Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok férfi labdarúgó-válogatottja megnevezte az új szövetségi kapitányát Mauricio Pochettino személyében. Az amerikai válogatott így az argentin szakemberrel készülhet a részben hazai rendezésű világbajnokságra.

Az Egyesült Államok válogatottjának kispadjáról júliusban, a hazai rendezésű Copa América-tornán történt csoportkörös kiesés után távozott Gregg Berhalter szövetségi kapitány, aki már 2018 és 2022 között is irányította a csapatot. Ezt követően kereste meg az amerikai szövetség Mauricio Pochettinót, aki ugyan még sosem irányított válogatottat, de klubszinten komoly sikereket ért el: Angliában a Southampton csapatát 2013-ban a Premier League nyolcadik helyéig vezette, a Tottenhammel 2019-ben a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelt, a Chelsea-vel pedig Ligakupa-döntős volt. A két londoni együttes irányítása között Mauricio Pochettino a francia Paris Saint-Germain kispadján ült, a párizsiakkal bajnokságot, Francia Kupát és Francia Szuperkupát is nyert. Az 52 éves argentin szakember májusig volt a Chelsea edzője, a Kékektől a csalódást keltő hatodik helyezés miatt kellett távoznia.

Mauricio Pochettino, Amerika
Mauricio Pochettino lett az amerikai fociválogatott szövetségi kapitánya
Fotó: NurPhoto via AFP / MI News

Mauricio Pochettino az amerikai válogatott új szövetségi kapitánya

Pochettino kinevezéséről nagyrészt az amerikai szövetség sportigazgatója döntött, aki az a Matt Crocker, aki 2013-ban Pochettinóval együtt dolgozott a Southamptonnál. Crocker az edzőkeresés során elárulta, hogy az amerikai szövetségnek nem a fizetési igény lesz az elsődleges szempont a kiválasztásnál.
„A fizetés szempontjából versenyképesnek kell lennünk, hogy olyan szintű edzőt szerezzünk, aki képes előrevinni a projektet és elérni azokat az eredményeket, amelyeket a pályán szeretnénk. Ez prioritás. Ez olyasvalami, amibe hajlandóak vagyunk befektetni” – mondta korábban Crocker.

Magyar idő szerint szerdán éjjel pedig megtörtént a hivatalos bejelentés: Jürgen Klinsmann után ismét 

világhírű szövetségi kapitánya lett a 2026-os, részben hazai rendezésű világbajnokságra készülő amerikai válogatottnak Mauricio Pochettino személyében. 

"Az a döntés, hogy csatlakozom az amerikai fociválogatotthoz, számomra nem csak a futballról szólt, hanem arról az útról is, amelyen ez a csapat és ez az ország jár. Az energia, a szenvedély és az az éhség, hogy itt valami igazán történelmit érjenek el, ezek inspiráltak engem – mondta a lehetőségről Pochettino. – A játékosok tele vannak tehetséggel és potenciállal, és együtt olyan különleges dolgot vihetünk véghez, amire az egész nemzet büszke lehet."

Néhány perccel a bejelentés után az amerikai válogatott pályára is lépett, az Új-Zéland elleni, hazai, 1-1-gyel záruló felkészülési meccsen azonban még természetesen nem Pochettino ült a kispadon, hanem a megbízott edző, Mikey Varas.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!