24 évesen visszavonult, majd börtönbe is került Bácsi Sanyi, a magyar Maradona

Budapest 20191116 Labdarúgás 2019 Újpest UTe öregfiúk Nemzeti sport Fotó Földi Imre Bácsi Sándor
Budapest 20191116 Labdarúgás 2019 Újpest UTe öregfiúk Nemzeti sport Fotó Földi Imre Bácsi Sándor
Vágólapra másolva!
Mi lett volna, ha? Sok sportoló esetében fel lehetne tenni a kérdést, de Bácsi Sándorral kapcsolatban minden sportszeretőnek ennek kell elsőre beugrania. Mi lett volna, ha annyi alázat, szorgalom, becsvágy, motiváció szorult volna belé, mint amennyi tehetség? Mi lett volna, ha találkozik egy olyan edzővel pályafutása során, aki kezelni tudja? Ha lett volna egy olyan menedzsere, aki a legjobbat akarja neki, és a magánélete sem úgy alakult volna, ahogy. Bácsi Sándor mindössze kétszeres válogatottként, 24 évesen a visszavonulás mellett döntött, később börtönbe is került. Nem véletlenül nevezték többen is a magyar Maradonának, de értelemszerűen messze nem futotta be azt, amit tehetsége alapján vártak volna tőle. Új sorozatunkban a 80-as és 90-es évek magyar labdarúgó botrányhőseit mutatjuk be. 2. rész.

A magyar Maradona

Bácsi Sándor 1969. november 26-án született Budapesten, és nagyon fiatalon robbant be a köztudatba. Serdülőként az MTK csapatában szerepelt, de később úgy érezte, máshol könnyebb dolga lehet a felnőttek között is szerepelni, így a Volán játékosa lett. Az NB II-ben már 18 évesen játszott, remek teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet; a III. kerület ellen például csereként beállva egyenlített 0-2-ről. A Magyar Kupában a Volán a Ferencvárost is kiejtette a nyolcaddöntőben; Bácsi itt is felhívta magára a figyelmet, de itt már egy sportszerűtlenséggel, ugyanis a korábbi tudósítások szerint szándékosan lépett bele Pintér Attila vádlijába, akit később le is kellett cserélni.

Bácsi nagy tehetség volt; a Volánból már beválogatták az U18-as keretbe, nem véletlenül, hiszen 14 gólt szerzett a másodosztályban tinédzserként; nem mellesleg egyébként abban a Volánban csapattársa volt Törőcsik András is.

Érdekesség, de már 1988 nyarán bekerült Bácsi Sándor neve az Újpesttel hírbe hozott játékosok körébe; ezt a sportnapilap is megírta, de akkor még nem merték leigazolni az izgága csatárt, aki az NB II új szezonjának ötödik meccsén máris piros lapot kapott, méghozzá már a 4. percben. Bácsi

újpesti szerződtetésére végül nem kellett sokat várni, 1989 áprilisában csapott le rá az akkor a kiesés elől menekülő lila-fehér csapat.

Kellett is egy jó csatár, mert 22 meccsen csak 28 gólnál járt akkor a Dózsa.

Bácsi rögtön a kezdőbe került; a Volánt elmondása szerint csak azért hagyta el, mert annak a csapatnak akkor már nem volt esélye feljutni, ő pedig mindenképp az NB I-ben akart szerepelni. Bácsi a Haladás ellen szerezte meg első NB I-es gólját, majd betalált a Békéscsaba ellen is, a Pécs elleni utolsó fordulóban pedig két gólt is szerzett.

„Négy nagy pillanata volt Bácsi Sándornak szombaton délután. Kettőből gól lett, a harmadikból kapufa, a negyediknél Bogyay az alapvonalon túlra tessékelte a labdát. Az újpestiek legújabb üdvöskéje remek dolgokat produkált. Manapság ritkán lát olyasfélét az ember, amit Bácsi művelt. Saját térfeléről indult, s végigrobogta a pályát. Ám ami utána következett, az az igazi. Az első meg a második gólnál is kicsalta a kapust, s higgadtan, nyugodtan a hálóba helyezett. A második találata közben rúgást kapott a sípcsontjára. Lett is izgalom a Dózsa kispadján. Varga István, aztán Pető Gábor gyúró és Bene Ferenc is odarohant. A tanácskozás eredményét mindenki láthatta, Bácsi még a pályán maradt, de látszott, nem húzza sokáig. Jött a csere. Bácsiii Sanyiii, Bácsiii Sanyiii - szólt a maroknyi Dózsa-kórus" – írta akkoriban a Nemzeti Sport.

„A meccs előtt úgy éreztem, jó formában vagyok. Szinte minden sikerült, azt viszont nagyon sajnálom, hogy megsérültem. Ha pályán maradok, talán sikerül a mesterhármas. De nem vagyok telhetetlen. Ez így is szép volt. Bekasszíroztuk a három pontot. Ezen a pályán játszott Zsengellér, Szusza, Göröcs, Dunai Antal, s mostani pályaedzőm, Bene Ferenc. Feri bá' is sokat foglalkozik velem. Jó volna, ha egyszer majd úgy tudnék játszani, ahogyan ő" – mondta Bácsi, akinél ekkor látszólag még minden rendben volt.

Bácsi még mindig nem volt 20 éves, de a nyári alapozás során már téma volt a súlya, Varga István edző szerint ugyanis a játékosa nem tudta hozni a versenysúlyát, a fogyasztás miatt pedig rendkívül ingerülten viselkedett. Bácsi ennek ellenére a harmadik fordulóban megszerezte első gólját, sőt zsinórban három meccsen is eredményes volt. Bácsi októberben és novemberben összesen öt gólt szerzett úgy, hogy sérülései miatt alig tudott edzeni, majd hét góljával őszi gólkirály lett, az Újpest pedig őszi bajnok.

Bácsi novemberben válogatott lett, pályára is lépett a spanyolok elleni, sevillai meccsen, ahol csereként állt be. A korabeli tudósítások szerint azon kevesek között volt, aki állta a sarat, Zubizarreta bravúrral tudta védeni a fejesét, de volt két másik helyzete is, pedig csak a 64. percben állt be Bicskei Bertalan csapatába, amely végül 4-0-ra kikapott. Bácsi talán élete meccsét játszotta ott, ha akkor gólt szerez, talán minden másképp alakulhatott volna.

Amikor Bicskei Bertalan becserélte, a spanyol közönség nem akart hinni a szemének. Szemtanúk szerint az egész stadion azon röhögött, ki ez a kövér magyar focista? Aztán Bácsi megmozdulásaival hamar lecsendesítette a publikumot.

„A válogatottal 1989-ben Spanyolországban voltunk, akkor érdeklődött irántam a Sevilla és a Cádiz is, amelynek egyébként pont Szendrei József volt a kapusa,

Hazajöttem, egyből elvették az útlevelemet, és mehettem katonának" – mondta később Bácsi, aki később még egyszer volt válogatott, Mészöly Kálmán vitte magával 1991 telén egy dél-amerikai túrára, ahol Argentína ellen játszott, ott kapufáig jutott.

  • A magyar szurkolók egy új, szárnyait bontogató sztárocska nevével ismerkednek. Bácsi Sándor idén tavasszal került Újpestre a Bp. Volán csapatától, s egy hete már a válogatottban is bemutatkozott - méghozzá nem is akárhogyan. A Dózsa 20 éves üdvöskéje rövid idő alatt is bemutatta, hogy kivételes tehetséggel rendelkezik. De úgy látszik, mindehhez keveset tesz hozzá. Mégis elégedett magával... Bácsi Sándor már pályája kezdetén a már veterán Váradi Béla testes alakját idézi, jócskán cipel magán felesleges kilókat. Kár, mert így a további fejlődése igencsak kérdéses.
  • Régen akadt olyan egyénisége a magyar labdarúgásnak, mint az újpesti Bácsi Sándor. Egyrészt mondhatnánk, hál' istennek, hiszen a tehetségét az is pillanatok alatt észreveszi, aki csak ritkán fordul meg futballpályák környékén. Másfelől viszont nem tartozik az edzők álmai közé, vele ugyanis mindig történik valami.

Bácsiról folyamatosan a fentihez hasonló írások jelentek meg a magyar sajtóban, de a Maradonához hasonlított (testalkatban és némileg tehetségben is) csatár ezzel nem tudott mit kezdeni.

„Ha hosszú távra akarok tervezni, akkor meg kell szabadulnom felesleges kilóimtól. Ennek nincs is akadálya, csupán annyi kell, hogy a téli alapozást probléma nélkül végigdolgozhassam. Sajnos, eddig rólam csak a negatívumokat írták le. Elismerem, volt egy balhés időszakom, de ez már akkor véget ért, amikor a Volánba kerültem. Szerencsétlen dolog, de már kevés folyadéktól is terebélyesedem. Egyébként azt hiszem, a fegyelmezettségre éppen az őszi teljesítményem a bizonyíték. Hogyan játszhatnék jól, ha nem higgadtam volna le, és nemcsak a labdarúgásra összpontosítanék. S ha télen nem jön közbe semmi, tavasszal még tovább megyek a bizonyításban, hogy végre maradéktalanul elismerjenek" - mondta Bácsi 1990 telén, de nem lett igaza, ugyanis tavasszal egyetlen gólt sem tudott rúgni.

Bácsi Sándor, az UTE NB I-es csapat labdarúgója Forrás: MTI/Németh Ferenc

Bácsi a súlya mellett szép lassan az újpesti vezetőkkel és a feleségével is összerúgta a port, akitől 21 évesen, két közös fiúgyermekkel a hátuk mögött el is váltak.

„Gyakran már úgy érzem, hogy elegem van az egészből. Mindenki rajtam élezi a körmét, pedig mostanában semmit sem csinálok. Válófélben vagyok.

A kezesétől vonják le a részleteket, aki most kitálalt. Csakhogy engem is belerántott a balhéba, holott én csak most tudtam meg az egész történetet. Elég nekem a saját hülyeségem, a feleségem hanyagságáért nem vállalhatom a felelősséget. Az újpesti vezetők nem hagynak békén. Örökösen a fogyókúrával nyaggatnak, holott már megígértem, hogy február végéig lefogyok. Egy ideje kevesebb folyadékot fogyasztok, és máris három kilóval kevesebbet nyomok. A maradék öt kiló felesleget a bajnokság kezdetére játszva ledolgozom" - mondta Bácsi, aki jótékonyan mindig folyadékról beszélt, de sokak szerint egyértelműen alkoholproblémái is voltak, noha azt Újpesten is elmondták, soha nem kapták rajta, hogy edzésre vagy meccsre ittasan érkezett volna.

mondta róla Varga István, aki nem is igazán számított rá tavasszal, Bácsi mindössze hét meccsen kapott szerepet, de így is bajnok lett az Újpest.

Bácsi nyáron újra megnősült, Újpesten pedig új edzője lett Kovács Ferenc személyében.

„Bácsi a legveszélyesebb magyar csatár. Nagyon értékes játékosnak tartom. Egyet meg kell érteni vele kapcsolatban, mindenki verje ki a fejéből, hogy manökent kell belőle csinálni. Ő soha nem lesz Fazekas-alkatú futballista. Megvan a megfelelő izomtömege, ami elviszi a testet. Úgy érzem, csak elismeréssel nyilatkozhatok az eddigi munkájáról, és a házasságkötése is előnyére vált. Nagyon remélem, hogy gyökeret ver a csapatban" – mondta Kovács Ferenc, miközben Bácsi úgy kezdte az őszt, hogy azt mondta, „hibás voltam, akaratgyengeségemmel, beletörődéssel járultam hozzá a kudarchoz, s még sérülés is sújtott. Megnősültem, kiegyensúlyozott vagyok, engem nem láthat senki az éjszakában, a diszkóban. A feleségemtől minden segítséget megkapok, hogy csak a focinak élhessek. Elsősorban magamnak és neki szeretnék bizonyítani, ő egyben a legszigorúbb kritikusom is. Természetesen nagyon örülök, hogy a mester bízik bennem és mindent elkövetek, hogy megszolgáljam a bizalmát".

A lejtőn lefelé

Úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben van, de hamar megváltozott minden. A Napoli elleni BEK-meccsen, ahol az igazi Maradona is pályára lépett, Bácsi csak lézengett.

„Úgy érzem, hogy többet foglalkoztunk vele, mint amennyit kellene. Véleményem szerint Bácsi fizikai állapota nem alkalmas tétmérkőzésekre. Iszonyú keveset vállal magára. Sokszor kínos nézni, hogy a csapaton belül mindenki igyekszik tudása maximumát nyújtani,és van egy fiatalember, akinek talán az életében ha egy-két hasonló találkozóra van lehetősége, arra nem képes felpörgetni magát, hogy azon elfogadható teljesítményt nyújtson" - mondta Kovács Ferenc.

Pedig Bácsi állítása szerint mindent megpróbált: "Amikor már az újpesti óvodások is azzal maceráltak, hogy milyen kövér vagyok, gondoltam, na, kiszúr veletek a Sanyi bácsi, nem fogtok ti velem szórakozni, két hét alatt olyan vékony leszek, mint egy zsilettpenge.

Ennek a lényege igen egyszerű. Két héten át egy árva falat nem sok, annyit sem ehetsz. Gondoltam, ennyit megér, ennyit ráteszek az életemből, ha egyenesen a kórházból visznek a halottasházba, akkor sem lesz étel a számban tizennégy napon át, így is történt. Az UTE bajnokságát jelentő gólomra esküszöm, hogy nem ettem semmit. Eltelt a két hét, olyan lendülettel sprinteltem a mérleg felé, ahogy a pályán még nem futottam soha, kell a sikerélmény, gondoltam, most aztán lesz miért ünnepelnem. Ráállok, nagy titokban, csak úgy a szempilláim közül lesve lekukucskálok a skálára, tizennégy napos nullkalóriás kúra után... híztam két kilót. Akkor azt mondtam: Bácsi Sanyi, tudod mit!? Fogyókúrázzon aki akar, én ezennel egy életre befejeztem" - mondta 1992 nyarán.

Bácsi Sándor 50. születésnapja előtt Forrás: Nemzeti Sport/Mediaworks Hungary Zrt./Földi Imre

Bácsi lehetősége limitált volt az ősszel a bizonyításra, szinte az összes meccsén be- vagy lecserélték, majd a Békéscsaba ellen kiállították. Ottlakán Mihály volt a sértett, aki elismerte, hogy szabálytalanul szerelte Szlezákot, „aztán Bácsi odajött hozzám, azt mondta, ti csabai cigányok, majd lefejelt" – mondta az esetről. Bácsi Sándor hiába védekezett azzal, hogy ha megfejelte volna Ottlakánt, eltört volna az orra, az MLSZ hosszú eltiltással sújtotta.

Tavasszal alig pár meccs jutott neki, nyáron hírbe hozták a Ferencvárossal is, de maradt Újpesten. Bácsi mindössze három meccsen tudott végig a pályán lenni, ezeken ugyanennyi gólt szerzett. Ősszel az is megesett vele, hogy nem volt érvényes sportorvosija.

Bácsi Sándor újpesti pályafutása végül 1992 októberében ért véget. „Sajnos, kénytelenek voltunk lépni, mert Bácsi Sándor, Bene Ferenc vezetőedző többszöri kérésére sem teljesítené azokat a feltételeket, amelyeket megszabtunk a számára. A felkészültsége jelenleg nem NB I-es szintű, éppen ezért mi, a szakosztály vezetői egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy szabadlistára tesszük a labdarúgót. Amíg nem jelentkeznek érte, köteles edzésre járni. A döntésünket egyébként tudomásul vette, s kedden rendesen együtt gyakorolt a többiekkel. Ez komoly figyelmeztetés számára, s reméljük, ettől majd észbe kap" – szólt az újpestiek akkori közleménye.

Bácsi Sándor egy Újpest-Debrecen bajnokin Forrás: Nemzeti Sport/Mediaworks Hungary Zrt./Török Attila

Bácsi született újpestiként soha nem akart volna távozni a Megyeri útról, de nem maradt választása. Menedzsere javaslatára a Vasashoz került, de elmondása szerint nem tudott beilleszkedni a klikkes társaságba. 1992 novemberében góllal mutatkozott be a Vasasban éppen az Újpest ellen, végül 12 meccsen két gólig jutott

Bácsit Faragó Zoltán vite a Vasashoz, az ő története is jellemző az akkori magyar labdarúgásra.

„Bácsi Sándor játékjogát végleg megvásároltam az Újpesttől. Ez azt jelenti, hogy korlátlan ideig az enyém, ő ott játszik, s oda igazol, ahová én akarom. Ismétlem, Mészöly miatt június 30-ig ingyen odaadtam a Vasasnak. Ha úgy látom, s az angyalföldi vezetők is úgy gondolják, szó lehet arról, hogy további egy évig a Fáy utcában marad. Természetesen a klubnak akkor sem kerül egy fillérbe sem. A következő szezon egyébként attól függ, hogy a Vasas kijut-e a nemzetközi porondra, merthogy ez most itt a cél. (...)

hiszen szerződésben vállaltam, hogy május 30-ig egy használt, nyugati személygépkocsit adok neki. Őt papíron a Gázperfekt Gmk reklámmenedzsereként vettem fel. S ezért például illik megjelennie öltönyben, nyakkendőben különböző rendezvényeken, a Vasas és az én képviseletemben. S mindezekért cserébe csak annyit kérek tőle, hogy játsszon jól, rúgjon sok gólt, legyen hasznára a Vasasnak, s kerüljön vissza a válogatottba. (...) Az Újpest négymilliót kért, aztán a végén hárommillióban egyeztünk meg, amit három részletben fizetek majd ki."

Bácsi végül a Gödöllőnél próbálkozott még az NB II-ben, de hamar feladta. Elmondása szerint egy keddi napon úgy kelt fel, hogy elég volt, nincs tovább, befejezi. Bácsi, a magyar foci örök ígérete fogta magát, Békásmegyerre költözött, ahol egy őrzött parkolóban kezdett dolgozni.

Bácsi második feleségétől is elvált, onnan szintén két fia született. Nyolc általánossal és egy be nem fejezett hidegkonyhász képesítéssel vágott neki a civil életének. Bácsi nagyjából öt év alatt jutott el a focipályától a börtönig.

Heroin és a börtön

Bácsi egy későbbi interjúban elmondta, pontosan tudta, hogy a korábbi baráti társaságának tagja mit csinálnak, így az sem érte meglepetésként, hogy ő is kipróbálta a kábítószert. Elmondása szerint egész egyszerűen unatkozott, ő pedig a könnyűdrogokat szinte teljes egészében kihagyva, hamar rátalált a heroinra.

Bácsi a parkolóban, egy lakókocsiban próbálta ki a heroint, amire elmondása szerint azonnal rákapott, másnap vett is magának. Egy 8-9 fős társaság verődött össze, amit az anyag tartott össze. Bácsinak megvoltak a kapcsolatai, így ő szerezte be a heroint a társaságban, őt kérték meg erre a haverjai is.

Egy későbbi interjúban elmondta, az egyik srác lebukott, amikor telefont lopott egy rendőrautóból. Tőle azt kérték a rendőrök, hogy nevezze meg, kitől kapja az anyagot, ő pedig a korábbi focistát nevezte meg. A rendőrök a lakásán fogták el Bácsit, akinél 1 grammnál is kevesebb heroint találtak, de csuklyát húztak a fejére és kábítószerrel való visszaélés miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

Bácsi másfél évig volt előzetesben, állítása szerint simán lejött a heroinról, noha az orvosok szerint ez 10 ezerből egy embernek sikerül segítség nélkül.

Bácsi Sándor szakácsként is dolgozott Forrás: Nemzeti Sport/Mediaworks Hungary Zrt./Földi Imre

Bácsi Sándor a szabadulása után próbált visszatérni a labdarúgásba, a REAC-nál Kutasi Róbert alkalmazta másodedzőként, ahol a csatárokkal kellett foglalkoznia.

„Az elején nagyon jól éreztem magam, de Robi saját zsebből fizetett, valamint egyre több hülyeséget írtak az újságok a múltamról, és nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni a barátaimat, ezért hét hónap után eljöttem. Azután elkezdtem szakácskodni, ez az eredeti szakmám" – mondta Bácsi 2011-ben az Origónak, amikor még azt tervezte, hogy kifőzdét nyit majd.

Ebből, mint később kiderült, semmi sem lett. 2019-ben a Nemzeti Sportnak adott interjút az 50. születésnapján, akkor azt mesélte, hogy le van százalékolva, mert „minden bajom van az ereimmel, az érszűkület csak az egyik. Pajzsmirigyproblémám is van, a testsúlyom alakulása is részben ennek tudható be. Decemberben pedig porckorongsérvvel műtenek", de anyagi gondjai nem voltak, mert egy biztonsági cégnél részmunkaidőben dolgozik.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről