Vágólapra másolva!
Csütörtök este hivatalosan is elkezdődött a 2024/25-ös magyar fociszezon, miután a Magyar Kupa-győztes Paksi FC hazai pályán 4-0-ra kikapott a vajdahunyadi Corvinul Hunedoara együttesétől az Európa-liga első selejtezőkörében.

Az előző NB I-es szezonban ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes Paks a román másodosztályban szereplő Vajdahunyad ellen kezdte meg a szereplését az Európa-liga selejtezőkörében. 

A tolnai együttes és vajdahunyadi ellenfele egyformán másodjára lépett ki az európai kupaporondra. A Paks 13 éve az Európa-ligában két kört is ment, igaz, mostani riválisa jóval erősebbnek tűnt, mint debütálása alkalmával az andorrai Santa Coloma, de a folytatásban kiejtett norvég Tromsönél már nem feltétlenül. A vajdahunyadi gárda még többet várt arra, hogy ismét nemzetközi színtéren mutassa meg magát, ugyanis az 1982-es UEFA Kupa-szereplése óta - akkor a második fordulóban búcsúzott - indult újra az európai kupasorozatok valamelyikében.

A Vajdahunyad esetében megtévesztő lehet, hogy csak a másodosztályban szerepel, mivel az előző idényben nemcsak nagy meglepetésre, története legnagyobb sikerét elérve lett kupagyőztes Romániában, de másodikként feljutott volna az élvonalba is, csakhogy a klub nem magántulajdonban van, így nem juthatott fel az első osztályba, hiába vívta ki annak lehetőségét a pályán.

BOGNÁR György
Bognár György egy percig sem becsülte le a vajdahunyadi csapatot
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Paks keretében nagy változás nem történt, komoly távozója nem is volt, érkező oldalon nagyobb igazolásként pedig Ötvös Bence említhető, aki a kiesett Kisvárdát hagyta ott. Az összeszokottság különösen sokat érhet a tolnai csapat számára, amikor a szezon még nem kezdődött el. Bognár György, a Paks edzője a találkozó előtt elmondta, hogy csak a győzelemmel lenne elégedett. Az előző szezonban az év edzőjének megválasztott szakember kiemelte, nagyjából két egyforma csapat játszik majd, ugyanis a román együttes is a játékot helyezi előtérbe, és a labda felé védekezik.

A rekkenő hőség ellenére a Paks rendkívül aktívan kezdte a meccset, és már a harmadik percben majdnem megszerezte a vezetést. Balogh Balázs bal oldali szabadrúgására Windecker József robbant be, de a hétméteres csukafejese elszállt a kapu fölött. 

A folytatásban is a tolnai csapat diktálta a tempót, a vezetést azonban a vajdahunyadi együttes szerezte meg a semmiből. Egy bal oldali beadás után Windecker válláról középre pattant a labda, az érkező Sergiu Bus pedig 11 méterről, félfordulatból kilőtte a bal alsó sarkot (0-1). 

Sergiu Bus góljával korán megszerezte a vezetést a vajdahunyadi csapat
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A bekapott gólt után újra támadásba lendült a Paks, a 14. percben pedig kis híján egyenlíteni tudott. Szabó Bálint futott el a bal szélen, külsővel középre tette a labdát, azonban a középen érkező Windecker egy hajszállal lemaradt az átadásról.

Ezt követően a Paks diktálta a tempót, de a vendégcsapat kontráiban mindig ott volt a veszély, és a 29. percben majdnem növelte az előnyét a vajdahunyadi együttes. A leshatárról kilépő Marius Lupu kapott egy hosszú indítást, egy pattanás után átemelte a labdát Szappanos Péter fölött, de a labda szerencsére elcsorgott a kapu mellett. 

A 33. percben aztán 11-es kaphatott volna a Paks. Könyves Norbert startolt rá egy hosszú indításra, megpróbálta átvenni a labdát, azonban a menteni igyekvő Flavius Iacob belerúgott a magyar csatár talpába. Mohammad Usman Aslam játékvezető nem ítélt büntetőt, azonban az esetet vizsgálták a VAR-szobában is, de hibába volt meg az érintkezés a két játékos között, nem hívták ki a norvég bírót, hogy nézze vissza az esetet. 

SZOBOSZLAI Dominik; FIOLA Attila
Szoboszlai Dominik és Fiola Attila a helyszínen szurkoltak a Paks győzelméért
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Paks így is egyenlíthetett volna az első félidő hajrájában. A 39. percben Könyves csinált meg a jobb szélen egy gyönyörű megkerülős cselt Antonio Manolache mellett, majd egyedül törhetett kapura, de a kilencméteres lövése a jobb alsó sarok mellé ment. 

Mivel a Paksnak megvoltak a helyzetei, így lehetett bizakodni abban, hogy a fordulás után összejöhet az egyenlítés, azonban a hosszabbításban jött a hidegzuhany, amikor Vajdahunyad növelni tudta az előnyét. 

Alexandru Neacsa tologatta a labdát a bal oldali félterületben, beívelte a labdát a Szabó János mögött kilépő Marius Lupunak, aki a védőt és a kimozduló Szappanost megelőzve közelről a kapuba pöckölt (0-2).

SZABÓ János
Marius Lupu Szabó Jánost előzte meg a második gól előtt
MTI/Kovács Tamás

A második félidő sem kezdődött jól, ugyanis a középkezdés után szinte azonnal ziccert lőhetett a vajdahunyadi csapat, de Szappanos bravúrral hárította a jobb alsóba tartó lövést. A folytatásban a Paks derekasan próbálkozott, de igazán nagy helyzetet nem tudott kialakítani. A 62. percben aztán Bognár György pályára küldte a csapat legendás támadóját, a 37 éves Böde Dánielt, aki bármikor képes káoszt teremteni a kapu előtt. 

A szépítés sajnos nem jött össze, a 78. percben pedig még nagyobb bajba került a Paks. 

Szabó Bálint csúszott rá nyújtott lábbal Denis Hrezdac sípcsontjára, amiért a játékvezető elsőre csak sárga lapot adott. Azonban a VAR-szobában jelezték a norvég bírónak, hogy nézze vissza az estet, és miután ezt megtette, kiállította a Paks középpályását.

Két perccel később mégis majdnem szépíteni tudott a Paks. A csereként beállt Tóth Barna 16 méteres lövése levágódott egy vajdahunyadi védő kezéről, de a játékvezető nem ítélt büntetőt és a VAR-szobában is úgy látták, hogy le volt szorítva az a kéz. 

A 86. percben aztán eldőlt a mérkőzés és lehet, hogy a továbbjutás is. 

A Paks kitámadott, mindent megtett az egyenlítésért, a Vajdahunyad pedig kontrázhatott és három az egyben mehettek a kapu felé. Majd egy borzalmas átadás után a hátrafutó Vécsei Bálint próbált felszabadítani, de olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy visszaadta azt Lupunak, aki öt méterről a kapuba piszkálta azt (0-3).

A gólok sorának azonban még nem volt vége. A 93. percben egy jobbról belőtt labdát nem tudtak elrúgni a paksi védők, a kipattanó pedig Lupu elé került, aki 11 méterről a léc alá bombázott (0-4), így mesterhármassal zárta a találkozót. 

A tolnai csapatnak semmi nem jött össze ezen az estén, ugyanis a 95. percben Böde Dániel ment el a bal szélen, majd a becsúszó Antonio Manolache mellett a földre került, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. 

Azonban a Paks mégsem lőhetett büntetőt, ugyanis videózás után kiderült, hogy Bödét még a 16-oson kívül rúgták fel, így a 11-es elmaradt és az eredmény sem változott.

BÖDE Dániel
Böde Dániel majdnem összehozott egy 11-est a hajrában
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Paks ezzel négygólos vereséggel kezdte az Európa-liga selejtező első fordulóját, a jövő heti visszavágón pedig óriási bravúrra lenne szüksége a továbbjutáshoz.  A visszavágót jövő csütörtökön Nagyszebenben rendezik, a továbbjutóra pedig a horvát HNK Rijeka vár, míg a párharc vesztese az Európa Konferencia-ligába átkerülve a ciprusi AEK Larnacával találkozik majd. 

Európa-liga, selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:
Paksi FC-Corvinul Hunedoara (román) 0-4 (0-2)
Paks, 3891 néző, v.: Mohammad Usman Aslam (norvég)
Paksi FC: Szappanos - Szabó J., Kinyik, Lenzsér - Osváth, Windecker (Vécsei, 69.), Balogh (Haraszti, a szünetben), Papp, Silye (Tóth B., a szünetben; Mezei, 81.) - Szabó B., Könyves (Böde, 62.)
Corvinul Hunedoara: Lefter - Bradu, Lica, Manolache, Iacob - Hrezdac (Pop, 78.) - Lupu, Roger, Neacsa, Pirvulescu (Ubbink, 85.) - Bus
gólszerzők: Bus (9.), Lupu (45+2., 86., 93.)
piros lap: Szabó B. (78.)
sárga lap: Kinyik (32.), Vécsei (72.), illetve Neacsa (86.), Bradu (89.), Ubbink (98.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről