Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőinek második visszavágóján a Real Madrid hazai pályán, a 88. perc után Joselu duplájával fordítva 2-1-re győzött a Bayern München ellen, így a spanyol rekordgyőztes lesz a német Borussia Dortmund ellenfele a június 1-jei fináléban.

A müncheni mérkőzés fordulatosan alakult, és végül 2-2-es döntetlennel zárult, így várhatták a csapatok a 28. egymás elleni európai kupameccsüket. A Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóját friss spanyol bajnokként várhatta a Real Madrid, amely kezdőcsapatában Carlo Ancelotti a múlt keddihez képest a jobbhátvéd poszton változtatott, így a Lunyin – Carvajal, Rüdiger, Nacho, Mendy – Tchouaméni, Valverde, Kroos – Bellingham – Rodrygo, Vinícius tizenegynek szavazott bizalmat szerdán. A Bundesliga ezüstérméért folytatott harcban a Stuttgart ellen a hétvégén vereséget szenvedő Bayern München Raphael Guerreirót elvesztette a bajnokin, így Thomas Tuchel a Neuer – Kimmich, De Ligt, Dier, Mazraui – Laimer, Pavlovic – Sané, Musiala, Gnabry – Kane kezdőt küldte pályára a szerdai meccs elején.

Bajnokok Ligája, Real Madrid, Bayern München, BL-elődöntő
Kiváló hangulat fogadta a játékosokat a Real Madrid és a Bayern München Bajnokok Ligája-elődöntőjén
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP

A szezonban hazai pályán még veretlen (és idegenben is csak az Atlético Madrid által legyőzött) Real a 9. Bajnokok Ligája-fináléjáért, a kupában és a bajnokságban is elbukó Bayern pedig az idénye megmentéséért lépett tehát a Santiago Bernabéu gyepére a BL-elődöntő során. Mindezt olyan előjelekkel, hogy

  • a Real Madrid az eddigi 24 olyan kupapárharcából, amely első meccsén idegenben játszott döntetlent, 23-szor továbbjutott;
  • a Real sorozatban 36 egyenes kieséses szakaszbeli BL-meccsén szerzett gólt;
  • a Bayern München immáron 8 mérkőzés óta nem tudta legyőzni a Realt a BL-ben;
  • és a spanyolok 13 éve nem veszítettek odahaza BL-elődöntőt.

Egymásnak rontott a Real Madrid és a Bayern München

Aki azt várta, hogy nyugodt lesz a mérkőzés az odavágón született döntetlen miatt, az nagyot tévedett. Nem véletlen, hogy gól nélküli döntetlent egyszer sem játszottak még egymással a csapatok a korábbi 27 meccsükön. 

Az első játékrész nagyját, így annak az elejét is inkább a madridiak nyomták meg,

javarészt náluk volt a labda, és első helyzetként a 6. percben Dani Carvajal beadásáról centikkel maradt le a bevetődő Rodrygo. A Bayern játékosai a 8. percben jutottak először a Real tizenhatosán belülre, ekkor Serge Gnabry lövés helyett inkább középre adást választott, a labda így végül a bal kapufa és Harry Kane között gurult ki az alapvonalon.

Bajnokok Ligája, Real Madrid, Bayern München, BL-elődöntő
Egyik csapat sem ült rá az eredményre
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP

Negyedóra elteltével az első kapusbravúrt is láthatták a nézők, méghozzá Manuel Neuer jóvoltából. A müncheniek éppen azzal foglalkoztak, hogy két labda volt egyszerre a pályán, így szabadon kapta a labdát Vinícius Júnior, aki a jobb oldali kapufára lőtt (Neuer ujjheggyel hozzáért még), majd a kipattanóból Rodrygo közeli lövését is tudta hárítani a német kapus. A folytatásban is inkább a hazaiak játszottak fölényben, a vendégek azonban leginkább amiatt aggódhattak, hogy 

a 27. percben megsérült Gnabry, és Alphonso Daviesnek kellett beállnia helyette. 

A csere után alig telt el néhány másodperc, amikor egy felperdülő labdát Kane lőtt el kapásból, Andrij Lunyin azonban szögletre ütötte a sarokra tartó labdát.

A félidő hajrájára kissé visszább esett az iram, a Real továbbra is veszélyesebb volt, de a Bayern is arányosan egyre többet tudta birtokolni a labdát. Ám újabb nagy helyzet már egyik kapu előtt sem adódott, így 0-0-s állással vonulhattak szünetre a felek. 

A félidei statisztika azt mutatta, hogy a labdabirtoklási arány 55:45, a kapura lövési kísérletek száma pedig 8-2 volt a Real Madrid javára.

Bajnokok Ligája, Real Madrid, Bayern München, BL-elődöntő
Rodrygo többször is bosszankodhatott egy-egy kihagyott Real-helyzet után
Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP

Ez történt a BL-elődöntő második félidejének első felében

A fordulás után ismét felpörgött a mérkőzés tempója, a Realtól Nacho Fernández átlövése, a Bayerntől egy-egy kontra után Davies megpattanó lövése és Kane bombája jelentett veszélyt az első percekben. Továbbá a hazai közönség Vinícius bal oldali megiramodásai és beadásai után is rendre felhördülhetett, de amikor nem a védelem tisztázott, akkor pontatlanul lőtt a középe érkező csapattárs. Az 59. percben aztán az első madridi, kaput eltaláló lövés is megszületett a félidőben, de 

Rodrygo 25 méterről ellőtt szabadrúgását Neuer kiütötte, majd egy perccel később Vinícius átlövésénél is a helyén volt a Bayern világbajnoka.

A második félidőben először annak közepén szabadult ki percekre a Real-nyomás alól a Bayern, Jamal Musiala ballábas lövését reflexből hárítania is kellett Lunyinnak. Ám egy perccel később kiült a döbbenet a madridi arcokra: 

Davies lódult meg a bal oldalon, bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, majd jobbal kilőtte a hosszú sarkot, megszerezve a vezetést a Bayern München számára. 

Bajnokok Ligája, Real Madrid, Bayern München, BL-elődöntő
Davies pontos lövését nem tudta védeni Lunyin, ezzel vezetett a Bayern
Fotó: Pierre-Philippe MARCOU / AFP

A teljes szezonban ez volt a második gólja a hírek szerint a nyáron a Realba igazoló kanadai balszélsőnek. Majd 

két percre rá egy szöglet után megszerezte a harmadikat is, ám a saját kapujába, ám szerencséjére az öngól nem sokáig maradt érvényben, középen ugyanis a helyezkedés közben Nacho az arcánál fogva fellökte Joshua Kimmichet, 

ezért videózás után Szymon Marciniak játékvezető elvette a találatot. Ancelotti ekkorra már cserélt kettőt, ám a 76. percben Kane így is lényegében eldönthette volna a továbbjutást, ám Musiala passza után az oldalhálóba lőtte a labdát. Tuchel ezután Leroy Sané helyére Kim Mindzsét állította be, ami egyértelműen jelezte, hogy a Bayern szeretné megvédeni az egygólos előnyét. Végül mégis a dél-koreai védő volt talán a legközelebb a vendégek újabb góljához a hajrában, egy szöglet után Kim a felsőlécre bólintotta a labdát.

Néhány percen belül fordított a Real Madrid a hajrában

Ancelotti még kettőt cserélt a 81. percben, de a folytatásban is Vinícius tűnt a legveszélyesebb madridi focistának. Tuchel pedig Kane-t és Musialát is lehozta – igaz, a helyükre már nem védőt, hanem támadókat állított be. Ám mégsem ők, hanem 

Joselu lőtte a következő gólt a 88. percben: Vinícius újabb átlövése ezúttal a dolgát addig hibátlanul végző Neuerről kipattant, a német kapus hibájára pedig Joselu reagált a leggyorsabban, és közelről a kapuba pöckölte a labdát.

Ekkor volt még hátra bő tíz perc, ugyanis 9 perces hosszabbítást jelzett a negyedik játékvezető, amelyből végül majdnem 15 perces lett. Ennek az időszaknak az elején ugyanis talán minden korábbinál nagyobb nyomás alatt volt a müncheni kapu, és noha Brahim Díaz lövését még tudták blokkolni a védők, majd 

Antonio Rüdiger bal oldali passzát Joselu lőtte megint közelről a kapuba. 

Először ugyan les miatt elvették a találatot, de a visszajátszás után egyértelmű volt a gól szabályossága, így videózás után bebizonyosodott: a Real Madrid megfordította a mérkőzést!

A Bayern München próbálkozott ugyan a hátralévő percekben, de erőtlenül, veszélytelenül. Tuchel sárga lapján és egy vitatott lesgólon kívül emlékezetes müncheni megmozdulást nem is hozott a hosszabbítás, Lunyinnak nem volt dolga, így 

szinte izgulnia sem kellett a Realnak, amely egy óriási fordítással jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. 

Ancelotti még lecserélte Jude Bellinghamet, akinek szerdán sem volt igazán jó napja a Bayern ellen, de ez talán nem is érdekelte, elvégre a korábbi csapata ellen BL-döntőt játszhat. A Real Madrid ellenfele ugyanis a német Borussia Dortmund lesz a június 1-jei, londoni Wembley Stadionban megrendezésre kerülő fináléban, ahová a BVB kedden, a Paris Saint-Germain elleni továbbjutással biztosította be a helyét.

Bajnokok Ligája-elődöntő, visszavágó:

Real Madrid (spanyol) – Bayern München (német) 2-1 (0-0)
gól: Joselu (88., 91.), illetve Davies (68.)
Továbbjutott a Real Madrid 4-3-as összesítéssel.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.