Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Ausztria 2-1-re kikapott Törökország ellen a németországi labdarúgó Európa-bajnokság kedd esti nyolcaddöntőjében. Az első félidőben már az első perc gólt hozott, Merih Demiral góljával szereztek vezetést a törökök, ezt a szünetig meg is őrizték. A második játékrészben Demiral ismét megvillant - ezúttal fejjel -, de Michael Gregoritsch gyorsan szépíteni tudott. Újabb gól azonban már nem esett, így Törökország jutott a legjobb nyolc közé, ahol Hollandiával találkozik majd.

A lipcsei mérkőzésre egyértelműen az osztrákok készülhetnek magabiztosabban, egyrészt márciusban 6-1-re kiütötték a törököket, másrészt az Eb egyik legnehezebb csoportjában sikerült az élen végezniük többek között Franciaországot és Hollandiát megelőzve.

ausztria
Az osztrákok voltak a meccs esélyesei 
Fotó:  Adrian DENNIS / AFP

Az osztrák kapitány, Ralf Rangnick négy, mí a törököket irányító Vincenzo Montella három helyen változtatott kezdőcsapatán az utolsó csoportmeccshez képest. Az osztrákok a Pentz - Posch, Danso, Lienhart, Mwene - Seiwald, Sabitzer - Laimer, Baumgartner, Schmid - Arnautovic, míg a törökök a Günok - Müldür, Bardakci, Demiral, Kadioglu - Yüksek, Ayhan – B. A. Yilmaz, Kökcü, Yildiz - Güler összeállításban kezdték a meccset. 

Nagyon jól kezdődött a mérkőzés, az első másodpercekben mindkét oldalon adódott már egy-egy lehetőség. 

Az 1. percben pedig meg is született az első gól: a kapu előtti kavarodás után kis híján öngól lett, de Pentz még ki tudta ütni a labdát a gólvonalon, azonban érkezett Merih Demiral, aki négy méterről a jobb felsőbe lőtt (0-1).

Euro 2024: Austria - Turkey
Merih Demiral már az első percben betalált
Fotó:  Sebastian Christoph Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Szinte azonnal jöhetett volna az osztrákok egyenlítő gólja, de Baumgartner 15 méterről centikkel lőtt kapu mellé. Az osztrákok a folytatásban is maradtak támadásban, folyamatosan dolgozták ki a helyzeteket, de minden kimaradt. A törökök csak védekeztek ezekben a percekben, azt viszont kiválóan tették. A 19. percben Güler a félpályáról próbálkozott, de jócskán kapu mellé lőtt. 

A 24. perben Demiral ezúttal fejjel veszélyeztetett, közben a meccs is sokkal kiegyenlítettebb lett. Szűk fél óra játék után az iram is visszaesett, bár nehéz is lett volna fenntartani a kezdeti rohanást. Ezt követően nagyon ritkán jutottak csak el a kapuig a csapatok, ez kiválóan megfelelt a törököknek, az osztrákok pedig nem tudtak ritmust váltani. Így nem volt meglepő, hogy újabb gól nem esett - bár Baumgartner előtt még adódott egy lehetőség -, így 1-0-s török vezetéssel mentek a szünetre a csapatok.

A második játékrész elején Gregoritsch került nagy helyzetbe, de kapu mellé lőtt, ráadásul a partjelző szerint a jobbról érkező passz előtt már kint is volt a labda. Az 51. percben Arnautovic került hatalmas ziccerbe, de hiába lőtt 6 méterről, Günok hárítani tudott. Pillanatokkal kásőbb Laimer került helyzetbe, de ez a lövés sem talált kaput, mindenesetre jól kezdtek az osztrákok. Az 54. percben Posch lövését blokkolták, de egyre közelebb járt a gólhoz Ausztria. Három perccel később a törökök is villantak, de Kadioglu jó helyzetben a vldőbe lőtte a labdát. 

Az 59. percben a semmiből jött az újabb török gól: job oldali szöglet után ismét Merih Demiral érkezett, aki 3 méterről gyönyörűen fejelt a kapuba (0-2).

A 66. percben azonban jött az osztrákok szépítése: 

ugyancsak job oldali szöglet után Posch lefejelt labdáját közvetlen közelről Gregoritsch vágta be a kapuba (1-2). 

A törökök ezt követően teljesen beszorultak a saját kapujuk elé, már a kontrákra sem igazán futotta az erejükből. Az utolsó negyedórához érkezve azonban még mindig 2-1-es török vezetést mutatott az eredményjelző. 

Montella folyamatos cserékkel próbált frissíteni a csapatán, már nagyon fáradtan mozgott ekkor a török válogatott. Sorra jöttek az osztrák helyzetek, elképesztő nyomás volt a törökök kapuján. A 84. percben Baumgartner fejese szállt nem sokkal kapu mellé, Günok alaposan aláfutott a labdának. A 89. percben Yilmaz dönthette volna el a meccset, de nagy helyzetben kapu fölé lőtt. A ráadás is hozott még nagy helyzeteket mindkét oldalon - Yilmaz például újabb ziccert rontott, míg Günok az Eb védését mutatta be Baaumgartner fejese után -, de újabb gólt nem, így Törökország jutott a legjobb nyolc közé, ahol Hollandiával találkoznak majd. 

Eredmény, nyolcaddöntő
Ausztria-Törökország 1-2 (0-1)
Lipcse, 40 ezer néző, v.: A. Soares Dias (portugál)
gól: Gregoritsch (66.), ill. M. Demiral (1., 59.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.


 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről