Vágólapra másolva!
Gareth Southgate szövetségi kapitányként eddigi legnagyobb sikerének tartja, hogy a mostani Európa-bajnokságon döntőbe jutott az angol labdarúgó-válogatott, míg a kollégája, Ronald Koeman kritizálta a videobírót, amiért büntetőt ítélt a Harry Kane elleni szabálytalanságért.

"Ennek kell a legjobbnak lennie! Ez egy hatalmas mérföldkő!" - jelentette ki a szakvezető az MTI beszámolója szerint arra a kérdésre, hogy személyes rangsorában hol szerepel a mostani menetelés. 

Netherlands v England: Semi-Final - UEFA EURO 2024
Gareth Southgate büszke a csapatára
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

"Nehéz meccs volt, mert folyamatosan változtatott az ellenfél, ezért nekünk is ezt kellett tennünk, kiváltképpen védekezésben. Azt hiszem, egész este sok problémát okoztunk a hollandoknak, és végig jól futballoztunk".

A háromoroszlános gárda története során először jutott döntőbe nem hazai rendezésű világversenyen, ugyanis ez korábban csak az 1966-ban megnyert világbajnokságon, illetve az előző kontinensviadalon sikerült, ahol csupán a negyeddöntőt játszotta semleges helyszínen. Southgate vezetésével sorozatban másodszor játszhat Eb-finálét Anglia, miközben a 2018-as vb-n negyedik lett, két éve pedig a negyeddöntőben búcsúzott.

"Néha a cserék így működnek" - jelentette ki az 53 éves tréner annak kapcsán, hogy a 91. percben szerzett győztes gólt két cserejátékosa hozta össze a hollandok ellen 2-1-re megnyert szerdai elődöntőben. "A legfontosabb dolog az, hogy mindenki készen álljon a játékra. Ez nagyon nehéz 26 fős kerettel, mert minden alkalommal csalódást okozok 15-nek. Sok időt töltöttem ezekkel a srácokkal, a hozzáállásuk példaértékű".

Southgate 1-1-es állásnál a 80. percben lecserélte két nagy sztárját, Phil Fodent és Harry Kane-t, a helyükre pedig Cole Palmert és Ollie Watkinst küldte, a rendes játékidő hosszabbításában aztán előbbi gólpasszt adott utóbbinak.

"Úgy éreztük, hogy energia szempontjából kezdünk egy kicsit lemerülni, ráadásul Kane az első félidőben kapott egy rúgást. Watkins jól nyom, remekül támad le, ezért jó pillanat volt lehetőséget adni neki" - indokolta meg az Aston Villa támadójának becserélését Southgate.

Az angol szakvezető szerint csapata megérdemelte a továbbjutást, mert emlékeztetett arra, hogy Foden lövését az első félidőben a gólvonalról tisztázták a hollandok, valamint a másodikban mindössze néhány centiméteren múlt, hogy érvénytelenítették a góljukat les miatt. Southgate kijelentette, a döntőben is nyerni akarnak, de az biztosan nehézséget okoz, hogy egy nappal kevesebb pihenőjük van, mint a rivális spanyoloknak.

Ronald Koeman nem elégedett a játékvezetéssel

Kollégája, Ronald Koeman azt emelte ki, nehéz elfogadni a búcsút. Kifejezetten csalódott a végeredményt illetően azok után, hogy nagyszerűen kezdődött számukra a mérkőzés, hiszen korán vezetést szereztek. Összességében úgy vélte, büszkék lehetnek magukra, mert szép dolgokat értek el az elmúlt hetekben.

Netherlands - England (EURO 2024), Ronald Koeman
Ronald Koeman sem ment el szó nélkül a német bíró, Felix Zwayer ítéleteti mellett
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Marcel van Dorst/NurPhoto

"Simons gólja után volt némi nehézségünk a középpályán, hogy megállítsuk az olyan klasszisokat, mint Bellinghan és Foden. Ekkor nem mi irányítottuk a játékot. Változtattunk néhányat, melynek köszönhetően az utolsó húsz percben azt lehetett érezni, hogy mi vagyunk a jobb csapat, mert többet támadtunk. De az angolok gólja a hajrában nagyszerű volt, kiütéssel ért fel. Ezt nehéz elfogadni" - értékelt Koeman, 

aki kritizálta a videobírót, amiért büntetőt ítélt a Kane elleni szabálytalanságért, melyből a sértett hamar egyenlíteni tudott. A holland szakember úgy vélte, nehéz rendesen futballozni, mert a VAR folyton megtöri a játékot.

Érdekesség, hogy egykori angol válogatott labdarúgók is kritizálták az ítéletet, ugyanis Gary Neville botrányosnak nevezte a döntést, Jamie Carragher pedig csak annyit írt a közösségi oldalán, hogy "ez soha nem büntető".

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

A meccselemző podcastünkben mi is kitértünk az esetre:

 

Mindent egy helyen az Eb-ről