Igazi fociünnep Feröeren a Fradi vendégjátéka

Ferencvarosz vs Trabzonspor - UEFA Champions League Budapest,Ferencvaros,Hungary,Trabzonspor,UEFA Champions League Horizontal
BUDAPEST, HUNGARY - SEPTEMBER 08: Ferencvaros players celebrate a goal during the first match of Group H of UEFA Europa League between Ferencvaros and Trabzonspor in Budapest, Hungary on September 08, 2022. Hakan Burak Altunoz / Anadolu Agency (Photo by Hakan Burak Altunoz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2023-24-es labdarúgóidény egyik legfontosabb meccsére készül a Ferencváros csapata, amely a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában a Feröer-szigeteken, Klaksvikban lép pályára kedden este 20.45-től. A pároscsata abszolút esélyese a Fradi, de jó lesz vigyázni, mert a KÍ hazai pályán tud kellemetlen perceket okozni. Riport a Feröer-szigetek második legnagyobb városából, Klaksvikból.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése Klaksvikból, a Feröer-szigetekről.

A bicajos ember - kezében a reklámszatyorral - rendületlenül támasztotta a KÍ stadionjának kerítését. Meg a kerékpárja is.

A különbség az, hogy emberünk őszinte és élénk érdeklődést mutatott a pályán éppen edző Ferencváros iránt. A Klaksviknak a Fradi ugyanis pontosan az a kategória, mint amikor a magyar bajnokcsapatnak a főtáblán egy nagynevű együttest húznak ki.

Ami nekünk a Fradi-Barcelona (volt), az nekik most a Klaksvik-Fradi.

"Nekünk tényleg minden nyáron jön el az ünnep, ami miatt érdemes focizni" - ezt már a feröeri csapat kapusedzője, a másfél évtizede a szigeteken élő Turi Géza mondta el, miközben lehuppantunk a kispadokra, azaz a nagyon kényelmes pilótaülésekre. "A nemzetközi meccsek azok, amelyek megmutathatják, mennyit fejlődtünk, mert az egymás közötti bajnokik csak arra jók, hogy eldőljön: az adott évben melyik együttes indulhat a nemzetközi kupákban."

Ami azt illeti, most a Klaksvik igen jól áll a bajnokságban, tekintettel arra, hogy

16 lejátszott forduló után 100 százalékos teljesítménnyel, 48 ponttal áll a tabella élén.

Ebből az egyik, májusi rangadó különösen emlékezetes marad Turi Géza számára, mert a 49 éves magyar kapus a HB Tórshavn elleni meccsen pályára lépett. Ezzel világrekorder lett, mert soha senki nem védett még elsőosztályú bajnokságban ennyi idősen a világon.

Klaksvik városa, ahol Turi Géza a bajnokcsapat kapusedzőjeként dolgozik Forrás: robertharding via AFP/Patrick Dieudonne/Patrick Dieudonne

Amúgy én azon a májusi bajnoki meccsen sem akartam védeni. Kocsival mentem a főváros felé, amikor az edzőm telefonált, hogy nagyon nagy baj van. Az első számú kapusunk megsérült, a tartalék meg nagyon fiatal volt, soha nem védett bajnokin a felnőttek között. Plusz: mivel védett a tartalékbajnokin, biztosan nem kezdhet. Az edzőm azt mondta, megszavaztatta a csapattal, mi legyen. Azt kérdezte: elkezdem-e én a meccset és aztán cserélünk, esetleg végigcsinálom? <> - mondta. Belementem. Ismertük az ellenfelet jól.

Tudtuk, hogy a HB-ben van egy gyilkos erejű lövő - na őt kellett kikapcsolni. A társaim ezt olyan jól megtették, hogy a gyerek a kapu közelébe nem jutott. Egy szöglet után volt egy fejese, de azt kiszedtem" - nevet Turi Géza.

Óriási volt az öröm, a HB majdnem megőrült az idegességtől. Hiszen úgy sem tudtak bennünket legyőzni, hogy egy nyugdíjas állt a kapuban."

Miközben a történetet hallgattuk, egyre többen jelentek meg a kerítés mögött. A pálya másik kapuja felett hatalmas zöld hegy magasodik, a rajta úszó felhősapkák miatt a tetőről most nem lehetett ingyen mozizni, azaz edzést nézni.

Közben az is kiderült, hogy nyolc, mindenre elszánt magyar drukker elindult Budapestről, reméljük, keddre ideérnek.

Hozzájuk csatlakozik még tíz, Dániában élő magyar - így ha minden igaz, 18-an buzdítják majd a magyar csapatot kedden este Klaksvikban.

Turi Géza (sárga mezben) 49 évesen védett a feröeri élvonalban Forrás: KI

A hangulat az edzés alatt is békebeli, a helyiek folyamatosan Turi Géza hátát lapogatják, meg azt magyarázzák, mekkora nagy dolog lenne a Klaksvik számára egy döntetlen. Pedig akár merészebb álmokat is szőhetnének, hiszen egy éve a norvég bajnok FK Bodø/Glimt járt itt és kapott ki 3-1-re a BL-selejtező első körében. Az a második meccs volt, az elsőt a norvégok hazai pályán 3-0-ra nyerték, de amikor Feröeren negyedóra elteltével a KÍ 2-0-ra vezetett, bizony hirtelen nagyon befűtöttek a Bodø/Glimtnek.

Mindegy, ezen nem kesergek már, szép dolog volt a norvég csapat legyőzése, nekem felejthetetlen élmény" - mondta az Origónak Turi Géza.

A magyar csapat közben lendületes gyakorlatokkal teszteli a műfüvet. A Fradi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov a meccs előtti sajtótájékoztatón elmondta: bár a Népligetben is van műfüves pályájuk, mégsem azon készültek, mert a két műfű típusa teljesen más, így nem lett volna értelme annak, hogy azon próbálkozzanak.

Fradi edzés Klaksvikban Forrás: Lantos Gábor

Az egymás elleni játék alatt nem látszik, hogy bármi gondot jelentene a magyar csapat tagjainak a szőnyegszerű műborítás. A sajtószobában pár feröeri kolléga álldogállt, unottan nézve maguk elé. Már az is csoda, hogy itt voltak, mert az előzetes hírek arról szóltak, hogy el sem jönnek a fővárosból. Pedig manapság ez már nem akkora túra, mint korábban, főleg azóta, amióta átadták a Tórshavn és Runavík közötti tenger alatti alagutat.

Ami egy építészeti csoda, tekinttettel arra, hogy a mélyben egy körforgalommal találkozik az utazó.

Az egyik út Toftir felé megy, a másik meg Runavík és Klaksvik irányába. Mindez az Atlanti-óceán alatt, fejünk felett az irdatlan víztömeggel, a fókákkal, a lundákkal, a bálnákkal és a gömbfejű delfinekkel. A buszt vezető öregúrnak a szeme sem rebben, valószínűleg több százszor tehette már meg ezt az utat a kisbusszal, amely normál esetben a helyi közlekedést szolgálja ki. A busz oldalán a vezető neve és telefonszáma - utóbbira azért van szükség, hogy a megállóban állók - késés esetén - fel tudják hívni, merre jár az öregúr? Persze ennek is csak egy esetben van jelentősége, ha a vezénylés a reptérre szólítja a vezetőt, mert a gépet még Feröeren is ciki lekésni.

A Feröer-szigetek az alagutak hazája Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Hétfőn kora estére elmentek a felhők, bár az ígért napsütés elmaradt, a sötétség nem vette át az uralmat a fény felett. Már-már azt hittük, hogy az éjszakai séta ideje jött el, amikor egyszer csak, a semmiből újabb felhők érkeztek, feltámadt a szél és esni kezdett. Majd jött egy kis szitálás és az elmaradhatatlan köd. A feröeri nyárra tehát még várni kell egy kicsit, a meccsre viszont kedden este 20.45-kor egészen biztosan sor kerül. S erről az Origo a helyszínről számol majd be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!