Élő:
Vágólapra másolva!
Izgalmas párharcokkal folytatódott kedden a Bajnokok Ligája, ahol már a nyolcaddöntőknél tart a sorozat. A végső győzelemre is esélyesnek tartott Paris Saint-Germain Kylian Mbappé 94. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Real Madridot. A másik mérkőzésen a Manchester City 5-0-ra kiütötte a portugál Sportingot, ezzel gyakorlatilag már az első mérkőzésen eldöntötte a továbbjutást.

A játéknap rangadóján a végső győzelemre is esélyesnek tartott Paris Saint-Germain a 13-szoros BEK-, illetve BL-győztes Real Madridot fogadta hazai pályán.

A PSG az egész szezonban küszködött az olyan ellenfelekkel, amelyek gyors kontrajátékot játszanak, s a Real vitathatatlanul az egyik legjobb ebben a műfajban.

Mindét oldalon volt nagy visszatérő: a spanyol bajnoknál Karim Benzema, aki sérülés miatt az elmúlt három hétben harcképtelen volt, míg a párizsiaknál szintén felépült az ősszel megsérülő brazil klasszis, Neymar.

Igaz, utóbbi csak a kispadon kezdett. Ugyanakkor a PSG világbajnok és kétszeres Európa-bajnok védője, Sergio Ramos vádlisérülés miatt nem léphetett pályára korábbi csapata ellen. Ramos nyári érkezése óta eddig összesen öt alkalommal játszott új csapata színeiben, és egy gólt szerzett. A védő 2005 és 2021 között szerepelt a Real Madridban, 671 mérkőzésen 101-szer volt eredményes, és 41 gólpasszt adott.

A korábban a PSG-nél is megfordult vezetőedző,

Carlo Ancelotti a Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, F. Mendy – Modric, Casemiro, Kroos – Asensio, Benzema, Vinícius Junior tizeneggyel kezdett, míg Mauricio Pochettino a Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Kimpembe, Nuno Mendes – Verratti, Paredes, Danilo Pereira – Di María, Messi, Mbappé kezdőnek szavazott bizalmat.

Karim Benzema közel egy hónap után tért vissza Forrás: AFP/Franck Fife

A két együttes örökmérlege egészen kiegyenlített volt a meccs előtt, tíz mérkőzés során háromszor a franciák, négyszer a spanyolok győztek, legutóbb 2018-ban találkozott egymással, akkor a Real meg sem áll a BL-győzelemig.

Rögtön a PSG volt az aktívabb, az ötödik percben Mbappé beadása után a Real korábbi támadója, Ángel Di María lőtte nem sokkal a léc fölé. Ezt követően a hazai együttes óriási nyomás alatt tartotta ellenfelét, a Real gyakorlatilag hosszú percekig át sem tudta lépni a saját térfelét. A folytatás nagy küzdelmet hozott, így kevés helyzet alakult ki.

A Real jóformán csak védekezett az első félidőben Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az első félidő hajrájában Casemiro alattomos módon hátulról odarúgott Paredesnek, a videobírozás alapján nem ért piros lapot, a játékvezető sárgát mutatott fel a brazil középpályásnak, aki így biztosan kihagyja a visszavágót.

Az első félidőben egy kaput eltaláló lövése sem volt a Real Madridnak, miközben a PSG hatszor próbálkozott, igaz a franciák is csupán egyszer találtak kaput.

Azonban érdekesség, hogy 2014 óta nem lőtt egy félidő alatt ilyen kevésszer kapura a Real a BL-ben, akkor a Dortmund ellen jöttö össze ennyi.

A nem túl eseménydús első félidő után a második játékrész rögtön egy Courtois-bravúrral indult, majd a Real belga válogatott kapusa Hakimi beadását ütötte ki, de éppen Mendes elé, aki mintegy 27 méterről küldte kapura a labdát, pechjére éppen az ötös előtt álló Courtoist találta el.

A 61. percben tizenegyest kapott a PSG, amikor Mbappéval szemben teljesen feleslegesen szabálytalankodott Carvajal, de Lionel Messi bal alsóba tartó lövését kivédte Courtois.

A hétszeres aranylabdás klasszis karrierje során 103 büntetőt értékesített, és 30-at kihagyott. Párizsi mezben most hibázott először.

Messi ezúttal sem tudott túljárni Thibaut Courtois eszén, kihagyta a tizenegyest Forrás: AFP/Franck Fife

Ezt követően mindkét vezetőedző cserékkel igyekezett frissíteni csapatán, PSG-be pályára lépett Neymar, míg a Carlo Ancelotti Rodrygoót és Lucas Vázquezt küldte be.

A PSG igyekezett fokozni a tempót, és sorra alakította ki a lehetőségeket. A 75. percben Messi lőtt csúnyán mellé egy szabadrúgást, majd Mbappéhoz csupán milliméterekkel lőtt a bal alsó sarok mellé.

A 87. percben Neymar került helyzetbe Messi passza után, de három méterről a kapu jobb felső sarka mellé lőtt. Majd Mbappé húzta meg a jobb oldalon, Mendy mellett könnyedén tört be a tizenhatoson belülre, de a középre tett labdájára nem volt érkező.

A PSG az utolsó percekben is hatalmas nyomás alá helyezte a Real kapuját, és a 94. Neymar sarkazása után Mbappé közelről lőtt a jobb alsóba.

A francia világbajnok támaó ebben a szezonban a PSG összes BL-góljában közreműködött gólpasszal vagy gólszerzőként.

A Paris Saint-Germain az utolsó pillanatban szerzett góllal győzte le a Real Madridot Forrás: AFP/Franck Fife

A hátralévő időben a Realnak már nem volt erre válasza, így Mbappé góljával a PSG került előnybe.

37Sárga lapCasemiro
40Sárga lapMarco Verratti
51Sárga lapEder Militao
57Sárga lapFerland Mendy
62Sárga lapDanilo Pereira
83Sárga lapRodrygo
83Sárga lapPresnel Kimpembe
90Sárga lapLeandro Paredes
94GólKylian Mbappe
Összeállítások
4-3-1-2
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A játéknap másik meccsén a Manchester City a Sporting Lisboa otthonába látogatott. Az angolok magabiztos előnnyel vezetik a Premier League-et, ezzel szemben a Sporting a hétvégén 2-2-es döntetlent ért el a listavezető Porto elleni rendkívül fontos rangadón, így jelenleg csak a második hazája bajnokságában.

Pep Guardiola csapata az Ederson – Stones, R. Dias, Laporte, Cancelo – Bernardo Silva, Rodri, De Bruyne – Mahrez, Foden, Sterling csapattal kezdett, a Sporting pedig az Adán – Esgaio, Coates, Inácio – Pedro Porro, Palhinha, Matheus Nunes, Matheus Reis – Sarabia, Paulinho, Goncalves összeállításban futott ki a meccsre.

Fantasztikusan kezdte a meccset a City, ugyanis az első helyzetéből megszerezte a vezetést. Bernardo Silva középre tett labdáját Foden lőtte kapura, de Adán nagyot védett, ám a kapus előtt lesgyanús helyzetben keresztül futó De Bruyne az alapvonalról visszagurított és a középpen érkező Mahrez értékesítette a ziccert. Ezt követően a játék közel két percig állt videozás miatt, ám végül a játékvezető úgy döntött, hogy megadja a találatot.

Riyad Mahrez egyszer, míg Bernardo Silva kétszer volt eredményes az első félidőben Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A 17. percben tovább növelte előnyét az angol bajnok, Rodri csúsztatott fejese után Bernardo Silva talált be. Pep Guardiola együttese a folytatásban sem vett vissza, és gyakorlatilag fél óra alatt eldöntötte a továbbjutás kérdését, ugyanis a 33. percben Foden is eredményes tudott lenni.

A City könyörtelenül kihasználta a nem túl stabil hazai védők hibáit, közvetlenül a szünet előtt Bernardo Silva lőtte meg a negyedik City-gólt.

A Sportingnak az első félidőben kaput eltalált lövése sem volt, míg a City nyolc próbálkozásból négyet gólra váltott.

A második félidő ugyanott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Az 50. percben ugyan Bernardo Silva gólját les miatt nem adták meg, de alig néhány perccel később Sterling révén megszerezte az ötödik gólját is a City. A hátralévő időben újabb gól már nem esett, így végül a Manchester City nagyon magabiztosan nyert és gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését.

7GólRiyad Mahrez
17GólBernardo Silva
32GólPhil Foden
44GólBernardo Silva
58GólRaheem Sterling
65Sárga lapMatheus Nunes
74Sárga lapIlkay Gundogan
78Sárga lapRicardo Esgaio
83Sárga lapManuel Ugarte
Összeállítások
3-4-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
Paris Saint-Germain (francia)-Real Madrid (spanyol) 1-0 (0-0)
gól: Mbappé (94.)

Sporting CP (portugál)-Manchester City (angol) 0-5 (0-4)
gól: Mahrez (7.), Bernardo Silva (17., 44.), Foden (32.), Sterling (58.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!