A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Csodálatos gólok, bravúros védések, elképesztő izgalmak, óriási meglepetések és egy különleges világbajnokság is szerepelt a 2022-es év labdarúgóeseményei között. Ez a cikk azonban nem ezekre tekint vissza. Időrendben haladva emlékezünk szurkolóknak, játékosoknak vagy stábtagoknak azokra a hatalmas port kavaró botrányaira vagy verekedéseire, amelyek után egy nemzet vagy az egész világ döbbenten állt.

Tavaszi feszültség a bajnokságok és az Ekl hajrájában

Februárban végig feszült hangulatú mérkőzést vívott egymással a francia élvonalban az akkori címvédő Lille és a kiesés elkerülésért – végül sikertelenül – küzdő Metz. A 0-0-val zárult meccs végén a metziek vezetőedzője, Frédéric Antonetti összeverekedett az ellenfél vezetői stábjának egyik tagjával, Sylvain Armanddal, amiért az a vendégek kispadja előtti területen tartózkodott. Antonetti piros lapot kapott a történtekért, ám a találkozó utáni sajtótájékoztatón sem sikerült lehiggadnia és az újságírókkal is összeveszett.

Az áprilisi Konferencia-liga negyeddöntő első mérkőzésén a későbbi győztes AS Roma a norvég Bodö/Glimt otthonába látogatott, ahol 2-1-es vereséget szenvedett. A meccs után Lorenzo Pellegrini, az olaszok csapatkapitánya azzal vádolta meg a norvégok vezetőedzőjét, Kjetil Knutsent, hogy rátámadt a rómaiak kapusedzőjére, Nuno Santosra és fojtogatni kezdte őt. Santos állítólag megvárta Knutsent a játékoskijáróban, váltottak néhány szót, majd elcsattant egy pofon. ami dulakodást és fojtogatást váltott ki. A sajtótájékoztatón Knutsen természetesen Santost hibáztatta, az olaszok viszont a kapusedző mellé álltak, végül a salamoni ítélet mindkettőjüket hárommeccses eltiltással sújtotta.

Kjetil Knutsen eltiltást kapott az AS Roma elleni mérkőzésen történtek után Forrás: NurPhoto via AFP/Georgi Paleykov/NurPhoto/Georgi Paleykov

Ugyanezen a napon, szintén a Konferencia-ligában egy másik botrány is kirobbant. Az Olympique Marseille és a PAOK közötti 2-1-gyel végződő mérkőzésen azonban nem a játékosok vagy a stábtagok, hanem a szurkolók voltak a főszereplők. A két csapat szurkolói már a találkozó előtt összecsaptak, miután a franciák rátámadtak a szállásukon lévő vendég drukkerekre. Később mintegy ötven PAOK-szimpatizáns került összetűzésbe a rendőrökkel, amiért több autót is megrongáltak Marseille városában. A mérkőzés alatt aztán újfent összecsapott a két tábor, ami odáig fajult, hogy a szomszédos szektorban lévő görög és francia szurkolók egymást kezdték el tűzijátékkal lőni. A botrányos viselkedés miatt a rohamrendőröknek kellett közbeavatkozniuk.

A Bundesliga utolsó fordulója előtt úgy nézett ki, hogy a VFB Stuttgartnak nem fog sikerülni a biztos bennmaradás az élvonalban, az 1. FC Köln elleni győzelem és a többi eredmény alakulása mégis odáig vezetett, hogy még osztályozót sem kellett játszania a csapatnak. A hangulat érthetően rendkívül feszült volt, egy férfi palackokkal és pirotechnikai eszközökkel dobálta meg a rendőröket a meccs kezdése előtt, egy másik embert pedig azért szállítottak kórházba, mert egy szurkolótársa leütötte. A lefújás után is folytatódott a káosz, ugyanis a stuttgarti szurkolók örömükben a pályára özönlöttek, ám ekkor már nagyobb fejetlenség nélkül sikerült elhárítani a problémát.

Ami a Stuttgartnak sikerült Németországban, az nem sikerült a még nagyobb múlttal rendelkező Saint-Étienne-nek Franciaországban. A tízszeres bajnok az osztályozó visszavágóját hazai pályán, tizenegyesek után bukta el az Auxerre ellen, a szurkolók pedig elképesztően dühösek voltak a történtek miatt. Berohantak a pályára, és mindenfelé tűzijátékokat és görögtűzeket dobáltak, gyakorlatilag felgyújtották a stadiont, a focistáknak pedig menekülniük kellett a pályáról.

A szintén tradíciókkal bíró Girondins Bordeaux szurkolói sem voltak boldogok a kiesés miatt, az ő WC-papír-dobálásuk és "Ti vagytok a 140 éves történelmünk szégyenei: 89 gólt kaptatok, halottak vagytok" feliratú üzenetük azonban eltörpül a Saint-Étienne-iek reakciójához képest, akiknek jelenleg a másodosztályban maradásért is nagyot kell harcolniuk.

Botrány a BL-döntőn és a Nemzetek Ligájában

Az egész világot sokkolta, amikor a Bajnokok Ligája döntője példátlan módon 35 perces csúszással kezdődött, a késés miértje pedig még megdöbbentőbb volt. A párizsi Stade de France-ban megrendezett Real Madrid-Liverpool összecsapás előtt az angol csapat szurkolói a vártnál jóval lassabban jutottak be a stadionba, aminek a falain át mászva ugráltak be többen is. Az eredeti kezdés időpontjában még ezrek tolongtak a kapuknál, sokan jegy nélkül próbáltak bejutni, a rohamrendőrök pedig válogatás nélkül fújták a könnygázt mindenkire, aki a közelükbe ment.

Aki nem jutott be, az amellett, hogy nem látta az angolok vereségét, még verést is kapott, a Place de le Nation téren kialakított szurkolói zónában ugyanis egyszer csak megjelentek a rohamrendőrök és egy kisebb verekedés miatt ütni kezdtek mindenkit válogatás nélkül, köztük nőket is. De kergettek a rendőrök a szurkolói zónán kívül is Liverpool-drukkereket, akik válaszul üvegekkel dobálták meg őket.

Később kiderült, hogy a botrányt az váltotta ki, hogy a Stade de France környéki migránsnegyed bűnbandái rátámadtak a Liverpool- és Real Madrid szurkolókra, többeket kiraboltak, a fiatal nőket pedig szexuálisan zaklatták.

Egy héttel később ugyanez a stadion adott otthont a Franciaország-Dánia Nemzetek Ligája-találkozónak. Balhé itt is volt, noha jóval kisebb, ám a meccs előtt így is 39 embert, döntően zsebtolvajokat vettek őrizetbe a rendőrök.

Ha már Dánia és Nemzetek Ligája, a vb-n leszerepelt európai válogatott néhány nappal később odahaza fogadta a horvátokat. Az 1-0-s vereséget nehezen viselték a dánok, ami miatt a 15-20 ezer fő közötti koppenhágai szurkolói zónában életveszélyes helyzet alakult ki, miután az elkeseredett drukkerek teli söröskorsókat és sörösdobozokat dobáltak. Az incidens következménye az lett, hogy a következő NL-találkozóra szurkolói zóna nélkül maradt a közönség normálisan drukkoló része is.

Lewandowski vs. Bayern és egy elképesztő bundázás a nyáron

A nyári átigazolási botrányok közül kiemelkedik a Bayern és Robert Lewandowski ügye, a lengyel csatár ugyanis nem túl barátságos hangulatban távozott Münchenből Barcelonába. Lewandowski 2020-ban mindent megnyert a bajorokkal, de a maradék hét szezonjában is elárasztották őt a trófeák klub- és egyéni szinten egyaránt. 375 meccsen 344 gólig jutott a bajorokkal, a viszony mégis megromlott 2022-re, mindenáron el akart igazolni Németországból és a végén már a Bayern is beletörődött, hogy jobb, ha elengedi Lewandowskit.

Lewandowski távozása a Bayerntől nem alakult zökkenőmentesen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Egy döbbenetesen egyértelmű bundabotránytól sem maradhatott mentes 2022: a Sierre Leone-i másodosztályban egy adott júliusi játéknapon a feljutásért jutó csapatok közül a Kahunla Rangers és a Gulf FC is 90 szerzett gól fölé jutott. A Kahunla 2-0-s félidő után rúgott még 93-at a másodikban, míg a Gulf 7-1-re vezetett a szünetben, hogy aztán ezt a különbséget még 84 találattal megtoldja.

A kenemai városi rangadón a Kahunla azt a Lumbebu Unitedet ütötte ki, amely edzője a meccs után is tagadta a bundázást, ehelyett a frusztráltságát fejezte ki játékosai ügyetlensége miatt. A másik találkozót a játékvezető sem bírta végig idegekkel, az ottani vesztes csapat (Koquima Lebanon) elnöke pedig szintén váratlan magyarázatot adott a történtekre: azt hitte, hogy ez csak egy barátságos meccs, ahol a nézőket akarták szórakoztatni. Az ország labdarúgó-szövetsége azonnal érvénytelenítette az eredményeket és vizsgálatot kezdeményeztek a négy érintett klub játékosai és tisztviselői, valamint a kijelölt játékvezetők ellen. Végül azonban komoly következmények nélkül maradt az eset, a Gulf pedig játszhatott a feljutásért – sikertelenül.

Agresszív szurkolók az európai csoportkörökben

Miután ősszel újraindult a klubszezon, nem kellett sokat várni az első botrányos jelenetekre. Omonia Nicosia - Sheriff Tiraspol Európa-liga-mérkőzésen a Lang Ádámot is foglalkoztató ciprusiak egyik szurkolója egy teli vizespalackot dobott a játékvezető-asszisztens fejének. Az 59. percben már két góllal vezettek a vendég moldávok, az eset miatt pedig ekkor majdnem 15 percre megszakadt a játék. Utána pedig még egy gólt tudott szerezni a Sheriff, amely így 3-0-s győzelemmel kezdte a csoportkört.

A Bajnokok Ligája jelenlegi szezonjában sem kellett sokat várni az első szurkolói randalírozásra. Az AC Milan és a Dinamo Zagreb olaszországi összecsapása 3-1-es hazai győzelmet hozott, amit a vendégdrukkerek nehezen viseltek: a horvát csapat ultrái agresszíven megrohamoztak és megdobáltak egy gyorsbüfét és annak tulajdonosát. A mérkőzés előtt sem viselkedtek példásan a horvátok, miután Milánó utcáin náci karlendítéssel vonultak végig.

Egy letaglózó stadionkatasztrófa

Október első vasárnapján döbbenetes tömegtragédiára ébredtünk. Az indonéz élvonalban a Persebaya Surabaya 3-2-re nyert az Arema Malang otthonában, ami a hazaiak első veresége volt 1999 óta a Kanjuruhan Stadionban. A lefújás után több ezer Arema-drukker a pályára rohant, üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálta meg a focistákat és a játékvezetőket, a rendőrség pedig válaszul könnygázt fújt a tömegre – emiatt azonban kitört a pánik. Mindenki a kijárat felé próbált rohanni, és a káoszban agyontaposták egymást a menekülő emberek. A zavargások ráadásul nem értek véget a stadionban, ugyanis rendőrautókat is felgyújtottak a szurkolók, a halottak között pedig emiatt két rendőr is volt. Az összesen 182 áldozatot hozó tragédia minden idők második legsúlyosabb stadionkatasztrófájává vált.

A vb előtt az NB I, a Serie C és a Premier League sem unatkozott

Az NB I sem maradhat ki 2022 legnagyobb focibalhéinak listájáról. Az október végi 12. fordulóban a Zalaegerszeg és a Budapest Honvéd mérkőzésén 0-2 volt az állás, amikor a ZTE támadója, Christy Manzinga összeakaszkodott a pályán kívül az ellenféllel, amit a Honvéd-szurkolók rasszista bekiabálásokkal jutalmaztak. A hazaiak edzője, Ricardo Moniz emiatt a pályára rohant és reklamált a bírónál, majd miután a válasz egy piros lap volt, dühében lehívta a játékosait a pályáról és a meccs félbeszakadt. Moniz az öltözőbe is be akarta tessékelni a tanítványait, ám ezt Dragóner Attila sportigazgató megakadályozta, nehogy pontlevonást kapjon a csapat. A találkozó végül nagyjából tízpercnyi várakozás után folytatódott és 2-0-s Honvéd-sikerrel zárult. A kispestiek büntetése végül pénzbírság és egy zárt kapus mérkőzés lett.

Egy harmadosztályú találkozón is megmutatkozott, hogy akármekkora is a tét, sok szurkolónak heves a vérmérséklete. Az olasz Serie C-ben a november eleji Foggia-Avellino mérkőzésen a vendégek ultrái majdnem fél órával a kezdősípszó után érkeztek meg a stadionba és azonnal görögtüzeket kezdtek behajítania pályára. A Foggia drukkerei válaszként a vendégszektorba dobáltak rakétákat, amelyeket később az Avellino szurkolói visszadobtak nekik. A stadionban kialakult káosz miatt a játékvezetőnek félbe kellett szakítania a mérkőzést, a folyamatos dobálózás hatására ráadásul kisebb tűz is keletkezett a lelátón, így a tűzoltóknak is közbe kellett avatkozniuk és rendet tenniük a helyszínen.

Közvetlenül a katari világbajnokság előtt a Premier League-ben az angol világbajnoki keretbe be nem válogatott Ivan Toney duplájával a Brentford bombameglepetésre győzni tudott a Manchester City otthonában. Néhány nappal később már kevésbé érte jó hír az idén tíz bajnoki gólnál járó 26 éves játékost: megszegte az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) sportfogadással kapcsolatos szabályzatát, a 2017 februárja és 2021 januárja közötti időszakban (amelyben a Scunthorpe, a Wigan és a Peterborough mezét is viselte a Brentfordé mellett) összesen 232 alkalommal vétett a szabályok ellen. A nyugat-londoni csapat még nem hozta nyilvánosságra, hogy részükről milyen következményekkel jár az eset, Toney azonban semmiképp nem várhatja nyugodtan a 2023-as évet.

Ivan Toney egy héten belül kimaradt az angol válogatott vb-keretéből, duplázott a Manchester City otthonában, majd fogadási botrányba keveredett Forrás: AFP/Oli Scarff

A katari világbajnokság botrányai

Mikor megkezdődött a világbajnokság, számítani lehetett rá, hogy Katarban kisebb-nagyobb problémák sújtják majd az eseményt. Az azonban megdöbbentő volt, hogy ez már a második mérkőzés előtt bekövetkezik: az Anglia-Irán találkozó előtt angol szurkolók ezrei nem jutottak be a kezdésre a stadionba az informatikai rendszer lassúsága miatt. A hibát a FIFA is elismerte, és még az is szóba került, hogy csúszik a kezdés, ám erre végül nem került sor – köszönhetően annak, hogy a kezdéshez közeledve már különösebb ellenőrzés nélkül engedték be a nézőket a stadionba. Sokaknak az is gondot okozott, hogy a digitális jegyük egyszerűen eltűnt az applikációból, ami nélkülözhetetlen lett volna a belépéshez.

A vb leggólgazdagabb meccsének elejéről sokan lemaradtak Forrás: AFP/Paul Ellis

A Horvátország-Kanada összecsapáson a horvát drukkerek xenofób szövegeket kiáltottak Milan Borjannak, a kanadaiak knini születésű, Crvena zvezdában védő kapusának.

Marokkó menetelése miatt az országban született, ám kivándorolt emberek több európai nagyvárosban is randalíroztak. A Belgium elleni győzelmet és a csoportelsőség bebiztosítását követően egyaránt törtek-zúztak és gyújtogattak Brüsszel utcáin a migránsok, majd a Spanyolország és a Portugália elleni továbbjutást követően Párizs és több holland nagyváros is rettegett a petárdázásoktól, rongálásoktól és a rendőrökre támadástól. Nem beszélve a Franciaország elleni elődöntőről és azok következményeiről, amely során elsősorban Montpellier városa volt érintett, ahol tragédiát is hoztak az utcai harcok.

A csoportkör utolsó fordulójához tartozik az is, ahogy az uruguayiak reagáltak a kiesésükre. A kétszeres világbajnok hiába nyert 2-0-ra Ghána ellen, Dél-Korea az utolsó pillanatokban szerzett góllal legyőzte Portugáliát, így jobb gólaránnyal az ázsiai válogatott került a 16 közé. A játékvezetőnek több hibás ítélete is Uruguayt sújtotta a találkozón, így a lefújás után az egész csapat megrohamozta őt, aki kollégáival együtt bemenekült az öltözőbe. Luis Suárez zokogott, Edinson Cavani dühében felborította a videózásra szolgáló monitort, José Giménez pedig lekönyökölte a FIFA egyik tisztviselőjét, így búcsúztak a klasszis játékosok Katartól.

A kameruni vb-címet jósoló Samuel Eto'o az ország labdarúgó-szövetségének elnökeként volt jelen Katarban, ahol a Brazília–Dél-Korea nyolcaddöntőt követően a stadion előtt fejen térdelt egy őt felzaklató algír youtubert. A háromszoros BL-győztes csatárt megszólító férfi azokkal a vádakkal állt elő, amelyek szerint Kamerun csalással nyerte meg a tavaszi sorsdöntő vb-selejtezőjét Algéria ellen. Eto'o később elnézést kért a tettéért, de nem a youtubertől, hanem a közönségtől.

Samuel Eto'o az Algéria elleni kijutást nagyon megünnepelte, azóta azonban rengetegszer megvádolták a jogtalan győzelemért Forrás: AFP/-

Szerbia hiába játszott le Kamerun és Svájc ellen a vb legjobb meccsei közül kettőt, csalódást keltő módon egyetlen szerzett ponttal, csoportutolsóként búcsúzott a tornától. Ebben szerepet játszhatott a válogatotton belüli szexbotrány is, ami a sorsdöntő összecsapás előtt következett be a játékosok között és szétverte a csapategységet is. Ugyan az érintettek cáfolták a sajtóhíreket, azok szerint Dusan Vlahovics és Nemanja Gudelj két csapattársuk, Predrag Rajkovics, valamint Luka Jovics feleségével, illetve barátnőjével folytattak szexuális viszonyt a foci-vb alatt.

Ezután a feszült hangulatú Svájc elleni összecsapás is botrányba fulladt, miután a játékosok között tömegverekedés tört ki, ráadásul egymásnak is üzengettek. Granit Xhaka Rajkovics felé fordulva mutogatta a nemi szervét örömében, erre később Vlahovics is hasonlóan reagált Xhaka irányába. Itt még nem ért véget az üzengetés: Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány a csapata vezető gólját követően káromkodva szidta a svájciak koszovói-albán származású játékosait, amire válaszul Xhaka a nemzeti hős Adem Jashari előtt tisztelgett a meccs után, aki elesett a szerbek elleni háborúban a kilencvenes években.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!