Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga első fordulójában az Újpest FC több mint egy órát emberhátrányban játszva 2-1-re legyőzte a Fehérvár FC-t a Szusza Ferenc Stadionban.

A lila-fehérek a nyári átigazolási időszakban négy új játékost szereztek meg. A román George Danut Ganeát, a korábbi válogatott Kiss Tamást a Puskás Akadémiától, a korábbi válogatott kerettag Tamás Krisztiánt a Honvédtól, valamint a nigériai Franklin Saserét a svájci bajnokságban szereplő FC Vaduztól.

A székesfehérvári klub vezetői szerint ebben az idényben a biztos bennmaradás a cél. A névszponzor távozása után nagy bevásárlásra nem volt mód. Ingyen került a klubhoz Spandler Csaba a Puskás Akadémiától, mellett érkezett a Lieferingtől Berki Marcell, valamint a Grenoble-ből szerződtetett francia, Franck Yves Bambock. Távozott viszont Dárdai Palkó, Marcel Heister, Loic Nego, Stopira, Jevhen Makarenko, Alef és Artem Sabanov is.

A magyar válogatott Nego Loïc nyolc év után távozott Fehérvárról Forrás: Getty Images/Getty Images/Julian Finney

A lila-fehérek a tavasszal kinevezett Nebojsa Vignjevics irányításával remekül zárták a bajnokságot, és az idei szezont is lendületesen kezdték. Már a kezdősípszó után beszorították a Fehérvárt, folyamatosan dolgozták ki a helyzeteket, és a 12. percben meg is szerezték a vezetést. Kiss Tamás kapott egy remek indítás a jobb oldalon, betört a tizenhatoson belülre majd keresztbe passzolt a hosszú érkező Matija Ljujicsnak, a szerb középpályás pedig öt méterről a kapuba passzolt.

Az újpestiek a vezetés megszerzése után sem álltak le, folyamatosan egykapuztak egy nagyobbnál nagyobb helyzeteket alakítottak ki, így a szerb Matija Ljujicsnak 25 perc elteltével már a mesterhármasa is meglehetett volna.

A 32. percben a semmiből jöhetett volna vissza a meccsbe a Fehérvár.

Az újpesti Csoboth Kevin tört be a székesfehérvári tizenhatoson belülre, lövése helyett azonban egy csellel próbálkozott Kasper Larsen mellett, azonban a magyar válogatott támadó elcsúszott és kitámasztás közben rálépett a dán védő vádlijára. Az újpestiek az eset után tizenegyest reklamáltak, azonban Karakó Ferenc játékvezető hosszas videózás után óriási meglepetésre Csoboth Kevinnek mutatta fel a piros lapot.

A Fehérvár azonban az emberelőny ellenére sem lett veszélyesebb, az Újpest pedig a 42. percben egy újabb gyönyörű góllal növelte az előnyét.

A nigériai Peter Ambrose lefejelt labdájára Kiss Tamás startolt rá, megharcolt érte a tizenhatoson belül, majd visszatette Luca Macknak, a német középpályás pedig 13 méterről kilőtte a jobb alsót.

A második félidőre egy teljesen más Fehérvár jött ki, amely azonnal szépíteni tudott. A 46. percben a korábbi újpesti középpályás, Katona Mátyás kapott egy átadást, majd 19 méterről a bal alsó sarokba bombázott.

A folytatásban a Fehérvár megérezte, hogy lehet még keresnivalója a mérkőzésen,

Bartosz Grzelak csapata támadásban maradt, és a 65. percben egy gyönyörű gólt szerzett.

Az ex-újpesti csapatkapitány, Csongvai Áron kapott egy labdát a jobb szélen, élesen középre centerezett, a berobbanó Kenan Kodro pedig egy meseszép mozdulattal a kapuba sarkazott. Sokáig azonban nem örülhettek a székesfehérváriak, mert a VAR-szobából jelezték a lehetséges leshelyzetet, majd a kikockázás után kiderült, hogy a gólpasszt adó Csongvai lesen kapta a labdát.

A meg nem adott gól után is rohamozott a Fehérvár, a 76. percben Pető Milán próbálkozott 14 méterről a hosszú felsőbe tekerni, de Djordje Nikolics, az Újpest kapusa egy gyönyörű vetődés után kiütötte a labdát.

A 82. percben eldönthette volna a meccset az Újpest.

Tamás Krisztián kapott labdát a tizenhatoson belül, balról középre tette a berobbanó Franklin Saserénak, de a nigériai támadó lövés helyett át akarta venni a labdát, ami aztán elpattant tőle és egyenesen a Vidi kapusának a kezében landolt.

A hajában a Fehérvárnál volt többet a labda, de a 91. percben megint az Újpest dönthette volna el a meccset.

A hétperces hosszabbítás elején egy szép támadás végén George Ganea tálalt egy tökéletes labdát Vincent Onovo elé, azonban a nigériai középpályás 10 méteres lövését Kovács Dániel egy egészen szenzációs védéssel kiszedte a bal alsóból.

Ezt követően a vendégcsapat még próbálkozott felívelt labdákkal, de az újpesti védelem állta a sarat, és több mint egy órát emberhátrányban játszva megőrizte az egygólos előnyét.

A székesfehérváriak így már hét bajnoki óta nyeretlenek az újpestiek ellen, akiket legutóbb 2021 áprilisában tudtak legyőzni az NB I-ben, azóta két döntetlen mellett ez volt az ötödik lila-fehér siker.

12GólMatija Ljujic
15Sárga lapGeorgios Antzoulas
34Piros lapKevin Csoboth
35Sárga lapMatija Ljujic
42GólLuca Mack
47GólMátyás Katona
54Sárga lapMátyás Katona
77Sárga lapLuca Mack
82Sárga lapBranko Pauljevic
97Sárga lapSzabolcs Schön
Összeállítások
4-3-3
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!