spursnél frissen kinevezett tréner.

Nuno Espirito Santo a Porto második számú kapusa volt 2002 és 2005 között Forrás: AFP/Miguel Riopa

A 47 éves szakember a pályafutása során kapus volt, és szerepelt abban a Portóban, amely nagy meglepetésre 2004-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját és beindította Mourinho edzői karrierjét.

Espirito Santo nem volt meghatározó ember a portugál sztárcsapatban, az első számú kapus, Vitor Baia mögött mindössze 6 alkalommal lépett pályára a klubban.

Annak ellenére, hogy csak második számú kapus volt a Portóban, saját elmondása szerint rengeteget tanult Mourinhótól, aki átadta számára a győztes mentalitást.

"José Mourinho személy szerint nagy hatással van rám. Azért is, mert a Porto játékosa voltam a 2002/2003-as és a 2003/2004-es idényben. Ez örökké velem marad" - mondta a Spurs új trénere.

méltatta példaképét Espirito Santo.

Mourinho a példaképe a Tottenham új edzőjének Forrás: Sky Sports

A The Sun megírta, hogy Mourinho példája inspirálta a szakembert, aki edzőként a Valenciánál és a Portónál is dolgozott, a Wolverhampton csapatával az angol másodosztályból az első évében feljutott a Premier League-be, ahol azóta is megőrizte tagságát.

Mourinhót a rossz eredmények miatt áprilisban menesztették a Tottenhamtől, de az egykori tanítvány felülmúlhatja mesterét, ha sikeres lesz a londoni sztárcsapatnál.

Mindent egy helyen az Eb-ről