Vágólapra másolva!
Gareth Southgate szövetségi kapitány négy nappal a németországi Európa-bajnokság rajtja előtt behívta az angol válogatott utazó keretébe a Manchester United 38 éves kapusát, Tom Heatont.

Gareth Southgate szövetségi kapitány június 6-án véglegesítette az angol labdarúgó-válogatott Eb-re utazó keretét, amelyből a Manchester City támadója, Jack Grealish és a Manchester United védője, Harry Maguire is kikerült, de rajtuk kívül - kimaradt még James Maddison, a Tottenham Hotspur támadó középpályása, Curtis Jones, a Liverpool középpályása, Jarell Quansah, a Liverpool védője, James Trafford, a Burnley kapusa valamint Jarrad Branthwaite, az Everton hátvédje is. 

776008959
Harry Maguire (j) nem, de Tom Heaton ott lesz az angol válogatottal az Eb-n
Fotó: AFP 

38 éves kapust is visz az Eb-re az angol szövetségi kapitány

Hétfőn azonban törtét még egy apró változtatás az angoloknál, ugyanis a válogatott honlapja szerint Southgate behívta a Manchester United rutinos kapusát, Tom Heatont. A háromszoros angol válogatott hálóőrre azonban nem mint játékos, hanem kapusedzőként számít a kapitány a németországi tornán. A 38 éves Heaton feladata lesz többek között, hogy levegye a terhet a keretben szereplő három kapus – Jordan Pickford, Dean Henderson és Aaron Ramsdale – válláról és segítse a felkészülésüket.

Heaton a közösségi oldalán erősítette meg a hírt, egyben háláját fejezte ki, amiért csatlakozhat a válogatotthoz, ezzel pályafutása során először lehet ott egy nemzetközi futballtornán.

Hihetetlen megtiszteltetés, hogy Gareth felkért, hogy csatlakozzak a válogatotthoz. Büszkeséggel tölt el, hogy számítanak rám egy ilyen nagy világversenyen. Segíteni fogok mindenben, amiben csak tudok, és igyekszem majd átadni a tapasztalataimat. Nagyszerű csapatunk van, izgatott vagyok, de már alig várom, hogy csatlakozhassak a csapathoz"

 – írta a közösségi oldalán a rutinos kapus.

Heaton a Manchester United akadémiáján nevelkedett, majd 2005 és 2010 között az első csapat keretéhez tartozott, de bajnoki mérkőzésen egyszer sem léphetett pályára. Később megfordult a Cardiff City, a Bristol City csapatában, majd 2013-ban a Burnley játékosa lett. Itt már hat szezont töltött, ahol első számú kapusként 188 bajnokin szerepelt és bemutatkozhatott az angol válogatottban is, ahol 2016 és 2017 között összesen három alkalommal húzhatta magára a címeres mezt. Majd az Aston Villánál töltött két szezon után 2021-ben visszatért a Manchester Unitedez, ahol azóta három meccsen lépett pályára – ráadásul mindannyiszor kapott gól nélkül zárt. Heaton utoljára tavaly februárban játszott tétmeccsen, akkor a Nottingham Forest elleni Ligakupa-meccsen védte a United kapuját.

"Nagyon örülök, hogy Tom elfogadta a felkérést és csatlakozik a Németországba utazó keretünkhöz. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen nemzetközi torna nagy terhet ró a Martyn Margetson vezette kapusedzői csapatra. Tomnak felbecsülhetetlen szerepe lesz abban, hogy támogassa Jordant, Aaront és Deant az edzőpályán. De nem csak a pályán, azon kívül is hasznos tagja lesz a csapatunknak, hiszen ő olyasvalaki, akit mindannyian jól ismerünk, biztos vagyok benne, hogy hozzá fog tudni segíteni ahhoz a pozitív légkörhöz, amit szeretnénk megteremteni a csapaton belül. Hálásak vagyunk a Manchester Unitednek is, hogy elengedte a tornára Tomot" – mondta Gareth Southgate.

A legutóbb Eb-döntős angolok a C csoportban jövő vasárnap a szerbek ellen kezdenek Gelsenkirchenben, négy nappal később a dánokkal találkoznak Frankfurtban, majd június 25-én a szlovénokkal csapnak össze Kölnben. 

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről