Élő:

Döbbenetes hibák döntötték el a Premier League csúcsrangadóját

fbl Horizontal
Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland (rear R) scores his team third during the English Premier League football match between Arsenal and Manchester City at the Emirates Stadium in London on February 15, 2023. (Photo by Ian Kington / IKIMAGES / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 12. fordulójából elhalasztott mérkőzésen a címvédő Manchester City 3-1-re nyert az eddig listavezető Arsenal otthonában, így átvette az első helyet a tabellán.

A találkozót eredetileg október közepén kellett volna megrendezni, ám az Arsenal II. Erzsébet királynő halála miatt elmaradt PSV elleni Európa-liga-meccsét akkorra tette az UEFA, így a londoniak az angol szövetségtől a City elleni rangadó elhalasztását kérték. Mikel Arteta csapatának egy meccsel kevesebbet játszva 3 pont volt az előnye a tabella élén, ám az FA-kupában elszenvedett vereség és az, hogy

a City a klubok legutóbbi 10 egymás elleni bajnokiját megnyerte, a manchesteriek mellett szólt.

Az első negyedórában az Arsenal volt fölényben, de komoly lehetőségeket nem tudott kidolgozni. A túloldalon a góllövőlistát vezető Erling Haaland – aki teljesen felépült a hétvégi meccsén összeszedett sérüléséből – előtt adódott az első ziccer, de a középre adott labdát keresztben elrúgta a kapu előtt. A lövés után aggódhattak a hazai drukkerek, mert

Aaron Ramsdale-t ápolni kellett, de végül tudta folytatni a meccset.

A meccs addigi legnagyobb helyzete Eddie Nketiah-é volt a félidő felénél, de a fiatal angol támadó 6 méterről üresen felugorva mellé fejelt, így továbbra sem volt kaput eltaláló próbálkozás a meccsen. Nem úgy egy perccel később, ugyanis egy előreívelt labda után

Tomijaszu Takehiro próbálta hazaadni a labdát a szélről, ám Kevin de Bruyne megelőzte Ramsdale-t, és a kapust átemelve a hálóba emelt.

Ez volt a belga 6. gólja az Arsenal ellen a PL-ben, ennél többet egyetlen csapat ellen sem lőtt.

Kevin de Bruyne szemfülessége kellett a City vezető góljához Forrás: AFP/Ian Kington

A japán hátvéd gyorsan javíthatott volna, hiszen a tizenegyespont magasságában adódott egy komoly helyzet előtte, ám magasan fölé lőtt. Az Arsenal továbbra is fölényben maradt: nem sokkal később Bukayo Saka állt szemtől szemben Edersonnal, ám addig hezitált, míg a védők megakadályozták a lövését.

Már éppen kezdett visszább esni az iram, amikor Nketiah került újabb helyzetbe és

Ederson mellett elpöckölte a labdát. A védők ugyan tisztázni tudtak a gólvonal előtt, de a kapus (feleslegesen) buktatta a csatárt,

így tizenegyeshez jutott az Arsenal. Ederson két perccel korábban sárga lapot kapott időhúzásért, a kiállítást viszont megúszta. A gólt már nem,

Saka ugyanis magabiztosan értékesítette a büntetőt a 42. percben.

Saka tizenegyese jelentette az egyenlítést az Arsenalnak Forrás: AFP/Glyn Kirk

A hatperces ráadásban a feléledő City kétszer is visszavehette volna a vezetést, ám Jack Grealish lövésénél Ramsdale, Nathan Aké próbálkozásánál pedig a felsőléc akadályozta meg az újabb gólt, így 1-1-gyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második játékrész elején a feszültség rányomta a bélyegét a teljesítményre,

szabálytalanságok mellett Arteta és De Bruyne összeakaszkodását is lehetett látni,

miközben lövést egyet sem. Az 56. percben aztán

Haaland kapott kiugratást, és Gabriel Magalhaes rántotta le a tizenhatoson belül, ám a pályán megítélt tizenegyest a videoszobából les miatt érvénytelenítették.

Haaland úgy tűnt, sorozatban negyedik meccsén is gólképtelen marad Forrás: AFP/Ian Kington

A szép játék helyett a sportszerűtlen jelenetek és a durva szabálytalanságok folytatódtak, Anthony Taylor játékvezetőnek gyakran kellett a sípjába fújnia.

Sokan reklamálás miatt kaptak sárga lapot, Nketiah viszont azért, mert rátartott Rúben Dias lábára – az angol örülhetett, hogy nem piros színű lap került elő Taylor zsebéből.

A félidő felénél mindkét oldalon akadt egy-egy gólhelyzet, ám Tomijaszu középre lőtt labdáját Nketiah centikkel lekéste, míg Rodri, Manuel Akanji, majd Haaland próbálkozásánál Ramsdale és a védők voltak a helyén.

A 72. percben aztán a City nyomása góllá érett egy újabb védelmi hiba után:

Gabriel eladott labdája Haalandhoz került, majd Ilkay Gündogan és Jack Grealish volt a labda útja, az angol csatárnak pedig a Tomijaszun megpattanó lövése Ramsdale mellett a kapuba talált.

Jack Grealish ünnepli a vezető gólját Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az Arsenal küzdött az egyenlítésért, de lövés helyett abban reménykedhetett, hogy a csereként beállt Leandro Trossard esésénél büntetőt ítél a játékvezető – nem így történt. A City ellenben a 82. percben eldöntötte a meccset: ismét egy londoni térfélen szerzett labdából indult a támadás,

Gündogan De Bruynét indította, aki egyből középre passzolt Haalandnak, a norvég pedig az átvétel után estében a hosszú alsóba lőtt.

Haaland mindent eldöntő gólja, ami az idei bajnokságban már a 26. volt Forrás: AFP/Ian Kington

A második félidőben teljesen alárendelt szerepet játszó londoniak a hajrában sem tudtak helyzeteket kialakítani egy újabb Nketiah-fejest leszámítva, a City pedig már a győzelme biztos tudatában nem erőltette az újabb rohamokat.

A győzelmével Josep Guardiola együttese pontszámban utolérte, és jobb gólaránnyal meg is előzte az Arsenalt – igaz, a londoniak egy meccsel kevesebbet játszottak.

Eredmény, Premier League, a 12. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
Arsenal – Manchester City 1-3 (1-1)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!