A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Erling Haaland félelmetes gólgépe a Premier League-et is leigázza

Bayern Munich v Manchester City - Pre-Season Friendly GettyImageRank1 soccer club soccer test match bayern munich - soccer manchester city f.c. bestof topix Horizontal SPORT FRIENDLY MATCH
GREEN BAY, WISCONSIN - JULY 23: Erling Haaland of Manchester City celebrates after scoring their team's first goal during the pre-season friendly match between Bayern Munich and Manchester City at Lambeau Field on July 23, 2022 in Green Bay, Wisconsin. Justin Casterline/Getty Images/AFP (Photo by Justin Casterline / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Erling Braut Haaland elképesztő statisztikákkal kezdte a világ legerősebb bajnokságának tartott Premier League-et. Vagy az van, hogy annyira a PL sem erős, hogy komolyabb kihívás elé állítsa a norvégot, vagy a másik lehetőség: a még mindig szemtelenül fiatal csatár tényleg korszakos zseni, amilyen emberöltőként egy, ha születik.

Egész jó évfolyam volt a Next Generation 2017, azaz a Guardian szakírói által a legígéretesebb 18 évesnél fiatalabb futballistákat felvonultató 60-as lista. A világ minden tájáról szemezgető újságírók öt éve nagyon beletrafáltak. A listán ugyanis az azóta a magyar válogatottban és az RB Leipzigben is vezérré váló

Szoboszlai Dominik mellett olyan neveket látunk, mint Vinicius Jr., Alphonso Davies, Callum Hodson-Odoi, Jadon Sancho,

Yacine Adli, Amine Gouiri, Jann-Fiete Arp, Moise Kean, Vincent Thill, Pedro Neto vagy éppen Ferran Torres. Ők már vagy mindannyian bemutatkoztak hazájuk felnőtt válogatottjában, vagy nagyon közel járnak ahhoz. És a listán természetesen ott szerepel a tejfölös képű Erling Braut Haaland is.

A kölykök között is kölyökképű Haaland lett mára a NextGen 2017 legnagyobb sztárja Forrás: Guardian

Akkor azt írták róla, hogy erős fizikumú, technikailag képzett, mentálisan kőkemény. 15 évesen már a felnőttek között játszott, 16 évesen győztes gólokat rugdosott a norvég élvonal akkori sztárcsapatában, a Moldéban, amelytő 2018-ban - kikosarazva a Manchester Unitedet - 7 millió euróért igazolt a RedBull Salzburgba.

Innen már nagyjából mindenki tudja a sztorit: Szoboszlai Dominikkal előbb a fiókcsapat Lieferingben, majd a "nagy" Salzburgban is félelmetes támadó párost alkottak. Haaland 2020-ban a Bundesliga egyik sztárcsapatához, a Dortumundhoz igazolt, ahol folytatta az elképesztő góltermelést, majd egy Német Kupa-győzelemmel a tarsolyában idén nyáron a Premier League címvédőjénél landolt Pep Guardiola kezei alatt. Majd a PL-ben kiderül, hogy mennyit is ér valójában, kevés lesz oda az, amit a német, plána az osztrák Bundesligában mutatott, lehetett hallani sok felől. Ehhez képest az idényben lejátszott eddigi tizenkét meccsén már 20 gólnál jár...

Számmal és betűvel is félelmetesen mutat az a 20 (húsz):

Nem nyomja agyon a tét

A Guardian által adott 2017-es jellemzés minden szava igaz Haalandra, sőt az elmúlt öt évben minden csak duplán igaz lett. Még erősebb, még technikásabb, a mentalitása pedig egy igazi győztesé. Őt aztán soha nem nyomja agyon a tét, mindig bizonyítani akar, és bizonyít is az első pillanattól fogva.

Molde

A tavaszi őszi rendszerű norvég bajnokságban 2017-ben igazolt a Bryne együtteséből a Moldéba, és április közepén (jóval a 17. születésnapja előtt) be is mutatkozott a Volda TI ellen 3-2-re megnyert kupameccsen, természetesen egy góllal. Június 4-én a Sarpsborg ellen a bajnokságban is megkapta a lehetőséget:

a 76. percben beállt, a következőben sárga lapot kapott, majd meglőtte a győztes gólt.

Volt még egy gólja a bajnokságban, hogy aztán a következő évben, már 25 meccsen 12-szer legyen eredményes a bajnokságban, valamint 5 európai kupameccsen 4 gólt lőtt, az elsőt az albán Laci ellen 11-esből. Itt a harmadik fellépéséig kellett várni az első találatára.

RedBull Salzburg

A 2007 óta 12 osztrák bajnoki címet begyűjtő csapatban 2019 feburárjában mutatkozott be, majd, amikor közel három hónap és két kupameccs után ismét pályára lépett rögtön lőtt is egy gólt a LASK Linznek. Júliusban a kupában már mesterhármast vágott a Parndorfnak, a bajnokságban pedig egymást követő hét meccsen lőtt 11 gólt kiosztot öt gólpasszt.

Könnyű az osztrák bajnokság kiscsapatai ellen vitézkedni, de Bajnokok Ligája azért más kávéház, hallatszott innen-onnan.

Nos, Haalandnak ugyanaz a kávéház volt már 19 évesen is.

Tizenkét elbukott selejtező után a Salzburg végre feljutott a főtáblára, Haaland pedig olyat tett, ami addig senkinek (beleértve Messit és Cristiano Ronaldót) senkinek sem sikerült: a Genk elleni debütálást egy mesterhármassal tette emlékezetessé, hogy aztán első öt meccsén betaláljon, és nyolc góllal zárja a csoportkört. Ő lett az első tinédzser, aki zsinórban öt meccsen lőtt gólt a BL-ben, az első, aki öt meccsen nyolc gólig jutott.

22 meccsen 28 gólnál (köztük 5 mesterhármas) járt, amikor 2020 januárjában a Borussia Dortmundhoz került.

Dortmund

Könnyű az osztrák bajnokság kiscsapatai ellen vitézkedni, de az "igazi" Bundesliga azért más kávéház, hallatszott innen-onnan.

Csak ismételni tudjuk magunkat: nem Haalandnak!

A norvég 2020. január 10-én az Augsburg elleni bajnokin mutatkozott be: csereként lépett pályára 3-1-es hazai vezetésnél, de így legalább sokkal emlékezetesebb volt, hogy 23 perc alatt összehozott egy mesterhármast, a Dortumund pedig 5-3-ra nyert.

Hat nappal később kettőt rúgott a Kölnnek, és a Bundesliga történetének első játékosa lett, aki két meccsen öt, illetve három meccsen hét góllal mutatkozott be, miután az Union Berlinnek is lőtt kettőt. Három nappal később a Német Kupában, illetve a következő két bajnokin is lőtt egy-egy gólt - azaz első hét németországi meccsén 10 gólig jutott. Plusz ehhez még hozzátehetjük a BL-nyolcaddötő első meccsén a PSG ellen rúgott két gólját is.

Egészen félelmetes számok egy olyan játékostól, aki 2020. július 21-én ünnepelte a 20. születésnapját.

Élete első BL-idényében a sorozat második legjobb góllövőjeként zárt a győztes Bayern München gólgépe, Robert Lewandowski mögött,

de gól/perc mutatója Haalandnak volt jobb (a lengyel átlagban 59, míg a norvég 55 percenként talált be).

Manchester City

Könnyű a német bajnokságban vitézkedni, de a Premier League azért más kávéház, hallatszott innen-onnan. Igen, úgy tűnik, hogy ezúttal sem a károgóknak lesz igazuk...

Haaland két és fél szezon során 89 meccsen 86 gólt lőtt Dortumundban, nem csoda, hogy az összes európai sztárcsapat őt akarta megszerezni. A Real Madrid és a Manchester City versengéséből utóbbi került ki győztesen, így a norvég (ekkor már) sztár a PL címvédőjénél kezdte meg a felkészülést.

Erling Haaland bemutatása az Etihad Stadionban 2022. július 10-én Forrás: AFP/Nigel Roddis

Mindenki tudja, hogy egy Pep Guardiola-féle rendszerbe nem könnyű beilleszkedni, különösen úgy, hogy a katalán taktikai varázsló nem ragaszkodik feltétlenül egy klasszikus 9-eshez, azaz középcsatárhoz a csapatában. De az is nyilvánvaló volt, hogy nem véletlenül akarta megszerezni Haalandot, és nem azért fizetett ki érte 50 millió eurót a klub, hogy a kispadon porosodjon.

És Haaland a világ legerősebb(nek mondott) bajnokságában is ugyanazt csinálja, mint a gyengécske norvég és osztrák ligában, valamint a PL-hez hasonló nívójú Bundesligában: számolatlanul rúgja a gólokat. Illetve érdemes őket számolni, mert szinte minden találatával beállít vagy megdönt egy rekordot. A legutóbbi fordulóval, a Souhampton elleni bajnokival bezárólag 12 meccsen lépett pályára a City mezében, és 20 gólt lőtt, és a legjobb úton jár, hogy megdöntse Mohamed Szalah 32 gólos PL-rekordját, miután a bajnokságban 9 meccsen, azaz a szezon negyedénél jár 15 taálatnál (a másik ötöt a Bajnokok Ligájában rúgta).

A negyedik és az ötödik bajnokiján is mesterhármast rúgott, talán mondanunk sem kell, hogy ilyenre még nem volt példa a PL-törtnetében, a második, Nottingham Forest elleni ráadásul egy 26 percen belül lerendezett tökéletes mesterhármas volt: jobbal, ballal, fejjel, hármat egymás után. Hogy aztán még ezt is tetézze, és a MU ellen újabb mesterhármast vágjon, azaz nyolc PL-meccsen háromszor triplázott. Egészen elképesztő...

Ehhez nem nagyon van mit hozzáfűzni:

Olyan ütemben dönti a rekordokat, hogy követni is nehéz. Sokan már 60 gólos PL-szezont látnak, és míg a City tavalyi házigólkirályának, Kevin De Bruyne-nek 30 bajnoki meccsen jött össze a 15 gól, addig Haaland ezt 9 mérkőzésen megtermelte. Sorozatban hét bajnokin talált be, ilyenre a klub történetében eddig egyedül Sergio Agüero volt képes. Most a Leicester-drukkerek kivételével mindenki azt várja, hogy megdöntse Jamie Vardy sorozatát, aki sorozatban 11 bajnokin tudott betalálni.

A Southampton elleni bajnokival sorozatban tíz meccsen talált be, ilyen a kékeknél korábban egyedül Billy McAdams volt képes 1957-ben.

A közösségi oldalakon a Southampton elleni bajnokin lőtt gólja után már olyan viccek születtek, hogy "Na, végre, Erling Haaland megtörte 60 perces gólcsendjét".

Mintha ott sem lenne, aztán lecsap

Haaland nem egy izgága játékos, ő nem az a fajta, aki szakadatlan helyváltoztatásaival fárasztja le a védőket, és pláne nem az, aki minden támadásban, minden összjátékban benne akar lenni. A Dortmund elleni BL-meccsen például

26 labdaérintése volt, aminél a két csapat kapusai is többet tudnak felmutatni.

Ácsorog, nézelődik, ímmel-ámmal mutatja magát, hogy aztán a tökéletes pillanatban tökéletes ütemben, megállíthatatlanul meginduljon, és megszerezze a győztes gólt, mondjuk, egy olyan mozdulattal, amellyel meghazudtolja a fizika törvényeit.

A 86. percben eldöntötte a meccset volt csapata ellen, azaz elvégezte a munkáját, tette, amiért a nem kis fizetését kapja. A sorozat első meccsén kettőt rúgott a Sevilla 4-0-s idegenbeli kiütése során, amivel az első játékos lett egyébiránt, aki első 20 BL-meccsén 25 gólig jut (a Salzburg, a BVB és a City színeiben összesen), de Sevillában sem nála volt a legtöbbet a labda...

Nincs tehát semmi meglepő abban, hogy Haaland őrületes tempóban kezdte termelni a gólokat a PL-ben: fizikálisan, technikailag, taktikailag és mentálisan tökéletesen érett arra, hogy a legmagasabb szinten is kiemelkedően teljesítsen. És ezzel ő maga is tisztában van, azért tud nyugodtan nézelődni egy BL-meccs 85. percében 1-1-nél, mert tudja, ha következő percben jön a lehetőség, élni fog vele.

Ha jön az esély, akkor érkezik Erling Haaland! Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Justin Casterline

Guardiola szerint Haaland megdöntheti Sergio Agüero gólrekordját (390 meccsen 260 gól a City mezében), de meglátása szerint a norvégot nem igazán foglalkoztatják ezek a számok, őt csak az érdekli, hogy nyer-e trófeát a csapat a szezon végén, vagy nem. Számára ez a siker fokmérője, azt, hogy ezt az ő góljaival éri el a csapat, szinte csak bónusznak tekinti.

Míg az átigazolás utáni hetekben arról szóltak a cikkek, hogy Agüeróhoz hasonlóan Haalandnak is időre lesz szüksége, hogy beilleszkedjen Guardiola rendszerébe, és nem lesz annyi ideje, területe a labdával, mint a Bundesligában volt.

Ehhez képest szeptember közepén már azt a kérdést tették fel az őt jól ismerő dortmundi, majd most manchesteri csapattársának, Manuel Akanjinak, hogy hogy lehet Haalandot megálítani?

- javasolta a svájci válogatott védő.

A MU így próbálta megállítani, és három gólt rúgott nekik:

Unalomba fullad a Premier League Haaland miatt?

Ezt határozottan kizárhatjuk! Sőt, éppen ellenkezőleg. A szurkolók, a média, a marketingesek és a közösségi oldalak imádják a hősöket, a rekordokat, számolgatni a gólokat, meglesz-e döntve a rekord és a többi. Ez hozza a posztokat, tweeteket, lájkokat a közösségi felületeken, ami pedig behozza az újabb és újabb szurkolókat. Pontosan ez történt a La Ligában Messi berobbanásával, a Bundesligában Lewandowski szárnyalásával, vagy a francia élvonalban Kyian Mbappé feltűnésével.

A Barcában 8 meccsen 11 gólnál járó Robert Lewandowski tartja a lépést Haalanddal Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A PL-ben is megvannak a hasonló klasszisok, de marketing szempontból sem Mohamed Szalah, sem Harry Kane, sem Marcus Rashford nem "használható" igazán. Jack Grealish az lenne, csak ő meg hiába nagyon jó futballista, soha nem fog egyetlen rekordot sem megdönteni, mert nem az a dolga.

Haalanddal a pályán és a pályán kívül is jó vásárt csinált a Manchester City, egész biztos, hogy a klubnak számos új szurkolót fog hozni a norvég csatár, és, ha így folytatja a gólgyártást, akkor a trófeák is jönni fognak az Etihadba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!