Vágólapra másolva!
Az angol Ollie Watkins a labdarúgó Európa-bajnokságok elődöntőinek még az alapjátékidőben esett legkésőbbi gólját szerezte, amikor 90 perc és 1 másodperc elteltével vette be a hollandok kapuját szerda este Dortmundban.

Az utolsó pillanatos találattal nyert Anglia 2-1-re, s a hosszabbítást elkerülve jutott be a vasárnapi döntőbe a németországi Eb-n - írta az IFFHS a meccs érdekességeit taglaló csütörtöki összefoglalójában.

Netherlands v England: Semi-Final - UEFA EURO 2024, Ollie Watkins
Ollie Watkins lett a hős
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet kiemelte: ugyancsak először esett meg az Eb-k históriájában, hogy egyszerre négy 21 éves vagy ennél fiatalabb játékos is helyet kapott a kezdőcsapatokban

 a holland Xavi Simons (21) és Bart Verbruggen (21), illetve az angol Jude Bellingham (21) és Kobbie Mainoo (19) személyében.     A vezető találatot jegyző Simons 21 évesen és 80 naposan a valaha volt legifjabb hollandként szerzett gólt az Eb-k egyenes kieséses szakaszában - írja az MTI.

Anglia korábbi 23 világ- és Európa-bajnoki szerepléséből a Gareth Southgate előtti időszakban csupán egyszer, az 1966-os vb-n jutott döntőbe, míg a jelenlegi szövetségi kapitányával 2021-et követően sorozatban most másodszor lett Eb-finalista - írta az IFFHS. Ilyen duplázást "zsinórban" eddig három ország produkált a kontinensviadalok történetében: a Szovjetunió (1960 és 1964), Németország (1992 és 1996) és Spanyolország (2008 és 2012). A németeknek volt egy triplázásuk is: 1972-ben, 1976-ban és 1980-ban lettek egymás után három alkalommal is Eb-döntősök. Southgate irányításával a szigetországiak megőrizték veretlenségüket az Eb-ken, a mérlegük: 13 mérkőzésből 8 győzelem és 5 döntetlen. E mutatóban ez a leghosszabb kapitányi sorozat a kontinensbajnokságok történetében.

Az angolok egyenlítő találatát szerző Harry Kane háromgólossá lépett elő a tornán, hatodikként csatlakozva az eddigi triplázókhoz. 

Közülük a döntőben már csak Kane, illetve a másik finalista Spanyolország játékosa, Dani Olmo gyarapíthatja góljai számát. Kane szerda este beérte Alan Shearert mint az Eb-k legeredményesebb angol játékosa: most már ő is hét találatnál tart.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről