Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája első fordulójának legnagyobb szenzációját kétségkívül az olasz sztárcsapat, az SS Lazio kapusa, Ivan Provedel szolgáltatta. Az utóbbi időben már az olasz válogatott keretébe is meghívott 29 éves kapus szinte a semmiből vált hirtelen ismertté az egész focivilág számára azzal, hogy az Atlético Madrid elleni mérkőzés 94. percében az ő fejesgóljával egyenlített a római együttes. Már csak azért is, mert Provedel a BL történetének második kapusa, aki nem büntetőből talált be. Pedig bőven akadtak olyan elődök, akik a védések mellett előszeretettel veszélyeztették az ellenfelek kapuját is a pályafutásuk során.

Provedel történelmet írt a BL-ben

Először is érdemes felidézni a nem mindennapi pillanatokat, amely bejárta a világhálót. Az Atlético Madrid 1-0-ra vezetett a Stadio Olimpicóban, és az olasz kapus - mint a lefújás után elmondta - a nagy hangzavar miatt nem hallotta a kispadról érkező utasításokat azzal kapcsolatban, hogy őrizetlenül hagyhatja-e a hálóját az utolsó szögletük előtt.

Végül úgy döntött, előre megy, Luis Alberto passzára pedig tudatosan helyezkedett.

és egyedül ott láttam rést a védőfalon, ezért oda helyezkedtem" - nyilatkozta a 29 éves kapus. Hozzátette, ez egy olyan este, amelyre egész életében emlékezni fog, és különösen azért boldog, mert egy olyan meccsen sikerült egyenlíteniük, amelyen nem érdemeltek volna vereséget. "A futball néha a pillanatokról szól, és nem a teljesítményről. Sajnálom, hogy az utolsó másodpercben kellett egyenlítenünk, de remélem, ez az egy pont is lendületet, motivációt és lelkesedést ad nekünk" - magyarázta.

Külön érdekessége a találatnak, hogy

a találat a 94. percben esett - hivatalosan ez már a 95., de a számláló 94-et mutatott -, Provedel a 94-es mezt viseli, 194 cm magas, ráadásul 1994-ben született.

Persze ez csak egy kis számmisztika, de aki hisz az ilyen dolgokban, az biztos benne, hogy ez nem lehet véletlen.

Provedel egyébként a Bajnokok Ligája történetének második kapusa, aki nem büntetőből talált be:

Sinan Bolat, a belga Standard Liége színeiben egy AZ Alkmaar elleni 2009-es csoportmeccs alkalmával egyenlített hasonlóképpen. Összességében a negyedik kapus, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája főtábláján.

Provedel már másodszor szerzett gólt pályafutása során, először 2020 februárjában az olasz másodosztályban, a Juve Stabia színeiben az Ascoli ellen volt eredményes.

A Lazio kapusa, Ivan Provedel a 94. percben egyenlített az Atlético Madrid ellen Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az a meccs 2-2-re végződött. A válogatott kerettag kapus a három és fél évvel ezelőtti találata kapcsán megjegyezte: két különböző helyzetről, két nagyon fontos gólról, két nagyon fontos szezonról van szó, és mindkettő nagyon sokat jelent számára.

Még a Lazio edzője, Maurizio Sarri is viccelődött egy kicsit a különleges gól után. A 64 éves mester elismerte, egyáltalán nem számított rá, hogy éppen Provedel egyenlít majd. "Végül megtaláltuk a megoldást!" - tette hozzá mosolyogva.

15 éves koráig csatár volt a Lazio kapusa. De mi köze van Lev Yashinhoz?

Ám ha megnézzük Provedel múltját, talán annyira nem is meglepő, hogy ilyen fantasztikus gólt szerzett az utolsó pillanatokban.

Az orosz felmenőkkel rendelkező kapus ugyanis 15 éves koráig csatárként játszott Treviso és a Pordenone ifjúsági csapatában.

Mindenki azt mondta: soha nem fog sikerülni az álma, hogy kapus legyen, túl későn kezdett bele. Provedel azonban nem adta fel, és azt tűzte ki, hogy a világ legjobb kapusa lesz egyszer. Erről még tavaly beszélt a Serie A honlapjának.

Francesco Toldo védései miatt váltott Provedel Forrás: AFP/Paul Vreeker

"Megmondom az igazat, mindig is kapus akartam lenni. Beleszerettem ebbe a szerepbe, amikor megláttam

Egy, az otthonomhoz közeli kis klub lehetőséget adott arra, hogy váltsak, és ott újra tudtam kezdeni. Voltak, akik azt mondták, hogy túl késő már, és nem fog sikerülni. Nem mondok neveket, ezt ők tudják. Voltak, akik biztattak, és voltak, akik nem. Nekem viszont nagyobb élményt jelent megakadályozni a gólt, mint szerezni. Persze jó gólt rúgni is, de elégedettebbnek érzem magam, ha jól védek" - árulta el a kapus.

Külön érdekesség a Lazio kapusával kapcsolatban, hogy tudta nélkül talán már a születésénél eldőlt a jövője, ugyanis

az orosz származású édesanyja, Elena Moszkvában nőtt fel, méghozzá az egyetlen aranylabdás kapus, Lev Yashin szomszédságában.

Lev Yashin sem állt távolt a Lazio kapusától Forrás: Sputnik/Sputnik

Provedel - aki már Olaszországban született - az Athleticnek elmondta, a nagyszülei az ő utcájában laktak, jól ismerték egymást, de még kisfiú volt, így csak később ismerte fel, mekkora kapus is volt Yashin.

A német kapuslegenda, Hans-Jörg Butt a BL igazi királya

Mint azt már említettük, Provedel a negyedik kapus, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája főtábláján, és mindössze a második, aki nem büntetőből volt eredményes. De most nézzük meg egy kicsit részletesebben.

Korábban az egyetlen olyan kapus, aki nem büntetőből talált be, az Sinan Bolat, a belga Standard Liége játékosa volt egy AZ Alkmaar elleni 2009-es meccsen.

Azon a találkozón Jeremain Lens szerzett vezetést a 42. percben a hollandoknak, majd a 95. percben érkezett Sinan Bolat és fejjel egyenlíteni tudott.

A jelenleg a KVC Westerlo csapatánál védő 35 éves kapusnak profi pályafutása alatt ez volt az egyetlen gólja.

Provedel és Bolat találatain kívül a németek legendás kapusa

Hans-Jörg Butt és a nigériai Vincent Enyeama tudott gólt szerezni a BL-főtáblán, előbbi nem is egyszer. És mindig a Juventus ellen.

A 2000/01-es szezonban a Hamburg kapusa a Juventus elleni mérkőzésen a 72. percben talált be büntetőből, ezzel 3-3-ra alakítva a meccset. Végül 4-4-es döntetlennel zárult a találkozó. A 2001/02-es idényben immár a Bayer Leverkusen színeiben volt eredményes Butt, a szenvedő fél ismét a Juventus volt. A német játékos a 24. percben rúgta be a büntetőt, ezzel a találattal szerezték meg a németek a vezetést és végül 3-1-re nyerni is tudtak.

Hans-Jörg Butt kíméletlenül vágta be a büntetőket Forrás: AFP/Gerard Malie

A 2009/10-es szezonban már a Bayern München kapusa volt Butt, a szenvedő fél azonban nem változott, ismét a torinói együttest szomorította. A 30. percben tizenegyesből egyenlített, végül a bajor sztárcsapat fordítani tudott és 4-1-re nyert.

Hans-Jörg Butt nem csak a BL-ben rugdosta a gólokat,

a teljes pályafutása során 616 mérkőzésen 37 gólig jutott, ami egy kapustól nagyon nem rossz teljesítmény.

A legtöbb találatot Hamburgan szerezte, méghozzá 21-et.

A BL-gólosok közül végül, de nem utolsó sorban jöjjön a nigériai Vincent Enyeama, aki a 2010/11-es szezonban büntetőből volt eredményes a 79. percben. Az izraeli Hapoel Tel Aviv kapusának találatával szépített a csapata a Lyon ellen (2-1), de a francia együttes végül 3-1-es sikert aratott. Érdekesség, hogy Provedel gólját megelőzően ez volt az utolsó kapusgól a legrangosabb európai kupasorozatban.

A 101-szeres nigériai válogatott legendának sem ez volt pályafutása során az egyetlen találata, 423 mérkőzésen 14 gólig jutott.

Legendás kapusok, botrányok, a gólszerzés mesterei

Természetesen a Bajnokok Ligáján kívül is van élet, ami a kapusgólokat illeti, de még milyen.

A jelenlegi rekorder a brazil Rogério Ceni, aki 1256 mérkőzésen 131 találatot jegyzett, az IFFHS szerint 129-et.

Cenit a Guinness Rekordok Könyve a futballtörténelem legtöbb gólt szerző profi kapusként el is ismerte.

Az 50 éves kapus egyszerre volt a támadók és a kapusok réme is, világbajnok és Konföderációs Kupa-győztes is volt.

Rogerio Ceni a legeredményesebb focikapus Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Három brazil Série A-bajnoki címe mellett Libertadores-kupát és klubvilágbajnokságot is nyert, a fináléban a Sao Paulo 1-0-ra legyőzte a Liverpoolt.

A pályafutása gyakorlatilag a Sao Paulóhoz köthető, ahol egyedüliként az ő mezszámát vonultatták vissza.

Nem maradhat ki a felsorolásból a paraguayi csodakapus, José Luis Chilavert sem, akinek a nevéhez fűződik a válogatott mérkőzésen szerzett legtöbb találat. A szabadrúgás-specialista legenda - aki sokak szerint minden idők egyik legjobb kapusa -

összesen 62 találatot szerzett, a válogatottban nyolcat, ebből négyet a 2002-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőin.

Az 58 éves exfocista lett az első 1999-ben, aki kapusként három gólt szerzett egy mérkőzésen.

A Vélez Sársfield 6-1-re legyőzte Ferro Carril Oestét egy argentin élvonalbeli mérkőzésen.

Chilavert többek között négyszeres argentin bajnok, uruguayi bajnok, francia kupagyőztes és Libartadores-kupa-győztes, kétszeres világbajnokság résztvevő (1998,2002).

Jose Luis Chilavert remek szabadrúgásokat lőtt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Matthias Schrader

Chilavert különcségéről és a balhéiról is ismert volt. Talán a leghírhedtebb az volt, amikor 1997-ben kiállították, miután összeverekedett a kolumbiai csatárral, Faustino Asprillával. Ám nem csak emiatt volt a beceneve az " El Buldog ", azaz "A Bulldog", hanem mert gyakran viselt rajzfilmes bulldogot a mezén.

Az egyik legöntörvényűbb és legőrültebb kapusként tartják számon a kolumbiai válogatott José René Higuitát, aki a 41 gólja mellett parádés védéseivel is felhívta magára a figyelmet. Az egyik leghíresebb a „skorpiórúgás" volt,

amikor a kapujára tartó labdát kézállásba ugorva a lábával védte ki.

Rene Higuita örült volt mindkét kapu előtt Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Higuita skorpiórúgását 1995 szeptemberében a Wembley Stadionban mutatta be. Anglia vendégeként a kolumbiai kapuban így hárította Jamie Redknapp lövését. Ezt a jelenetet később, 2002-ben a Channel 4 által megválasztott 100 legszebb sportmozzanat közé is beválogatták.

A szabadrúgáshóljairól is híres kapus hírhedtté vált kábítószeres kapcsolatai és fogyasztása miatt is.

Jóban volt a medellíni drogbáróval, Pablo Escobarral, és 1993-ban egy a drogkartell által szervezett gyermekrablásba is belekeveredett.

Ő kézbesítette az óvadékot, és mivel segítségéért 64 ezer dollárt kapott, elítélték. Hét hónapot töltött börtönben, aminek következtében lemaradt az 1994-es labdarúgó-világbajnokságról. 2004-ben pedig kokainhasználat miatt bukott le ecuadori csapatánál.

Összesen 68 mérkőzésen szerepelt a nemzeti csapatban, és ezen találkozókon három gólt szerzett. Az 1990-es labdarúgó-világbajnokságon a Kamerun elleni nyolcaddöntő hosszabbításában, saját térfelének a közepén addig próbált cselezgetni, amíg a kameruni Roger Milla elvette tőle a labdát, s betalált az üres kapuba. Kamerun 2-1-re nyert, Kolumbia pedig kiesett.

A média és a szurkolók rögvest kitalálták az El Loco becenevet René számára, ami annyit jelent: "Az Őrült."

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a mexikói Jorge Campos, aki egyike a legtöbb válogatottsággal rendelkező labdarúgóknak a 129 fellépésével. Bár a válogatottban nem szerzett gólt, a klubcsapataiban őszesen 46-szor volt eredményes, ezzel

a valaha volt legeredményesebb mexikói kapus lett.

Jorge Campost a színes mezeiről azonnal fel lehetett ismerni Forrás: AFP/MEXSPORT/DAVID LEAH

Nem meglepő módon Campos is különc játékos volt, aki a tizenhatoson kívüli játékáról ismert elsősorban, ugyanis gyakran védőként is "funkcionált". A rendre színes mezben játszó kapus hatékony csatár is volt. Időnként a kapuban kezdett egy meccset, majd a találkozó későbbi szakaszában új posztra váltott, többnyire klubszinten.

Az 1989-1990-es mexikói idényben 40 mérkőzésen például 14 gólt szerzett alkalmi támadóként.

Egy kivételével az összes gólját az UNAM színeiben szerezte.

Mindent egy helyen az Eb-ről