Vágólapra másolva!
Újabb fontos sorozat előtt áll a magyar labdarúgó-válogatott, amely szeptemberben megkezdi szereplését a Nemzetek Ligája következő kiírásában. De még fontosabb feladat előtt áll a szövetségi kapitány, Marco Rossi, akinek el kell kezdenie egy olyan válogatott keret kialakítását, amelyik eséllyel szállhat harcba a 2026-os világbajnoki szereplés kivívásáért. A kapitányra alighanem egy sor fájdalmas döntés meghozatala vár, hiszen könnyen lehet, hogy eddig meghatározó szerepet betöltő játékosoktól kell elköszönnie.

A szövetségi kapitányok élete nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Persze nincs az a hetente, meccsről meccsre meglévő teher és lelki nyomás, mint egy klubedzőnél, de van helyette más: a válogatott keret átalakítása, vagy éppen egy névsor kihirdetése egy nagy torna előtt. Marco Rossi már mindkét téren tapasztalt edzőnek számít, hiszen klubkarrierje után immár hat éve ül a magyar labdarúgó-válogatott kispadján, ez idő alatt pedig nem egy nehéz döntést kellett meghoznia. A legnehezebb talán éppen most, a szeptember 7-én Düsseldorfban a németek ellen rajtoló Nemzetek Ligája-sorozat előtt vár rá. 

EB-felkészülésTelki, Telki, edzés, eb, válogatott, labdarúgás, Marco Rossi
Marco Rossi ezúttal sem fog meghátrálni a nehéz döntések elől
Fotó: Origo - Csudai Sándor / Origo - Csudai Sándor

A kapitány ugyanis tisztában van vele, hogy valamilyen mértékben muszáj átalakítania a válogatott keretet, még ha ennek lesznek is komoly áldozatai.

  • Rossi nehéz hetek előtt áll
  • Bajok a védelemben
  • Elől is vannak gondok
  • Ők lehetnek az új játékosok
  • Ezt gondolja Csank János

Marco Rossi ezúttal sem kertelt

A szövetségi kapitány az Európa-bajnoki búcsút követően több mint másfél hónappal állt újra a nyilvánosság elé, amikor augusztus 21-én Az M4 Sportnak adott interjút a Nemzetek Ligája sorozat újabb kiírásának közelgő rajtja kapcsán. A magyar labdarúgó-válogatott az előző felvonásban nyújtott 

fantasztikus szereplésével kiharcolta, hogy továbbra is a legmagasabb, azaz az A osztályban szerepeljen, ezúttal Németország, Hollandia és Bosznia-Hercegovina társaságában.

Az elitben való szereplés egyszerre lehet áldás és átok, hiszen a mieink így az európai elittel szemben mérethetik meg magukat, viszont pont ezek a csapatok jelenthetnek óriási veszélyt egy átalakuló együttesre.

Lesznek ugyanis változások

Rossi kapitánykodása alatt már éppen elég idő telt el ahhoz, hogy kialakuljon egy stabil válogatott keret. Ugyanakkor hat év éppen elég idő ahhoz, hogy úrrá legyen a megszokás, márpedig az elkényelmesedés egyenlő a lemaradással, amit nem engedhet meg magának a magyar válogatott, ha már odáig jutott, hogy stabil Eb-szereplőnek mondhatja magát.

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Sallai Roland (fehérben) helye megkérdőjelezhetetlen a válogatottban
Fotó: Mirkó István

Az interjúból gyorsan kiderült, hogy a kapitány munkával töltötte a nyarat és összeállt a fejében egy kép arról, hogy a jövőben milyen válogatottat szeretne látni a pályán és ehhez milyen emberekre van szüksége.

Agresszívabb csapatot szeretnék több ütközéssel, letámadással. Az emberekre kell koncentrálnunk, nem a sávokra, nem szabad az egy az egy elleni párharcoktól megijedni. Ha technikailag erősebb játékosokat arra kell kényszerítenünk, hogy hibázzanak, az csak a letámadással lehetséges

- mondta, egyértelművé téve, hogy a csapat eljutott arra a szintre, amikor nem csak reagáló, de sokkal inkább kezdeményező együttesnek kell lennie.

Amihez viszont kell egy olyan válogatott keret, amelyik alkalmas a kapitány elképzeléseinek megvalósítására.

Ahogy minden szakmában úgy az edzői szakmában is folyamatosan meg kell újulni. Egy szövetségi kapitánynak ez annyival nehezebb, hogy ő azzal a kerettel, amit összerak, egy országért felel. Nem azt fogja nézni, hogy ki melyik klubból érkezik, hanem azt, hogy emberileg és szakmailag megfelel-e az elképzeléseinek

- mondta a helyzetről az Origo által megkérdezett korábbi szövetségi kapitány, Csank János. 

Nemet mond magának a kapitány

Rossi már többször hangoztatta, hogy csak olyan játékosokat hív meg a válogatottba, akik hétről hétre pályára lépnek a klubjukban. Csakhogy a kapitánynak többször is szembe kellett mennie önmagával, mert a keret több tagja - Lang Ádám, Fiola Attila, Szalai Attila, Styles Callum -  ilyen-olyan okból, sérülés, formahanyatlás, edzői döntés miatt nem rendelkeztek megfelelő mennyiségű játékperccel. Ennek a nyomait pedig a nyári Európa-bajnokságon is láthattuk...

Szeptembertől változtatni fogok, és csak extrém esetben hívok meg olyan játékost a nemzeti csapatba, aki klubszinten nincs játékban. Nem hívhatok meg három-négy olyan játékost, aki nem játszik. Kivételt ugyan hozhatok, de ha nincsenek játékpercek, nincs meg a ritmus, és hibázni fog a játékos. Ebben én is hibáztam. Nem követhetem el ezt újra, különben nem lehetne rólam elmondani, hogy fejlődök

- szögezte le Rossi, aki éppen a fentebb említett játékosokat említette példaként. A félreértések elkerülése végett: nem varrt a nyakukba egyetlen elveszített meccset vagy pontot sem, csupán tényeket sorolt.

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, 7. adag
Szalai Attila egyike azoknak, akiknek sürgősen lépniük kell, ha kerettagok akarnak maradni
Fotó: Origo - Csudai Sándor / Origo - Csudai Sándor

"Styles és Fiola egyedül edzenek. Lang és Szalai nem játszanak. Ezek pedig aggodalommal töltenek el" - mondta, majd jött a lényeg.

Lesznek új arcok a hamarosan jövő kerethirdetésnél.

Elvárom mindenkitől, hogy hozzon lelkesedést, győzni akarást, és bizonyítsa, hogy örül a meghívónak" - zárta le a gondolatot Rossi.

"A kapitánynak fent kell tartania egy fajta versenyhelyzetet is, akár úgy is, hogy - talán nem ez a legjobb szó - lebegteti a csere lehetőségét. Nem szabad hagyni, hogy a játékosok belekényelmesedjenek a pozíciójukba, és szerintem Rossiék erre is figyelnek" - mondta Csank.

Veszélyben a hátsó sor

A fentebb már említett játékosok szinte kivétel nélkül alapemberek a válogatottban - legalábbis azok voltak eddig. Három védőről és egy védekező középpályásról beszélünk, azaz a magyar válogatott eddigi reagáló játékrendszerét alapvetően meghatározó focistákról. A magyar csapat védelme Rossi alatt jószerével elképzelhetetlen volt Lang Ádám nélkül, amennyiben az Omonia 31 éves védője egészséges volt. A 70 válogatottsága jóval több mint felét a Rossi-korszakban szedte össze, a kapitány akkor is számított rá, amikor padozott a ciprusi csapatban, sőt azok után is, hogy hat héttel az Eb rajtja előtt megsérült - ami viszont rámutat Rossi lehetőségeinek szűkösségére is.

A 34 éves Fiola Attilának jelenleg nincs csapata, így az ő nevével szinte biztosan nem fogunk találkozni a hamarosan sorra kerülő kerethirdetésnél.

A védelem szinte minden pontján bevethető rutinos játékos már megtette a magáét a nemzeti csapatban, a franciák elleni 2021-es Eb-gólja örökre emlékezetes találat volt.

"Látszott az Eb-n, hogy az hátsó sor, amivel addig a jó eredményeket tudtuk elérni, megborult. Nem véletlenül került be Lang helyére Dárdai Márton. Nagyon sajnálom, hogy Szalai Attilával szórakoznak a németek, de az egyértelműen látszik, hogy oda kellenek új emberek" - mondta Csank János.

Szalai Attila van a védők közül a legnehezebb helyzetben: ő ugyanis egyértelműen Marco Rossi "találmánya", a kapitány látta meg benne a lehetőséget és az ő kezei alatt lett 26 éves korára 46-szoros válogatott. A Fenerbahce csapatában eltöltött szinte tökéletes 2 és fél szezon után azonban a Bundesliga óriási kudarcot hozott számára: 

az előző idényben nyolc meccsen mindössze 435 percet volt a pályán a Freiburgban és a Hoffenheimben.

Eközben Rossi töretlenül bízott benne - amit ő többnyire jó játékkal hálált meg -, de az, hogy a válogatottban szerezte meg a hiányzó játékperceket nyilvánvalóan nem járható út a jövőben. Neki ráadásul van is alternatívája a három védős rendszerben, ha játékban lévő középső védőket kell keresnünk.

A honosított középpályás Styles Callum nem tudott megragadni az angol másodosztályú Sunderlandben (12 meccsen 808 percet kapott egy fél szezonban), így nyáron visszatért a harmadosztályú (League One) Barnsley csapatához, ahol alighanem hiába fog várni a válogatott meghívóra. 

Őszinte leszek: én a harmadosztályból nem hívnék be játékost, mert az nem vet jó fényt a magyar futballra.

Még másodosztályból is csak visítva nyúlnék játékoshoz, de ott azért vannak olyanok, akikkel már kivételt lehet tenni" - mondta a korábbi kapitány.

Szavazzon, és kövesse nyomon a szavazás állását!

Ön kit nem hívna be a két NL-meccsre?

Nem csak hátul vannak veszélyeztetett játékosok

A középpályán Styles mellett többször merült fel Nagy Ádám szereplésének a jogossága. Pedig a 29 éves és 84-szeres válogatott játékos játékintelligenciája, nyugalma a labdával nyomás alatt és vezérszerepe a pályán mind olyan tulajdonságok, amelyek nélkülözhetetlennek tűntek. Csakhogy klubjában, a Serie B-ben szereplő Pisában kiszorult a csapatból, az előző idény első felében két bajnokin volt végig a pályán, 

viszont télen - Rossi javaslatára is - váltott és a Speziában alapember lett,

olyannyira, hogy a liguriai csapat végleg meg is vette a játékjogát a toszkánoktól. Ha a szezon során a klubjában meg tudja tartani a helyét, akkor a válogatottnál sem lesz gond.

ÁDÁM Martin; HANLEY, Grant; MCKENNA, Scott
Ádám Martin fizikai ereje sokszor jött jól a válogatottnak
Fotó: Illyés Tibor / MTI/MTVA/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A csatársorban Ádám Martin helye tűnik ingatagnak. A világ túlsó felén lévő Ulsan Hyundaiból Európába visszatérő csatárnak kiemelten fontos lenne, hogy megszilárdítsa a helyét a görög élvonalban szereplő Aszterasz Tripoliszban. Ha ez sikerül, akkor lehet esélye, hogy a keretben maradjon, de, ha tartósan a kispadra szorul, akkor Rossi biztos, hogy másik játékos után néz.

Vancsa, Lisztes, Szalay, Dárdai

A lapunknak nyilatkozó Csank János sajnálatosnak tartotta, hogy nem elég mély nemcsak a mostani válogatott kerete, hanem az a hátország sem, amiből Marco Rossi és a stábja válogathat.

"Biztos vagyok benne, hogy a válogatott stábja folyamatosan monitorozta a lehetőségeket. 

Kézenfekvő lenne az U21-es válogatotthoz nyúlni, de megmondom őszintén, én nem látok ott olyat, akit egyből be lehetne most hívni.

Az jól látszik, hogy a most Szoboszlaira és Sallaira építő csapatunk teljes mértékben ettől a két játékostól függ, ha velük valami gikszer van, akkor mindjárt komoly problémáink adódhatnak. Ez nyilván nem ideális..."

SALLAI Roland; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik és Sallai Roland helyen betonbiztos a válogatottban
Fotó: Illyés Tibor / MTI/MTVA/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Csank János szerint a keret kisebb-nagyobb átalakítása nem feltétlenül jelent csak fiatalítást, hiszen "lehetnek olyan játékosok, akikben Rossi meglátja a lehetőséget, és akár 27-28 évesen is behívja, ha úgy érzi, hogy segíthet".

"Edzőként mi annak idején nem azt néztük, ki hány éves, hanem azt, hogy megvan-e az a tudása, amivel segítségünkre lehet. Szerintem, ez most is így van. Lisztes Krisztiánnal sem az a baj, hogy fiatal, hanem az, hogy egyelőre nem játszik, pláne nem az élvonalban. Vancsa Zalánnal ugyanez a bajom, pedig ő is nagyon tehetséges, de tőle is több kellene, ha folyamatosan rúgná a gólokat, akkor azt mondanám, hogy ez igen, de négy-öt meccsenként egy-egy gól azért nem akkora truváj" - mondott szigorú véleményt a 77 éves szakember.

Vancsáról egyébként friss hír, hogy a játékjogát birtokló City Football Group állítólag nem engedte pályára lépni a belga másodosztályban szereplő Lommel első idei bajnokiján, mégpedig azért, 

mert szeretnék egy magasabban jegyzett csapathoz továbbküldeni.

Ha ez valóban így van, az nagyon jó hír, mert egy erősebb csapatban (és bajnokságban) még többet tudna fejlődni.

Ugyancsak a támadósorban jöhet szóba a Fehérvárról az Eintracht Braunschweigbe kerülő korábbi U21-es válogatott Szabó Levente, akinek máris van két Bundesliga 2-es bajnoki a lábában, illetve az Eintracht Frankfurt elleni Német Kupa-meccsen is pályára lépett és gólt is szerzett. A 25 éves 195 centi magas csatárban is lehet perspektíva.

Szavazzon, és kövesse nyomon a szavazás állását!

Kinek adna esélyt a következő két NL-meccsen?

A védelemben már kéznél van Dárdai Márton, a Hertha 22 éves védője, eddigi hat válogatott meccsén meggyőző teljesítményt nyújtott. 

Ahogy Balogh Botond is, aki az olasz másodosztályt megnyerő Parma focistájaként immár Serie A-játékosnak mondhatja magát.

A Palermo elleni kupameccshez hasonlóan a Fiorentina elleni bajnokit (1-1) is végigjátszotta, ami feltétlenül biztató.

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, bemelegítés
Balogh Botond (középen) neve szinte biztosan ott lesz a következő keretben 
Fotó: Origo - Csudai Sándor  / Origo - Csudai Sándor 

Szalai Gábor, aki idén télen került Kecskemétről a svájci Lausanne-Sport csapatához, már volt kerettag, Rossi felmérte, mire lehet képes, de a 24 éves középső védőnek egyelőre nem volt esélye bekerülni a csapatba az erős konkurencia miatt. Ugyancsak sokan kíváncsiak a spanyol Girona magyar-örmény középső védőjére, Yaakobishvili Antalra, de a 20 éves védő eddig láthatóan nem szerepelt Rossi tervei között, hiszen még alig van felnőtt tétmeccs a lábaiban.

Most kell meglépni a változtatásokat

Az említett interjúban Marco Rossi leszögezte, a csapat és az ő célja egyértelműen a 2026-os vb-selejtező, addigra kell összerakni egy olyan csapatot, ami reális eséllyel tud harcba indulni a történelmi kijutásért.

"Úgy kell megközelíteniük ezt (a Nemzetek Ligáját - a szerk.), mint egy világbajnoki előselejtezőt. Ezen függ a vb-selejtező csoportsorsolásunk. Amit az Eb-n nem sikerült jól alkalmazni, azt szeptembertől rögtön ki kell javítani" - szögezte le Marco Rossi.

"Nem lesz egyszerű dolga a kísérletezéssel a kapitánynak. A Nemzetek Ligája már nem a nagy csapatok számára sem barátságos meccsek sorozata, ők is egyre komolyabban veszik. Senki nem szeret veszíteni, mi magyarok meg pláne nem. 

Mégis azt mondom, mikor rakjon össze a kapitány egy megújuló csapatot, ha nem most? Tetszik vagy sem, egy-két meccset muszáj lesz beáldozni, hogy Rossi lássa, kire számíthat. Lehet, hogy lesz, aki nem fog jól játszani, nem úgy fog működni a gépezet, ahogy megszoktuk, de akkor is bele kell nyúlnia a kapitánynak, hogy tisztán lásson.

Mert, ha mindig csúcsra járatjuk a csapatot és csak a legjobbak vannak pályán, annak akkor isszuk majd meg a levét, ha lesz egy komoly tét és kidől valaki" - mondta Csank János.

A magyar fociválogatott először szeptember 7-én, Németország ellen játszik a Nemzetek Ligájában, ezt követi szeptember 10-én egy hazai összecsapás Bosznia-Hercegovinával szemben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!