Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójának nyitómérkőzésén a Paksi FC hazai pályán 3-2-re legyőzte a MOL Fehérvár csapatát, így a múlt héten kinevezett Michael Boris a második meccsét is elvesztette a székesfehérvári csapattal, amely tavaszi szezonban még nem szerzett pontot az NB I-ben.

A MOL Fehérvár a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében ugyan legyőzte az NB II-es Szeged csapatát, az OTP Bank Ligában azonban mind a négy tavaszi meccsét elvesztette. A múlt héten a Szabics Imre helyére kinevezett edző, Michael Boris egy Újpest elleni vereséggel mutatkozott be a kispadon, és most sem lesz egyszerű dolga a német szakembernek, ugyanis csapata az NB I legtöbb gólját lövő együtteséhez, a Pakshoz látogatott. Bognár György csapata két győzelemmel kezdte a tavaszi szezont, majd nagy meglepetésre kikapott a Gyirmóttól, az előző fordulóban pedig 3-3-as döntetlent játszott Kisvárdán.

A Vidi a meccs előtt ugyan a Paks előtt állt a tabellán, a találkozónak azonban a Tolna megyei csapat volt az esélyese, már csak azért is, mert a Fehérvár ukrán focistái az orosz-ukrán háborús helyzet miatt nem vállalták a játékost. A székesfehérvári csapat honlapján megjelent közleményből kiderült, hogy Artem Shabanov, Ivan Petrjak, Jevhenyij Makarenko és Bohdan Ljednyev csütörtökön jelezték a szakmai stábnak, hogy a hazájukban kialakult helyzet miatt nincsenek abban a mentális állapotban, hogy segíteni tudják csapatunkat, hiszen jelenleg elsősorban Ukrajnában élő családtagjaikért, barátjaikért aggódnak.

Ennek ellenére a Fehérvár kezdte jobban a meccset, és már a harmadik perc elején megszerezte a vezetést.

Alef hosszú indítása az osztrák válogatott Peter Zuljt találta meg, aki egyedül törhetett kapura és pattanás után a bal alsó sarokba bombázott.

Az első paksi helyzetre a kilencedik percig kell várni. A góllövőlista élén álló Ádám Martin kapott egy felívelést, megtartotta a labdát két székesfehérvári védő szorításában majd 15 méterről lőtt, de a kísérlete néhány centivel elkerülte a bal felső sarkot.

A Paks és a Fehérvár rengeteg helyzetet dolgozott ki az első félidőben Forrás: molfehervarfc.hu

Két perccel később a Vidi kis híján növelte az előnyét. Egy kapu előtti kavarodás után Nagy Gergely kapus rosszul mozdult ki, a magyar válogatott Fiola Attila pedig egy Ibrahimovicot idéző okszizós mozdulattal átemelte a paksi kapust, de a labda néhány centivel elszállt a kapu fölött.

A 13. percben aztán megszületett a második székesfehérvári gól.

Egy szöglet után Lenzsér Bence rossz helyre rúgta ki a labdát, a szemből érkező Dárdai Palkó pedig 14 méterről a jobb alsó sarokba helyezett.

A 19. percben gyönyörű góllal szépített a Paks.

Haraszti Zsolt kapott egy indítást a bal oldalon, a tizenhatos vonalánál tolt egyet befelé, majd védhetetlenül tekert a bal felső sarokba.

A szépítő gól után a Paks akarata érvényesült, a Tolna megyei csapat több nagy helyzetet is kialakított a folytatásban, de nem tudott egyenlíteni, így egygólos székesfehérvári vezetéssel mehetettek az öltözőbe a csapatok.

A Bognár György a szünetben kettőt cserélt, Szabó János és Böde Dániel személyében két korábbi magyar válogatott focistát küldött pályára.

A második félidő elején is gyorsan gólt lőhetett volna a Fehérvár. Lenzsér hibája után Kenan Kodro került ziccerbe, de a bosnyák támadó 11 méteres lövése elkerülte a kapu bal oldalát. Az 55. percben majdnem egyenlített a Paks. Egy jobb oldali beadás után Ádám Martin fejelt gólt Fiola Attila mellől, de Bogár Gergő játékvezető nem adta meg a gólt, mert úgy látta, hogy a paksi támadó a fejese előtt ellökte a székesfehérvári védőt.

Négy perccel később ismét hatalmas paksi helyzet maradt ki. Balogh Balázs bal oldali beadására Papp Kristóf robbant be a hosszún, a hétméteres fejese azonban a felső lécen csattant.

A 65. percben a Paks újabb kapufát lőtt.

Ezúttal a gólszerző Haraszti került ziccerbe, akinek a lapos lövését Kovács Dániel védeni tudta, a kipattanóra viszont Ádám érkezett, aki először a Vidi kapusába lőtte a labdát, másodszorra pedig a bal kapufára.

Kenan Kodro óriási ziccert hagyott ki a második félidő elején Forrás: molfehervarfc.hu

A 75. percben eldönthette volna a meccset a Vidi.

Loic Nego adott remek passzt a kiugró Nikolics Nemanjának, aki megtolta a labdát Nagy Gergely mellett, de kisodródott, azonban éles szögből is megpróbálta a kapus fölött benyesni a labdát, de a pimasz tekerése elkerülte a jobb felső sarkot.

Hét perccel később a Vidi is lőtt egy kapufát. Dárdai Palkó ment el a bal szélen, a középre tett labdájára Nikolics robbant be, hat méterről estében kapura lőtt, de a kísérlete a felső lécen csattant.

A kihagyott Vidi-ziccerek után a 84. percben összejött a Paks egyenlítő gólja.

Szabó János bal oldali beadását Ádám fejelte 11 méterről a kapu bal oldalába, Kovács Dániel ugyan nyújtózott, de esélye sem volt a hárításra.

A 89. percben felhördült a paksi publikum. Egy balról belőtt labdát Böde Dániel akart a kapunak háttal levenni, azonban Alef szórításában földre került, de Bogár játékvezető nem ítélt büntetőt.

A 93. percben a székesfehérváriaké volt a meccslabda. A Paks védője, Kinyik Ákos ért hozzá szerencsétlenül egy felívelt labdába, ami így a lendületből érkező Nego elé került, de a magyar válogatott játékos elrúgott a labda fölött, ami így Nagy Gergely kezében landolt.

A dráma pedig ezután érkezett, ugyanis a 94. percben a Paks legtöbbet hibázó játékosa, Lenzsér Bence eldöntötte a mérkőzést.

Egy bal oldali szöglet után Papp Kristóf csúsztatta meg a labdát, a hosszún érkező Lenzsér pedig három méterről a kapuba fejelt, ezzel a Paks megfordította a meccset és megelőzte a tabellán a Fehérvárt, amely az ötödik tavaszi meccsét is elveszítette az NB I-ben.

3GólPeter Zulj
13GólPalkó Dárdai
19GólZsolt Haraszti
34Sárga lapRuben Pinto
56Sárga lapJános Szabó
62Sárga lapAlef
68Sárga lapKenan Kodro
71Sárga lapPalkó Dárdai
76Sárga lapDániel Kovács
84GólMartin Adam
87Sárga lapAdrian Rus
89Sárga lapNorbert Szendrei
92Sárga lapÁkos Kinyik
94GólBence Lenzsér
Összeállítások
3-5-2
4-5-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista