A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megint szenzációt okozott egy újonc a BL-ben

Besiktas v Borussia Dortmund - UEFA Europa League 2021,Besiktas,Borussia Dortmund,Istanbul,Soccer,UEFA Europa Leag Horizontal
ISTANBUL, TURKEY - SEPTEMBER 15: Players of Borussia Dortmund celebrate after scoring a goal during UEFA Europa League Group C soccer match between Besiktas and Borussia Dortmund at Vodafone Park in Istanbul, Turkey on September 15, 2021. Onur Coban / Anadolu Agency (Photo by ONUR COBAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája első fordulójának szerdai játéknapján a Borussia Dortmund 2-1-re nyert a Besiktas otthonában. A mérkőzést a törökök kezdték aktívabban, mégis a németek szereztek vezetést Bellingham góljával, majd az első félidő legvégén Haaland is betalált. A folytatásban mindkét csapat előtt adódott több lehetőség is, azonban az eredmény sokáig nem változott. A hajrában nagy erőkkel támadó Besiktas a hosszabbításban szépíteni tudott, de újabb gólt már nem szerzett, így a Dortmund győzelemmel kezdte a BL-idényt. A nap meglepetését a Bajnokok Ligája újonca, a moldáv Sheriff Tiraspol szolgáltatta, ugyanis nagy meglepetésre hazai pályán 2-0-ra nyert az ukrán Sahtar Donyeck ellen.

Az előző idény török bajnoka, a Besiktas a Bundesligában harmadik helyen záró Borussia Dortmundot fogadta hazai pályán a Bajnokok Ligája 2021/2022-es szezonjának első fordulójában.

A vendégcsapat több játékosára sem számíthatott sérülés miatt, de így is bombaerős kezdőt tudott pályára küldeni Marco Rose vezetőedző, hiszen többek között Reus és az előző BL-idény gólkirálya, Haaland is pályára lépett. Érdekesség, hogy a Besiktas összeállításában csak egy török játékos kapott lehetőséget, a kispadon viszont már jóval több hazai futballista "ücsörgött".

A Dortmund indította útjára a labdát az isztambuli Vodafone Parkban, ahol félelmetes hangulatot teremtettek a szurkolók. Közel telt ház előtt játszották a csoportmérkőzést.

Nagy elánnal kezdte a meccset a Besiktas, próbálta már korán nyomás alá helyezni ellenfelét. A Dortmund magas letámadással reagált, lendületes játékot, nagy iramot hozott az első 5 perc.

A 6. percben Batshuayi kapott jó labdát a 16-oson belül, Hummels mellett kapura lőtt, Kobel mentett szögletre nagy bravúrral. Kimondottan jól játszottak a törökök, többször gondot okoztak a vendégeknek a 16-oson belül, a németek az első negyedórában leginkább a védekezéssel voltak elfoglalva.

A 17. percben egy gyors kontrából helyzetet teremtett a Dortmund, de Haaland pontatlan passzt kapott, így nem tudott kapura fordulni.

A 20. percben aztán némileg váratlanul a 18 éves Bellingham révén vezetést szerzett a német csapat. Az angol középpályás a jobb oldalról kapott pontos passzt, majd egy labdaátvétel után a rövid sarkot nem a legjobban záró kapus lábai között lőtt a hálóba.

Bellingham ünnepli a gólját Forrás: AFP/Ozan Kose

A 27. percben óriási helyzetet hagyott ki Haaland. Malen erőszakosan tört be a büntetőterületen belülre, a norvég csatárhoz passzolt, aki az égbe lőtte a ziccert.

Lendületbe jött a Dortmund, sorra alakította ki a helyzeteket. Egy perccel Haaland lehetősége után Brandt visszapasszát Reus lőtte bele a kapusba, pontosabban Destanoglu védett nagyot.

Batshuayi volt a Besiktas legveszélyesebb játékosa, de a kezdeti török rohamok a félidő második felére alábbhagytak. Reusnak volt egy jó szabadrúgása, amiből nem lett gól, viszont Bellingham újabb remek alakítása után Haaland is betalált az utolsó másodpercekben, így 2-0-s előny birtokában mehetett szünetre a Dortmund.

A fiatal angol játékos gyönyörű cselekkel verte át a védőket, majd az alapvonaltól középre tett labdáját közelről a kapuba passzolta a norvég sztárcsatár.

  • Haaland továbbra is félelmetes a BL-ben, 17 meccsen 21 gólnál jár a 21 éves támadó.

A második félidő dortmundi fölénnyel indult, az 52. percben Guerreiro szép lövése zúgott el a jobb felső sarok mellett. A túloldalon Ghezzal próbálkozott, de távoli csavarása a kapu fölött szállt el.

Az 55. percben veszélyes helyről jött szabadrúgással a Besiktas, Pjanic nagy erővel belőtt labdájából azonban nem alakult ki komoly helyzet. A 60. percben megint a törökök legjobbja, Batshuayi villant, fejesét azonban fogta Kobel, bár utólag kiderült, hogy lesen állt a belga csatár.

A 67. percben abszolút eldőlhetett volna az összecsapás. Egy gyönyörű Haaland-Bellingham összjáték után utóbbi több hátvédet is elfektetett, azonban lövését védte Destanoglu.

A másik oldalon szinte azonnal szépíthetett volna a Besiktas, azonban a remek kiugratást kapó Batshuayi rossz megoldást választott, kifelé cselezett, majd éles szögből leadott kísérlete elakadt a német védelemben.

Remek iramú mérkőzést láthatott a közönség, helyzetek is bőven voltak mindkét oldalon.

Batshuayi volt a Besiktas legjobbja, rászolgált volna a szépítésre a török csapat Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Onur Coban

A 71. percben Haaland újra betalálhatott volna, de lövését védte a török kapus. Jól szállt be a meccsbe a csereként beálló 16 éves Moukoko is.

A Besiktas egyre reménytelenebb helyzetbe került, és vészesen fogyott az ideje. Nagyon úgy tűnt, ezt a meccset már megnyerte Marco Rose csapata.

Az utolsó percekben, a hosszabbításban még Montero révén szépített a török együttes, de egyenlíteni már nem tudott, így a Dortmund győzelemmel kezdte a 2021/2022-es BL-szezont.

A C csoport másik két tagja, a Sporting és az Ajax 21 órától lép pályára egymás ellen Lisszabonban.

A másik kora esti mérkőzésen a D csoportban a Sheriff Tiraspol a 16. percben vezetést szerzett a Sahtar Donyeck ellen. A második félidő is rémálomszerűen indult az ukránoknak, ugyanis a BL-újonc hazai együttes újra betalált. Az eredmény a továbbiakban nem is változott, 2-0-ra nyert a moldáv meglepetéscsapat.

20GólJude Bellingham
43Sárga lapWelinton
45Sárga lapFrancisco Montero
48GólErling Haaland
55Sárga lapThomas Meunier
76Sárga lapAtiba Hutchinson
79Sárga lapYoussoufa Moukoko
94GólFrancisco Montero
Összeállítások
4-1-4-1
4-3-1-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!