Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A holland fociválogatott félgőzzel játszva is nagyon simán győzte le Romániát a németországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Az esélyesebb hollandok sorra elpuskázták a helyzeteiket, a románok pedig alig jutottak el a tizenhatosig.

A csoportjukból egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel, azaz önmagához képest elég harmatos teljesítménnyel továbbjutó holland válogatott, az ugyanilyen teljesítménnyel viszont csoportelső és a vártnál jobb focit bemutató Romániával találkozott Münchenben a nyolcaddöntők utolsó játéknapján. 

Ronald Koeman három helyen változtatott a kezdőn az osztrákok elleni vereség után: Geertruida, Schouten és Maalen került ki, Dumfries, Xavi Simons és Bergwijn pedig be.

A román csapatban ezúttal is volt a '80-as és 90-es évek világsztárjának, Gheorghe Haginak a fia, Ianis.

Első félidő

Bátor letámadással kezdtek a románok, egy beívelés után Hagi fejelhetett, ütközött egy holland védővel, ami után ápolni kellett, a fején felszakadt a bőr. Ez azért a hollandokat is felébresztette, a 6. perc végén Xavi Simons lövését kellett védenie Nitának.

A 11. percben Depay lőtte a labdát a román kapusba, de jól lehetett látni, hogy lesről indult be. A 15. percben Dennis Man tekert szépen nagyon kevéssel a felső léc fölé.

A hollandok ezt követően átvették a meccs irányítását, aminek a 20. percben meg is lett az eredménye: Cody Gakpo tört be a tizenhatosra és balról nagy erővel kilőtte a rövid alsó sarkot (1-0).

holland fociválogatott, Cody Gakpo,
Cody Gakpo (kékben) szerzett vezetést Hollandiának
Fotó: AFP

A 26. percben egy szöglet után Stefan De Vrij fejelt az oldalhálóba, és ezt követően is sorra jöttek a holland helyzetek, teljesen beszorultak a románok, akiket még az ág is húzott, mert a 33. perctől emberhátrányban kellett játszaniuk Vasile Mogos sérülése miatt. Az élete első válogatott meccsét játszó védő helyére csak öt perccel később sikerült behozni Racovitant.

A játékrész utolsó tíz percét tíz emberrel védekezte végig a tizenhatosán a kapuja elé szorult román válogatott.

 A 44. percben Xavi Simons ügyetlenkedett el egy nagy helyzetet. A lefújás előtt első szögletéig eljutott a román csapat, de Verbruggennek nem kellett védenie.

Második félidő

Az első értékelhető eseményre az 54. percig kellett várni, akkor Xavi Simons beadása után Depay került helyzetbe, és végül egy jó kis flipperezés után végül Nita kezében kötött ki a labda. 

Az 58. percben Van Dijk fejelt kapufát egy szöglet után.

 Egy-két román szöglet után Gakpo lőtt labdavezetés után 17 méterről, de Nita védte a jobb alsóba tartó labdát, majd egy szöglet után Gakpo lőtt egyértelmű lesről a kapuba.

Romania v Netherlands: Round of 16 - UEFA EURO 2024, Virgil Van Dijk,
Virgil Van Dijk fejese a kapufát érintve hagyta el a pályát
Fotó: Anadolu via AFP

A 68. percben Depay szabadrúgása ment centikkel mellét a jobb kapufa külső oldalát súrolva, de összességében a hollandok legjobb esetben is csak fél gőzzel hajtottak. Helyzetig azért eljutottak, a 73. percben például a csereként beállt Veerman hagyott ki egy ziccert, aki a 79. percben kis híján úgy talált be, hogy egy román védő rárúgta a labdát, ami centikkel ment mellé.

A 82. percben Stanciu lépett volna ki egy labdával, amit nagyjából egy méter magasan rúgott el Dumfries elől, aki azonnal a földre vetette magát az arcát fogva, Felix Zwayer pedig megállította a tiszta gólhelyzetet ígérő akciót, és sárga lapot adott a joggal reklamáló román kapitánynak.

A hollandok pedig kihasználva a románok zavarodottságát, egy bedobás után Gakpo az alapvonalon végigvitte a labdát, a középen érkező Malennek pedig már csak az üres kapuba kellett gurítania.

A negyddöntőben a hollandok az osztrák-török meccs továbbjutójával játszahtnak a negyeddöntőben.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Hollandia - Románia 3-0 (1-0)
München, Allianz Aréna, v.: F. Zwayer (német)
gól: Gakpo 20., Malen 83., 90+3.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről