A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Drámai meccsen ért véget a feröeri focicsoda a Bajnokok Ligájában

ILES FEROE - FOOTBALL - QUALIFICATIONS CHAMPIONS LEAGUE - LIGUE DES CHAMPIONS KLAKSVIK - MOLDE Faroe Islands Iles Feroe Klaksvik LDC Torshavn feroe ligue des champions molde norvege qualifications soccer supporters iles Horizontal CHAMPIONS LEAGUE FOOTBAL
The Faroe Islands, a small archipelago in the middle of the North Atlantic Ocean between Iceland and Scotland, is rocked by an omnipresent football culture from an early age. These islands have their own league which brings together ten teams scattered among the 18 islands that make up this archipelago. All of these players are amateurs or semi-professionals at best. The Klaksvik team are in the semi-finals of the Champions League qualification, an unprecedented progression in the history of Faroese football. The match: (result: 2-1 Klaksvik) With 5400 spectators, the match took place in an atmosphere of madness with unprecedented attendance. All that remains is to confirm the return match in Molde on August 15, to hope to play the finals and to dream even bigger and to get an entry ticket for the Champions League. Photograph by Lucas Frayssinet / Hans Lucas. Les Iles Feroe, un petit archipel au milieu de l’ocean Atlantique Nord entre l’Islande et l’Ecosse est bercee par une culture du football omnipresente et ce des le plus jeune age. Ces iles ont leur propre ligue qui reuni dix equipes dispersees entre les 18 iles que compte cet archipel. Tous ces joueurs sont des amateurs ou semi-professionnels dans le meilleur des cas. L equipe de Klaksvik est dans les qualifications pour la ligue des champions, en demi-finale, une progression inedite dans l histoire du football feroien. Le match: (resultat: 2-1 Klaksvik) Avec 5400 spectateurs, le match s’est deroule dans une ambiance de folie avec une affluence inedite. Il ne reste plus qu’a confirmer a Molde, le match retour, le 15 Aout prochain, pour esperer disputer les finales et de rever encore plus grand et d aller chercher un ticket d entree pour la ligue des champions. Photographie de Lucas Frayssinet / Hans Lucas. (Photo by Lucas Frayssinet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének visszavágó mérkőzésén a magyar bajnok Ferencvárost és a svéd bajnok BK Häckent is búcsúztató KÍ Klaksvík 1-0-ra kikapott a norvég bajnok Molde otthonában, de mivel a feröeri csapat az odavágón 2-1-re győzött, jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban aztán a norvég csapat fokozta a nyomást, és egy 112. percben lőtt góllal kiharcolta a továbbjutást, így a KÍ Klaksvík az Európa-liga főtáblájáért játszhat, a Molde pedig a BL-szereplésért.

A feröeri csapat ezen a nyáron már történelmet írt, ugyanis a svéd bajnok BK Häcken kiejtésével bebiztosította a szereplését az Európa Konferencia-ligában, ezzel pedig a KÍ Klaksvík lett a feröeri focitörténelem első csapata, amelyik ott lehet a csoportkörben valamelyik európai kupasorozatban.

A KÍ Klaksvík a magyar bajnok Ferencváros, majd a svéd bajnok BK Häcken elleni is hazai pályán kezdte a párharcot, mind a két találkozó 0-0-s döntetlennel zárult, ezt követően pedig mindkét párharcot idegenben nyerte meg 3-3 lőtt góllal. A Molde elleni találkozó annyiban különbözött az előzőektől, hogy a feröeri csapat hatalmas meglepetésre 2-1-re megnyerte a Molde elleni Tórshavnban rendezett meccset, így az idei BL-szezonban először előnyből várhatta egy párharc visszavágóját.

A feröeri szurkolók boldogan hangolódtak a Molde elleni meccsre Forrás: KÍ/Twitter

A norvég csapat kezdte jobban a mérkőzést, és a nyolcadik percben úgy tűnt, le is dolgozta az egygólos hátrányát, amikor Magnus Eikrem értékesített egy ziccert, a találatot azonban videózás után érvénytelenítették, mert a Molde játékosa lesen kapta a labdát.

Kilenc perccel később aztán már szabályos gólt szerzett a norvég bajnokcsapat.

Eikrem szögletére Kristian Eriksen robbant be a rövid oldalon, és védhetetlen gólt csúsztatott a léc alá.

Kristian Eriksen góljával szerzett vezetést a Molde Forrás: AFP/Svein Ove Ekornesvĺg / NTB/Svein Ove Ekornesvag

A 20. percben a Molde meg is fordíthatta volna a párharcot. Megint Eikrem került ziccerbe, de a közeli lövése pár centivel a kapu fölé ment. A folytatásban a norvég csapat kontrollálta a meccset, 66%-ban birtokolta a labdát és több veszélyes támadást is vezetett, míg a KÍ Klaksvíknak nem volt kaput eltaláló lövése az első félidőben.

A második félidőben többet volt a labda a norvég csapatnál, de a KÍ Klaksvík is elkezdett próbálkozni, és az 58. percben a Fradi és a Häcken elleni is parádézó Arni Frederiksbergnek már volt is egy kaput eltaláló lövése.

A 73. percben aztán a feröeri csapat kis híján sokkolta a norvég bajnokot.

Egy remekül középre tekert szögletre Luc Kassi érkezett, azonban az elefántcsontparti támadó kapáslövése a keresztlécen csattant.

Az utolsó húsz percben a Molde sebességet váltott, és mindent megtett azért, hogy megnyerje a párharcot, azonban a KÍ Klaksvík hősiesen védekezett, és folyamatosan takarította el a kapu elé belőtt labdákat, így a rendes játékidőben maradt az 1-0, amit azt jelentette, hogy jöhetett a kétszer 15 perc hosszabbítás.

A Molde nem tudta kiharcolni a továbbjutást a rendes játékidőben Forrás: AFP/Svein Ove Ekornesvĺg / NTB/Svein Ove Ekornesvag

A ráadásban a norvégok járatták többet a labdát, de sokáig nem jelentettek veszélyt a feröeriek kapujára. A 102. percben aztán az első gólt fejelő Kristian Eriksen ismét megvillant, de a norvég középpályás találatát les miatt nem adta meg a játékvezető.

A folytatásban is a Molde irányított, a 112. percben pedig megszerezte a hőn áhított második gólt is a jobbhátvéd Martin Linnes révén, aki remek ütemben érkezett egy kipattanóra, majd 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

Az utolsó tíz percben a feröeri csapat mindent megtett az egyenlítésért, de újabb csodát már nem tudott tenni, így a Molde jutott tovább a párharcból.

Bajnokok Ligája-selejtező, harmadik kör, visszavágó
Molde (norvég)-KÍ Klaksvík (feröeri) 2-0 (1-0) – hosszabbítás után

A Klaksvík azonban így is történelmet írt, mert már mindenképpen csoportkörös lesz ősszel.

A feröeri csapat a kiesésével átkerült az Európa-liga playoffba, ahol az utolsó körben a moldovai Sheriff Tiraspol és a fehérorosz BATE Boriszov párharcának továbbjutójával találkozik.

Amennyiben ott is alulmaradna, akkor az Európa Konferencia-liga főtábláján lesz érdekelt.

Tovább eredmények:
Arisz (ciprusi)-Rakow (lengyel) 0-1 (0-0)
Továbbjutott: a Rakow, 3-1-es összesítéssel.

Maccabi Haifa (izraeli)-Slovan Bratislava (szlovák) 3-1 (2-0)
Továbbjutott: a Maccabi Haifa, 5-2-es összesítéssel.

Sparta Praha (cseh)-FC Köbenhavn (dán) 3-3 (1-1) – tizenegyesekkel: 2-4
Továbbjutott: az FC Köbenhavn 3-3-as összesítéssel, tizenegyesekkel.

Galatasaray (török)-Olimpia Ljubljana (szlovén) 1-0 (1-0)
Továbbjutott: a Galatasaray, 4-0-s összesítéssel.

Topolya (szerb)-Braga (portugál) 1-4 (1-4)
Továbbjutott: a Braga, 7-1-es összesítéssel.

Servette (svájci)-Rangers (skót) 1-1 (1-0)
Továbbjutott: a Rangers, 3-2-es összesítéssel.

Sturm Graz (osztrák)-PSV Eindhoven (holland) 1-3 (1-2)
Továbbjutott: a PSV Eindhoven, 7-2-es összesítéssel.

Olympique de Marseille (francia)-Panathinaikosz (görög) 2-1 (2-0) – tizenegyesekkel 3-5
Továbbjutott: a Panathinaikosz, 2-2-es összesítéssel, tizenegyesekkel.

Mint ismert, egy héttel ezelőtt egy görög szurkolót halálra késeltek az AEK Athén-Dinamo Zagreb labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező előtt, a történtek után az UEFA elhalasztotta a találkozót. Ennek nyomán az eredetileg visszavágónak kiírt zágrábi meccs volt a párharc első felvonása, a visszavágót pedig Athénban rendezik szombaton.

Dinamo Zagreb (horvát)-AEK Athén (görög) 1-2 (1-0)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!