A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája kedd esti mérkőzésein papírforma eredmények születtek. Hiába vezetett az Atalanta kétszer is a Manchester United ellen, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo az első, majd a második félidő ráadásában is egyenlített, ezzel az angol csapat elkerülte az újabb kudarcot. Az FC Barcelona Lionel Messi utódjának, Ansu Fatinak a góljával győzte le a Dinamo Kijevet, ezzel a katalán csapat megszerezte második győzelmét az idei BL-szezonban, és életben tartotta továbbjutási esélyeit. A bombaformában lévő Bayern München hazai pályán jutott tovább a nyolcaddöntőbe, miután kiütötte a Benficát. A Juventus szintén bebiztosította helyét a legjobb 16 csapat között. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei!

Megint megúszta a Manchester United a blamát

A keddi játéknap egyetlen rangadóját Bergamóban rendezték. Az F csoportban a Manchester United akárcsak két héttel ezelőtt, most is korán hátrányba került, de Ronaldo révén még a szünet előtt előtt egyenlíteni tudott. Az Atalanta a második félidőben is megszerezte a vezetést, de egy elképesztő hajrával az angol csapat pontot mentett az olasz ellen. A mérkőzés hajrájában ismét Cristiano Ronaldo villant, ráadásul nem is akárhogy, csodálatos kapásgólt lőtt 16 máéterről. Ronaldo ezzel immáron 5 gólos az idei BL-szezonban négy fordulót lövetően.

"Nehéz mérkőzés volt, de Bergámóban mindig nehéz játszani. Végig hittünk benne, hogy sikerülhet, és szerencsére sikerült pontot szereznünk, ez is azt mutatja, hogy van tartása a csapatnak. Ez egy jó eredmény számunkra. Az első félidőben a tempó nem volt az igazi. Tudtuk, hogy az Atalanta le fog támadni, jó játékosai vannak és az edzője is fantasztikus.

– mondta a mérkőzés legjobbjának választott Ronaldo a lefújást követően.

Ismét Ronaldo volt a Manchester United hőse Forrás: AFP/Marco Bertorello

"Szoros meccs volt, amely bármelyik fél javára eldőlhetett volna.

Néhány változtatást kellett eszközölnünk. Varane a combját fájlalta, nem akartunk kockázatot vállalni, ezért még az első félidőben lecseréltem" – mondta a BT Sportnak a Manchester United vezetőedzője, Ole Gunnar Solskjaer, aki megvédte csapatát, amelyet manapság túl sok kritika ért.

"Az első gólunk igazi csapatmunka volt, Fernandes zseniális passzt adott Ronaldónak. Az volt az első olyan pillanat a mérkőzésen, amikor a saját játékunkat játszottuk"

- tette hozzá a norvég edző.

Ole Gunnar Solskjaer számára győzelemmel felérő döntetlent ért el a csapata Bergamóban Forrás: AFP/Marco Bertorello

Gian Piero Gasperini, az Atalanta edzője csalódottan nyilatkozott a lefújása után.

"Csodálatos este volt, de vannak dolgok, amin javítanunk kell. Egyrészt nagy csalódás ez most, mert közel voltunk a győzelemhez. Másrészt viszont büszkének kell lennünk a United elleni két mérkőzésünkre" – értékelt az Atalanta edzője, aki joggal lehetett csalódott, hiszen két hete az Old Traffordon és most hazai pályán is közel voltak a bravúrhoz.

A csoport másik mérkőzésén a Villarreal 2-0-ra legyőzte otthon a Young Boys csapatát. Győzelmével a spanyol együttes pontszámban beérte a MU-t, és jobb gólkülönbségének köszönhetően meg is előzte kvartettben.

Továbbjutott a Bayern, a Barcelona továbbra is szenved

Az E csoportban a kiváló formában lévő Bayern München ismét elképesztő mezőnyfölényben játszott a Benfica ellen, de a szünetben csupán egy góllal vezetett, ugyanis a 100. BL-mérkőzésén pályára lépő Robert Lewandowski tizenegyest rontott a ráadásban. A fordulás aztán Julian Nagelsmann csapata aztán berámolt még két gólt, a Benfica erejéből csak a szépítésre futotta. Végül az 5-2-s végeredményt az Aranylabda legnagyobb várományosa, a találkozón három gólt szerző Lewandowski állította be a hajrában, ezzel a Bayern a negyedik csoportmeccsét is megnyerte és továbbjutott a csoportjából.

Ráadásul Lewandowskiék négy meccs alatt 17 gólt lőttek eddig a csoportkörben, amivel beállították a PSG 2017/18-as szezonban felállított rekordját.

Ez volt egyébként a negyedik alkalom, amikor a lengyel gólgép legalább három gólt lőtt a BL-ben, ezzel Cristiano Ronaldo és Lionel Messi mögött a harmadik helyen áll a rangsorban, a portugál és az argentin klasszis is 8-8 alkalommal szerzett mesterhármast.

Lewandowski három gólt lőtt a 100. BL-meccsén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

"Sajnos hibáztam a tizenegyesnél, pedig pontosan láttam, hová ugrik a kapus, de a rossz sarok irányába lőttem. Szerencsére ennek ellenére sikerült még szereznünk néhány gólt és újabb három fantasztikus győzelmet arattunk" – mondta Robert Lewandowski, a Bayern München klasszisa.

– tette hozzá a lengyel támadó.

Lewandowski 100 mérkőzés után immáron 81 találatnál jár a BL-ben, ebben az évadban négy találkozón nyolcszor volt eredményes. A lengyel csatár kiváló formájáról a Bayern korábbi támadója, Mario Gomez is elismerően beszélt a mérkőzés után.

"Lewandowski más sportot űz, egészen más szinten van. Még van néhány éve, szerintem képes lehet utolérni Messit és Ronaldót" – dicsérte az egykori német válogatott focista Lewandowskit.

Lewandowski és a Bayern München ezúttal is megállíthatatlannak bizonyult Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

"Szórakoztató mérkőzés volt. Hihetetlenül jól játszottunk. Végig a kezünkben tartottuk a meccset. Ma rájöttem, hogy sokkal élvezetesebb a szurkolók előtt játszani" – mondta a Bayern München vezetőedzője, Julian Nagelsmann, aki ezt megelőzően négy mérkőzést hagyott ki koronavírus-fertőzése miatt.

Bár a Benfica két gólt is lőtt, jóformán esélye sem volt a pontszerzésre. Ettől függetlenül a portugálok vezetőedzője, Jorge Jesus pozitívan értékelt.

"El kell ismerni, sokkal jobbak voltak ma, mint mi.

A Bayern minőségét és erejét tekintve ez nem annyira meglepő eredmény, hiszen szinte minden héten lőnek négy-öt gólt. Van bennem némi csalódottság, ugyanakkor a Bayern otthonában nem sűrűn szereznek két gólt az ellenfelek, szóval van azért remény a stratégiánkat illetően.

A sorsolás után kevesen mertek volna rá fogadni, hogy lehet esélyünk a továbbjutásra a Bayern és a Barcelona mögött. A csapat minősége miatt viszont továbbra is van esélyünk, és a sorsunk a saját kezünkben van" – mondta a Benfica mestere.

Gálázva jutott tovább a Bayern München Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

A csoport másik meccsén az FC Barcelona 1-0-ra nyert a Dinamo Kijev vendégeként, ezzel a csapatot ideiglenesen irányító Sergi Barjuán így második meccsén megszerezte első győzelmét, amellyel a katalán együttes feljött a továbbjutást érő második helyre.

"Nagyon jól játszottunk, végig nyugodtak tudtunk maradni. A második félidőben türelmesen járattuk a labdát, és több veszélyt teremtettünk a szélekről. Kulcsfontosságú volt ez a győzelem" – mondta a Barca megbízott edzője, Sergi Barjuán.

"Nagyon örülünk most, hiszen ez egy hatalmas győzelem volt. Meg kellett harcolnunk a három pontért, de ezzel továbra is a saját kezünkben van a sorsunk. A következő ellenfél a Benfica, aztán a Bayern. Mindent tőlünk telhetőt meg kell tennünk ezen a két meccsen. Nyilván mindannyian tisztában voltunk azzal, hogy fejlődnünk kell, de a Bajnokok Ligája egy szupernehéz sorozat. Úgy érzem, rengeteg időnk van még, hogy a legjobb teljesítményünket tudjuk kihozni magunkból" – mondta a mérkőzés emberének választott Ansu Fati, aki a saját teljesítményére és a góljára is kitért.

„Fizikálisan még van hová fejlődnöm, de meccsről meccsre fejlődök.

A gólomat Agüerónak szeretném ajánlani. Fontos tagja a csapatnak, és ez a győzelem neki szól"

– tett szép gesztust a fiatal támadó, ugyanis a katalán együttes támadója, Sergio Agüero szívproblémák miatt három hónapig nem léphet pályára.

Ansu Fati gólja nagyon fontos három pontot ért a Barcelonának Forrás: AFP/Sergei Supinsky

"Létfontosságú volt ez a győzelem. Hála az égnek, sikerült nyernünk. Bár a Dinamo Kijevnek voltak lehetőségei, összességében jó teljesítményt nyújtottunk, így elégedett vagyok" – mondta a mérkőzés után Marc-André ter Stegen, a Barcelona kapusa.

"Manapság hiányoznak a befejezések a játékunkból. De a második félidőben már sok helyzetet alakítottunk ki. Van, amivel mindannyian hozzájárulhatunk, hogy Ansu még kivételesebb csatárrá váljon. Ez a pozicionális játék. Bár ez a győzelem is csak három pontot ér, de Ansu elképesztően fontos gólt lőtt, ami most pillanatnyi stabilitást és nyugalmat jelent nekünk" – tette hozzá a német kapus.

Továbbra is minden kérdés nyitott a G csoportban

A Bajnokok Ligája leggyengébb csoportjában, a G jelű négyesben a csoportját vezető Red Bull Salzburg 2-1-re kikapott a Wolfsburg otthonában. Az osztrák csapat győzelemmel bebiztosíthatta volna nyolcaddöntős helyét, így viszont továbbra is minden kérdés nyitott a kvartettben, ugyanis a másik mérkőzésen a Sevilla hazai pályán kapott ki a Lille csapatától, amely megszerezte első győzelmét és feljött a továbbjutást érő második helyre.

Először nyert a Lille idén a BL-ben Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A Chelsea fél lábbal, a Juventus már biztosan továbbjutott

A H csoportban a Juventus hazai pályán biztosította be a nyolcaddöntőbe jutást, miután 4-2-re legyőzte az orosz Zenitet. Az olasz együttes a negyedik meccsét is megnyerte az idei szezonban, ezzel továbbra is hibátlan a BL-ben. A torinóiaknál Paulo Dybala két gólt lőtt, mellette Alvaro Morata és Federico Chiesa is eredményes volt. Utóbbi már a hatodik gólját lőtte a hetedik BL-meccsén.

- basszankodott Massimiliano Allegri, a Juventus edzője.

"Ma este Paulo nagyszerű mérkőzést játszott, akárcsak a többiek. A csapat folyamatosan fejlődik, ráadásul már elértük a szezon első célját, vagyis továbbjutottunk a kieséses szakaszba" – jegyezte meg az olasz tréner.

Dybala két góllal járult hozzá a Juventus fölényes győzelméhez Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Pier Marco Tacca

A csoport másik meccsén a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató BL-címvédő Chelsea 1-0-ra legyőzte a svéd Malmö csapatát idegenben. A londoni együttes Hakim Ziyech 56. percben szerzett találatával gyűjtötte be a három pontot.

"A továbbjutás szempontjából ez egy kulcsfontosságú győzelem volt számunkra. Mindig nehéz idegenben szerepelni, most sem volt másképp, de azt hiszem az elejétől fogva mi irányítottuk a meccset. Nem adtunk nekik túl sok lehetőséget, és végül sikerült elérnünk amiért ide utaztunk. Sokáig vártam a gólomra. Szép összejáték volt Kai és Callum között, utóbbi remek keresztpasszt adott, igazság szerint nem volt nehéz dolgom a befejezésnél" - monda a marokkói támadó a Chelsea TV-nek.

Nehezen nyert idegenben a Chelsea Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Lewandowski 2013 novembere óta az első játékos a BL-ben, aki egy mérkőzésen gólt szerez, gólpasszt ad, és tizenegyest hibázik. Nyolc éve Diego Costa érte el ezt az Atlético Madrid–Austria Wien mérkőzésen.
  • Lewandowski 100 mérkőzés után 81 találatnál jár a BL-ben, ebben az évadban négy találkozón nyolcszor köszönt be.
  • Cristiano Ronaldo 36 éves és 270 naposan a legidősebb játékos lett, aki egy meccsen két gólt lőtt a Manchester United színeiben az európai kupaporondon.
  • Az Atalanta játékosa, Duván Zapata az első játékos lett, aki olasz együttes színeiben gólt lőtt és gólpasszt adott a MU ellen Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Legutóbb ez a Milan korábbi támadójának, Ronaldinhónak sikerült 2010 februárjában.
  • Cristiano Ronaldo 303 lejátszott mérkőzés után immáron 126 gólnál jár a Manchester Unitedben. Jelenlegi edzője, Ole Gunnar Solskjaer ugyanennyit termelt az MU-ban 366 mérkőzés alatt.
  • Robert Lewandowski a hatodik játékos, aki gólt lőtt a 100. Bajnokok Ligája mérkőzésén. Korábban erre csak Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo, Andrea Pirlo és Toni Kroos volt képes.
  • Legutóbbi 15 BL-mérkőzéséből 14-szer nem tudta kihúzni kapott gól nélkül a Manchester United.
  • Ilicic a 7. BL-gólját lőtte a United ellen, érdekesség, hogy mindet a 32. születésnapja után. A szlovén támadó az Atalanta legidősebb BL-gólszerzője 33 évesen és 277 naposan.
    A United védelme továbbra sem áll túl stabil lábakon Forrás: AFP/Marco Bertorello
  • Robert Lewandowski lett az első lengyel labdarúgó, aki eljutott 100 meccsig a legrangosabb európai kupasorozatban.
  • Callum Hudson-Odoi lett az első olyan 21 év alatti játékos, aki sorozatban két Bajnokok Ligája-mérkőzéseken adott gólpasszt a Chelsea-ben.
  • A Malmö a legutóbbi nyolc meccséből hetet elveszített angol csapattal szemben az európai kupaporondon.
  • Lucas Ocampos megszerezte első BL-gólját a Sevilla színeiben, az argentin támadó legutóbb hét évvel ezelőtt, még az AS Monaco játékosaként volt eredményes a sorozatban.
  • 33 évesen és 114 naposan Etienne Capoue lett a Villarreal második legidősebb francia BL-gólszerzője, nála csak Robert Pires volt idősebb (34 évesen és 358 naposan), amikor 2008 októberében gólt szerzett.
  • Ansu Fati eddig négy mérkőzésen kezdett a Barcelonában és négy gólból vette ki a részét. A fiatal támadó két gól mellett két gólpasszt adott.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
E csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-FC Barcelona (spanyol) 0-1 (0-0)
gól: Fati (70.)

Bayern München (német)-Benfica (portugál) 5-2 (2-1)
gól:Lewandowski (26., 61., 84.), Gnabry (32.), Sane (49.), illetve Morato (38.), Nunez (75.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Villarreal (spanyol)-Young Boys (svájci) 2-0 (1-0)
gól: Capoue (36.), Danjuma (89.)

Atalanta (olasz)-Manchester United (angol) 2-2 (1-1)
gól:Ilicic (12.), Zapata (58.), illetve Ronaldo (45+1., 91.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Sevilla (spanyol)-Lille (francia) 1-2 (1-1)
gól:Ocampos (15.), illetve David (43., 11-esből), Ikone (51.)

VfL Wolfsburg (német)-Salzburg (osztrák) 2-1 (1-1)
gól: Baku (3.), Nmecha (60.), illetve Wober (30.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Juventus (olasz)-Zenit (orosz) 4-2 (1-1)
gól: Dybala (11., 58.), Chiesa (74.), Morata (82.), illetve Bonucci (26., öngól), Azmun (92.)

Malmö (svéd)-Chelsea (angol) 0-1 (0-0)
gól: Ziyech (56.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!