Vágólapra másolva!
A Premier League 34. fordulójának nyitómérkőzésén az Arsenal 3-1-re legyőzte a Manchester United csapatát az észak-londoni Emirates Stadionban, ezzel Mikel Arteta csapata továbbra is versenyben van a BL-szereplést érő negyedik helyért, míg Ralf Rangnick együttese minden bizonnyal kiszállt a versenyfutásból.

Mindkét csapat mögött mozgalmas hét áll. Cristiano Ronaldo, a Manchester United ötszörös aranylabdás támadója hétfőn este tudatta a világgal a sokkoló hírt, hogy a párja, Georgina Rodríguez ikreknek adott életet, de a két csecsemő közül csak a kislánya maradt életben, a kisfia meghalt a szülés után. Ezt követően a 37 éves támadó teljesen magától értetődően nem vállalta a keddi Liverpool elleni meccset, amelyen történelmi vereségét szenvedett a United. Szerdán aztán Ronaldo visszatért a United carringtoni edzőközpontjába, a klub pedig jelezte, hogy a portugál csillag vállalni fogja a játékot az Arsenal elleni rangadón.

Cristiano Ronaldo és Bruno Fernandes a bemelegítésnél Forrás: AFP/Ian Kington

Csütörtökön aztán a manchesteri klub hivatalos is bejelentette, hogy a következő szezontól az Ajax holland edzője, Erik ten Hag veszi át a csapat irányítását, Ralf Rangnick pedig elhintette, hogy nyáron akár tíz új játékos is érkezhet.

Az Arsenal is pályára lépett hét közben. Mikel Arteta csapata zsinórban három elveszített meccs után tudott ismét győzni, méghozzá a Chelsea otthonában tette ezt meg egy gólgazdag mérkőzésen, így az észak-londoniak várhatták jobb hangulatban a találkozót.

Remekül kezdte a meccset az Arsenal, amely már az első pillanattól kezdve beszorította a Manchester Unitedot, és a harmadik percben meg is szerezte a vezetést.

Egy beadás után előbb Raphaël Varane majd Victor Lindelöf is luftot rúgott, így került a labda a hosszún érkező Bukayo Sakához, akinek lövését David De Gea óriási bravúrral védte, de kipattanóra érkezett a portugál Nuno Tavares, aki közelről a hálóba passzolt.

Nuno Tavares az első gólját lőtte az Arsenalban Forrás: AFP/Ian Kington

Az Arsenal vezetőgólja után megélénkült a Manchester United, amely sorra alakította ki a ziccereket. A hatodik percben Anthony Elanga került ziccerbe, de a 19 éves svéd szélső közeli lövését Aaron Ramsdale védeni tudta. Öt perccel később az Arsenal kapusa rosszul végzett el egy kirúgást, ennek következtében Bruno Fernandes léphetett ki ziccerben, de a lövése elkerülte a kapu jobb oldalát.

A 15. percben ismét Elanga lőhetett volna gólt.

A svéd támadó egy remek kiugratás után egyedül törhetett kapura jobbról, de túl sokáig vezette a labdát, majd a kapu előterében Nuno Tavares szorításában összesett, de Craig Pawson játékvezető nem látott szabálytalanságot, és a VAR-szobában sem vélték annak.

Anthony Elanga rengeteg munkát adott Nuno Tavaresnek Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 24. percben aztán ismét egy hatalmas manchesteri lehetőség maradt ki. A portugál válogatott Diogo Dalot lőtt 19 méterről egy hatalmas kapufát, az ellentámadásból pedig az Arsenal angol csatára, Eddie Nketiah került ziccerbe, de a közeli lövését De Gea hatalmas bravúrral védte.

A 27. percben aztán nem mindennapi jelenetek játszódtak le.

Martin Ødegaard bejátszása után a United balhátvédje, Alex Telles leütközte a tizenhatoson belül Sakát, de a labda Nketiah elé pattant, aki a második ziccerét már higgadtan értékesítette. A VAR-szobában azonban kiszúrták, hogy Nketiah lesen volt, így érvénytelenítették a gólt, de Telles szabálytalanságát is észrevették, így az eset megtekintése után a játékvezető tizenegyest adott az Arsenalnak, amit Saka higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt a balra vetődő De Gea mellett.

  • 20 évesen és 230 napos Bukayo Saka lett a Premier League történetének legfiatalabb játékosa, aki egymás után két gólt lőtt tizenegyesből.
Saka a Chelsea után a Unitednak is gólt lőtt 11-esből Forrás: AFP/Ian Kington

A második bekapott gól azonban nem törte meg a Manchester Unitedot, amely a 34. percben szépíteni tudott. Nemanja Matic bal oldali beadására Cristiano Ronaldo érkezett, és nyolc méterről a léc alá lőtt, ezzel a portugál támadó a 223. Premier League-meccsén megszerezte a 100. gólját.

  • Edinson Cavani (Ligue 1, Serie A), Gonzalo Higuain (LaLiga, Serie A) és Zlatan Ibrahimovic (Ligue 1, Serie A) után Ronaldo a negyedik játékos, aki Európa két nagy bajnokságában is eljutott száz gólig.
Ronaldo a hétfőn elhunyt kisfiának ajánlotta a gólját Forrás: AFP/Ian Kington

A második félidő elején az Arsenal balhátvédje, Nuno Tavares volt a főszereplő. A portugál balhátvéd előbb egy felfutás után betört a Manchester United tizenhatosára, majd egy szép cselt követően ziccerbe került, de kirúgta a labdát az Emirates Stadionból.

Az 55. percben aztán egy manchesteri szöglet után egy értelmezhetetlen mozdulattal kézzel beleütött a labdába, így büntetőt kapott a United.

A tizenegyest azonban nagy meglepetésre nem Ronaldo lőtte, hanem Bruno Fernandes, aki a balra vetődő Ramsdale mellett a kapu jobb oldalát célozta meg, de a lövése a kapufán csattant.

Az Arsenal-játékosok öröme Bruno Frenandes kihagyott 11-ese után Forrás: AFP/Ian Kington

Ezt követően ismét Ronaldo percei következtek. A 61. percben az ötszörös aranylabdás lőtt gólt egy lecsorgó labdából, de mivel néhány centis lesen tartózkodott, elvették a gólját. Két perccel később aztán gyönyörű labdát tálalt Dalot elé, akinek a közeli lövését Ramsdale a bal kapufára ütötte.

A folytatásban enyhült a Manchester United nyomása, a 70. percben pedig egy bombagóllal eldöntötte a meccset az Arsenal.

Bruno Fernandes vesztett labdát a tizenhatos előterében, a labda Granit Xhaka elé került, aki 23 méterről elemi erővel a kapu bal oldalába bombázott.

  • Xhaka pályafutása harmadik gólját lőtte a tizenhatoson kívülről a Manchester Unitednak. Ez korábban csak Steven Gerrardnak és Kevin Phillipsnek sikerült.
Granit Xhaka is az első gólját lőtte az idei szezonban Forrás: AFP/Glyn Kirk

Xhaka gólja után a Manchester United teljesen feladta a mérkőzést, a hajrában a vendégcsapatnak több kemény belépője is volt, de a piros lap Craig Pawson játékvezető zsebében maradt. A hajrában az Arsenal-szurkolók már olléztak, és boldogan vették tudomásul, hogy ezzel a győzelemmel a csapatuk továbbra is harcban van a BL-szereplést érő negyedik hely megszerzéséért, míg ezzel a vereséggel a United minden bizonnyal kiszállt a harcból.

3GólNuno Tavares
31Sárga lapAlex Telles
34GólCristiano Ronaldo
67Sárga lapGranit Xhaka
68Sárga lapNuno Tavares
70GólGranit Xhaka
76Sárga lapBruno Fernandes
80Sárga lapMohamed Elneny
82Sárga lapVictor Nilsson Lindeloef
92Sárga lapCristiano Ronaldo
Összeállítások
4-2-3-1
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista