Óriási bírói tévedés után magyarázkodás: egyértelmű góltól fosztották meg az angol csapatot - videó

foci, gólvonal-technológia, gólvonal, gól
Goal-line technology is tested during England's International friendly football match against Belgium at Wembley Stadium in London, England on June 2, 2012. Goal-line systems use signals transmitted to a wristwatch worn by the referee within one second of any goalmouth incident to say whether the ball has crossed the line. AFP PHOTO/IAN KINGTON NOT FOR ADVERTISING USE/RESTRICTED TO EDITORIAL USE (Photo by IAN KINGTON / AFP)
Vágólapra másolva!
Hiába alkalmazzák a gólvonal-technológiát az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban is, a vasárnap délutáni Huddersfield-Blackpool mérkőzésen egy érvényes gólt nem adott meg a játékvezető a hazaiaknak, akik így 1-0-s vereséget szenvedtek.

A második félidő hajrájában már egygólos hátrányban volt a Huddersfield, amikor egy szöglet után lecsorgó labdát Nakajama Júta rúgott közelről a kapura. Pontosabban a kapuba, ugyanis a vendégek kapusa, Daniel Grimshaw az első bravúrja után másodjára már csak a gólvonal mögött tudott belevetődni a labdába.

A gólörömöt elkezdő hazaiak azonban hiába örültek, ugyanis John Busby nem fújt a sípjába, hiába látta mindenki a gólvonal mögött a labdát – amit a kezdőkör felé leszegett fejjel sétálni kezdő Blackpool-játékosok reakciója is mutat.

Íme a kérdéses szituáció egy másik szögből is, a kapu mögötti lelátóról.

A bajnokságot szervező English Football League (EFL) hétfőn egy közleményben azt állította, hogy nem Busby, hanem egy rendszerhiba vezetett a Huddersfield vereségét eredményező hibához, ugyanis a gólvonal-technológia nem jelzett a játékvezetőknek:

„Az EFL hihetetlenül frusztrált, amiért egy technológiai hiba beárnyékolta a fantasztikusan eseménydús hétvégét. Most kaptunk egy kezdeti indoklást a Hawk-Eye-tól – amely a bajnokság gólvonal-technológiai szolgáltatását biztosítja –, miszerint a Huddersfield támadása során a második félidőben történt incidens során a játékvezetők nem kaptak jelet az órájukba és a fülhallgatójukba sem, miután bizonyos tényezőknek köszönhetően a labdát [a rendszer] nem érzékelte, amikor áthaladt a Blackpool gólvonalán" – áll a közleményben.

Mindent egy helyen az Eb-ről