Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Óriási botrányt keltett a török labdarúgó-válogatott játékosa, Merih Demiral, aki az Ausztria elleni nyolcaddöntőben úgy fejezte ki gólörömét, ami megdöbbentette a német jogvédőket és újságírókat. Ha nem tör ki ez a balhé, minden bizonnyal totálisan érdektelen marad ez a történet. De kitört. Most aztán újra elő lehetett venni a fasiszta és a náci kártyát. És a németek elő is vették.

A németek most azt mondják: az, hogy ez az eset megtörténhetett, a labdarúgó Európa-bajnokság árnyoldalát mutatta meg. (Már ez az állítás is nevetséges. Mégis, hogyan lehetett volna megakadályozni azt, hogy egy focista, aki gólt lőtt Ausztriának, úgy örüljön, hogy az mindenkinek a tetszését elnyerje?)

Merih Demiral és a botrányt okozó gólöröm
Fotó: AFP

Kedd este Lipcsében, a Törökország-Ausztria meccs 60. percében járunk. Demiral a második gólját lövi a török ​​válogatottban. Aztán, ahogy a meccsen készült videófelvételek is megmutatták, a tekintete a stadion lelátójára szegeződik. A 26 éves focista hirtelen felrántja mindkét karját. Mindkét kezével jelet formál: középső és gyűrűs ujját hüvelykujjára helyezi, kisujját és mutatóujját kinyújtja.

Ez a Wolfsgruss, a nacionalista és szélsőjobboldali Ülkücü mozgalom védjegye, amelyet Németországban Szürke Farkasként ismernek. A mintegy 12 ezer követővel rendelkező mozgalmat Németországban az Alkotmányvédelmi Hivatal figyeli. Ausztriában ezt a szervezetet már betiltották. 

Az UEFA most vizsgálja a - megfogalmazásuk szerint - gyanús helytelen viselkedést,  miközben a  játékost eltiltással fenyegetik. 

Nem ez volt az egyetlen botrány ezen a mérkőzésen - írta a német sajtó. Már a kezdés előtt botrányt okoztak az osztrák szurkolók, mert Gigi D'Agostino L'amour toujours című dalára azt skandálták, hogy "Németország a németeké, külföldiek húzzanak el" (szabadon fogalmazva.)

A németek Demiral kézjelét egyértelműen fasiszta jelképnek nevezték. Ezzel aztán szépen felfújták a habot, most mindenki erről beszél. Demiral is: 

Az, ahogy ünnepeltem a gólomat, nem volt véletlen, köze volt a hazámhoz, a mi identitásunkhoz. Ezért tettem ezt a gesztust. Láttam a török embereket a stadionban, láttam a szurkolóinkat, akik szintén ezt a jelet mutatták. Nincs mögötte semmlyen rejtett üzenet. Nagyon büszke vagyok arra, hogy török ​​vagyok, és ez a gesztus értelme” – mondta a Demiral. „Csak be akartam mutatni, mennyire boldog vagyok, és milyen büszke vagyok.

Világos, egyszerű, egyenes beszéd. Szót sem érdemelne többet.

Euro 2024: Austria - Turkey
Török drukkerek a lipcsei stadionban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

A németeket azonban ez a magyarázat nem győzte meg. Ezt írták

Ezek az esetek ismét rávilágítanak a futball és a jobboldali szélsőséges csoportok kapcsolatára, illetve arra a kérdésre, hogy hol ér véget a saját ország és a csapat iránti lelkesedés, és vált ez át a veszélyes nacionalizmusba.

Egy nap sem telt el, majd színre léptek a politikusok. A német belügyminiszter, Nancy Faeser így beszélt: „A török ​​jobboldali szélsőségesek szimbólumainak nincs helye a stadionjainkban. A labdarúgó Európa-bajnokságot a rasszizmus melegágyaként használni teljesen elfogadhatatlan.”

Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy Törökországból is érkezett kritika – nem a Demiral, hanem az UEFA ellen. Yilmaz Tunc török ​​igazságügyi miniszter azt mondta, hogy ezek a belemagyarázások merő rosszindulatból születnek. Ahogy írta, nagyon reméli, hogy ennek nem lesz eltiltás a vége.

Press conference 1st Equivalence Report
A német belügyminiszter, Nancy Faeser azonnal előrántotta a nácikártyát
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Christian Marquardt/NurPhoto

Egy Németországban élő emberi jogi aktivista, Düzen Tekkal határozottan elítéte Demiral gesztusát.

Évek óta kapok halálos fenyegetéseket a Szürke Farkasoktól, amely Németország egyik legnagyobb jobboldali szélsőséges csoportját alkotja. Ők támogatják ezt a szélsőjobboldali, fasiszta szervezetet. Az, hogy Merih Demiral jobboldali szélsőséges jeleket mutogat a gólja után, nem más, mint az áldozatok kigúnyolása –

 írta Tekkal az X-en.

Jürgen Mittag, a kölni Német Sportegyetem munkatársa a következőket mondta az esettel kapcsolatosan: "Az olyan tornák, mint a fociebé, lényegesen nagyobb közönséget érnek el, mint a klubfoci. Az, hogy az országok egymás ellen játszanak, ilyen helyzeteket eredményeznek, mint amit a török-osztrák meccsen láttunk."

Ez a vélemény egyszerűen nevetséges. Mégis, mit vár el Jürgen Mittag? Tiltsuk be a nagy focitornákat, ahol a nemzeti csapatok egymás ellen játszanak?

Wilhelm Heitmeyer, aki a Bielefeldi Egyetem Konfliktus és Erőszakkutató Intézetében dolgozik sokkal szomorúbb:

Az Európa-bajnokság előtt azt mondta minden német, hogy ez lesz a mi nyári mesénk. Ez a gondolat megbukott, nem volt más, mint nyilvános önámítás. 

Mert mit látunk? A nacionalizmus és a szélsőségesek folyamatos erősödését, amelyek a meccsek örve alatt zajlanak. Nagyon nehéz ezzel a nemzetközileg is egyre erősödő trenddel szembeszállni. 

Nem könnyű beavatkozni, amikor az osztrákok rasszista énekeitől zengenek a stadionok. Mert mit lehetne ez esetben tenni? Nem lehet mindenkihez odamenni és azt mondani: kérlek, fejezd be ezt a fasiszta, náci dalolást.

Ez tehát a helyzet most, Németországban.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről