Tovább folytatódik a Fehérvár összeomlása, megint kikaptak

FIOLA Attila
Székesfehérvár, 2022. február 20. A székesfehérvári Fiola Attila a labdarúgó OTP Bank Liga 21. fordulójában játszott MOL Fehérvár FC - Újpest FC mérkőzés végén a székesfehérvári Mol Aréna Sóstó stadionban 2022. február 20-án. Az Újpest 2-1-re győzött. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 23. fordulójának vasárnapi mérkőzésén a Zalaegerszeg hazai pályán 2-0-ra legyőzte a MOL Fehérvár csapatát, így Michael Boris csapata sorozatban a hatodik bajnokiját is elvesztette, amellyel negatív klubrekordot állított be.

A MOL Fehérvár egyre mélyebb gödörben van, ugyanis csütörtökön a Magyar Kupa negyeddöntőjében meglepetésre kiesett a másodosztályú Győr ellen, ráadásul az OTP Bank Ligában mind az öt tavaszi meccsét elvesztette.

Szabics Imre helyére kinevezett Michael Borisszal tehát még pontot sem szerzett a fehérvári együttes, amely az idei első hazai győzelmére készülő ZTE otthonába látogatott vasárnap. Waltner Róbert csapata egy döntetlen mellett kétszer nyert és kétszer kapott ki tavasszal, így az ötödik helyre jöttek fel, egy ponttal megelőzve a Mol Fehérvárt.

Waltner Róbert kénytelen volt felforgatott védelemmel kiállni, így a zalaiak a Demjén – Serafimov, Bobál, Gergényi – Huszti, Tajti, Sankovic, Halilovic, Bedi – Koszta, Meshack összeállításban kezdett.

Ami pedig a Fehérvárt illeti, Michael Boris négy helyen változtatott kezdőcsapatán a Paks elleni bajnokihoz képest. A német edző a Kovács – Bese, Fiola, Rus, Heister – Zulj, Alef, Funsho – Dárdai, Kodro, Petrjak kezdőtizenegynek szavazott bizalmat.

A mérkőzés első komoly lehetősége a Zalaegerszeg előtt adódott a hatodik percben, Halilovic beadása után Koszta Márk fejelhetett közelről két védő közül, de a labda nem sokkal elszállt a léc felett. A következő percekben is a vendégek térfelén folyt a játék, és a 12. percben meg is szerezte a vezetést a ZTE.

Egy bedobás után a fehérvári kapu elé került a labda, Fiola fejjel próbált meg felszabadítani, de tulajdonképpen gólpasszt adott Husztinak, aki hét méterről a kapuba lőtt.

A bekapott gól érezhetően megfogta a fehérváriakat, akár újabb gólt is kaphattak volna, de Meshack gólhelyzetben csúnyán fölé lőtt.

Szép játék helyett a folytatás inkább nagy küzdelmet hozott, sok volt az alattomos szabálytalanság. Fél óra után Waltner Róbertnek kényszerűségből kellett cserélnie, ugyanis egy ütközés után Bobál Dávid sérült meg, így Mocsi Attila állt be a helyére, aki 2018-ban éppen Vidi-mezben mutatkozott be az NB I-ben. Majd a félidő hajrájában ismét egy zalaegerszegi játékost, Gergényi Bencét kellett ápolni, akinek eleredt az orra vére, miután Funso lekönyökölte.

A ZTE meglepte a gyenge formában lévő Fehérvárt Forrás: molfehervar.hu

Még a szünet előtt a Fehérvár előtt adódott egy nagy lehetőség, de Petrjak középre adott labdáját Demjén merész kivetődéssel mentette, így maradt az egygólos zalai vezetés.

A Fehérvárnak az első félidőben nem volt kaput eltalált lövése - igaz, a ZTE-nek is csupán egy volt, amiből a gól született.

Michael Boris együttese rögtön a második félidő elején egyenlíthetett volna, ám hiába szerzett gólt Kodro, a támadás elején Funsho már lesen kapta a labdát, így a játékvezető pár percnyi videobírózás után érvénytelenítette a találatot.

Ezt követően a mezőnyfölényben játszó Fehérvár igyekezett nyomást gyakorolni ellenfelére, de a hazaiak fegyelmezett védekezésével szemben nem találta az ellenszert, így gyakorlatilag veszélytelen volt a kapura.

A Fehérvár sorsa aztán a hajrában pecsételődött meg, amikor Heister szabálytalankodott a Meshackkal szemben, a videobírózás után a játékvezető büntetőt ítélt. Kocsács kis híján kivédte Koszta Márk tizenegyesét, ugyanis a kapus lábbal még bele tudott kapni, de végül a felperdült labda bepattant a kapuba.

Történelmi mélységben a Fehérvár, amely ezúttal Zalaegerszegen kapott ki Forrás: molfehervar.hu

A hátralévő időben a ZTE akár még újabb gólt is lőhetett volna, de végül az eredmény már már nem váltotott, így a ZTE megszerezte első hazai győzelmét idén és egy pontra zárkózott fel a negyedik Paks mögött, míg a Vidi már csupán négy pontra van a kiesőzónától. Beszédes, hogy

a fehérváriaknak nem volt egyetlen kaput eltalált lövésük sem a mérkőzésen.

Újabb vereségével tehát tovább folytatódik a Fehérvár mélyrepülése, ugyanis sorozatban hatodik bajnokiján kapott ki, amivel negatív rekordot állított be, mivel a klub történetében csupán egyszer, még 1998 őszén fordult elő hasonló, amikor zsinórban hatszor kapott ki a csapat.

OTP Bank Liga, 23. forduló:
vasárnap:
ZTE FC-MOL Fehérvár FC 2-0 (1-0)
gól: Huszti (12.), Koszta (83.)

12GólAndrás Huszti
26Sárga lapFunsho Bamgboye
28Sárga lapAttila Fiola
33Sárga lapEmir Halilovic
70Sárga lapAttila Mocsi
77Sárga lapAdrian Rus
84Sárga lapSzilveszter Hangya
86Sárga lapBojan Sankovic
Összeállítások
4-2-3-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista