Benzema egyedül kivégezte a BL-címvédő Chelsea-t

775788783 fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE FOOTBALL
Real Madrid's French striker Karim Benzema celebrates after scoring a goal past Chelsea's French-born Senegalese goalkeeper Edouard Mendy during the UEFA Champions League Quarter-final first leg football match between Chelsea and Real Madrid at Stamford Bridge stadium in London, on April 6, 2022. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének szerdai játéknapján a Real Madrid a három gólt szerző Karim Benzema vezérletével 3-1-re legyőzte a címvédő Chelsea-t idegenben, így hatalmas előnyből várhatja a madridi visszavágót. A másik meccsen a Villarreal óriási meglepetésre 1-0-ra legyőzte odahaza a Bayernt, amelynek sokkal jobban kell játszania Münchenben ahhoz, hogy továbbjusson.

Chelsea - Real Madrid

A BL-címvédő Chelsea és a 13-szoros győztes Real Madrid tavaly az elődöntőben találkozott egymással, akkor a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató londoni együttes a spanyol fővárosban 1-1-es döntetlent ért el, majd a Stamford Bridge-en rendezett visszavágón 2-0-ra nyert, ezzel továbbjutott.

Idén a nyolcaddöntőben mindkét csapat francia riválist ejtett ki, a Real Madrid a világsztárokkal felálló Paris Saint-Germain, a Chelsea pedig a bajnoki címvédő Lille ellen járt sikerrel.

A két csapat korábban mindössze öt alkalommal találkozott egymással a nemzetközi kupaporondon, a Chelsea pedig veretlennek mondhatta magát ezeken a meccseken.

A Real Madridot irányító Carlo Ancelotti - aki sikeresen leküzdötte a koronavírust és végül leülhetett a kispadra - 2009 és 2011 között 109 mérkőzésen irányította a Chelsea-t, 68 győzelem, 17 győzelem és 24 döntetlen volt a mérlege a csapattal, amellyel bajnoki címet és FA Kupát nyert.

Thomas Tuchel, az angolok vezetőedzője korábban még soha sem kapott ki spanyol csapattól, négy győzelem és öt döntetlen volt a mérlege a meccset megelőzően. Carlo Ancelottival még a Bundesligában találkozott először a német tréner, aki a 2016/2017-es idényben a Borussia Dortmund edzőjeként 1-0-s hazai sikert ünnepelhetett, a Bayern München otthonában viszont 4-1-es vereséget szenvedett. Legutóbbi párharcukat tavaly március 8-án rendezték, akkor a Premier League-ben a Chelsea 2-0-ra győzte le Ancelotti akkori csapatát, az Evertont.

Mindkét sztárcsapat szinte a legerősebb összeállításában léphetett pályára, a hazaiaknál Ben Chilwell és Callum Hudson-Odoi hiányzott sérülés miatt, míg a vendégeknél Eden Hazard-nak, Iscónak és Luka Jovicnak kellett kihagynia a mérkőzést.

A Chelsea kezdte aktívabban a szakadő esőben játszott rangadót, az 5. percben Kai Havertz kapott egy jó kiugratást, ám lövése a kapu fölé szállt. A 10. percben a Real is villant, Vinícius Junior került nagy helyzetbe, szép cselek után lőtt, de a keresztlécet találta telibe.

Tuchel csapata dominált a meccsen, mégis a Real szerzett vezetést a 20. percben, méghozzá egy csodás góllal.

Vinícius kényszerítőzött Karim Benzemával, a brazil szélső gyönyörűen ívelt középre, a francia csatár pedig fantasztikus mozdulattal fejelt a léc alá.

Szinte fel sem ocsúdott az első gól okozta sokkból a Chelsea, mindjárt kapta a másodikat. Ezúttal Luka Modric ívelt középre, ahol megint Benzema varázsolt, ezúttal két védő között fejelt nagyon okosan a kapu bal oldalába. A Real klasszisa már a 9. gólját szerezte a mostani BL-idényben, korábban francia játékos még nem lőtt ennyit egy szezonban az elitsorozatban.

A 30. percben Toni Kroos szöglete után Eder Militao veszélyeztetett, továbbra is a Real volt aktívabb a kapu előtt. A 33. percben az előrekeveredő jobbhátvéd, Dani Carvajal került helyzetbe, de Edouard Mendy bele tudott kapni a lövésbe.

A 38. percben a Chelsea is életjelet adott magáról, Mason Mount szöglete után Thiago Silva fejese kevéssel szállt a kapu fölé. A következő lehetőségét már kihasználta a címvédő és szépített.

A 40. percben Jorginho beadását Havertz fejelte kapura, Thibaut Courtois csak beleérni tudott, a labda a kapuban kötött ki.

Kai Havertz góljával szépített a Chelsea Forrás: AFP/Javier Soriano

Nem sokkal később Benzema a harmadik gólját is megszerezhette volna, de nagy helyezetben a jobb alsó mellé helyezett. A kiváló színvonalú első félidő 2-1-es Real-előnnyel ért véget.

A második félidő megint egy Benzema-villanással indult, egy előre vágott labda után a francia csatár kihasználta Mendy és Antonio Rüdiger hatalmas hibáját, és 22 méterről az üresen maradt kapuba gurított,

megszerezve önmaga és a Real harmadik gólját a meccsen.

Benzema tarthatatlan volt a Chelsea ellen Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 49. percben majdnem újra szépített a Chelsea, de Cesar Azpilicueta lövését óriási bravúrral védte Courtois. A 69. percben a csereként beálló Romelu Lukaku teljesen tisztán az ötösről fejelhetett, de célt tévesztett. Közel volt az újabb gólhoz a hazai együttes, Ancelotti csapata jobbára védekezett.

A 78. percben Havertz lőtt a 16-os előteréből, de Courtois magabiztosan fogta a labdát. Nagy elánnal támadott a hajrában Tuchel csapata, de nem akart összejönni az újabb gól, nem volt meg az átütő erő a címvédő játékában.

A hosszabbításban még Lukaku lekészítése után Hakim Ziyech lőhetett volna gólt, de kimaradt a helyzet. A Real a mesterhármast szerző Benzema vezérletével 3-1-re nyert Londonban, így kétgólos előnyből várhatja a madridi visszavágót, a BL-címvédő a kiesés szélére sodródott.

14Sárga lapEder Militao
19Sárga lapAntonio Ruediger
21GólKarim Benzema
24GólKarim Benzema
40GólKai Havertz
46GólKarim Benzema
Összeállítások
3-4-2-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Villarreal - Bayern München

A szerdai játéknap másik negyeddöntőjén a 2020-ban győztes Bayern München a Villarreal otthonába látogatott. A Bundesligában sorozatban a tizedik bajnoki címükre hajtó, remek formában futballozó bajorok egyértelmű esélyesként várhatták a párharcot, még úgy is, hogy az előző körből az Európa-liga-címvédő spanyol csapat a Juventus 3-0-s idegenbeli kiütésével jutott tovább a negyeddöntőbe.

Julian Nagelsmann a legerősebb kezdőcsapatát küldte a pályára, amelyben természetesen ott volt a BL-góllövőlistát 12 találattal vezető Robert Lewandowski, aki minden sorozatot figyelembe véve már 45 gólnál jár a mostani idényben.

Unai Emery leginkább a szilárd védekezésben bízhatott, a Juventus ellen fantasztikusan teljesítő Geronimo Rulli védte ezúttal is a spanyolok kapuját, a hátvédsorban pedig ott volt a tehetséges Pau Torres és a rutinos Raúl Albiol is.

A Bayern azonnal nekirontott a Villarrealnak, nagy lendülettel kezdte a meccset a német sztárcsapat, ám óriási meglepetésre a spanyolok szereztek vezetést a 8. percben.

Egy tetszetős, jobb oldali akció után Dani Parejo törte el a labdát, a lecsúszott lövés azonban pont lábra jött a kapu előtt helyezkedő Arnaut Danjumának, aki közelről a bal alsóba helyezett.

Arnaut Danjuma szerzett vezetést a Villarrealnak Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Próbálta felpörgetni a játékát a Bayern, de a Villarreal szívós ellenfélnek bizonyult, Unai Emery csapata jól futballozott és támadásban is veszélyes volt. A spanyol csapat a 41. percben újra betalált, ám les miatt érvénytelen volt a gól, a szünetben 1-0 állt az eredményjelzőn.

Élesebb Bayern futott ki a pályára a második játékrészben, de a Villarreal is közel volt az újabb gólhoz, Gerard Moreno a kapufát találta el az 53. percben.

Nyomtak a németek, de a spanyolok is jól kontráztak, a vártnál jóval nehezebb volt a dolga Nagelsmann csapatának. A 69. percben Kingsley Coman tekert szépen a hosszú sarok irányába, de nem találta el Rulli kapuját.

A hajrában sem volt meg a kellő kreativitás a bajorok játékában, a Villarreal taktikusan kivédekezte az utolsó perceket, és akár még újabb gólt is szerezhetett volna. Unai Emery csapata meglepte a Bayernt, és 1-0-s győzelmének köszönhetően előnyből várhatja a müncheni visszavágót.

A Villarreal a Bayern fölé nőtt ezen az estén Forrás: AFP/Christof Stache

8GólArnaut Danjuma
74Sárga lapPervis Estupinan
Összeállítások
4-4-2
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről