Vágólapra másolva!
Még mindig csak 24 éves a Manchester City játékosa, de már az olyan nagy, még mindig aktív elődök gólrekordját is megdöntötte, mint Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo. Erling Haaland Angliában született, de mégsem lett angol kerettag, még nem volt 19 éves sem, amikor egy válogatott meccsen kilenc gólt lőtt, mesterhármasok tekintetében pedig már egymaga többet szerzett, mint az előbb említett argentin és portugál klasszis együttvéve. Mitől ennyire jó a 194 cm magas norvég óriás, és mi várhat még rá a profi labdarúgásban? Elmondjuk.

Magyar nyelvterületen sűrűn használjuk azt a kifejezést, hogy "a vérében van a sport" vagy "a vérében van a foci". Nos, Erling Haaland esetében mindkettő tényleg elmondható, édesanyja norvég bajnok hétpróbázó volt, míg édesapja profi futballista, aki éppen Angliában, a Leeds színeiben játszott, amikor 2000. júliusában megszületett hősünk, aki azért lett norvég állampolgár, mivel mindkét szülő az volt. A család legifjabb tagja hamar megbarátkozott a mozgással, kiválóan atletizált, mi több, öt évesen már bekerült a rekordok könyvébe az 1.63 méteres helyből távolugrásával, ami korosztályos világrekordnak számított. Bár a focit is imádta, kisgyerekként az atlétikán kívül a kézilabdázásban is kiemelkedően jó volt, ugyanakkor ez nem volt senki számára meglepő, aki látta a kis Haalandot, hogy milyen robbanékony volt a mozgása.

Erling Haaland, Pep Guardiola
Erling Haaland nem bír leállni, teljesítményét természetesen Pep Guardiola is elismeri. Fotó: Darren Staples / AFP)

A sportok közül aztán édesapja miatt is végül a focit választotta; ekkor már Norvégiában élt a család Bryne-ben, egy Stavangertől 25 km-re délre fekvő kisvárosban. A település fontos szerepet töltött be a pályafutásában, az itteni csapatban mutatkozott be a felnőttek mezőnyében először, mindössze 15 évesen. Itt ugyan az első szezonjában 16 mérkőzésen egyszer sem volt eredményes, de a tehetsége meggyőzte Norvégia legpatinásabb csapatának, a Moldénak a menedzsmentjét, hogy leigazolják a fiatal játékost, a többi, meg ahogy mondani szokták, már történelem. 

A Molde után jött a Red Bull Salzburg, majd a Dortmund, végül pedig 2022. júliusában az az angol csapat lett az új otthona, ahol korábban az édesapja is játszott, sőt a csapatkapitányi karszalagot is viselhette, a Manchester City. 

Visszakanyarodva egy gondolat erejéig Bryne városára, a település még a futballrajongók számára is valószínűtlen turisztikai látványossággá vált. A Manchester City szurkolói például csak azért látogatnak el ide, hogy szelfiket készítsenek a városszerte látható Haaland graffitikkel és látványoságokkal.

De mégis mi lehet a titka annak az embernek, aki Salzburgban hat nemzetközi kupameccsen nyolcszor betalált, vagy a következő csapatában, Dortmundban élete első Bundesliga meccsén csereként pályára lépve mesterhármast szerzett 23 perc alatt, vagy aki első manchesteri idényében rögtön begyűjtötte a Premier League Aranycipőjét, az Európai Aranycipőt és a Gerd Müller-trófeát is, hogy tényleg csak néhány dolgot említsünk. Ennek jártunk utána.

Erling Haaland, Pep Guardiola
Erling Haaland és Pep Gurdiola az angol szuperkupadöntő után. Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Ízek, imák, szerelmek helyett ízek, jóga és pihenés

Erling Haaland napjaink egyik legjobb labdarúgója, ez nem lehet kérdés. Hogy mi lehet a titka? Egyrészt a családját elnézve kiválóak a genetikai adottságai, másrészt a pihenés, táplálkozás és a regeneráció terén is mindent megtesz azért, hogy top formában legyen.

A pihenés alatt nemcsak a két edzés közötti pihenés értendő, hanem a nagyobb szünetek is, amikor az ember megengedi magának, hogy ne is gondoljon a tréningekre, hogy teljesen kikapcsolódjon, lehetőleg nem a megszokott környezetben. Ez segíti a kiégés elkerülését, plusz abban is hasznos, hogy teljes mértékben feltöltheti az embert másfajta élményekkel, amelyek után sokkal jobban esik ismét az edzés, a napi rutinba való visszalépés. Haaland esetében erre kiváló alkalmat adott idén nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság, ugyanis a norvég válogatott nem jutott ki a tornára. És ha már így alakult, a Premier League egyik legnagyobb sztárja úgy döntött, beleveti magát a nyári szünetbe a kedvesével együtt

A remek futballista idén nyáron először Cannes-ba utazott, majd a spanyolországi Marbellán tűnt fel, ahol a fürdőzés mellett az éjszakai életben is megmártózott. 

A kétszeres Premier League-győztes szőke támadót ezenkívül az olaszországi Capri sziget közelében kapták lencsevégre, ahol gyönyörű barátnőjével, Isabel Haugseng Johansennel csónakázott a tengeren, majd később együtt fagyiztak a Nápolyi-öböl mesés szigetén.

Így a foci-Eb 2024 kimaradt az életéből, ugyanakkor saját bevallása szerint 100%-ig feltöltődve kezdhette el az új szezont és a vele járó munkát. 

A kemény edzések miatt Haaland napi 6 000 kalóriát fogyaszt - ez a felnőtt férfiak átlagának háromszorosa -, és olyan ételeket is eszik, mint a sajtos és sonkás omlett, ezek elkészítését kifejezetten a Manchester City konyhai csapatától kéri.

Diétás filozófiája a minőségi, helyben beszerzett élelmiszereket helyezi előtérbe, beleértve a tápanyagokban gazdag marhaszívet és májat, amelyek magas vas-, vitamin- és ásványianyag-tartalmukról ismertek. Mellette saját „varázsitala” is van az edzésekhez: spenóttal és kelkáposztával kevert tejkeverék, amely elsőre nem hangzik túl jól, de a norvég klasszisnak bejön.

A mérkőzés előtti rituáléjának szerves része volt az édesapja, Alfie-Inge Haaland által készített lasagne elfogyasztása, ezzel kapcsolatban a Manchester City együttesét irányító Pep Guardiola humorosan felajánlotta, elhozza az édesapját főzni a klubnak. 

Szigorú diétája ellenére Haaland szívesen fogyaszt kebabot - ami szülővárosában ritka csemege - az olyan kedvencek mellett, mint a steak, az osztriga és a különböző nemzetközi konyhák fogásai.

Az angol labdarúgó-bajnokság gólvágója a meditációt is beépíti a mindennapjaiba, többek között ennek köszönheti egyedi gólörömét is, ahogy keresztbe tett lábakkal, csukott szemmel és térdre tett kézzel ül a pályán. Ezt a szokását Dortmundban fejlesztette tökélyre, és ez egyébként sokat elárul arról, milyen fontosnak tartja a mentális egyensúly elérését. Az esti meditációs ülések különösen hatékonyak számára, mivel az alváshoz hasonló állapotot idéznek elő, és fokozzák a regenerálódást. Ez utóbbival kapcsolatban egy drága krioterápiás kamrát is építtetett a chsteri rezidenciáján, emellett rendszeresen vesz jégfürdőket is. Szigorú esti rutint követ a bajnoki és válogatott időszakok alatt, és ha éppen nincs meccse, akkor este 10 órakor már biztosan alszik. Az esti pihenés kapcsán minimalizálja az elektronikus zavaró tényezőket, és kék fényt blokkoló szemüveget visel, hogy javítsa az alvás minőségét.

Ikonikus magyar ételek, Ikonikusmagyarételek, étel, magyarétel
Erling Haaland a nemzetközi konyhát sem veti meg, ki tudja, lehet egy nap egy jó gulyáslevest is elfogyaszt majd.
Fotó: Shutterstock / Shutterstock/lunch,gourmet,taste,beef,branch,family dinner,sweet pepper,spicy

Erling Haaland, Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo?

A norvég zseni július végén töltötte be a 24-et, és ha pusztán a számokat nézzük, akkor egyértelműen elmondható, Haaland sokkal jobban teljesít eddig a góllövésben, mint Messi és Ronaldo tette ugyanezt 24 éves koráig. A norvég válogatott játékosa eddig 313 felnőtt profi mérkőzésen 256 gólt szerzett, ami 87,5 percenkénti találatot jelent, lényegében meccsenként egyszer betalál a statisztika szerint. Az argentin világbajnok esetében ez a szám 326 mérkőzés mellett 197 gól volt, míg az Európa-bajnok portugálnál 362 találkozón 132 gól. 

Sőt, ha a mesterhármasokat nézzük, akkor még szembeötlőbb a különbség, 

a Manchester City aranyifjúja 20-at ért el, ami pontosan kétszer annyi, mint amennyit Messi 24 éves korára elért a Barcelonában, míg Ronaldo karrierje ugyanezen szakaszában csak egy alkalommal ünnepelhetett mesterhármast.

Ha már a gólszerzésnél tartunk, a tizenegyesek mellett se menjünk el szó nélkül. Haaland 24 éves koráig 50/45-ös mutatóval rendelkezett, ami 90%-os hatékonyságot jelez, míg Ronaldo 20/16 (ez 80%) és Messi is csak 24/19, ami meg "csak" 79,16% volt. Zárásként azért tegyük hozzá azt is, hogy a gólpasszokat tekintve Haaland mind Messi, mind Ronaldo mögött áll, neki 54 volt 24 éves koráig, míg az ötszörös Aranylabdás Ronaldónak 66, Messinek meg 84.

Már az eddigiek is elég beszédes adatok voltak, ugyanakkor a legszembetűnőbbek talán a Bajnokok Ligája-számai. Ronaldo 140 góljával kényelmesen vezeti a legrangosabb európai nemzetközi kupasorozat góllövőlistáját. 

De 24 éves korára mindössze 11 Bajnokok Ligája-gólt szerzett, ami 30-cal kevesebb, mint amit Haaland ugyanebben az életkorban elért, ráadásul ő mindezt 39 mérkőzés alatt tette meg.

Plusz, az átalakított BL-menetrend miatt a norvég támadó idén már nem hat, hanem nyolc csoportmeccsen is pályára léphet és szaporíthatja a góljainak a számát. 

Márpedig ezt a sorozatot Haaland rendkívül komolyan veszi, erre talán a legjobb bizonyíték, hogy a Bajnokok Ligájának hivatalos zenéje az ébresztőhangja az okostelefonján. Ezzel kapcsolatban egyszer azt mondta egy tv-interjúban: 

Ez az én ébresztő hangom. Minden nap erre ébredek. Ez az utolsó dal, amit meg tudnék unni. Erre ébredek. Így mindig tökéletesen indul a napom”.

Összességében elmondhatjuk, hogy Haaland 24 éves korára az alábbi mutatókban győzte le Messit és Ronaldót:

  • Több gólt rúgott,
  • Több tizenegyest értékesített és mindezt nagyobb hatékonysággal tette, mint a két óriás, valamint
  • Mesterhármasok tekintetében is bőven a nagy elődök előtt járt.
Erling Haaland a Bajnokok Ligájában is termeli a gólokat. Fotó: Paul ELLIS / AFP

A fentiek után persze többen teljesen jogosan felhozhatják ellenérvként azt, hogy, jó, de Messi és Ronaldo is "robbantott" 24 éves kora után. Az argentin ikon közvetlenül a születésnapját (júniusi Messi) követő szezonban 50 La Liga-gólt szerzett, összesen pedig minden sorozatot figyelembe véve meg sem állt 73-ig. Ronaldo 2009. februárjában töltötte be a 24. életévét, majd azon a nyáron a Real Madridhoz került, ahol 450 mérkőzésen 438 góllal minden idők legjobb madridi góllövőjévé vált. 

Nos, Haaland nekik is "üzent" a maga módján, az új Premier League idényben három meccs alatt hét gólt szerzett, ebből két találkozón is mesterhármast ért el. Egyébként 

ez hét gól a legtöbb, amit valaha is egy játékos szerzett a Premier League-ben három forduló alatt. Egészen elképesztő, amit művel, és nemcsak a Manchester City-ben, hanem a norvég válogatottban is, ahol szintén hintett három gólt egy meccsen Koszovó ellen a nyáron. 

Hogy Haaland képes lesz-e új szintre emelni a játékát az elkövetkezendő, elméletileg csúcsévekben, vagy képes lesz-e Messi vagy Ronaldo rendkívül hosszan tartó profi pályafutásához felérni, azt most még nem tudhatjuk. Ugyanakkor az sokat sejtet, hogy a számok tekintetében 24 évesen már előrébb jár, mint a két korszakalkotó játékos tette azt a saját idejében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!