Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Varga Barnabás, a Ferencváros NB I-es gólkirálya a skótok elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen szenvedett súlyos sérülést, amikor a skótok kapusa, Angus Gunn brutálisan lekönyökölte, miközben a másik kezével elütötte a beívelt labdát. A magyar válogatott támadója ezt követően eszméletlenül terült el a földön. Az internetet azóta bejárták a brutális baleset pillanatáról készült képek és videók, amik sokkolóan megrázóak. Varga Barnabás azonnal kórházba került az eset után, hétfőn meg is műtötték, szerdán pedig akár ki is engedhetik, ha nem jön közbe semmi.

A Ferencváros csatára a 68. percben ütközött a skótok kapusával, Angus Gunn-nal, ami után hosszú percekig ápolták a pályán, majd lepellel körbe kerítve hordágyon hagyta el a gyepet, a stadionból pedig az egyik helyi kórházba szállították. A játékosok hosszú ideig nem tudták, mi történt pontosan, többen könnyes szemmel figyelték, mi lesz a csatár sorsa, akihez úgy tűnt, a segítség a kelleténél lassabban ért a pályára, botrányosan lassú volt az ellátás, erről beszélt a lefújás után Szoboszlai Dominik is.

„Nem tudok mit mondani, remélem jól van azt mondták, amikor levitték a pályáról, hogy stabil az állapota, reméljük, jön a hotelbe vagy mi hozzá, csak együtt legyen a csapat. Ezt nem kívánom senkinek, amit átéltünk, az elsők között értem oda, látni is elképesztő volt, beleégett a szemembe. Remélem, hogy jól van. Nem értem, hogy működik a protokoll, hogy a mentős nem futhat vagy nem jöhet a hordágy a pályára, de mi betoltunk mindent és mindenkit, mert ilyenkor nem a protokoll számít” – mondta Szoboszlai Dominik az M4 Sportnak a meccs után.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Varga Barnabást hordágyon kellett levinni a pályáról
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Szoboszlai és a csapattársai unszolására kezdtek el gyorsabban menni az egészségügyiek a sérült játékos felé, majd a hordágyat is együtt vitték, illetve tolták a játékosok és a személyzet. A meccs után először a szövetségi kapitány, Marco Rossi szájából hangzott el, hogy Vargának eltört az arccsontja, majd éjszaka jött az MLSZ részéről a hivatalos diagnózis is. Vargáért az egész nemzetközi focis társadalom szorított, miközben több román kommentelő is gusztustalanul reagált.

Később a Ferencváros egyik csapatorvosa, Pánics Gergely beszélt a zöld-fehérek csatárának állapotáról, ő a kórházban láthatta, hogy van a sérült támadó.

Barni az ütközéskor agyrázkódást szenvedett, az eszméletét is elvesztette. A mentőhöz érve már visszatért a tudata, ezt követően bevitték a stuttgarti klinikára, ahol a kivizsgálás után felállították a terápiás tervet, eszerint meg fogják műteni. Csatárunk többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, több kisebb és nagyobb csont is eltört az arcában, volt, amelyik el is mozdult. Az operáció után két napig bent tartják, ha minden jól alakul, szerdán engedik ki"

- fogalmazott az orvos, aki nem akarta kommentálni a stadionban szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet tevékenységét. "Ami a német protokollt és az elsősegélynyújtást illeti, nem szeretném kommentálni, mivel nem ismerem részletesen és nem én felelek érte. Annyit viszont elmondhatok, hogy volt lehetőségem meglátogatni Barnát a kórházban, és azt tapasztaltam, hogy szakértő kezekben van, és nagy odafigyelésben részesül".

A Nemzeti Sport aztán a játékos szüleire hivatkozva megírta, hogy Varga Barnabás hétfőn délelőtt már át is esett a műtéti beavatkozáson.

„Feleségemmel együtt idehaza várjuk a híreket, amelyeket Barni kedvese küld számunkra. 

A műtétet végrehajtották,

Barni kedvese ha kell, percenként ad tájékoztatást gyermekünk állapotáról. Egyelőre nem tudható, mikor engedik ki a stuttgarti kórházból, és az sem, hogy mennyi kihagyás vár rá. Nem titok, nehéz perceket élt át a család a televízió képernyője előtt, ám mára már nyugodtabbak lehetünk” - mondta Varga András, a 29 éves labdarúgó Szentpéterfán élő édesapja.

Scotland v Hungary - EURO 2024
Varga Barnabás hatalmas ütést kapott a skót kapustól
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Hétfőn az MLSZ a hivatalos közösségi oldalán számolt be róla, hogy Varga sikeres műtéten esett át, és legkorábban szerdán engedhetik ki a kórházból.

Később az is kiderült, hogy Varga Barnabás barátnője, Laura is a stadionban volt, és élőben kellett átélnie a rendkívül drámai jeleneteket, később a kórházból posztolt fotót, miután a kedvese átesett a műtéten. Közben a csapattársak, klubtársak és Marco Rossi is üzenetben kívánt jobbulást a sérült focistának, de a rivális klub, az Újpest is reagált.

Mindent elmond Barni jelleméről, hozzáállásáról, hogy vasárnap este még abban a hitben volt, majd maszkban futballozik, ha továbbjut a csapat – a műtét híre azonban alaposan letörte - írta a VAOL. A lap Varga szülőfalujában, Szentpéterfán járt, ahol Gaál Gyula elmondta, Varga Barnabás feláldozta a testi épségét a magyar válogatott Skócia elleni győzelméért, valamint a továbbjutásért. 

Amúgy a mérkőzés közben a szentpéterfai kedvenc sérülését sokak megkönnyezték: mielőbbi gyógyulást kívánnak neki és visszavárják! "A döntőben te rúgd a győztes gólunkat!" - ezt üzenték az olvasók Varga Barnabásnak. A magyar-skót mérkőzésen természetesen több péterfai drukker is volt, tőlük kérte el Dárdai Márton a szentpéterfai futballcsapat „hivatalos”  szurkolói sálját – amit feltartva a válogatott csapattársak Barninak üzentek, kitartást, jobbulást kívánva!

A magyar válogatott küldöttsége kedden meglátogatta a kórházban a műtét után lábadozó Varga Barnabást. A küldöttségben ott volt Marco Rossi, valamint segítője, Cosimo Ignuscio és Tömő Attila is, míg a játékosokat a szintén ferencvárosi Botka Endre képviselte.

Nagy kérdés, hogy az akár szerdán már elbocsátható játékosnak vajon mi lesz a sorsa.

 Egyelőre nem döntöttek az intézmény, a válogatott és a Fradi orvosai, hogy mi legyen ezt követően Varga Barnabással. Az opciók közül azt kell eldönteni, hogy a válogatotthoz csatlakozik-e újra a játékos vagy Magyarország felé veszi az irányt.

Az is kérdés, milyen járművet használhat, hiszen az arcsérüléssel általában nem tanácsos repülőre ülni, különösen friss műtéti sebek esetén igaz ez és nem szabad elfelejteni azt sem, hoy agyrázkódást is szenvedett a brutális üközés során. Az orvosok a döntéssel kapcsolatban természetesen a játékos érdekeit tartják majd szem előtt, de az biztos, hogy az esetleges továbbjutásunk esetén sem léphet majd pályára a nyolcaddöntőben. 

Az A csoport harmadik fordulójának mérkőzését a magyar válogatott 1-0-ra nyerte meg Csoboth Kevin 100. percben lőtt góljával, ezzel három ponttal az A jelű négyes harmadik helyén végzett és még reménykedhet a nyolcaddöntőbe jutásban. A magyar csapat esélyei alaposan megnőttek azzal, hogy az olaszok a 98. percben 1-1-es döntetlenre mentették a horvátok elleni meccsüket, így amennyien kedd este az angolok megverik Szlovéniát, máris a legjobb 16 között lehetünk, ahol természetesen Varga Barnabás nélkül kell majd küzdenie a csapatnak, minden bizonnyal Portugália ellen. 

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről