Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország
Vágólapra másolva!
Marco Rossi több mint hat éve vezeti a magyar labdarúgó-válogatottat. Eközben a nemzeti csapat magasra jutott, így sokaknak volt csalódás, hogy nem sikerült a továbbjutás az Eb-csoportból. Most újabb célt kell kitűznie Marco Rossinak és a magyar válogatottnak, mégpedig a világbajnoki szereplést.

Marco Rossi a 2024-es Európa-bajnokság utolsó meccsét követőn azt mondta, nem tudta élvezni a németországi tornát, pihenésre van szüksége. Elkezdtek olyan pletykák terjedni, hogy a kapitány nem akarja folytatni a válogatott élén, ezért a szurkolók egy része szimpátiatüntetést szervezett - Marco Rossi végül a maradás mellett döntött.

Marco Rossi
Marco Rossi a skótok elleni katarzist leszámítva nem tudta élvezni ezt az Európa-bajnokságot
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

"A magyar válogatott előtt álló következő feladat a Nemzetek Ligája idén őszi küzdelmeinek, majd pedig a vb-selejtező sorozat sikeres megvívása, melyeket az MLSZ és az elnökség maximális támogatása mellett Marco Rossi szövetségi kapitány irányít majd” – jelentette ki Csányi Sándor az MLSZ elnöke. Marco Rossi megköszönte a támogatást, és jelezte, hogy az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.

„Németországban megtörtént az Eb lezárása, amelyre a továbbjutásról való lecsúszás miatt érzett csalódottságunk ugyan rányomta a bélyegét, de semmi drámai nem történt, és nem is volt kétséges, hogy a munkát folytatjuk! Számtalan nagyszerű eredményben volt részünk együtt, így nem is kérdés, hogy újabbak elérése a célunk - ahogy a szlogenünk is mondja: csak együtt” – fogalmazott Marco Rossi, aki a közösségi oldalán kissé részletesebben is kifejtette az álláspontját.

 

Marco Rossi hat éve

Marco Rossi 2018 nyara óta irányítja a válogatottat, amely tavaly - 1985 után először - egyenes ágon jutott ki egy nagy tornára, miután veretlenül végzett az Európa-bajnoki selejtezőcsoportja élén, de ehhez hatalmas utat kellett megtennie a csapatnak.

Gulácsi – Lovrencsics, Lang, Kádár, Fiola – Pátkai – Stieber, Kovács I., Kleinheisler, Sallai – Szalai.

A belga Georges Leekenst váltó olasz szakember úgy vágott neki a Nemzetek Ligájának, hogy gyakorlatilag beesett a finnek elleni első tamperei tétmeccsre, amelyen ki is kapott a csapat, amely a csoportjában végül második lett a finnek mögött. 2019-ben a szlovákok elleni Eb-selejtezővel kezdődött az év, amelyen felejthető meccsen kikaptunk, de egy bizonyos Szoboszlai Dominik ezen a mérkőzésen mutatkozott be a magyar válogatottban 18 évesen.

Marco Rossi 2018 óta irányítja a magyar válogatottat
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A folytatásban Marco Rossi csapata hullámzó teljesítményt nyújtott az Eb-selejtező sorozatban, hiszen a vb-ezüstérmes horvátok és az Eb-elődöntős walesiek ellen összejött a hazai bravúrgyőzelem, a szlovákoktól azonban oda-vissza kikaptak a mieink, a horvátok elleni idegenbeli meccsen pedig úgy jött össze a háromgólos vereség, hogy a csapat a Rossi-éra legrosszabb játékát nyújtotta.

A direkt Eb-kijutás végül Cardiffban, a Wales elleni meccsen úszott el, ahol 2019 őszén csak egy győzelem ért volna kijutást. A magyar válogatott nagyon gyenge játékkal elveszítette 2-0-ra a walesi meccset, ezért nem tudta egyenes ágon kiharcolni az Európa-bajnokságon való szereplést, így pótselejtezőn kellett kijutnia az Eb-re, amit hihetetlen szerencsével, végül a Nemzetek Ligájának köszönhetően ért el. Rossi a cardiffi bukás után maga mondta el, hogy szemléletet váltott.

„Ha valaki fizikailag erős és motivált, az már jó pont. Nem kell, hogy mindenki olyan technikás legyen, mint Szoboszlai Dominik. Ha egy futballista sétál a pályán, az lehet, hogy az egyesületének megfelelő, de a válogatottban kevés. A 2019-es cardiffi meccs után változtattam a válogatási elveimen. Akkor úgy voltam vele, vagy felmondok vagy változtatok. Én nem valakinek felelek a válogatott eredményeiért, hanem a magyaroknak felelek. Ha valaki küzd és harcol, az számíthat a meghívásomra" – mondta a szövetségi kapitány.

Rossi olyan rutinos játékosoknak mondott búcsút, mint Kádár Tamás, az akkor 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs, vagy az a Pátkai Máté, aki győztes gólt lőtt a horvátok és a walesiek elleni hazai Eb-selejtezőn. 

 

Magyar csoda az Európa-bajnokságon

2020 szeptemberétől Szalai Ádám lett a magyar válogatott csapatkapitánya, Rossi pedig megtalálta azt a vezért, akit igazán keresett. A koronavírus árnyékában rendezett pótselejtezőkön vált híressé az öltözői motivációs beszéde, amivel mindenkit feltüzelt. Az Izland elleni utolsó meccsen sokáig hátrányban voltunk, de Loic Nego és Szoboszlai Dominik góljaival fordítottunk és kijutottunk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Az Európa-bajnokság előtt azonban már nem alakultak ilyen jól a magyar csapat dolgai. Kalmár Zsolt és Szoboszlai is sérülés miatt maradt le a tornáról. A válogatott így sem mondott csődöt, sőt. A portugálok elleni vereség, majd a franciák elleni döntetlent követően percekre voltunk attól, hogy Münchenben, a németek ellen kiharcoljuk a győzelmet és a továbbjutást, de a 2-2-es döntetlen akkor kevésnek bizonyult.

„Még a legcsodálatosabb tündérmesék is véget érnek egyszer, és nem feltétlenül boldogan. 

Ami leginkább hihetetlen, hogy csalódottak vagyunk a németek otthonában elért 2-2-es döntetlennel,

ellenfelünk pedig ünnepli, hogy pontot szerzett ellenünk, ez mindent elmond a teljesítményünkről” – mondta a meccs után az olasz szakember, aki hangsúlyozta, hogy örömmel dolgozik tovább azon, hogy újra hasonló helyzetben lehessen a magyar válogatott.

Hihetetlen meccseket játszott a válogatott a 2021-es Európa-bajnokságon
Fotó: Laszlo Balogh / POOL / AFP

 

Megtorpanás után újabb csoda a világ legjobbjai ellen

A szenzációs Eb-szereplés után sokan azt várták, hogy a magyar csapatot majd tovább viszi a lendület, azonban a vb-selejtező sorozatban Rossi csapata 4-0-ra kikapott az angoloktól a Puskás Arénában. A papírforma vereség után viszont mindenkit sokkolt az albánok elleni oda-vissza vereség, ami gyakorlatilag megpecsételte a magyar csapat vb-álmait.

A csapat korábban megnyerte a Nemzetek Ligája B divízióját, ezzel kiharcolta a jogot, hogy a legmagasabb osztályban szerepeljen, ellenfélként pedig a németeket, az Eb-döntős angolokat és az Európa-bajnok olaszokat kapták meg a mieink. Az első meccsen Szoboszlai 11-esével 1-0-ra nyert a magyar válogatott az angol csapat ellen a Puskás Arénában. A győzelmet az olaszok elleni 2–1-es vereség követte, majd a Puskás Arénában jött a németek elleni 1–1-es döntetlen. A három meccsen szerzett négy pont túlszárnyalta a szurkolók várakozásait, de ami ezután következett, arra a legelvakultabbak sem számítottak. 

A magyar válogatott idegenben győzte le 4-0-ra az angol csapatot,

ezzel pedig történelmi győzelmet aratott, ugyanis a magyar lett az első csapat, amely 1953 után újra négy gólt lőtt idegenben Anglia ellen. 1953-ban elsőként is mi tettük ezt meg, a legendás 6:3-as meccsen. A csapata nem állt meg a történelmi győzelem után, ugyanis szeptemberben Szalai Ádám káprázatos góljával 1-0-ra nyerni tudott Lipcsében, ezzel a sikerrel pedig eldőlt, hogy a magyar válogatott bent maradt a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályában, ráadásul az első kalapba került az Eb-selejtezők sorsolásán. Az olaszok elleni utolsó meccsen elköszönt a válogatottól Szalai Ádám és az is eldőlt, hogy a négyesdöntőbe nem jutunk be.

775817318
Az angolok elleni csodagyőzelmet soha nem feledjük
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A jó szereplés is kellett ahhoz, hogy viszonylag könnyebb Eb-csoportot kapjunk, amit magabiztosan, veretlenül zártunk a szerbek, Montenegró, Litvánia és Bulgária előtt, ami közben egy 14 meccses veretlenségi sorozatot rakott össze a csapat.

 

Az Európa-bajnokság után újabb célokat kell keresni

2024-ben zsinórban harmadik Európa-bajnokságán szerepelt a magyar csapat. A mieink a házigazda németek, Svájc és Skócia mellé kerültek, és végül nem sikerült borítani a papírformát. A Skócia elleni siker kevés volt a továbbjutáshoz, amire az utolsó csoportmeccsek lefújásáig volt esélye a magyar csapatnak. A szurkolói lélektan arról ismert, hogy nem emlékszik meg mindig ugyanazokkal az eredményekkel, hanem egyre magasabb célokat kergetne, ez pedig nem lehet más, mint egy világbajnoki selejtező sikeres megvívása.

A FIFA 48 csapatosra emelte a 2026-os világbajnokságot, erre az európai sorsolás decemberben készül majd el, de addig újra a Nemezetek Ligájában várnak ránk meccsek, a németek, a hollandok és a bosnyákok ellen, ami megint azért lesz fontos, hogy könnyebb csoportba kerüljünk a selejtezőkön. A bővítés ellenére csak 16 európai csapat jut ki majd a világbajnokságra, ami éppen nyolccal kevesebb, mint az Eb-mezőny, nekünk pedig az elmúlt két Európa-bajnokságon nem sikerült a legjobb 16 közé kerülnünk, ennek a hatalmas feladatnak a megoldása vár most Marco Rossira, aki sokak szerint már így is kihozta a maximumot ebből a garnitúrából, de mint tudjuk, fociban soha, semmi nem elég.

 

A hivatalos bejelentés előtti podcastünk a témában:

 

Mindent egy helyen az Eb-ről