Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában a címvédő Real Madrid a 95. percben, drámai hajrában mentett pontot az ukrán Sahtar Donyeck ellen, ezzel Carlo Ancelotti csapatának megszakadt a hibátlan sorozata, de bejutott a nyolcaddöntőbe. A csoport másik meccsén a három magyar focistát is foglalkoztató RB Leipzig a Celtic otthonában tartotta életben a továbbjutási esélyeit. A Chelsea magabiztosan győzte le az olasz bajnok AC Milant, míg a PSG-nek ismét csak 1-1-es döntetlenre futotta a portugál Benfica ellen.

A Bajnokok Ligája idei kiírásának talán legkiegyenlítettebb csoportjában a négy pontos AC Milan az ugyanannyi egységgel álló Chelsea-t fogadta, amely múlt héten meglepően simán, 3-0-ra győzte le az olasz címvédőt.

Stefano Pioli helyzetét ezúttal is nehezítette, hogy számos játékosára sérülés miatt nem számíthatott, de a múlt heti meccshez képest három helyen változtatott, így a Milan a Tatarusanu – Kalulu, Gabbia, Tomori, Hernández – Krunic, Bennacer, Tonali – Díaz, Giroud, Leao kezdővel állt ki.

A túloldalon a meccs esélyesének tartott angolok a Kepa – Chalobah, Silva, Koulibaly – James, Kovacic, Jorginho, Chilwell – Sterling, Mount – Aubameyang összeállításban léptek pályára a San Siróban.

A meccs első húsz negyedórája nem hozott túl sok izgalmat. Kiegyenlített harc folyt a mezőnyben, de a kapuk nem forogtak veszélyben. Kevés mozgás, sok szabálytalanság jellemezte a játékot. A 17. percben aztán meghatározó ponthoz érkezett a mérkőzés, miután

Tomori lerántotta a kapuratörő Mountot a tizenhatoson belül, a játékvezető némiképp szigorúan, de azonnal kiállította a Milan angol védőjét és büntetőt ítélt a Chelsea-nek. A labda mögé Jorginho állt, aki nagyon higgadtan értékesítette a tizenegyest.

Fikayo Tomori szabálytalansága döntően befolyásolta a meccset Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A meglehetősen indulatos meccs következő perceibe sem ritkultak a szabálytalanságok, a piros lap mellett öt sárgát osztott ki a jáékvezető.

Nem sok híja volt, hogy pár perccel a gól után kiegyenlítsen az emberhátrányban játszó Milan, Giroud azonban óriási helyzetben kapu mellé fejelt. Nem úgy a túloldalon Aubameyang, aki a 34. percben megduplázta a vendégek előnyét.

Egy szép támadás után a mélységből érkező gaboni csatár közelről lőtte ki a bal alsó sarkot.

Graham Potter együttese gyakorlatilag minden figyelmetenségét és hibáját kihasználta ellenfelének, így kényelmes előnnyel vonulhatott szünetre.

Olivier Giroud hatalmas helyzetet hagyott ki egy gólos hátránynál Forrás: AFP/Marco Bertorello

A fordulás után szemlátomást lecsillapodtak a felek és nagyobb hangsúlyt fektettek a játékra. A könnyedén lezárhatt volna a meccset a második félidő elején, de a csereként beállt Gallagher előbb az oldalálthálót találta el, majd Aubameyang ziccerét Tatarusanu védte nagy bravúrral.

A hátralévő időben jelentős mezőnyfölényben játszott a Chelsea, de újabb gólt már nem tudott szerezni, s mivel a csoport másik meccsén a Salzburg 1-1-es döntetlent játszott a Dinamo Zagrab otthonában, így jelenleg az angolok vezetik az E csoportot.

A Paris Saint-Germain a múlt heti váratln döntetlen után hazai pályán igyekezett javítani a Benfica ellen. A párizsi sztárcsapatban ezúttal sérülés miatt hiányzott a hétszeres aranylabdás Lionel Messi, de ott volt a kezdőben Neymar és a klubtól elvágyódó Kylian Mbappé is. A francia világbajnok pedig az első félidő hajrájában tizenegyesből szerzett vezetést a PSG-nek.

Kylian Mbappé ezúttal büntetőből tudott csak betalálni Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Akárcsak a két együttes múlt heti összecsapásán, a portugálok ezúttal sem adták magukat könnyen és a 60. percben Rafa Silva harcolt ki tizenegyest, amit Joao Mario értékesített. Érdekesség, hogy ez volt a meccsen az első kaput eltalált lövésük a vendégeknek. A francia sztárcsapat a hajrában közel járt a győzelemhez, de Mbappé gólját a játékvezető les miatt érvénytelenítette.

Győzelmével a PSG már biztosan továbbjutott a sorozat egyenes kieséses szakaszába, míg a Juventus meglepő vereségével a Benfica kényelmes helyzetből várhatja a hátralévő két fordulót.

Az F csoportban a címvédő és három fordulót követően százszázalékos Real Madrid úgy léphetett pályára Varsóban, hogy amennyiben nem kap ki a Sahtar Donyeck ellen, úgy bebiztosítja a helyét a sorozat egyenes kieséses szakaszába.

Carlo Ancelotti négy helyen is változtatott kezdőcsapatán a múlt heti meccshez képest, Carvajal, Militao, Alaba és Vinícius Júnior helyett Lucas Vázquez, Rüdiger, Nacho és Hazard kezdett a spanyoloknál.

Meglepte a címvédőt a Sahtar Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A 17. percig kellett várni az első kaput eltalált lövésre, akkor Karim Benzema lövését Trubin hatalmas bravúrral védte. Az első félidő nem hozott sok izgalmat, de az ukránok kapusának a hajrában kétszer is résen kellett lennie, Rodrygo, majd Valverde távoli lövését védte.

Mindössze 36 másodperc telt el a második félidőből, amikor némiképp váratlanul megszerezte a Sahtar a vezetést. Mihaljicsnko beadását a Ferencváros korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov fejelte közelről a kapuba. Az ukrán játékos múlt héten a Santiago Bernabeu stadionban is eredményes volt.

Oleksandr Zubkov ezúttal is betalált a címvédőnek Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A hajrát megnyomta a Real, több helyzetet is kialakított, végül a hosszabbítás utolsó percében csikarta ki a döntetlent a címvédő. Kroos beeadásából Rüdiger fejelt a kapuba, de a kivetődő kapus letarolta a német védőt, akinek ömlött a vér a fejéből, ezért phosszú percekig ápolni kellett, akárcsak az ukránok kapusát. Az egy ponttal eldőlt, hogy a Real Madrid bejutott a nyolcaddöntőbe.

A csoport másik meccsén a három magyar válogatott játékost foglalkoztató RB Leipzig a Celtic otthonába látogatott, amelyet múlt héten 3-1-re győzött le. A német együttesnél hiányzott a súlyos sérülést szenvedett Gulácsi Péter, de Szoboszlai Dominik és Willi Orbán ezúttal is a kezdőben kapott helyet.

Az első félidőben a Lipcse fölényben játszott, ám a gólhoz a skótok jártak közelebb, O'Riley távoli lövése csattant a kapufán a félidő derekánál, majd a kipattanót Taylor lőtte a lécre.

Timo Werner ünnepli a gólját a Celtic ellen Forrás: AFP/Andy Buchanan

A második félidő elején Orbán került ziccerbe, de a lövése elakadt az egykori angol válogatott kapus, Joe hart lábában. A 75. percben aztán megtört a jég, és megszerezte a vezetést a Lipcse Timo Werner taálatával. A végeredményt a svéd Emil Forsberg állította be a hajrában. Győzelmével a csoportkört két vereséggel kezdő Leipzig a továbbjutást érő második helyre lépett fel.

A G csoportban a Borussia Dortmund döntetlent játszott a Sevillával, ami Manchester City továbblépését jelentette.

Eredmények, csoportkör, 4. forduló:
G csoport:
FC Köbenhavn (dán)-Manchester City (angol) 0-0
kiállítva: Sergio Gómez (30. - Man. City)

Borussia Dortmund (német)-Sevilla (spanyol) (1-1)
gól: Bellingham (35.), illetve Nianzou (18.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Makkabi Haifa (izraeli)-Juventus (olasz) 2-0 (2-0)
gól: Atzili (7., 42.)

Paris Saint-Germain (francia) - Benfica (portugál) 1-1 (1-0)
gól: Mbappé (40. – tizenegyesből), illetve Joao Mario (62. – tizenegyesből)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY

E csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Salzburg (osztrák) (1-1)
gól: Ljubicic (41.) illetve Seiwald (12.)

AC Milan (olasz)-Chelsea (angol) (0-2)
gól: Jorginho (21. – tizenegyesből), Aubameyang (34.)
kiállítva: Tomori (AC Milan, 18.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Sahtar Donyeck (ukrán)-Real Madrid (spanyol) 1-1 (0-0)
gól: Zubkov (46.), Rüdiger (90+5)

Celtic Glasgow (skót)-RB Leipzig (német) 0-2 (0-0)
gól: Werner (75.), Forsberg (84.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

Mindent egy helyen az Eb-ről