A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Manchester United 1-1-es döntetlent játszott az Atlético Madrid otthonában szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharc első mérkőzésén. A korábbi győztesek csatája ugyancsak döntetlennel ért véget, ugyanis az Ajax Amsterdam 2-2-t játszott a Benficával.

Az Atlético Madrid és a Manchester United története során először találkozott egymással a legrangosabb európai kupában, de minden sorozatot figyelembe véve is ez csupán a második párharca a két együttesnek: 1991-ben a Kupagyőztesek Európa Kupájának második fordulójában a spanyol gárda 3-0-s hazai sikerrel, valamint egy angliai 1-1-es döntetlennel jutott tovább.

Az Atlético 1997 óta nem kapott ki hazai pályán a BL egyenes kieséses szakaszában, ez 14 mérkőzést jelent kilenc győzelemmel, ugyanakkor a United csapatánál szerepel most Cristiano Ronaldo, aki az elmúlt két évtizedben a legtöbb borsot törte a Matracosok orra alá. Az ötszörös aranylabdás klasszis fantasztikus spanyolországi pályafutása során az egykori városi rivális volt az egyik kedvenc ellenfele:

a 37 éves portugál a Real Madrid színeiben 35 mérkőzésen lépett pályára az Atlético ellen, ezeken 25 gólt szerzett és 9 gólpasszt adott,

Cristiano Ronaldo visszatért Madridba, hatalmas füttykoncert fogadta Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

és karrierje során csak a Sevilla ellen volt többször (27) eredményes. A meccsek közül kiemelkedik a 2014-es BL-finálé, amikor a hosszabbításban talált be, míg a 2016-os döntőben a 11-es párbaj során ő volt az utolsó rúgó a királyi gárdában.

Az Atlético hagyományosan eredményesen szerepel angol riválisokkal szemben a nemzetközi kupák egyenes kiesés szakaszában, ugyanis 12 brit csapat elleni párharcából kilenc alkalommal jutott tovább. Azonban a legutóbbi négy mérkőzését elveszítette angol ellenféllel szemben. Ezzel szemben az MU nyolc sikeres és kilenc elbukott csatát tud felmutatni spanyolok ellen, a legutóbbi három menetelését is hispán együttes szakította meg: a BL 2017-18-as idényének nyolcaddöntőjében, valamint az Európa-liga 2019-20-as kiírásának elődöntőjében a Sevilla, a BL 2018-19-es negyeddöntőjében pedig a Barcelona jutott tovább, ráadásul az előző szezonban az Európa-liga fináléját a Villarreallal szemben bukta el.

Ami a két csapat formáját illeti, az Atlético és a United is hullámzó teljesítményt nyújt az idei szezonban.

Ralf Rangnick három helyen változtatott a United kezdőcsapatán a hétvégi Leeds United elleni győztes bajnokihoz képest. Visszakerült a védelem tengelyébe Raphael Varane, valamint Fred és Rashford is bekerült a kezdőbe. A túloldalon Diego Simeonénak komoly fejfájást okozhatott a kezdőcsapat összeállítása, ugyanis sérülés miatt több kulcsemberére sem számíthatott, Antoine Griezmann, Luis Suárez és Thomas Lemar is csak a kispadon kezdett.

A MU a De Gea – Lindelöf, Maguire, Varane, Shaw – Pogba, Fred – Sancho, Fernandes, Rashford – Ronaldo összeállításban futott ki a Wanda Metropolitano Stadion gyepére, míg az Atlético Madrid az Oblak – Vrsaljko, Savic, Giménez, Mandava – Llorente, Herrera, Kondogbia, Renan Lodi – Correa, Joao Félix tizeneggyel kezdett.

Remekül kezdte a mérkőzést az Atlético Madrid, ugyanis már a 7. percben megszerezte a vezetést.

Renan Lodi remekül ívelt a bal szélről középre, Joao Félix teljesen szabadon, mintegy kilenc méterről fejelt nagyszerűen, a labda pedig a jobb kapufáról a gólvonal mögé pattant.

  • Ez volt a portugál csatár hetedik gólja a Bajnokok Ligájában a 20. fellépésén, legutóbb 2020 decemberében volt eredményes.
Joao Félix szerzett vezetést az Atléticónak Forrás: AFP/Javier Soriano

A gól után az Atlético látványosan visszaállt és át adta az irányítást a Manchester Unitednek, de az iram cseppet sem esett vissza. A 15. percben Bruno Fernandes került lövőhelyzetbe, majd de veszélyes lövését Savic blokkolta.

A folytatásban nagyon pontatlanul játszottak a manchesteriek és sok hiba csúszott a védekezésbe, amit az Atlético legaktívabb játékosa, Renan Lodi rendre ki is használt.

Sokat elmond a United játékáról, hogy az első próbálkozásra a 37. percig kellett várni, akkor Ronaldo 20 méterről vállalkozott lövésre, de a labda jócskán elkerülte a kaput.

Az első félidő végén kis híján tovább növelte előnyét a házigazda, Renan Lodi élesen középre lőtt labdája Llorente fejét találta meg, a fejes viszont nem volt elég pontos, így a kapufa megmentette az angolokat az újabb góltól.

A védelem jobb oldalán játszó Victor Lindelöf rendre zavarba hozható volt Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A Manchester United az első félidőben kétszer próbálkozott csupán lövéssel, de egyetlen egy kísérlete sem talált kaput, igaz a madridiaknak is csak egy, amiből a gól született.

Némiképp aktívabban kezdte a második félidőt a United, de igazán veszélyes támadást sokáig nem tudott vezetni. Így Ralf Rangnick hármas cserét eszközölt, a Pogba, Shaw, Lindelöf trió helyére Matic, Telles és Wan-Bissaka állt be.

A 80. percben aztán szinte a semmiből egyenlített a Manchester United. Bruno Fernandes indította a csereként beállt Elangát, aki kissé kisodródott helyzetből kilőtte a jobb alsó sarkot.

A fiatal svéd támadó a hétvégi Leeds United elleni bajnokin is eredményes volt, a Bajnokok Ligájában pedig az első gólját szerezte.

Anthony Elanga nagyon fontos gólt szerzett a MU-nak Forrás: AFP/Javier Soriano

A gól jót tett a mérkőzésnek és kifejezetten izgalmassá tette a hajrá utolsó perceit, a 87. percben még az Atlético Madrid előtt adódott nagy lehetőség, de a csereként beállt Griezmann lövése a kapufán csattant.

Azztán az utolsó perceket megnyomta a vendég csapat, sőt a végén még akár a vezetést is megszerezhette volna a második félidőre feljavult Manchester United, ám végül maradt az 1-1-es döntetlen, minden a visszavágón dől majd el.

7GólJoao Felix
46Sárga lapHector Herrera
50Sárga lapLuke Shaw
60Sárga lapVictor Nilsson Lindeloef
63Sárga lapReinildo
65Sárga lapMarcus Rashford
74Sárga lapFred
77Sárga lapMarcos Llorente
78Sárga lapJose Gimenez
80GólAnthony Elanga
83Sárga lapAlex Telles
Összeállítások
3-5-2
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A másik szerdai összecsapáson két korábbi győztes, a Benfica és az Ajax Amsterdam csapott össze Lisszabonban. A holland együttes a csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel, 20 gólt szerezve jutott tovább. Ebben óriási szerepe volt Sébastien Hallernek, az elefántcsontparti csatár az első futballista, aki pályafutása első hat BL-mérkőzésén tíz gólt szerzett, és Cristiano Ronaldo után a második, aki mind a hat csoportmeccsen betalált egy idényben.

Sebastien Haller ismét betalált a BL-ben Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A két csapat legutóbb a 2018-19-es szezon csoportkörében találkozott egymással, Lisszabonban 1-1-es döntetlen, Amszterdamban 1-0-s hazai siker született. Az Ajax 1969-ben a negyeddöntőben, 1972-ben pedig az elődöntőben búcsúztatta portugál riválisát.

Nagy irammal kezdődött a találkozó, de az első negyedórában leginkább csak mezőnyharc alakult ki a pályán, kevés izgalom akadt. Aztán a 18. percben megszerezte a vezetést az Ajax Dudan Tadic révén. A 33 éves rutinos szerb csatár szezonbéli tizedik gólját szerezte a 31. mérkőzésén. Aztán a félidő derekánál a hollandok gólfelelőse, Sébastien Haller kétszer is feliratkozott a góllövőlistára, előbb egy szerencsétlen mozdulattal szerzett öngólt, amivel egyenlített a Benfica, majd három perccel később értékesített egy ziccert, így 2-1-es vendég vezetéssel vonulhattak szünetre a csapatok.

A Benfica ukrán támadója, Roman Jaremcsuk állította be a végeredményt Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A 67. percben Álvarez megrúgta a kapu előtt Ramost, hosszas videobírózás után a játékvezető végül úgy döntött, nem ítél büntetőt ítél a Benfica javára. Azonban pár perccel később összejött az egyenlítés a portugáloknak, Pasveer óriási bravúrral még védte Ramos bombáját, de a kipattanó éppen Roman Jaremcsuk elé pattant, aki közelről a rövid felső sarkába fejelt.

A hátralévő időben újabb gól már nem esett, így végül a közönségszórakoztató mérkőzés 2-2-es döntetlennel zárult.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Atlético Madrid (spanyol)-Manchester United (angol) 1-1 (1-0)
gól: (Felix 7.), illetve Elanga (80.)

Ajax Amsterdam (holland)-Benfica (portugál) 2-2 (2-1)
gól: Tadic (18.), Haller (26. – öngól, 29.), illetve Jaremcsuk (72.)

18GólDusan Tadic
23Sárga lapNoussair Mazraoui
26ÖngólSebastien Haller
29GólSebastien Haller
45Sárga lapSteven Berghuis
46Sárga lapDarwin Nunez
49Sárga lapGoncalo Ramos
72GólRoman Yaremchuk
72Sárga lapRoman Yaremchuk
87Sárga lapAntony
Összeállítások
4-4-2
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!