A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint kedden este 20.00-tól rendezik meg a walesi határhoz közel a The New Saints-Ferencváros Bajnokok Ligája második körös selejtező visszavágóját, amelyre a 35-szörös magyar bajnok 5-0-s eredménnyel érkezett meg. A továbbjutás kérdését lényegében már az első meccsen eldöntötte a Fradi, de ettől függetlenül idegenben is a győzelemre törekszenek és arra, hogy tovább fejlesszék a saját játékukat. A mérkőzés azonban nem csak az FTC-nek fontos, a walesiek számára igazi ünnepnap, hogy náluk játszik a zöld-fehér csapat. Helyszíni riport az Egyesült Királyságból.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a Ferencváros Bajnokok Ligája selejtezőjéről, az Egyesült Királyságból.

Oswestry készen áll a Bajnokok Ligájára

A The New Saints együttese egy walesi klub, mérkőzéseit azonban Angliában, a határhoz közeli Oswestry városától negyedórányi buszútra lévő Park Hall Stadionban játssza. Oswestry mindössze egy 17 500 fős település, igazi kis ékszerdoboz zöld környezetben, akár azt is mondhatnák rá, hogy a velünk élő történelem, mivel az első írásos emlékek a településről több mint 800 évvel ezelőtt születtek. 

Az erdőkkel és forrásokkal bőven ellátott térségben fekvő Park Hall Stadion mindössze 3 000 fős, rendkívül családias hangulatot áraszt. A környék a The New Saints szereplése mellett az alkohol készítésről is ismert, a Henstone lepárló például szoros együttműködésben dolgozik a klubbal. 

A whiskey, rum, gin és vodka készítéssel is foglalkozó családi vállalkozás a 2023/2024-es szezonban minden egyes hazai mérkőzésen a meccs emberének választott játékost meglepte egy üveg jóféle nedűvel. Emellett természetesen a stadion büféjében is bőven megtalálhatóak a cég által előállított termékek azok számára, akik nemcsak sört szeretnének inni. 

A különleges italkínálat mellett a Ferencvárost fogadó klub az ételek kapcsán is kitett magáért, kedden például házi készítésű marhát és különleges pitét is vásárolhatnak a meccsre látogatók, már akik kicsit mélyebben a zsebükbe nyúltak és a jobb helyekre fizettek be.

Bajnokok Ligája
Különleges ételeket vehetnek a kedd esti Bajnokok Ligája mérkőzésen a szurkolók Fotó: Zámbó István, Origo Sport

Az enni-innivalókon felül a szervezők igyekeztek a stadiont is felkészíteni a Bajnokok Ligája-mérkőzésre. Ehhez kapcsolódóan ismerős az az érzés, amikor az ember próbál rendet rakni a lakásában, és a sok kacatot, amiről fogalma sincs, merre kéne tenni, összegyűjti és beteszi például a spájzba vagy az ágy alá? Nos, valami ilyesmire gondolhattak valószínűleg a helyiek is, amikor a VIP részleg mögötti bowlingpályára bepakoltak lényegében mindent is, aminek nem volt helye a keddi találkozón.

Ez is egy megoldás Fotó: Zámbó István, Origo Sport

Ettől függetlenül tényleg mindent megtesznek a walesiek, hogy méltó körülmények között fogadják a Ferencvárost, ráadásul a meccs után majd felkerül a magyar bajnok címere is a stadion dicsőség falára, amely hol máshol lenne, mint az italpult felett, és amelyen a The New Saints korábbi nemzetközi ellenfelei találhatóak. 

A Park Hall Stadiont körülvevő környezetre sem lehet panasz, az egész olyan, mintha egy erdei túra első vagy éppen utolsó állomásán lenne, az idevezető buszozás végén a kis kanyargós úton egyszer csak a semmiből felbukkan ez a kis ékszerdoboz.

Gyönyörű helyen fekszik a stadion Fotó: Zámbó István, Origo Sport

Fókuszban a győzelem

Függetlenül az első mérkőzésen aratott rendkívül sima, 5-0-s győzelemtől, az FTC az idegenbeli mérkőzésre is úgy utazott ki, hogy mindenképpen nyerni szeretne és közben a saját játékstílusát is tovább akarja fejleszteni. Ahogy a keddi találkozót megelőző sajtótájékoztatón a Fradi vezetőedzője, Pascal Jansen is elmondta: 

Rögtön az első meccs után hangsúlyoztam, hogy tisztelned kell a Bajnokok Ligáját, mert különben megbosszulja magát.... Úgy gondolom, már az előző meccsen lehetett egy kis ízelítőt kapni a mi játék filozófiánkból, a múltkori találkozón is, és az edzőmeccseken is lehetett ebből villanásokat látni. A célunk, hogy javítani akarjuk a saját játékunkat, de most a győzelem van a fókuszunkban.

A holland-angol tréner szeretné, ha minél többet lenne a csapatánál a labda, és ehhez az kell, hogy megfelelő ritmusban játszanak a pályán.

A The New Saints együttese ellen műfüves borításon kell bizonyítani a csapatnak, azonban a vezetőedző elmondta, nem lehet kifogás számukra a műfű, ez a Bajnokok Ligája, és nekik bármilyen felületen meg kell oldaniuk az előttük álló feladatot. Ezzel kapcsolatban azt is hozzátette, vannak ötletei, hogy az ellenfél vezetőedzője mivel, mikkel próbálhatja őket meglepni, de ez legyen az ő dolguk, a Fradinak mindenre készen kell állnia kedden este. A csapatnak úgy is meg kell oldania ezt a párharcot, hogy sérülés miatt Botka, Pászka és Marquinhos sem utaztak ki Angliába, de Jansen szerint akik itt vannak, azok elég jók ahhoz, hogy megoldják ezt a feladatot.

Pascal Jansen a kemény munkában hisz Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pascal Jansen mellett Dibusz Dénes is kiemelte, hogy nekik idén az elsődleges cél a Bajnokok Ligájának a főtáblája, ezért dolgoznak keményen. 

Már említettem, az elmúlt öt év eredményeinek köszönhetően most van egy olyan esélyünk, hogy akár a selejtezők során végig kiemeltek legyünk. Ez egy olyan esély, amiért nyilvánvalóan megdolgoztunk az elmúlt években, de most ezzel az eséllyel élni kell.

A Ferencváros és a magyar válogatott kapusa azt is hozzátette ehhez, hogy a vezetőedző a cél elérése érdekében sokat követel a játékosoktól, de ahogy ő látja, mindenki benne van a közös, kemény munkában.

Kemény ellenfél várhat a Fradira

A Ferencváros keddi továbbjutása lényegében biztosra vehető, akárcsak az, hogy a szerdán este játszó Midtjylland is továbblép majd andorrai ellenfelén, tekintve, hogy idegenben sima, 3-0-s győzelmet aratott. Így a Bajnokok Ligája selejtező harmadik körében a Fradira egy régi ismerős vár, hiszen a regnáló dán bajnokkal még 2017 nyarán küzdött meg az Európa-liga második selejtezőkörében. Akkor kettős vereséget szenvedett a zöld-fehér csapat, de azóta jelentősen megerősödött a kerete, hogy mást ne mondjunk, 

a Transfermarkt nemzetközi adatbázis szerint a Fradi értéke jelenleg 57,8 millió euró, míg a dán klubé 59 millió, lényegében teljesen egyformán áll a két csapat ebből a szempontból. 

U E Santa Coloma v F C Mitjylland - UEFA Conference League 2024/25
A Midtjylland erős kerettel rendelkezik Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Martin Silva Cosentino/NurPhoto

A Midtjylland legértékesebb játékosa a chilei válogatottat is megjárt jobbszélső, Daríó Osorio, akinek 7 millió euróra teszik a kivásárlási árát, míg a második legtöbbet érő focistájuk a 6 milliót kóstáló lengyel válogatott támadó, Adam Buska. De rajtuk kívül is akad szép számmal olyan labdarúgó a csapatban, akinek bőven egymillió euró fölött van az értéke az adatbázis szerint.  

Az újabb körre nem kell sokat várni, már augusztus első hetében pályára lépnek a csapatok (6-án vagy 7-én), méghozzá először, ha minden úgy lesz, ahogy fentebb írtuk, akkor Dániába utazik a Fradi, majd augusztus 13-án a Groupama Arénában harcolhatja ki a továbbjutást a Bajnokok Ligája playoff körére. 

Ennek a sorsolását augusztus 5-én, hétfőn tartják, akkor derülhet ki, melyik párharc győztese vár majd a dán-magyar nyertesére.

Ez azonban még mind a közeljövő zenéje, addig is a legfontosabb, hogy magyar idő szerint kedden este 20.00-tól fogadja a The New Saints a Ferencvárost a Park Hall Stadionban, a Bajnokok Ligája selejtezőjének második körében, az 5-0-s magyar sikert követő visszavágón.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!