Vágólapra másolva!
Kedden este a labdarúgó MOL Magyar Kupa második negyeddöntőjében a Ferencváros 1-0-ra legyőzte a Budapest Honvéd csapatát a Bozsik Arénában, ezzel a Fradi 2017 után ismét bejutott a legjobb négy közé.

A mérkőzésnek nem volt kifejezett esélyese. A Ferencváros egyelőre nem találja a játékát a télen kinevezett Sztanyiszlav Csercseszovval, a bajnokcsapat az NB I legutóbbi két fordulójában az utolsó MTK-t, majd az utolsó előtti Gyirmótot sem tudta legyőzni. Ezzel szemben a Honvéd javuló tendenciát mutat a korábbi újpesti edző, Nebojsa Vignjevic februári eleji kinevezése óta. A szerb trénerrel a kispesti csapat az első meccsét elvesztette a Kisvárda ellen, azóta azonban négy meccsből két győzelem és két döntetlen a Honvéd mérlege.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a Bozsik Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Fradi legutóbb 2017-ben szerepelt a Magyar Kupa legjobb négy csapata között, amikor 12-2-es összesítéssel elbúcsúztatta az NB III-as Budafoki MTE-t, a döntőben pedig, hazai pályán 1-1-es rendes játékidő, majd hosszabbítás után tizenegyespárbajban 5-4-re jobbnak bizonyult az élvonalbeli Vasasnál. Ezt követően sorrendben a legjobb 64 között, a negyeddöntőben, a legjobb 32 között, tavaly pedig a nyolcaddöntőben búcsúzott a Ferencváros.

A Budapest Honvéd legutóbb 2019 áprilisában tudta legyőzni az FTC-t, azóta két gól nélküli döntetlen mellett hatszor nyert a Ferencváros a bajnokságban.

A Magyar Kupában legutóbb 2017 tavaszán a nyolcaddöntőben találkoztak, akkor a zöld-fehérek kettős győzelemmel (2-1 és 2-0) jutottak tovább.

A Fradi kezdte jobban a meccset, és már a nyolcadik percben megszerezhette volna a vezetést. Tokmac Nguen érkezett egy jobb oldali beadásra, de rosszul találta el a labdát, így a közeli lövése Tomáš Tujvel ölébe csorgott. Öt perccel később ismét a norvég támadó került helyzetbe, de a Aïssa Laïdounitól kapott átadást 15 méterről kapu mellé lőtte.

A 16. percben tizenegyest kaphatott volna a Honvéd.

Zsótér Donát kapu elé belőtt szabadrúgására Dibusz Dénes jött ki rossz ütemben, és letarolta a kispesti Batik Bencét, de Berke Balázs játékvezető nem ítélt büntetőt, és mivel a Magyar Kupában nem használjál a videobíró-technológiát, így nem volt, aki korrigálja a bíró hibás döntését.

A 23. percben aztán egy szép támadás végén megszerezte a vezetést a Fradi.

Egy labdaszerzés után Franck Boli indította Kristoffer Zachariassent a bal oldalon, a norvég középpályás visszatálalt Bolinak, akinek a 14 méteres lövését Tujvel lábbal védeni tudta, de a kipattanó pont Tokmac elé került, aki 11 méterről a kapuba belsőzött.

Tokmac Nguen a hetedik Magyar Kupa-meccsén az első gólját lőtte a Fradiban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A folytatásban is támadásban maradt a Fradi, és a 36. percben növelhette volna az előnyét. Az első gólban főszerepet vállaló Boli került helyzetbe, de a közeli lövésé elakadt Ivan Lovricban. Öt perccel később újabb óriási Fradi-helyzet maradt ki. Tokmac kapott egy hosszú indítást, majd egy pattanás után 8 méterről kapura bombázott, de a labda a bal kapufán csattant.

A szünetben Nebojsa Vignjevic támadóbba tette a csapatát azzal, hogy pályára küldött két korábbi Fradi-játékost, Bőle Lukácsot és a magyar válogatott Nagy Dominiket.

A második félidőben nem sokat változott a játék képe, a Fradi akarata érvényesült, a 61. percben aztán kis híján a semmiből egyenlített a Honvéd. Zsótér Donát jobb oldali beadására Bőle Lukács érkezett teljesen szabadon, de a kispesti támadó hat méterről kapu fölé lőtte a meccs legnagyobb helyzetét.

Négy perccel később a Honvédnak újabb nagy helyzete volt.

Zsótér szögletét a rövid oldalon érkező Nenad Lukic csúsztatta kapura, de Dibusz jól helyezkedett és védeni tudta a fejest.

Az utolsó szűk félórában a Honvéd próbált egyenlíteni, de komoly helyzetet már nem tudott kidolgozni, a Fradi pedig stabilan védekezett, és könnyedén tartotta az egygólos előnyét, ami kitartott a meccs végéig.

A kispesti Zsótér Donát (j) és a ferencvárosi Franck Boli összecsapása Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Ferencváros ezzel megnyerte a mérkőzést és 2017 után ismét bejutott a legjobb négy közé a Magyar Kupában.

MOL Magyar Kupa, negyeddöntő:
Budapest Honvéd-Ferencvárosi TC 0-1 (0-1)
Bozsik Aréna, 3701 néző, v.: Berke
Budapest Honvéd: Tujvel - Doka, Batik, Lovric, Tamás K. (Petkovic, 36.) - Petruszenko, Kadiri (Hidi, 57.) - Jónsson (Bőle, a szünetben), Zsótér, Drazic (Nagy D., a szünetben) - Traoré (Lukic, 57.)
Ferencvárosi TC: Dibusz - Wingo, Blazic, Kovacevic, Civic - Laidouni, Esiti - Auzqui (Mak, 60.), Zachariassen (Botka, 76.), Nguen (Loncar, 91.) - Boli (Bassey, 60.)
gólszerző: Nguen (23.)
sárga lap: Traoré (37.), Petruszenko (70.)

Mindent egy helyen az Eb-ről