A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB I harmadához közelítve továbbra is tart a kecskeméti csoda. Pedig már az is kisebb meglepetés volt, hogy a KTE az előző szezonban feljutott az élvonalba. Így a szezon elején biztos kiesőjelöltnek tartották az újoncot. Hiba volt, mert a Kecskemét nagyszerű szezonrajtot produkálva, többek között a bajnok Ferencvárost is legyőzve jelenleg a második helyen áll a tabellán.

Mennyből a pokolba

Az 1911-ben alapított klubnál 97 évet kellett várni, hogy 2008-ban története során először feljusson az élvonalba. Tomiszlav Szivics irányításával az első NB I-es idényükben az 5. helyen zártak a kecskemétiek, de a következő években is stabil szereplői lettek az első osztálynak. Ráadásul 2011-ben kupagyőzelmet ünnepelhetett a klub, miután legyőzte a Videotont a Magyar Kupa döntőjében, ennek köszönhetően pedig az európai kupaporondon is elindulhatott.

Hét szezon után aztán csőstül jöttek a gondok, a licenc- és pénzügyi problémák miatt még a harmadosztályban sem tudott elindulni az együttes, amely még a KTE nevet is elbukta,

így a Kecskeméti LC felnőtt csapatának jogán folytathatta szereplését.

Hét év után a Mezőkövesd ellen szerezte meg első NB I-es győzelmét a KTE Forrás: KTE/kecskemetite.hu

A megyei I. osztályú bajnokságból nem ment könnyen a feljutás, csak a harmadik nekifutásra sikerült kiharcolni az osztályváltást. Majd aztán akárcsak a megyei I-ben, a harmadosztályban is csupán harmadik próbálkozásra sikerült a feljutás, amihez azért némi szerencse is kellett, mivel a bajnok Iváncsa nem vállalta a másodosztályban való indulást, így a második Kecskemét léphetett feljebb.

A 2020/2021-es idényt a KTE már Szabó István irányításával kezdte meg, aki edzőként több éven keresztül dolgozott a a klub utánpótlásában, Tomiszlav Szivics segítőjeként szép sikereket ért el, 2012-ben pedig már az ő irányításával zárt az 5. helyen a csapat.

Kecskeméten hisznek a csodákban Forrás: Facebook/Kecskeméti TE/Reti Attila

Szabó mellett 16 új játékos érkezett, így lényegében egy teljesen új csapat épült Kecskeméten. Bár a szezon elején a biztos bennmaradást tűzték ki célul, végül gyorsan bebizonyosodott, hogy Szabó István kinevezése kiváló ötlet volt, mivel a Kecskemét újoncként gyakorlatilag végig az NB II élmezőnyéhez tartozott, majd végül a DVTK és a Szeged harcát kihasználva az élvonalbeli feljutást jelentő második helyen végzett.

Lelkes játék, bombameglepetés

Mondani sem kell, a feljutás hatalmas bravúrnak számított, pláne annak tükrében, hogy a 2015-ben visszasorolt klubok (Pápa, Győr, Nyíregyháza) közül ez eddig senkinek sem sikerült. Arra viszont talán még a legelfogultabb kecskeméti szurkolók sem gondoltak, hogy az idei szezont ennyire parádésan fogja kezdeni a csapatuk.

15 hónap leforgása alatt két osztályt lépett előre a csapat Forrás: KTE/kecskemetite.hu

Az NB I idei küzdelmeit a szintén újonc Vasas, majd a Debrecen elleni döntetlennel kezdte a Kecsmeméti TE, amely a harmadik fordulóban hét év után szerezte meg első győzelmét az élvonalban, miután legyőzte a Mezőkövesdet. A tavalyi bronzérmes Puskás Akadémia is megszenvedett a KTE masszív védelmével, amely

a Ferencváros mögött a második legkevesebb gólt kapta eddig idén, szám szerint hetet.

Ráadásul a hajrára emberhátrányba került Szabó István csapata, így némileg meglepetés, hogy 1–1-es döntetlen született Felcsúton. Ám ennél is nagyobb meglepetést hozott az NB I 9. fordulója, amikor a bajnoki címvédő Ferencvárost győzték le a lila-fehérek.

A bajnok Ferencvárost is lenullázta az újonc Forrás: KTE/kecskemetite.hu

A KTE már az első félidőben két góllal sokkolta a Fradit, amely idén először kényszerült hátrányba, ráadásul 45 perc alatt kétszer annyi gólt kapott, mint az eddig hat meccsén. A KTE akárcsak az elmúlt tíz fordulóban, úgy az FTC ellen is hatalmas szívvel hajtott és remekül védekezett.

Érezhető, hogy a játékosokat motiválja, hogy a legfelső osztályban szerepelhetnek, az okos és lelkes játékuknak köszönhetően pedig még veretlenek a Széktói Stadionban, amely csak az MLSZ jóindulatából lehet a csapat hazai pályája, mivel sok szempontból nem felel meg az előírásoknak.

A szövetség a nézőtér lefedésére és a pályafűtés kiépítésére haladékot adott, hogy a kecskeméti szurkolóknak ne kelljen száz kilométereket utazniuk a hazai mérkőzésekre.

Azonban a kiszolgáló helyiségek színvonalát és számát, valamint a biztonsági előírások betartatását, illetve az élő tévéközvetítések és a VAR-rendszer szükségleteit is alkalmassá kellett tenni.

A csapat a saját otthonában, a Széktói Stadionban játszhatja mérkőzéseit Forrás: Facebook/Kecskeméti TE/Reti Attila

– mondta a Ferencváros ellen két gólt szerző Nagy Krisztián, aki Nemzeti Sportnak adott interjúban úgy fogalmazott, "a titok mindössze annyi, hogy a játékosok jobban tudnak örülni a csapattársuk góljának, mint a sajátjuknak".

Eddig csak a Mol Fehérvárnak sikerült legyőznie a Kecskemétet Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az OTP Bank Liga harmadához közelítve az újonc jelenleg a tabella 2. helyén áll, két ponttal lemaradva a két meccsel kevesebbet játszott Ferencváros mögött. Az erőn felül teljesítő együttest hiba volna a Fradival összehasonlítani, hiszen a fővárosiak minden szempontból kiemelkednek a magyar mezőnyből, ám az már

önmagában nagy dolog, hogy a KTE újoncként hetek óta a dobogón tanyázik. Ráadásul tíz bajnokin mindössze egy vereséget szenvedett el,

azt is úgy, hogy az eddig csalódást keltően szereplő Mol Fehérvár otthonában a 90. percben kapott ki.

Alacsony költségvetés, fiatal magyar tehetségek

Persze, hosszú még a bajnokság, és kérdés, meddig tart ki a lendület, meddig lesz képes a csapat az elvárások felett teljesíteni. Hiszen korábban számos olyan példát láthattunk már, amikor egy együttes gyakorlatilag a semmiből hívta fel magára a figyelmet a bátor játékának köszönhetően, de végül a rutin hiánya miatt elmaradt a szenzáció. Jó példa erre a Hoffenheim, amely a 2008/2009-es szezonban újoncként lett őszi bajnok a Bundesligában, majd tavaszra úgy kipukkadt, hogy még a nemzetközi kupaindulást sem tudta elérni.

Jó formában van a Kecskemét, amely hazai pályán még nem talált legyőzőre Forrás: Reti Attila Photography - Foto & Dron/Reti Attila

A kérdés azért is érdekes, mert

az NB I csapatai közül a Kecskemét gazdálkodik a legkisebb költségvetésből, 4,5 millió euróból. Csak összehasonításként a Fradinál ez az összeg közel 40 millió euró.

Ráadásul a Bács-Kiskun megyei együttesnek messze nincs olyan hosszú kerete, mint például a Ferencvárosnak, vagy a Mol Fehérvárnak. Az újoncnál a nyáron sem történt nagybevásárlás, gyakorlatig a feljutást kiharcoló keret tagjai maradtak meg. Hozzájuk érkezett három légiós, így összesen négy külföldi labdarúgó szerepel csak a csapatban, amely leginkább fiatal magyar labdarúgókra épül. Az átlagéletkor és az NB I-es rutinnal rendelkező játékosok létszáma is Kecskeméten a legalacsonyabb, így felmerül a kérdés, hogy akkor vajon minek köszönhető a sikeres szereplés?!

A siker titka

Az elmúlt években egyetlen újonc csapat sem kezdte ennyire erősen a bajnokságot, és bár a kecskeméti focisták előszeretettel hangoztatják a csapategységet, mint sikerük titkát, ám a közelmúltban több kiváló közösséggel bíró csapat is elbukott már, például öt évvel ezelőtt a Balmazújváros.

Szabó István szerint a siker a következetes munkának köszönhető Forrás: Facebook/Kecskeméti TE/Reti Attila

Ugyanakkor a KTE előnyt kovácsolt a csapat rutintalanságából, a fegyelmezettséggel, harciassággal bizonyította, hogy képes felvenni a tempót a riválisokkal. Van egyfajta egészséges küzdelem csapaton belül, hiszen senkinek sincs bérelt helye a kezdőben, de persze Szabó István ügyel a rotációra is, így a csapattagok abszolút egyenrangúnak érezhetik magukat. Márpedig sokkal könnyebb mentálisan menedzselni egy ilyen csapatot, mint ahol széthúzás van amiatt, ha egy rutinosabb játékos a kispadra kerül.

A Kecskemét előnye, hogy a fiatalokban ég a bizonyítási vágy, ráadásul a jó eredményeknek köszönhetően meccsről meccsre nőhet az önbizalmuk is. Persze, a szerencsének is nagy szerepe van a menetelésükben, ám

csoda helyett inkább egy rendszerszintű csapatmunka eredményéről beszélhetünk.

Az NB I két újonca közül a Vasas az utolsó, míg a Kecskemét a második tíz forduló után Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Mind az ügyvezetés, mind a szakmai stáb, mind a játékosok részéről. Ha ezt titoknak lehet nevezni, akkor erről van szó" – nyilatkozta az M4 Sportnak Szabó István, aki tavaly még a feljutás is túl nagy álomnak tartotta.

Az újonc sikerének titka az is lehet, hogy ragaszkodnak a saját játékukhoz ahelyett, hogy mindig az éppen aktuális ellenfél taktikájához igazítanák a sajátjukat. Szabó István kinevezése óta a csapat háromvédős rendszerben játszik, s ettől csak nagyon ritkán tér el. Persze, a rutintalanság miatt követnek el hibákat, mint például egy öngól vagy egy piros lap, utóbbiból egyébként a Kecskémet gyűjtötte eddig a legtöbbet a mezőnyben. Ugyanakkor a csapatnál helyén kezelik a sikert és a kudarcot is.

Az újonc Kecskémet eddig minden várakozást felülmúlt Forrás: Facebook/Kecskeméti TE/Reti Attila

"Alighanem régi vágású vagyok ilyen szempontból, de én a családban, a jó hangulatban és az egymás iránti tiszteletben hiszek. Ezt kaptam otthonról, és ezt kaptam annak idején játékosként is a KTE felnőttcsapatában, ahová 16 évesen kerültem fel. Sorolhatnám a neveket, de nem akarok senkit kihagyni, mindenesetre már akkor közös éneklések voltak a buszon meccsekről haza tartva, születésnapokat tartottunk, a családok is összejöttek. Láthatóan

– mondta edzői filozófiájáról Szabó István.

Ugyan a bajnokság egyharmadánál még kár lenne bármit is kijelenteni, hiszen a 2019-es MTK is jól kezdte a szezont, mégis kiesett. Viszont, ha a Kecskemét lendülete és élessége kitart a tavaszig, akkor még a bennmaradásnál is merészebb álmokat kezdhetnek szövögetni a hírös városban.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!