A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A címvédő Chelsea 1-0-ra kikapott a Juventus otthonában a Bajnokok Ligája csoportkör második fordulójának rangadóján. A szezonban még veretlen Benfica hatalmas meglepetésre 3-0-ra legyőzte hazai pályán a Barcelonát. Ronald Koeman csapatának akárcsak a Bayern München ellen, most sem volt kaput eltaláló lövése, így két kör után nyeretlenül az E csoport utolsó helyén áll. A Manchester United Cristiano Ronaldo 95. percben szerzett góljával nyert 2-1-re a Villarreal ellen. Ronaldo ráadásul történelmet írt, ugyanis az ötszörös aranylabdás portugál sztárjátékos 178. alkalommal lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban, amivel megelőzte az örökrangsorban Iker Casillast.

Benfica - Barcelona 3-0

Az E csoportban a Barcelona a Benfica otthonába látogatott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek szerdai játéknapján.

A mérkőzés abszolút esélyesének ugyan a Barcelona számított, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a Benfica ebben a szezonban még sem a BL-ben, sem a nemzeti bajnokságban nem szenvedett vereséget.

A portugál együttes a csoportkör első fordulójában 0-0-ás döntetlent ért el a Dinamo Kijev otthonában. A spanyolok az első körben mondhatni megalázó vereséget szenvedtek az idei sorozat végső győzelmére is esélyes Bayern Münchentől hazai pályán. A Barcelona a nyáron jelentős átalakuláson esett át, távozott a klub legeredményesebb játékosa, a hatszoros aranylabdás klasszis Lionel Messi, akinek hiánya meglehetősen érződik a csapaton. A Koeman-csapat játéka cseppet sem mondható stabilnak, bár a La Liga idei szezonjában még veretlen.

Borzalmasan kezdett a Barcelona a Benfica ellen Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az örökmérleg abszolút kiegyenlített, ugyanis a két csapat eddig 6 alkalommal találkozott egymással a Bajnokok Ligájában, háromszor a Barcelona, háromszor pedig a Benfica nyert.

A portugál együttesnél egyetlen sérült vagy eltiltott játékos sem akadt, így Jorge Jesus a lehető legerősebb összeállításban küldhette pályára csapatát a katalánok ellen. Ezzel szemben Ronald Koeman sérülés miatt fél kezdőcsapatnyi játékosára nem számíthatott, többek között Sergio Agüero, Jordi Alba, Ousmane Dembélé, vagy épp Martin Braithwaite sem léphetett pályára Portugáliában.

A holland tréner így a Ter Stegen – Garcia, Piqué, Araujo, Dest – F. de Jong, Busquets, Pedri – Roberto, L. de Jong, Depay kezdőt jelölte ki.

Villámrajtott vett a Benfica, és már a 3. percben, rögtön az első lövésből megszerezte a vezetést. Darwin Nunez cselezett be a tizenhatoson belülre a bal szélről, majd a rövid alsóba lőtt ter Stegen kezei alatt.

Nunez góljával korán vezetést szerzett a Benfica Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A katalánokat megfogta a gyorsan bekapott gól, ugyanis a következő percekben érezhető volt a tanácstalanság. A 11. percben az első kapuralövéséből kis híján egyenlített a Barcelona: Frenkie de Jong önzetlen passza után Luuk de Jong közvetlen közelről a kapusba lőtt, a kipattanót pedig Pedri lőtte mellé.

A következő percekben fokozta a nyomást a vendég együttes, majd át is vette az irányítást. Sőt, a 30. percben

ismét hatalmas helyzetet rontott el a két de Jong, Frenkie De Jong passza után a holland csatár újabb ziccert rontott szemben a kapuval.

Ezt követően Ronald Koeman meglepőt húzott, ugyanis lecserélte a sárga lapos Piquét, aki megúszott egy olyan esetet, amelynél akár a második sárgáját is megkaphatta volna. A holland mester nem akart kockáztatni, ezért a rutinos spanyol védő helyére becserélte Gavit. A túloldalon Jorge Jesus is cserélt még a szünet előtt, a megsérült Valentino Lazaro helyére Gilberto állt be.

Luuk de Jong kétszer is ziccert rontott az első félidőben Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Az első félidő hosszabbításában még volt egy tizenegyesgyanús szituáció a Barcelona helyzeténél, de a játékvezető szerint nem történt semmi, így a szünetre egygólos hátrányban mehetett szünetre a katalán együttes.

A Barcelona ugyan hétszer próbálkozott lövéssel az első félidőben, de egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt.

Akár csak az előző fordulóban a Bayern München ellen 3-0-ra elveszített meccsen.

3GólDarwin Nunez
12Sárga lapGerard Pique
33Sárga lapNicolas Otamendi
54Sárga lapEric Garcia
56Sárga lapRafa Silva
62Sárga lapAlejandro Grimaldo
69GólRafa Silva
72Sárga lapJulian Weigl
78Sárga lapSergino Dest
86Sárga lapNico Gonzalez
Összeállítások
3-4-3
3-5-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A második félidőt is szenzációsan kezdte a Benfica. Előbb Otamendi mintegy 30 méteres lövését védte Ter Stegen védte. Majd nem sokkal később borzalmasan rosszul jött ki a német kapus, ezt kihasználva Nunez tűzte a labdát távolról az üres kapura, de pechjére a jobb kapufát találta el.

A Barcelona ezt követően sem tudott újat húzni, a portugál együttes pedig a 69. percben továbbnövelte előnyét. Joao Mario tört be a büntetőterületen belülre, a lövését ter Stegen ugyan védte, de a kipattanót Rafa Silva az üres kapuba tudta lőni.

Majd alig tíz perccel később végképp megpecsételődött a katalánok sorsa, Dest kezezett a tizenhatoson belül, a videobírózás után pedig a játékvezető megítélte a portugálok javára a büntetőt. Núnez állt a labda mögé, és magabiztosan a bal alsóba lőtt, ezzel már 3-0-ra vezetett a Benfica.

Simán kikapott a Barcelona a Benfica otthonában Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az utolsó percekre emberhátrányba kerültek a vendégek, ugyanis Eric Garcíát második sárga lappal kiállította a játékvezető. A hátralévő időben az eredmény már nem változott, így hatalmas meglepetésre a Benfica legyőzte a Barcelonát, amelynek ismét nem volt kaput eltaláló lövése. A portugálok továbbra is veretlenek a szezonban.

Juventus - Chelsea 1-0

A címvédő Chelsea-re rangadó várt a H csoportban, ugyanis a londoni együttes a halovány szezonkezdet produkáló Juventus együttesét fogadta. A két csapat ellentétes előjelekkel készült a H csoport második fordulós összecsapására, ugyanis a londoniak - akiknek Lőw Zsolt személyében magyar másodedzőjük van - a Premier League-ben hazai pályán szenvedtek 1-0-s vereséget a címvédő Manchester Citytől, míg a Juventus Massimiliano Allegri vezetőedző 400. mérkőzésén 3-2-re legyőzte a Sampdoriát.

A két együttes legutóbb a 2012-13-as kiírás csoportkörében találkozott egymással, és a Juventus az idegenbeli 2-2-es döntetlent követően otthon 3-0-ra nyert. A Chelsea akkor végül csak a harmadik helyen zárt négyesében, és a sorozat történetében mindmáig egyedüli csapatként, címvédőként nem élte túl a csoportkört. Ami az örökmérleget illeti, egy olasz és egy angol siker mellett kétszer született döntetlen.

Hosszú idő után visszatérhettek a szurkolók Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Isabella Bonotto

A Torinóban rendezett rangadót ezúttal a helyszínen tekinthették meg a szurkolók, hasonló esett 2019 szeptemberében fordult elő utoljára.

A Chelsea világbajnok középpályása, N'Golo Kante megfertőződött a koronavírussal, így rá nem számíthatott Thomas Tuchel, akárcsak Christian Pulisic, Mason Mount és Reece James játékára sem. A német vezetőedző a Mendy – Christensen, Silva, Rüdiger – Azpilicueta, Kovacic, Jorginho, Alonso – Havertz, Ziyech – Lukaku kezdőt küldte pályára.

A Juventusnál is akadtak sérültek, többek között Paulo Dybala, Alvaro Morata, Aaron Ramsey és Arthur is maródi. Viszont négy friss Eb-győztes olasz labdarúgó is kezdőként kapott lehetőséget, név szerint Leonardo Bonucci, Manuel Locatelli, Federico Chiesa, illetve Federico Bernardeschi.

Veszélyesebben kezdett a Chelsea, amely az első negyed óra után uralta a mérkőzést. A találkozó első igazán komoly helyzetére a 7. percig kellett várni, akkor egy szöglet után Romelu Lukaku lapos lövését fogta a kapus.

A Juventus viszont kis híján az első helyzetét gólra váltotta. A 20. percben Chiesa indulhatott meg egy kontratámadás után, azonban kissé éles szögből mellé lőtt.

A Chelsea óriási fölényben játszott, fél óra játék után több, mint 70 százalékban volt a labda a londoniaknál, de ez inkább meddő mezőnyfölény volt, ugyanis a kapuk nem igazán forogtak veszélyben.

Kevés helyzet és hatalmas taktikai harc jellemezte az első félidőt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Isabella Bonotto

Majd a 31. percben Adrien Rabiotnak eresztett meg egy szép lövést távolról, de nem sokkal elszállt a kapu fölött. Látványos futball helyett óriási taktikai harc folyt a pályán, az eredmény pedig a szünetig már nem változott, így gólnélküli döntetlennel vonulhattak az öltözőbe a felek.

Az első félidőben mindkét csapat háromszor lőtt kapura, viszont

a Juventusnak nem volt kaput eltaláló lövése, igaz a Chelsea-nek is csupán csak egy akadt.

18Sárga lapMarcos Alonso
46GólFederico Chiesa
61Sárga lapHakim Ziyech
65Sárga lapAntonio Ruediger
89Sárga lapJuan Cuadrado
Összeállítások
4-4-2
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindössze 11 másodperccel a második félidő kezdete után aztán megszerezte a vezetést a Juventus. Bernardeschi remek passza után Chiesa lőtt a bal felső sarokba.

Fantasztikusan kezdte a második játékrészt a Juventus, amely Chiesa révén szerzett vezetést a címvédő ellen Forrás: AFP/Marco Bertorello

A gól jót tett a mérkőzésnek, a Chelsea igyekezett felpörgetni a játékot, a hazaiak pedig a kontratámadásokban bíztak. A 63. percben pedig nagyon közel járt a Juventus a 2-0-hoz, de Bernardeschi ordító helyzetet hagyott ki.

A folytatásban mindent megtett a londoni együttes, az olaszok viszont minden területet lezárva nagyon stabilan védekeztek. A hajrá aztán óriási izgalmakat hozott, és érett a Chelsea gólja, de Lukaku hatalmas helyzetet hagyott ki a 82. percben, a 95. percben pedig Kai Havertz fejese volt kissé pontatlan, így a Juventus hatalmasat küzdve 1-0-ra legyőzte a címvédőt, és sorozatban negyedik BL-csoportmeccsén nem kapott gólt.

Manchester United - Villarreal 2-1

Az F csoportban a Manchester Unitedben öt döntetlen után először tudta legyőzni a vendég Villarreal csapatát a nemzetközi kupaporondon. Az angolok győzelmi kényszerben léphettek pályára, hiszen az első körben meglepő vereséget szenvedtek a Young Boys ellen. A gólnélküli első félidő után a spanyolok szereztek vezetést, de nem érdemtelenül, ugyanis a vendégek addig sokkal jobban és veszélyesebben játszottak. Viszont Unai Emery csapata csupán hét percig tudta megőrizni előnyét, ugyanis Bruno Fernandes szabadrúgása után Alex Telles kapáslövésse talált utat a kapu bal alsó sarkába. Ezt követően is a Villarreal járt közelebb a gólhoz, David de Geának többször is nagyot kellett védenie.

A Manchester United Alex Telles és Cristiano Ronaldo góljaival fordítani tudott a Villarreal ellen Forrás: AFP/Anthony Devlin

Aztán a mérkőzés 95. percében éppen Cristiano Ronaldo elé pattant a labda, a MU-ba 12 év után visszatérő klasszis pedig győztes gólt lőtt a Unitednek, így otthon tartotta a fontos három pontot az angol együttes. Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo 178. alkalommal lépett pályára a BL-ben, és ezzel megelőzte az örökrangsor élén a spanyol Iker Casillast.

Bayern München - Dinamo Kijev 5-0

Az E jelű négyesben a Bayern München már a 12. percben vezetést szerzett a Dinamo Kijev ellen Robert Lewandowski büntetőjéből, majd a lengyel sztár a 27. percben ismét betalált. Ez volt a 33 éves klasszis 119. találata a legutóbbi 100 mérkőzést nézve. Ráadásul a gólerős csatár elképesztő formában van, ugyanis az idei naptári évben már 41 találatnál jár minden sorozatot figyelembe véve, ez pedig hattal több, mint amennyit bármelyik más játékos lőtt az öt topligát figyelembe véve. A bajorok a második félidőben újabb gólokat szereztek, és végül kiütéses győzelmet arattak ukrán riválisuk felett. A bajorok két foruló után hibátlanul, 8-0-s gólkülönbbséggel nagyon magabiztosan vezetik kvartettjüket.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
E csoport:
Benfica-Barcelona 3-0 (1-0)
Bayern München-Dinamo Kijev 5-0 (2-0)

F csoport:
Atalanta-Young Boys 1-0 (0-0)
Manchester United-Villarreal 2-1 (0-0)

G csoport:
Red Bull Salzburg-Lille 2-1 (1-0)
Wolfsburg-Sevilla CP 1-1 (0-0)

H csoport:
Zenit-Malmö 4-0 (1-0)
Juventus-Chelsea 1-0 (0-0)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!