Vágólapra másolva!
75. születésnapja alkalmából a Ferencváros népligeti komplexumában köszöntötték az egybegyűltek a klub legendás focistáját, Szőke Istvánt. Az ünneplés több okból is csúszott egy kicsit, de március 20-án korábbi csapattársak jelenlétében is köszöntötték a klub örökös bajnokát.

Szőke István 1947. február 13-án született, 18 évesen már a nagyok között futballozott a Ferencvárosban. 1967-ben és 1968-ban bajnok lett a Ferencvárossal, nyert hat ezüst- és egy bajnoki bronzérmet is. 1968-ban Vásárvárosok Kupája-döntőt bukott a Leeds United ellenében a Fradival. A kiváló jobbszélső két, illetve inkább három Magyar Népköztársasági Kupa-döntőn játszott, ugyanis 1966-ban a küzdőtéren volt a Győri Vasas ETO elleni mindkét összecsapáson (1:1, 2:3), aztán az 1972-es befutón (2-1 született a Tatabánya ellen) is, ellenben az 1974-es végjátékban, az FTC–Komlón (3-2) nem kapott szerepet. Szélső létére 310 mérkőzésen 102 gólt rúgott az FTC mezében.

Szőke Istvánnak adja át Orbán Viktor ajándékát Jakab János Fotó: Polyák Attila - Origo

A válogatottban 1969. május 25. és 1973. november 21. között tizenháromszor vetették be. A címeres mezben négy gólt lőtt, ő lőtte ki a csapatot az 1972-es belgiumi Európa-bajnokságra, ahol a negyedik helyen végzett.

1972-ben, mindössze huszonöt esztendősen a válogatottaknál lényegében elfelejtették. 1974 Essenben szerződést kínáltak neki, ám néhány hét után hazajött. Itthon nem tiltották el, de a Ferencvárosban nem játszott többet. Utolsó bajnokija a Vasas elleni stadionavató maradt. 1974-től 1976-ig a Volán SC-ben futballozott, majd két esztendőn keresztül a közlekedési klub egyik edzője volt.

Rákosi Gyula és Horváth László, a régi csapattársak közül - Bánki József köszönti az ünnepeltet Fotó: Polyák Attila - Origo

Szőke István köszöntése több okból is csúszott, a járványhelyzet és a kitört háború sem jelentett ideális időzítést, de a korábbi csapattárs, Fenyvesi Máté sajnálatos halála is tolta az ünneplést.

Március 20-án végül a klub korábbi játékosai és ismerősök körében került sor a köszöntésre a Népligetben. Sokan még a korábbi csapattárs, az aranylabdás Albert Flórián által életre hívott vasárnapi focin passzolgattak, miközben az étteremben több ikonikus játékos is jelen volt. Rákosi Gyula és Horváth László lehetett még ott a csapattársak közül, de a későbbiek közül sokan eljöttek, például Mucha József és Bánki József is a népes köszöntők között volt.

Orbán Viktor köszöntője Fotó: Polyák Attila - Origo

Orbán Viktor miniszterelnök ajándékát és köszöntőjét a Budafok tiszteletbeli elnöke, Jakab János adta át az ünnepeltnek, aki rövid beszédében emlékeztetett rá, hogy amennyire fantasztikus volt, annyira nem volt egyszerű egy olyan csapatban focizni, ahol ott volt Albert Flórián, Rákosi Gyula, Varga Zoltán, Novák Dezső, Páncsics Miklós vagy éppen Szűcs Lajos.

Az ünnepelt Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon nagy öröm volt ebben a csapatban focizni, de nem volt egyszerű. Élmény volt együtt focizni, nagyon boldog vagyok, hogy együtt lehetünk és így összejöttünk, remélem, még sokáig focizhatunk és viccelődve, de szidhatjuk még egymást nagyon sokáig" – mondta Szőke István.

Szőke Istvánt sok korábbi játékos köszöntötte Fotó: Polyák Attila - Origo
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!