Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó válogatott hétfőn rendhagyó sajtótájékoztatót tartott Weiler im Allgäuban. A focistákat az újságírók helyett ezúttal helyi gyerekek faggatták, így a szabad délutánt kihasználva megnéztük, milyen egy szurkolói zóna Stuttgartban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokságról, Németországból.

A Kerkez Milos és Gulácsi Péter részvételével megtartott rendhagyó sajtótájékoztatón a sajtó munkatársai helyett a környékbeli gyerekek érkeztek a válogatott médiaközpontjába, és ezúttal ők kérdezhették a két játékost. 

Mivel nekünk ezúttal nem osztottak lapot, úgy döntöttem, megnézem milyen egy szurkoló zóna Stuttgart városában, ahol a magyar válogatott szerdán találkozik majd a házigazda német csapattal. 

Délután egy órája tájékában vonatra szálltam Leonbergben, majd szűk egy óra alatt megérkeztem a stuttgarti Schlossplatzon található szurkolói zónába. Az igazat megvallva, sok jóra nem számítottam, ugyanis az első esténken egy hasonló szurkolói zónában akartuk megnézni az Európa-bajnokság nyitómeccsét, de a kezdés előtt egy órával közölték velünk a biztonsági emberek, hogy akkora tömeg van, hogy több embert már nem tudnak beengedni.

Ehhez képest óriási meglepetés fogadott, ugyanis a Románia-Ukrajna mérkőzés alatt maximum ötszáz ember lézengett a szurkolói zónában, ahová körülbelül tízezren férhetnek be. Nyilván a mérkőzés korán volt, mellette munkanap is volt, az eső is esett, ráadásul ez nem az a párosítás, amitől a legtöbb semleges szurkoló lázba jönne. 

Ennek ellenére nagyon jól éreztem magam, ugyanis ahogy beléptem a szurkolói zónába, szemügyre vettem az UEFA hivatalos ajándékboltját, ahol azonnal felfigyeltem a pultban dolgozók magyarok beszélgetésére.

„Mi a merchandise marketinggel foglalkozunk, mi árusítjuk a mezeket és a hivatalos fanshop személyzete vagyunk” – mondta az Origónak Kerekes Adél, aki egy diákszövetkezet révén került az Európa-bajnokságra, aki arról is beszélt, hogy mennyit kell dolgozniuk a szurkolói zónában.

„Ez a helyszíntől is függ, na meg attól, hogy milyen rendezvény várható az adott napon. Ha a stadionban vagyunk, ahol meccs van, akkor délelőtt fel kell tölteni az üzleteket is. 

De meccs előtti napokon is rengeteg a munka, mert a raktárba mindig érkezik friss áru. Itt a szurkolói zónában többnyire tizenkét órát dolgozunk. Ezek a helyek délben nyitnak és éjfélkor zárnak, folyamatosan jönnek a vevők, úgyhogy ez nagyon pörgős meló

 – folytatta Kerekes Adél, aki elárulta azt is, hogy hiába dolgoznak az Eb-n, meccsekre sajnos nem tudnak bejutni.

Kerekes Adél (balra) és magyar csapat a szurkolói boltban 
Fotó: Göbölyös András - Origo

„Nekünk is van akkreditációnk, de a stadionokban nem túl hasznos. Vasárnap a kollégák összefutottak szlovén és dán válogatott játékosokkal és tudtak velük képeket készíteni. Ezekkel az akkreditációkkal bármerre mozoghatunk, így ha este megjön a kedvünk egy koncerthez itt a fanzone-ban, akkor bejuthatunk” – mondta a budapesti lány, aki a magyar szurkolókról is ejtett pár szót. 

Így, hogy közeledik a magyar-német meccs, egyre több magyar szurkolóval találkozunk. Az árucikkek fogyásán mindig érezhető, hogy milyen meccs közeledik. A magyarok inkább a plüssöket és az Eb-hez kapcsolódó ajándéktárgyakat veszik

– tette hozzá Kerekes Adél, az UEFA magyar csapatának egyik tagja. 

Ezt követően célba vettem a büfét, ahol sikerült 9,5 euróért (3600 forint) innom egy sört, ami ugyan nagyon jól esett, de azt gyorsan konstatáltam, hogy ilyen árak mellett egy korsó elég lesz, úgyhogy inkább folytattam a körutamat a szurkolói zónában, ahol a leendő ellenfeleinkbe, a skótokba is belebotlottam. 

Szerencsétek van, mert ahogy a csapatunk németek elleni játékát néztem, nem fogunk komoly veszélyt jelenteni rátok. Szükségünk lenne a győzelemre, de szerintem a döntetlennek is örülhetünk majd

– mondta mosolyogva a Graham nevű skót szurkoló, aki a csapatuk közelgő Svájc elleni meccséről is beszélt.

A skótok élvezik az Eb-t, de a csapatukban nem bíznak
Fotó: Göbölyös András - Origo

„Bajba kerülhetünk. Nagyon jól játszottak a magyarok ellen. 

Igaz, a második félidőben a magyarok is remekül játszottak, ezért sincsenek nagy reményeim a következő két meccsre

– tette hozzá a skót szurkoló, aki a németektől kapott öt gól miatt már csak azért sem bízik csapata továbbjutásában, mert nagyon rossz a gólkülönbsége. 

Az utóbbi napokban bárhol is jártam Németországon belül, folyamatosan magyarokba botlottam, a stuttgarti szurkolói zónában azonban senkit nem találtam meggypirosban. Amikor már majdnem feladtam, hogy egyszer csak a semmiből meglökött egy úr Fradi-mezben. 

Nyolc éves korom óta Kanadában élek, Halifaxból repültem a kölni a meccsre. Béreltem egy autót, felvezettem a stadionig, ahol találkoztam a haverokkal. Elképesztő volt az atmoszféra a meccsen, bár azt nagyon sajnálom, hogy a szurkolói vonulást lekéstem.

Óriási élmény volt a meccs, mert a mieink mellett a svájci drukkerek is nagyon jók és kedvesek voltak” – mondta a Fradi-szurkoló Hatvani Péter, aki a magyarokról azt is megjegyezte, hogy úgy szurkoltak, mint a sakál. 

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15., vonulás, szurkolók
A magyar szurkolók vonulása elképesztő látványt nyújtott
Fotó: Mirkó István 

„Bíztam benne, hogy legalább döntetlen lesz, de igazából azt hittem, hogy kettő-egyre nyerünk. Nem játszottunk jól, lassúnak tűnt az egész játék, szinte minden labda rossz helyre pattant. A fordulás után már teljesen máshogy jöttünk ki, Varga Barnabás gólja zseniális volt. Utána azt hittem, visszajövünk kétgólos hátrányból, mint a litvánok elleni Eb-selejtezőn” – folytatta a Kanadában élő Fradi-szurkoló, aki a Svájc elleni vereség ellenére nagyon bizakodó a németek elleni meccs előtt.

Nincs még semmi veszve, itt tombolás lesz a németek elleni meccsen. Szerintem a skótok ellen hozzuk majd a három pontot, a németek ellen pedig jók leszünk egy döntetlenre. Néztem a skótok németek elleni meccsét, nagyon visszaálltak. Szerintem mi ennyire nem fogunk védekezni.

Úgy érzem, sokkal jobban fogjuk használni a széleket. Jön majd Bolla Bendegúz és Kerkez Milos, ha ők tömik majd beadásokkal Varga Barnabást, ő nem fog hibázni, és szerezhetünk egy-két gólt” – mondta Hatvani Péter, aki a kapuskérdésről azt mondta, hogy Dibusz Dénes szenzációs kapus, de Gulácsi Péter is remekül védett a Svájc elleni meccsen. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group A Hungary v Switzerland
Varga Barnabás gyönyörű gólt fejelt a svájciaknak
Fotó: AFP/Javier Soriano

„Én Fradista vagyok, ezért imádom Dibuszt, így őt raktam volna a kapuba, de százszázalékosan megbízom Marco Rossiban” – tette hozzá. 

A magyar válogatott szerdán Stuttgartban folytatja az Eb-szereplését a házigazda németekkel, június 23-án pedig a skótokkal találkozik az A csoport utolsó fordulójában. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!